Dodaj do ulubionych

Do forumki Uoia

11.12.25, 19:55
beskidzka24.pl/41-latka-zmarla-po-cesarskim-cieciu-dwaj-lekarze-z-zarzutami/
Proszę o odniesienie się do kwestii.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Do forumki Uoia 11.12.25, 20:13
      Istotny jest fakt, że szpital był prywatny.
      • uoia Re: Do forumki Uoia 12.12.25, 14:23
        taki-sobie-nick napisała:

> Istotny jest fakt, że szpital był prywatny.

Na poczatek odniose sie do tego. Nie ma znaczenia jaki jest status wlasnosciowy osrodka medycznego. I prywatny i panstwowy za swoja prace musi miec zaplacone. Za pacjenta ubezpieczonego w jednym i drugim przypadku placi ubezpieczyciel. Pacjent nieubezpieczony, co jest chyba oczywiste, za leczenie placi sam. W normalnym swiecie zaplata nie odbywa sie w gabinetach lekarskich, wszystko przechodzi legalnie poprzez dzialy finansowe.
        Co do tej tragicznej smierci mlodej kobiety. Nie mamy wgladu do dokumentacji, nie znamy historii zdrowotnej pacjentki, na podstawie doniesien prasowych bardzo ryzykownym jest wydawanie wyrokow. Jesli jednak bylo tak jak przedstawiono, to nie wyglada to dobrze. W osrodku stwierdzono wiele zaniedban, w innych artykulach wspominano ... ze pracowal tam rowniez personel bez licencji, nie przeprowadzano wymaganych przegladow technicznych aparatury medycznej itd. Za operacje odpowiada zawsze lekarz prowadzacy. Dziwi mnie, ze ktos kto opiekowal sie pacjentka po operacji, nie powiadomil go, ze dzieje sie cos zlego, w takich przypadkach lekarz natychmias wraca do szpitala, jak po kazdej niepokojacej wiadomosci, czasem trzeba pacjenta klasc na stol ponownie i tu prawdopodobnie byl taki przypadek.
        • taki-sobie-nick Re: Do forumki Uoia 12.12.25, 19:29
          uoia napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > Istotny jest fakt, że szpital był prywatny.
          >
          > Na poczatek odniose sie do tego. Nie ma znaczenia jaki jest status wlasnosciowy
          > osrodka medycznego. I prywatny i panstwowy za swoja prace musi miec zaplacone.
          > Za pacjenta ubezpieczonego w jednym i drugim przypadku placi ubezpieczyciel. P
          > acjent nieubezpieczony, co jest chyba oczywiste, za leczenie placi sam. W norma
          > lnym swiecie zaplata nie odbywa sie w gabinetach lekarskich, wszystko przechodz
          > i legalnie poprzez dzialy finansowe.

A co ten wstęp ma do rzeczy? Pani prawdopodobnie zapłaciła z własnej kieszeni.

> Co do tej tragicznej smierci mlodej kobiety. Nie mamy wgladu do dokumentacji, n
          > ie znamy historii zdrowotnej pacjentki, na podstawie doniesien prasowych bardzo
          > ryzykownym jest wydawanie wyrokow. Jesli jednak bylo tak jak przedstawiono, to
          > nie wyglada to dobrze.

No i to chyba stoi w sprzeczności z twoją wspaniałą wizją prywatnej opieki medycznej?

Nb. lekarz, o którego chodziło, już raz był skazany za nieumyślne spowodowanie śmierci pacjentki.
    • krakkrakusek1au Re: Do forumki Uoia 12.12.25, 00:59
      Z zainteresowaniem przeczytałem powyższy artykuł. Ciągle jeszcze mam osoby mi bliskie w Polsce. Stan opieki medycznej jest dla mnie ważny. Tak w Polsce jak i w Australii opieka ta wymaga reformy. Aby já ulepszyć (w Australii") złożyłem pod głosowanie propozycję w rzádzácej partii ALP. Uważam że coś podobnego potrzebne jest w Polsce. Może ktoś zdecyduje się na próbę zmian, zapisze się do partii (najlepiej rzádzácej) a potem podda to pod głosowanie w Polsce?. Oto tłumaczenie mojej propozycji: Proponuję zmianę prawa tak aby:

1. Program ubezpieczenia ZUS był wykorzystywany do leczenia ludzi.
      Przez leczenie rozumiemy: jak najszybszą poprawę stanu zdrowia pacjenta, eliminację dolegliwości i przedłużenie życia w maksymalnym możliwym zakresie.

