pia.ed 02.01.23, 16:40 Sylwester Marzeń 2022 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29317669,zabytkowa-rownia-krupowa-po-sylwestrze-tvp-tygodnik-podhalanski.html#do_w=77&do_v=746&do_st=RS&do_sid=1073&do_a=1073&e=RelRecImg3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: AKTUALNOSCI... 03.01.23, 09:00 Za darmo widzowie to deptali, czy też jakieś bilety były, bo 8 milionów przy TV chyba tego nie wydeptali aga Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 03.01.23, 18:59 aga-kosa napisała: Za darmo widzowie to deptali, czy też jakieś bilety były, bo 8 milionów przy TV chyba tego nie wydeptali > aga Ciesze sie agusiu, ze odpisalas... moze sie czegos konkretnego dowiem. Po prostu chcialabym wiedziec, jakimi pobudkami kierowalo sie te 46 000 stojacych godzinami widzow, w zimnie, bez mozliwosci zjedzenia czegos cieplego, bez mozliwosci pojscia do ubikacji (opuszczenie swego dlugo wystanego miejsca chocby na chwile) grozi tym, ze po powrocie tego miejsca juz nie bedzie. A ci stojacy w tlumie jako ostatni, nie widza ze sceny nic... i musza wykrecic glowe, aby cos ewentualnie zobaczyc na najblizszym ekranie... No i zastanawialam sie, co dzieje sie w momencie zakonczenia ostatniego wystepu! Bo ja widze tysiace ludzi, potykajacych sie w blocie w galopie do budek baja-maja... i do samochodow, by wydostac sie z parkingu jako pierwsi, bo inaczej oznacza to spedzenie jeszcze godziny czy dwoch w kompletnym chaosie, wsrod samochodow, ktore nie chcialy zapalic czy nie mogly sie wydostac, ze swego zablokowanego ze wszystkich stron miejsca! A w ogole, co te 40 tysiecy zrobi po zakonczeniu koncertu o godzinie 02 00 w nocy, bo przeciez nie wszyscy maja zamowione kwatery!?! Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... Kolęda, kolęda... 20.01.23, 11:50 ... nie tylko duchowni w czasie wizyty duszpasterskiej otrzymują od parafian pieniądze. Razem z nimi od domu do domu często wędrują ministranci, którzy nierzadko sami otrzymują pokaźne kwoty. Ile mogą zarobić w czasie kolędy? Nie wiedzialam, bo co roku komentuje sie wylacznie "koperty" przekazywane księżom... next.gazeta.pl/next/7,151003,29374554,ile-ministrant-zarobi-na-koledzie-czesc-parafii-wprowadzila.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg11&do_upid=478_ti&do_utid=29374554&do_uvid=1674130083832 Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 06.03.23, 21:28 Wlasnie przeczytalam krotka notatke na temat TRUMPA, ktory na corocznej konferencji CPAC powiedzial, jest gotowy po raz trzeci wziac udzial w kampanii wyborczej na nowego prezydenta Stanow Zjednoczonych, mimo wytocznych przeciw niemu zarzutow... Poniewaz wiem, ze na Forum jest ktos kto Trumpa popiera, wiec chcialam sie dowiedziec, co na ten temat mysli ta osoba... Odpowiedz Link
vermieter Re: AKTUALNOSCI... 07.03.23, 11:26 pia.ed napisała: > Poniewaz wiem, ze na Forum jest ktos kto Trumpa popiera, > wiec chcialam sie dowiedziec, co na ten temat mysli ta osoba... ta osoba popiera Trumpa, ale nie myśli przy tym Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 07.03.23, 12:52 vermieter napisał(a): ta osoba popiera Trumpa, ale nie myśli przy tym Jak zwykle strzeliles w dziesiatke Pozdrawiam Pia Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... 07.03.23, 21:14 Komunisci preferuja komunistow, socjalisci socjalistow. Ale dobrze ze sie przynajmniej intersujecie naszymi co znaczy ze ciagle "nasz kraj i jego wodzow " podziwiacie albo sie boicie ? A vermieter to zgorzknialy i zbocziny volksdojcz i do tego na tyle durny ze mysli ze on madry a wszycy inn sa durni.. a takie schorzeni amaj tez chyba swoja nazwe? No a skoro ty go cytujesz i popierasz to wydajesz sobie swiadectwo.. Niech wam bedzie. Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... 07.03.23, 21:09 Jesli mialas mnie na mysli to raz jeszcze donosze ze ja Trumpa nie popieram ale z koniecznoosci wybieram - kiedy mam do wyboru Trumpa albo Bidena czu juemu podobnego lewaka. I jesli zajdzie znow taka sytutacja to znow to zrobie. Niestety - jako glosujacy bezppartyjny, nie mam wplywu na to ktora partia kogo wybierze na kandydata i jakie bede mial opcje. No i dziwie sie ze Wy sie podniecacie tym czym my jeszcze dlugo nie. Aha, wy ogadacie "newsy" i strach wam gacie moczy bo sie boicie Trumpa i wolelibyscie na pewno Sandersa z polskimi korzeniami? Odpowiedz Link
uoia Re: AKTUALNOSCI... 07.03.23, 22:12 engine8t napisał: > Jesli mialas mnie na mysli to raz jeszcze donosze ze ja Trumpa nie popieram ale > z koniecznoosci wybieram... A ja Trumpa popieram i na te chwile, nie widze lepszego kandydata na prezydenta. W Polsce zapomina sie, ze Trump byl prezydentem Amerykanow, nie Polakow. Wedlug mnie zrobil dla Ameryki wiecej niz kilku ostatnich prezydentow razem wzietych. Za jego prezydentury bezrobocie bylo na bardzo niskim poziomie,ceny energii niskie, wzrosly place, ktore w sektorze nieprywatnym, byly zamrozone od pierwszej kadencji Obamy. Zajal sie problemami veteranow (chodzi tu glownie o dostep tych do opieki zdrowotnej) w kampani wyborczej wszyscy poprzedni kandydaci to dostrzegali, po wyborach zapominali o sprawie. Obnizyl podatki, uniezaleznil kraj od ropy naftowej i gazu ziemnego, z importera stal sie eksporterem. Jako pierwszy mowil gosno o niebezpieczenstwie jakim jest uzaleznienie Ameryki od produkcji praktycznie wszystkiego w Chinach. Traktaty byly renecjowane. Zaczal uszczelniac poludniowa granice, mocno ograniczajac nielegalna migracje, rowniez przemyt srodkow odurzajacych. Nie wywolal zadnej wojny, dazyl do pokojowego rozwiazania problemow, jednoczesnie dazyl do wzmocnia NATO, poprzez naklonienie czlonkow do wyzszych nakladow na zbrojenia. Pandemia pokrzyzowala wiele planow, mysle jednak, ze gdyby Biden byl wtedy prezydentem szczepionki nie byloby do dzisiaj. Jedyna jego wada jest to, ze za duzo gada, i to "z glowy", to niestety daje przeciwnikom politycznym paliwo, zawsze mozna sie do czegos przyczepic. Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 07.03.23, 23:00 engine8t napisał: Jesli mialas mnie na mysli to raz jeszcze donosze ze ja Trumpa nie popieram ale z koniecznoosci wybieram... Mialam wrazenie, ze Twoim faworytem w Stanach byl Donald Trump, a w Polsce PiS ... Czyzbym bardzo sie mylila? uoia napisała: > A ja Trumpa popieram i na te chwile, nie widze lepszego kandydata na prezydenta. W Polsce zapomina sie, ze Trump byl prezydentem Amerykanow, nie Polakow. Wedlug mnie zrobil dla Ameryki wiecej niz kilku ostatnich prezydentow razem wzietych... Zaczal uszczelniac poludniowa granice, mocno ograniczajac nielegalna migracje, rowniez przemyt srodkow odurzajacych. > Jedyna jego wada jest to, ze za duzo gada, i to "z glowy", to niestety daje przeciwnikom politycznym paliwo, zawsze mozna sie do czegos przyczepic. Tak szczegolowych informacji o nim nie mialam... ale nigdy go nie lubilam, mimo ze nie mieszkam w Polsce! Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... 