zajbel 02.07.08, 19:30 muzyka.onet.pl/10172,1781031,plotki.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genova51 Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 07:01 Mały Książę, Trzynastego, Biedroneczki. To piosenki mojej młodości Odpowiedz Link
grenka1 Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 10:12 To w Stanach, gdzie mieszka nie może zrobić sobie operacji? No tak, ale w Polsce taniej. Odpowiedz Link
zuza-anna Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 10:24 Gdzies wyczytałam, że ma na to 4000 dolarów. Chce sie zoperować za 8200 zł??? Za małe pieniadze jak na dwie poważne prywatne operacje. Odpowiedz Link
dede43 Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 10:27 Miała wdzięk i sympatyczne piosenki. Życzę jej jak najlepiej, ale tak jak poprzedniczka sądzę, że to za mała suma. Ale przeciez pani Kasia jest chyba równiez polska emerytką i jako taka jest ubezpieczona w NFZ, co pozwoli toche obniżyć koszty. Badania podstawowe jej sie należą, operacje też. Tylko co zrobić wówczas z koleką??? Odpowiedz Link
grenka1 Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 10:39 dede43 napisała: > Miała wdzięk i sympatyczne piosenki. Życzę jej jak najlepiej, ale > tak jak poprzedniczka sądzę, że to za mała suma. Ale przeciez pani > Kasia jest chyba równiez polska emerytką i jako taka jest > ubezpieczona w NFZ, co pozwoli toche obniżyć koszty. Wątpię, żeby była polską emerytką. Do Stanów wyjechała na początku lat 80, kiedy miała 35 - 40 lat. Jeśli jest emerytką (ma obecnie 63 lata), to raczej amerykańską. Jak może być ubezpieczona w polskim NFZ skoro mieszkała i pracowała w Stanach? Wątpię, aby przesyłała składki na ten fundusz mieszkając za granicą. Odpowiedz Link
dede43 Re: Grenka 03.07.08, 11:07 Wydaje mi się, że u nas tez cos ma z praw emerytalnych. Artyści estradowi mieli chyba jakieś inne rozliczenia - mniejszy staż do emerytury, niższy wiek do przejścia. No a ZAIKS zbierał im na kontach pieniądze za każde wykonanie piosenki w radio, za każdą sprzedana płytę.... Zreszta nie wiem, więc tylko spekuluje. Życzę jej jak najlepiej. Odpowiedz Link
grenka1 Dede 03.07.08, 11:19 Może i tak było, ale teraz po prawie 30 latach to się nie liczy. Ewentualnie mogą jej zaliczyć w Stanach do stażu pracy ten okres pracy w Polsce. A gdzie składki na NFZ ? Odpowiedz Link
grenka1 Edytko 03.07.08, 11:25 "Kasia Sobczyk przyleciała ze Stanów Zjednoczonych do Polski, by w ojczystym kraju poddać się leczeniu. Piosenkarka "zmaga się chorobą nowotworową piersi i polipem na strunach głosowych" - pisze jeden z dzienników. "Wróciłam do domu, w Polsce będę się leczyć. Chcę być wśród swoich, w swej ojczyźnie" - wyznała "Super Expressowi". Piosenkarka planuje poddać się leczeniu w warszawskim Centrum Onkologii. Katarzyna Sobczyk miała zaplanowaną na 14 lipca w Chicago operację usunięcia polipa ze strun głosowych. Nie chciała jednak czekać. Wolała przylecieć do Polski. Swoje leczenie po części pokryje z pieniędzy, jakie uzbierano dla niej w USA w trakcie niedawnego koncertu charytatywnego (prawie 4 tysiące dolarów)." Z tego artykułu wynika, że przyleciała ze względu na czekające ją 2 operacje. Widocznie w Stanach te niecałe 4 000 dolarów nie wystarczyłoby na pokrycie kosztów. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede 03.07.08, 11:54 Składki NFZ sa przeciez głównie z podatku, a od każdej tantiemy był podatek. A z czego by miała emeryturę Santor, Połomski i inni śpiewajacy z rzadka artyści 60-latki? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dede 03.07.08, 14:32 dede43 napisała: > Składki NFZ sa przeciez głównie z podatku, a od każdej tantiemy >był podatek. A z czego by miała emeryturę Santor, Połomski i inni > śpiewajacy z rzadka artyści 60-latki? Santor, Połomski i inni nie wyjechali na stałe za granicę. Po 1980 r. Sobczyk nie śpiewała już w Polsce i jej piosenki nie były "puszczane" w radiu, ani TV. Więc skąd tantiemy, a co za tym idzie i podatki. Zresztą w 80 latach nie było mowy o żadnym NFZ, to był jeszcze PRL. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 11:16 Kasia chyba nie dla operacji przyjeżdża, może się tak źle czuje, i przyjeżdża na zawsze do swojej ojczyzny. Odpowiedz Link
52ania Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 03.07.08, 17:38 Pamiętam Kasię i jej "Biedroneczki".Życzę jej powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link
kumpelka15 Re: pamiętacie Kasie Sobczyk? 04.07.08, 21:25 www.spotkaniazpiosenka.org/gwiazdozbior/sobczyk.htm- troszkę wiadomości na temat Kasi./// Życzę Jej powrotu do zdrowia.A może jeszcze kiedyś nam zaśpiewa ? Odpowiedz Link