2.Ubezpieczenie ZUS powinno umożliwiać pacjentom, zwłaszcza emerytom i rencistom, ubieganie się o opiekę medyczną bez dyskryminacji ze względu na zamożność, rasę, poglądy polityczne lub pochodzenie narodowe. Lekarz, klinika, firma wykonująca badania medyczne lub szpital nie powinny wiedzieć, czy pacjent jest pacjentem prywatnym, czy finansowanym ze środków publicznych.

3. Lekarz pierwszego kontaktu, swobodnie wybrany przez pacjenta, powinien być w znacznym stopniu wynagradzany za sposób, w jaki osiąga te cele.

4. Wpływ firm farmaceutycznych na lekarzy powinien zostać wyeliminowany, a naruszenia tego prawa powinny być skutecznie zapobiegane.

5. Program ubezpieczenia ZUS powinien również koncentrować się na zapobieganiu chorobom, nie narzucając wątpliwych i niesprawdzonych procedur oraz szczepień.

PS. Z australijskiego "Medicare" zmieniłem w moim tłumaczeniu tylko na "program ubezpieczenia ZUS".

Pozdrawiam wszystkich emerytów a zwłaszcza ofiary niekompetencji medycznej.
      • pia.ed Do forumki Uoia 12.12.25, 13:48
        Poniewaz nie znalam tego wyrazu, wiec przetlumaczylam przez Google informacje,
        ktora znalazlam w jezyku angielskim.-

Relaparotomia w przypadku podejrzenia sepsy wewnątrzotrzewnowej po operacji
        jamy brzusznej

link.springer.com/article/10.1007/s00268-003-7067-8
        Czy taka mozliwosc zaistniala w tym przypadku, tego oczywiscie nie wiem.
        • pia.ed Do forumki Uoia 12.12.25, 14:25
          Mam teraz inny artykul, gdzie jest wiecej szczegolow:

dziendobry.tvn.pl/newsy/bielsko-biala-zmarla-tuz-po-cesarce-kolejne-osoby-z-zarzutami-st8797194

Do tragedii doszło 28 maja. 41-letnia Anna z Żywiecczyzny przeszła tego dnia dwie
          operacje: cięcia cesarskiego i usunięcia macicy.
          Każdy z wymienionych zabiegów odbył się w Esculapie, prywatnym szpitalu
          w Bielsku-Białej. Jak podaje TVN24, placówka dopuściła się szeregu zaniedbań,
          które mogły doprowadzić do śmierci pacjentki.

Jak podaje TVN24, prokuratura z Bielska-Białej Północ poinformowała, że dwie pielęgniarki
          - Alina W. i Daria D. - dołączyły do grona osób podejrzanych o dopuszczenie się
          nieprawidłowości podczas operacji 41-letniej pacjentki.
          Pierwsza z nich, prokurentka spółki i instrumentariuszka, uczestniczyła zarówno
          w cesarskim cięciu, jak i późniejszym usunięciu macicy 41-latki. Według śledczych,
          podczas drugiej operacji działała bez pomocy lekarza, czym naraziła pacjentkę
          na bezpośrednie niebezpieczeństwo.

- Rozpoczęła operację połogowego usunięcia macicy u pacjentki we wstrząsie
          bez udziału lekarza. Otworzyła jamę brzuszną pacjentki i odsysała zalegającą
          tam krew, zanim lekarz ginekolog przystąpił do zabiegu. Tym samym naraziła
          panią Annę na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia - podkreślila
          w rozmowie prokurator Anna Zarychta.

Alina W. miała również poświadczyć nieprawdę w dokumentacji medycznej
          pacjentki, zmieniając godzinę rozpoczęcia zabiegu oraz pomijając informację
          o udziale osób, które w nim uczestniczyły.

