grenka1 27.10.07, 10:13 Czas oczekiwania na fochową poradę i leczenie wynosi czasem nawet ponad 800 dni. www.emetro.pl/emetro/1,85651,4614296.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka556 Re: Kolejki do lekarzy specjalistów 27.10.07, 15:15 No proszę... mam niebywałe szczęście. Do lekarza ortopedy będę czekać tylko 90 dni. Odpowiedz Link
52ania Re: Kolejki do lekarzy specjalistów 27.10.07, 20:02 Moja p. dr skierowała mnie do kardiologa i jestem zapisana na 6.12. do szpitala specjalistycznego o którym piszą w artykule.Zapisywałam się w połowie września.Dorka556, 3 miesiące to mało? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kolejki do lekarzy specjalistów 28.10.07, 00:15 Bylam zaszokowana, kiedy kilka lat temu na Forum "Zdrowie" przeczytalam, ze w Krakowie mozna bylo BEZPLATNIE operowac krotkowzrocznosc! Taka operacja kosztowala wtedy na zachodzie 2000 euro za jedno oko! Bogate kraje nie mialy pieniedzy na refundacje, a Polska miala ... " ... dr Adam Kozierkiewicz. - Czas przedefiniować priorytety w finansowaniu leczenia. Trzeba zwiększyć kontraktowanie z placówkami ratującymi życie, co odbyć się musi kosztem ograniczenia finansowania pozostałych placówek - mówi. Jego zdaniem niezbędne jest także wprowadzenie współpłacenia pacjenta za wizyty u specjalisty. - Opłaty w wysokości 5-10 zł za wizytę zmniejszyłyby dzisiejsze kolejki nawet o 30 proc., a w NFZ zostałoby więcej pieniędzy na inne usługi. Pacjenci po prostu bardziej świadomie planowaliby swoje wizyty." Odpowiedz Link
grenka1 Aniu 28.10.07, 01:22 podejrzewam, że miałaś albo wielkie szczęscie, albo znajomości. Odpowiedz Link
52ania Re: Grenk 28.10.07, 22:00 Wyliczyłam, ze będę czekac przeszło 2 miesiące, bo jeszcze przecież nie byłam.Czy w innych regionach czeka się dłużej? Najwazniejsze, że nie odczuwam żadnych sercowych dolegliwosci.Mam nadzieję, że ta wizyta, to tak profilaktycznie. Odpowiedz Link
pia.ed Ania 28.10.07, 22:09 Na ale cos z sercem musisz jednak miec, inaczej nie wysylano by Cie do specjalisty! Odpowiedz Link
52ania Re: Pia.. 28.10.07, 22:12 U nas operacje na oczy robi sie bezpłatnie.Trzeba oczywiscie czekac w kolejce.Piszesz, ze na zachodzie taka operacja kosztowała 2000 euro.Napisz, ile wtedy na zachodzie dostawał średnio emeryt.Poza tym nasi emeryci pracowali na tą słuzbę zdrowia i nie tylko.W socjaliźmie mało zarabialiśmy, bo wszystko było wspólnym dobrem.Po transformacji jedni dostali akcje prywatyzowanych firm inni figę.Zaliczam się do tej drugiej grupy.Nie dziw się, że nieraz tak dziwnie reaguję na ten kapitalizm, czuję się oszukana. Odpowiedz Link