08.03.23, 00:01 Nie. Trump nie byl moim faworytem w wyborach - ma dobre intencje ale nie jest politykime i nie radzi sobie w polityce - za duzo gada. Ale po latach mam opinie pobna do uoia tylko ze mam obawy ze ze wzgledu na to ze lewactwo go nie cierpi z definicji wiec znow wszystkie media i cala polityka sie skupi nie jak MAGA tylko jak udupic Trumpa bez wzgledu na koszty. Tu tez sa takie co na niego nie glosowaly bo podobno brzydki i kobieciarz. Jedyne w co ni emoge uwiezrzyc ze podobno ok 40% ameryki popiera Bidena a to juz graniczy ze skarja chorba umyslowa bo jak mozna ignoworac to co widac na kazdym kroku? Ale widac mozna. Biden przejdzie do historii jesli nie jako najgorszy w historii to drugi po nim prezydent USA. Chyba ze skajne lewactwoo bedzie go oceniac. Z Polskim PiSem jest podobnie. PiS jest lewacki ale nie ma nikogo kto by sie z nim rownal. Wogole jak popatrzysz ktoo w Polsce rzadza -co nie trudno zauwazyc, na przemian dwie frakcje orginalnej Solidarnosci ktore byly ustawione, skorumpowane i ciagle sa kontrolowane przez po-PRLowski esluzby wywodzace sie z SB i WSI a ktore to sie zaprzedaly sluzbom amerykanskim niemieckim i izraelskim bo ci lepiej placa Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... 08.03.23, 00:13 Ja sie zgadzam. Lewackie media nie daja Trumpwi naleznego mu kredytu. Problem w tym ze rzadzenie to polityka i Trump jaako biznesmen sobie z polityka nie radzi i do tego za duzo gada a to prowokuje i daje argumenty lewactwu aby sie skupiac na tepieniu Trumpa a nie rzeczach istotnych. A glupi narod slucha CNN i swiecie wnich wierzy. No coz najwiekszym problemm w USA jest to ze glupota jest tu legalna. Jak trump chcial wiekszej kptrybucji panstw europejskich do NATO to byl placz i wszyscy sie odrwacali chociaz to by moglo uchronic europe przerd strachem wojny. Biden zas sprowokawal konflikt i teraz wszyscy juz daja. I zamist proseprpwac to beda ku[owac nasze stare uzbrojenie i jeszcze sie beda cieszyc ze ameryka ich obroni....durnych nie brakuje nigdzie Tak ze dla dobra wszystkich USA potrzebuje teraz kogos innego. Osobisci preferowalbym faceta jak Pompeo ktory stoi twardo na nogach i sobie nie pozwoli na to co robili Trumpowi a DeSantis ciagle niedoswiadczony polityk. Obawiam sie ze Republikanie moga sie rozmyc wystawiajac zbyt wielu kandydatow ktorzy nie maja szans a zabiora glosy. Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... Stany Zjednoczone 08.03.23, 00:31 Moja prowokacja jednak sie udala... wyciagnelam engine na Forum, a juz myslalam, ze w "slonecznej zawsze Kalifornii", tym razem utknal gdzies w zaspach snieznych...i dlatego sie nie odzywa... Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... Stany Zjednoczone 08.03.23, 00:48 Gdzie sa zaspy tam sa. My mamy slonce pod nosem a snieg na horyzoncie. O to co widac bylo z balkonu klika dni temu. Obecnie troszke stopnialo ale ciagle jest. kilkanascie minut marszu poza budynki i mozna widziec i wieksze gory a obracajac sie - ocean. Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 08.03.23, 08:23 Juz drugi dzien sa duze opady sniegu w poludniowej Szwecji... co wcale nie jest tak naturalne jak ktos mysli bo np. w Malmö, ktore lezy tylko 18 km od dunskiej Kopenhagi przez ciesnine, snieg pada jakies 5 razy w czasie jesieni i zimy i najczesciej od razu topnieje. Kiedys mialam buty zimowe, ale od 15 lat chodze przez cala zime w polbutach..., tzn. jedze rowerem, a jak jade pod miasto to samochodem. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 09.03.23, 14:39 O, tak sobie zacząłem przeglądać rekomendacje wyborczej (wątki, fora) i gdzie trafiłem - no tutaj Moja znajoma dosłownie sufit wyżej (ale jak oboje mieszkaliśmy w Poznaniu) jest teraz "cóż ze ze Szwecji". Najwyraźniej bardziej na północ, bo kiedyś mi mówiła, że wyłapała mandat za jazdę na kolcach po Polsce Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 10.03.23, 11:58 Dzis piatek dla klimatu.... To co obecnie jemy, jest nie do pogodzenia z utrzymaniem stabilnego klimatu i umiarkowanie bezpiecznej do życia planety. Gazy cieplarniane z produkcji żywności - głównie czerwonego mięsa - wystarczą, by ocieplić klimat Ziemi o 1,5 stopnia Celsjusza. Co z tym zrobić? Do ścięcia emisji o ponad połowę (...) konieczna jest zmiana diety na... zdrowszą. Ograniczenie spożycia mięsa czy nabiału dotyczyłoby przede wszystkim bogatszych krajów, gdzie jest ono obecnie (zbyt) wysokie. W Polsce średnio jemy 70 kg mięsa rocznie.... Przeciętny Amerykanin je 125 kg mięsa rocznie, a Kenijczyk 15 kg. Jeśli kraje rozwijające się pójdą w ślady bogatych narodów, to globalne spożycie mięsa wzrośnie dramatycznie! Miesa nigdy duzo nie jadlam... ale obecnie, gdy ceny wzrosly o 100%, stalam sie jeszcze bardziej obojetna... Niedlugo bede wygladala jak Kenijczyk zadawalajacy sie 25 kilogramami rocznie : wysoka, szczupla i z dlugimi nogami! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,174372,29542812,twoj-talerz-ma-znaczenie-emisje-z-zywnosci-glownie-miesa.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 10.03.23, 12:13 Daj spokój. Kiedyś marksizm twierdził, że religia to opium dla ludu. Teraz mamy ekologów, ja mam nie jeść mięsa, nie jeździć samochodem - a już broń boże nie latać!!! Uwaga: nie dotyczy prywatnych odrzutowców... I tako powoli historia zatacza koło. Już od lat 80/90 rozwierają się nożyce dochodowe i za chwilę skończymy jak te chłopy pańszczyźniane na łasce jaśniepaństwa. No ale ja to już tego raczej nie dożyję Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 10.03.23, 13:28 asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): Teraz mamy ekologów, ja mam nie jeść mięsa, nie jeździć samochodem - a już broń boże nie latać!!! Mimo ze mieszkam w tym samym kraju, co Greta Thunberg, to jeszcze nie dowod, ze nie myslę samodzielnie.. O mięsie pisalo sie od dawna, ze zdrowe nie jest, przyczynia sie do wielu chorob, bo nie kazdego stac na mięso najwyzszej jakosci, tylko kupuja to najtansze, czesto tluste, albo mieso prztworzone, nasycone chemikaliami w postaci parowek czy tanich kielbas, w ktorych nie wiadomo co jest! Zyje jak najbardziej normalnym zyciem, nigdy nie sympatyzowalam z Partia Zielonych, wiec mam samochod i latam samolotami... Ale tez zauwazylam, ze kiedy robi sie cieplej, i chce mi sie jechac rowerem na rynek, skad wracam obladowana owocami i jarzynami, to przez nastepne dni czuje sie lekka i pelna energii, bo wtedy prawie nie gotuje, tylko jem, to co przywiozlam z rynku! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 10.03.23, 13:47 A czy ja mówiłem, że Ty nie myślisz samodzielnie? Za to nastoletnia Greta na pewno stała się sławna dzięki własnemu myśleniu. I żebyśmy znów się źle nie zrozumieli - nie jestem wyznawca jakiś teorii o spisku NWO. Dla mnie świat zawsze był, jest i będzie - areną ścierania się różnych powiedzmy "grup" o różnych interesach. A ruch jest zawsze zdrowy - nawet jak sobie rowerem przywieziesz o zgrozo - mięsko!!! "Wszystko mona byle wolno i z ostrożna". Autor mi nieznany Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 10.03.23, 22:51 asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): A ruch jest zawsze zdrowy - nawet jak sobie rowerem przywieziesz o zgrozo - mięsko!!! No i dalej nie zostalam zrozumiana... Nie o rower i zdrowie mi w pierwszym rzedzie chodzilo, bo rowerem jezdze przez okragly rok, Zima nawet niechetnie, bo ubrana w gruba,, dluga kurtke z masa rzeczy pod spodem (nie znosze zimna!) czuje sie jakby nagle dodatkowe10 kilo ktos mi zawiesil na ramionach ... Jestem jednak zmuszona do uzywania roweru, bo mieszkam w centrum Malmö, a szukanie miejsca do parkowania samochodu zabiera czas, powoduje irytacje, i dodatkowo sporo kosztuje. Przy mocnym wietrze, czasem nawet trudno utrzymac sie na rowerze, i wtedy rower sluzy mi wylacznie jako srodek transportu tego co kupilam... Przyjemnosc z jazdy przychodzi, kiedy nareszcie zrzuce te grube krepujace ruchy ubrania i moge szybko jezdzic... Wtedy dopiero czuje sie lekka, szczesliwa i ... odmlodzona. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 10.03.23, 23:03 Nie będziesz sobie zimą szkodziła samochodem - już o to zadbano. I nie bierz wszystkiego co piszę tak na śmiertelnie poważnie Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... No, nie wytrzymam! 21.03.23, 02:02 Greta Thunberg zostanie doktorem honoris causa Uniwersytetu Helsińskiego. W poniedziałek uczelnia ogłosiła listę osób, które otrzymają najwyższe odznaczenie akademickie. "W tym roku tytułem doktora honoris causa zostanie nagrodzonych w sumie 30 wybitnych osobistości z całego świata" - poinformowały w komunikacie władze uniwersytetu. Szwedzka aktywistka zostanie nagrodzona przez Wydział Teologii fińskiej uczelni. wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-finlandia-greta-thunberg-z-tytulem-akademickim-uniwersytet-o,nId,6666946 Odpowiedz Link
marii51 Re: AKTUALNOSCI... No, nie wytrzymam! 21.03.23, 14:09 Greta Thunberg z doktoratem honoris causa. To kolejne odznaczenie uaaaaaaa .. to już .. koleny To nie pierwszy doktorat honorowy Grety Thunberg. Szwedzka aktywistka klimatyczna została w 2019 roku nagrodzona tytułem doktor honoris causa przez belgijski Uniwersytet w Mons za "wkład w podnoszenie świadomości na temat zrównoważonego rozwoju". W maju 2021 roku kanadyjski Uniwersytet Kolumbii Brytyjskiej przyznał Grecie Thunberg honorowy doktorat z prawa. W uzasadnieniu wyrażono uznanie dla aktywistki za "wzywanie światowych przywódców do podjęcia natychmiastowych działań przeciwko zmianom klimatycznym" Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-finlandia-greta-thunberg-z-tytulem-akademickim-uniwersytet-o,nId,6666946#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... No, nie wytrzymam! 21.03.23, 14:28 Powiem tylko tyle: zieeeeeeew. Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 21.03.23, 17:54 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Powiem tylko tyle: zieeeeeeew. Zaczekaj... :Najpierw przeczytaj co ponizej wkleilam Did Greta Thunberg Mock a Twitter Troll with 'Small Dick Energy' Joke? Formerly banned Twitter influencer Andrew Tate tagged Thunberg in a tweet in which he bragged of owning 30 cars with "enormous emissions." On Dec. 28, 2022, 19-year-old Swedish environmental activist Greta Thunberg set Twitter on fire with her response to a taunting tweet from former kickboxer and social media influencer Andrew Tate, who had only recently been reinstated to the platform after being permanently banned in 2017 for violating its terms of service. Tate has often been "mired in controversy" and "heavily criticised for his 'misogynistic' views," according to the Independent. He has been banned from multiple social media platforms. The tweets from both parties were real and authentic. Tate tweeted from his Twitter Blue verified account and Thunberg tweeted from her legacy verified account. Both have millions of followers. "Hello @GretaThunberg," Tate tweeted on Dec. 27. "I have 33 cars. My Bugatti has a w16 8.0L quad turbo. My TWO Ferrari 812 competizione have 6.5L v12s. This is just the start. Please provide your email address so I can send a complete list of my car collection and their respective enormous emissions." Thunberg replied the next day: "yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com." ... *** Czy Greta Thunberg kpiła z trolla na Twitterze żartem „Small Dick Energy”? Wcześniej zablokowany influencer na Twitterze, Andrew Tate, zaczepił Thunberga w tweecie, w którym chwalił się posiadaniem 30 samochodów z „ogromnymi emisjami” Szwedzka nastoletnia aktywistka ekologiczna, Greta Thunberg, napisała na Twitterze: „Tak, proszę, oświeć mnie. Napisz do mnie na adres smalldickenergy@getalife.com” w odpowiedzi na tweet kontrowersyjnego influencera z Twittera, Andrew Tate'a, w którym chwalił się posiadaniem 33 samochodów z „ogromnymi emisjami”. 28 grudnia 2022 r. 19-letnia szwedzka działaczka na rzecz ochrony środowiska, Greta Thunberg, rozgrzala do czerwonosci Twittera swoją odpowiedzią na szyderczy tweet byłego kickboksera i influencera w mediach społecznościowych, Andrew Tate'a, który dopiero niedawno został przywrócony na platformę po tym, jak został na stałe zbanowany w 2017 roku za naruszenie warunków korzystania z usługi. Według "Independent" Tate często był „pogrążony w kontrowersjach” i „ostro krytykowany za swoje„ mizoginistyczne ”poglądy”. Został zbanowany na wielu platformach społecznościowych. Tweety z obu stron były prawdziwe i autentyczne. Tate tweetował ze swojego zweryfikowanego konta Twitter Blue, a Thunberg tweetowała ze swojego zweryfikowanego konta starszego typu. Oboje mają miliony obserwujących. „Cześć @GretaThunberg”, napisał Tate na Twitterze 27 grudnia. „Mam 33 samochody. Moje Bugatti ma poczwórne turbodoładowanie W16 8,0 l. Moje DWA wyścigowe Ferrari 812 mają 6,5 l v12. To dopiero początek. Podaj swój adres e-mail, gdzie mogę wysłać pełną listę mojej kolekcji samochodów i ich ogromną emisję”. Thunberg odpowiedziała następnego dnia: „tak, proszę, oświeć mnie. Napisz do mnie na adres: smalldickenergy@getalife.com”. *** Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 21.03.23, 18:07 pia.ed napisała: > Zaczekaj... :Najpierw przeczytaj co ponizej wkleilam Ok... > Szwedzka nastoletnia aktywistka ekologiczna > 19-letnia szwedzka działaczka Tak, przecież na tym świecie normalne jest, że ludzie w tym wieku SAMODZIELNIE prowadzą wielkie operacje światowe. Absolutnie żadne grupy finansowe tego nie organizują. Oj tam Nobel dla Gora „Za wysiłki na rzecz budowy i upowszechniania wiedzy na temat zmian klimatu wynikających z działań człowieka i za stworzenie podstaw dla środków, które są niezbędne do walki z takimi zmianami.” też był kompletnie PRZYPADKOWY Ty masz jeździć tramwajami, by oszczędzać "ślad węglowy" na odrzutowce bogaczy Odpowiedz Link
pia.ed Re: AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 21.03.23, 20:44 Myslalam, ze bardziej zwrocisz uwage na to, co Greta odpisala na twitterze temu "pajacowi" Thunberg odpowiedziała następnego dnia: „tak, proszę, oświeć mnie. Napisz do mnie na adres: smalldickenergy@getalife.com”. Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 22.03.23, 09:34 asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): Szczeniackie. Bardzo znane od lat powiedzenie, uzywane w niemal kazdym kraju od dziesiatkow lat, raczej nie przez mlodziez, bo ta nie ma zwyczaju kupowac samochodow za kilka milionow... Pamietam, kiedy bylam jeszcze nastolatka, krazyl w Polsce taki zart: - Co najbardziej moze zaimponowac kobiecie u mezczyzny? - Kluczyki do wlasnego samochodu... W dzisiejszych czasach powszechnej motoryzacji, kiedy niemal kazdy mezczyzna posiada samochod, trzeba bylo wymyslic cos ostrzejszego Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 22.03.23, 09:45 pia.ed napisała: > Bardzo znane od lat powiedzenie, uzywane w niemal kazdym kraju od dziesiat > kow lat, że smalldickenergy? pierwsze słyszę i co to ma do samochodów? Odpowiedz Link
pia.ed Re: AKTUALNOSCI... 22.03.23, 10:20 asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): że smalldickenergy? > pierwsze słyszę i co to ma do samochodów? Chetnie bym Ci to wytlumaczyla, ale nie wypada pisac o takich rzeczach na forum, gdzie bywaja takze bogobojni seniorzy... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 22.03.23, 10:33 pia.ed napisała: > asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): > > że smalldickenergy? > > pierwsze słyszę > i co to ma do samochodów? > > Chetnie bym Ci to wytlumaczyla, ale nie wypada pisac o takich rzeczach > na forum, gdzie bywaja takze bogobojni seniorzy... > Dajesz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,276296,Kinoteatr.html Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNOSCI... 22.03.23, 12:34 asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a): Dajesz tutaj: > forum.gazeta.pl/forum/f,276296,Kinoteatr.html OK, ale najpierw musze sie przygotowac do wykladu, a to zajmie mi troche czasu... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: AKTUALNOSCI... 22.03.23, 09:56 pia.ed napisała: > - Co najbardziej moze zaimponowac kobiecie u mezczyzny? > - Kluczyki do wlasnego samochodu... Obecnie nie liczy się rozmiar samochodu tylko portfela. No, sławetne blachary to może na blokowiskach jeszcze występują, fakt. Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 22.03.23, 18:12 gluupsz niz myslalem... A sumie biedne dziecko. wpuscili w tryby polityki a tu uwierzyla w swoja misje ratowania swiata. Wydusza co sie da a potem porzuca .. Odpowiedz Link
pia.ed Re: AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 23.03.23, 01:14 engine8t napisał: gluupsza niz myslalem... A sumie biedne dziecko. wpuscili w tryby polityki, a tu uwierzyla w swoja misje ratowania swiata. Wydusza co sie da a potem porzuca... Nie sadze, aby ktos ja do tego popchnal... bo pochodzi z dobrej rodziny: ojciec jest aktorem w teatrze, a matka byla znana w calej Europie, grajaca glowne role, spiewaczka operowa, mezzosopran. Nikt nie kazal Grecie, aby w wieku 16 lat, w kazdy piatek, zaczela przesiadywac pod parlamentem, z tektuowa tablica i napisem "SZKOLNY STRAJK DLA KLIMATU"... Jej idee trafily na podatny grunt, bo zaczeto ja nasladowac w calej Europie. Obecnie Greta bardziej jest zaangazowana w zwiazek z innym aktywista klimatu, z ktorym jest od dwoch lat... Odpowiedz Link
engine8t Re: AKTUALNOSCI... Greta Thunberg 23.03.23, 19:43 Nikt nie mowi o "kazaniu" ale u popchnieciu w tym kierunku. Ci "dobrzy" rodzice pozwolili dziecku na siedzenie z tablica i zajmowanien sie polityka zamiast chodzenia do szkoly i studiwania? Ja to bym powiedzial dziecku to co mnie powiedzili moi rodzice. "Dziecko, zanim zaczniesz naprawiac swiat to najpierw musisz go zrozumiec i to tylko po to zeby go nie popsuc. A aby go zrozumiec to musisz skonczyc szkole, studia i zaczac byc niezalezym i odpowiedzilanym - wtedy zrozumiesz jak i dlaczego ten swiat jest jakim jest i co naprawde potrsebuje potawy i co najwazniejsze to ze bedziesz mogl sam podejmowac decyzje a nie pozwolic z siebie zrobic marionetki ktora starsi ma drzejsci kontroluja.... A Greta jest dzieckiem - marinetka, ktora kontoluja jak pajacem na sznurku i jak sie potknie to nikt nie zwroci uwagi. I dalej to utrzymuje. Odpowiedz Link