• engine8t Re: Do forumki Uoia 12.12.25, 19:25
        krakkrakusek1au napisał:

To ja Ci skomentuje jak to wyglada w mojej klinice i mi nm ubezpieeczeniu.

: Proponuję zmianę prawa tak aby:
        >
        > 1. Program ubezpieczenia ZUS był wykorzystywany do leczenia ludzi.
        > Przez leczenie rozumiemy: jak najszybszą poprawę stanu zdrowia pacjenta, elimin
        > ację dolegliwości i przedłużenie życia w maksymalnym możliwym zakresie.
        >
        Poniewaz system do ktorego sie zapisalem jest jednoczesnie systemem opieki medycznej i ubezpieczeniem to
        U nas lekarze "primary" skupiaja sie na prewencji i leczeniu

> 2.Ubezpieczenie ZUS powinno umożliwiać pacjentom, zwłaszcza emerytom i rencisto
        > m, ubieganie się o opiekę medyczną bez dyskryminacji ze względu na zamożność, r
        > asę, poglądy polityczne lub pochodzenie narodowe.

Tak dokladnie jest. Kazdy ktoplacil skladki na Medicare dostaje z urzedu opieke i ma wybor albo rzdowa albo prywatna (prywatne kliniki ii ubezpieczenia godz sie na poziom opieki ma buc mn tego co oferuje rzadowe i godz sie na refundacje tak ja daje rzadowe.
        I co ciekwe ze ubezpieczenie prywatne nie tylko robi to vo musz ale za ta kase co rzdowe przpeuszcze oferuje duzo wiecej be doplaty...

>Lekarz, klinika, firma wykonu
        > jąca badania medyczne lub szpital nie powinny wiedzieć, czy pacjent jest pacjen
        > tem prywatnym, czy finansowanym ze środków publicznych.
        >
        Tak jesy i u nas - poniewaz system przyjmuej wszytkich to lerzeze nie wiez jakie pacjent ma ubezpieczenie i wszytkich traktuja tak samo - moge potwierdzic poniewaz bylem ich pacjentem przed emrytura i po przejsciu.

> 3. Lekarz pierwszego kontaktu, swobodnie wybrany przez pacjenta, powinien być w
        > znacznym stopniu wynagradzany za sposób, w jaki osiąga te cele.
        >
        U nas po wizytach dostajesz Survey i wiem - bo mam w rodzinie lekarza z tej instutucji, ze bardzo skupulatnie te opinie sa anlizowane a podwyzki, promocje a czsami i zwolnienia od nich zaleza. Daltego wiem ze ni enalzey tego traktowac "lekko"

> 4. Wpływ firm farmaceutycznych na lekarzy powinien zostać wyeliminowany, a naru
        > szenia tego prawa powinny być skutecznie zapobiegane.
        >

Z tym to juz moze byc problem - jak to ocenic bo lekarze maja swoje preferowane leki a ich preferencje niekoniecznie zaleza od producenta. Moja lekarkaz przepisuej tylko to co musi, kiedy musi i ile musi a nie to co moze, kiedy moze i ile moze.

> 5. Program ubezpieczenia ZUS powinien również koncentrować się na zapobieganiu
        > chorobom, nie narzucając wątpliwych i niesprawdzonych procedur oraz szczepień.
        >

T
        oi ojest sprawa pierwszorzedowa. Koncentracja na prewencji, Lekarze chetnie kieruja do specjlaistow i jak ktos potrzebuje na tzw "second opinion" .
        Mamy opcje wizyty u lekarza "primary" w gabinecie, mozemy napisac emaila i odpowiada w 24 godziny, mozemy poprosic o "wizyte video" i zwykle dyzurujacy lekarz zglasza sie w na komuterze w ciagu kilkunastu nminut. Moze po takiej wizycie skierowac do innego alb wypisac recepte. Mamy "urgent care" - do godziny 21:00 gdzie przyjmuje grupa lekarzy i mozna isc kiedy sie chce - czasami nalezy sie liczyc z czekaniem nawet godzine bo nie ma umowien.
        Po 21 tylko "SOR" za cesciwa oplata ~$100 - chyba ze skiertuja do szpitala to nie ma oplaty. Szpital - pierwsze 7 dni za darmo - nastepne z czesciwa oplata (ok $250/noc). Mamy tez roczne "max out of pocket" $900 Czyli jak tyle wydam z kieszeni na oplaty medyczne to reszta do konca roku darmowa. (a wiec nawet jake leza w szpitalu pol roku to najwuecej zapace $900

Szepienia so oferowane za darmo, wiekszosc lekow za darmo albo za mala oplata a polowa personaelu nie szczepi sie na grype ani na Covida. Jak przszedl covid to moja lekarka zawsze i cigale przyjmowal pacjentow na zywo.

> PS. Z australijskiego "Medicare" zmieniłem w moim tłumaczeniu tylko na "program
        > ubezpieczenia ZUS".
        >
        > Pozdrawiam wszystkich emerytów a zwłaszcza ofiary niekompetencji medycznej.

Ale wszyscy z Polski i tak wiedz alepiej ze tu jest masakra, brak dostpenosci i brak opieki a jak jest sie zachruje to sie bankrutuje...
        Viva propaganda.!
        • boggi_dan Re: Do forumki Uoia 13.12.25, 02:32
          Jakie ubezpieczenia z ZUS. Musisz mieć prywatne. Ja jestem w PZU. Na 30 tysięcy, w razie śmierci i na leczenie szpitalne. Mam trzy. Z Warty zrezygnowałem bo nie warto przepłacać. Od niwego roku podniosą na 7 tysięcy z czterech zasiłek pogrzebowy. To pewnie biuro obsługi, ksiądz i organista też podniosą usługi. I amen.
          • pia.ed Do forumki Uoia... nowe szczegóły 13.12.25, 17:03

tvn24.pl/katowice/bielsko-biala-smierc-po-cesarce-na-porodowce-kolejne-zarzuty-st8796018

... Do stwierdzonego przestępstwa doszło w prywatnym szpitalu Centrum Medyczne Esculap...
            które od listopada 2023 roku wykonywało porody w ramach umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia.

41-letnia Anna z Żywiecczyzny tego dnia przeszła w Esculapie dwie operacje: cięcia cesarskiego
            i usunięcia macicy. Przyjechała do szpitala zdrowa, cesarka była planowa, a reoperacja była
            spowodowana atonią macicy. To powikłanie, które może być następstwem każdego porodu.
            Polega na tym, że macica nie skurcza się prawidłowo, co może prowadzić do krwotoku.

https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-7390605-pani-anna-zmarla-po-porodzie-ph8763079/alternates/WEBP_LANDSCAPE_1024

Ustalono, że lekarz ginekolog, który wykonał cesarkę, wyszedł ze szpitala zaraz po zabiegu
            i to jest część postawionego mu zarzutu. Ze śledztwa wynika także, że na porodówce
            nie było żadnego innego ginekologa, choć bezwzględnie obecności lekarza specjalisty
            po operacji wymagają przepisy
            .

Cesarka była tuż po południu. Objawy i wyniki badań pacjentki wskazywały na powikłania
            już dwie godziny później, o 14.30 – tak stwierdziła biegła. Anna miała wysokie tętno
            i coraz niższe ciśnienie, czuła gorąco, chociaż nie miała podwyższonej temperatury.
            Bladła, słabła. Zdaniem biegłej, USG potwierdziłoby wtedy krwotok wewnętrzny.
            Ale nikt nie zrobił tego podstawowego badania, bo nie miał kto. W szpitalu był
            ultrasonograf, ale nie było ginekologa.

Za nieobecność ginekologa - według prokuratury - winę ponoszą zarówno Andrzej W., jako szef placówki,
            jak i Jarosław K., lekarz prowadzący cesarkę.

Obecny w szpitalu Andrzej W. po 14.30 zaczął wydzwaniać do ginekologa Jarosława K. Nie wiemy,
            z jakim efektem, ponieważ obaj nie rozmawiają z dziennikarzami ani nawet z prokuraturą.

Z bilingów wynika, że dzwonili do siebie także w godzinach, kiedy według dokumentacji medycznej
            odbywała się reoperacja Anny. Ten fakt, a także dane stacji przekaźnikowych wskazują, że K.
            nie było jeszcze w Esculapie, gdy operacja się rozpoczęła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka