Dodaj do ulubionych

birthday party

08.01.11, 16:06
Słuchajcie, co do jedzenia przygotować, żeby trafić w brytyjski gust? To będą 8 urodziny syna. Zapraszamy troje dzieci, do domu.
To są dzieci w wieku 8-9 lat, czyli nieco starsze, ale w końcu to żadna różnica, zresztą chodzą razem do klasy.
A ten tort to koniecznie na wynos musi być? Czy można go podać w domu?
Myśl, żeby zrobić coś jak biszkoptowy sernik na zimno, ale może macie doświadczenie i lepsze pomysły? Zaraz zresztą zajrzę na blog dorotus:) Może mnie zainspiruje;)
Co się sprawdziło u was?
Ostatnio syn był u kolegi, zaproszono tylko jego i jedną dziewczynkę, po czym rodzice wzięli dzieci do restauracji. Torcik (taki mini) miał tylko solenizant.
Nie bardzo mogę wynająć salę dla większej liczby dzieci, bo nie mam możliwości by zorganizować self catering. Po protu mam jeszcze dwoje małych dzieci i tylko parę rąk;)
Zresztą teraz śnieg i zima, więc mało kto by dojechał, a tak to są dzieci z okolicy.
I czy poza poczęstunkiem zostawić je same sobie, czy coś zorganizować, jakąś zabawę? To w końcu duże już dzieci.

Podzielcie się, proszę, doświadczeniem.

Dzięki:)
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: birthday party 08.01.11, 16:40
      Z wlasnego doswiadczenia (pamietam swoje przyjecie urodzinowe z 2 klasy podstawowki), najlepiej sprawdzaja sie czipsy, frytki, pizza, czekoladki, trojkatne kanapki z roznym nadzieniem i wszystko co niezdrowe. Tort moim zdaniem moze byc w domu i moze byc jakikolwiek, oby tylko mial jakies fajne swieczki, moze sztuczne ognie czy inne bajery.Poczestowalabym tym tortem kazdego. Co do zabaw, to zalezy chyba od charakteru dzieciakow. Jesli to zgrana paczka, zostawilabym samych sobie, a jesli po prostu koledzy z ulicy/klasy, zostawilabym im wybor gier, pogadala tez z solenizantem, co chcialby robic.
      • kurczaczek_a Re: birthday party 08.01.11, 17:00
        Mozesz tez kupic rozne samiki lodow i pomieszac z roznymi dodatkami , na ciastach masz przerozne pierdoly ktorymi mozesz je udekorowac. Masz wii, zbox czy playstation? jak nie to moze pozyczyc od kogos na te noc i dzieciaki maja zabawe ;) Torta bym tez sama zrobila jak kupila. Pizza to dobry pomysl i moze takie chicken nuggets? Z doswiadczenia z restauracji dzieciaki lubia zwykla margherita badz z peperoni nie bawilabym sie w extra dodatki i moze zamowila z pizza hut?
    • eutyfrona Re: birthday party 08.01.11, 22:39
      Kiedys na urodzinach mojej corki, 7. to chyba byly, furore zrobila salatka owocowa - tzn. przygotowalam rozne owoce, pokroilam do osobnych miseczek, a dzieci sobie same mieszaly, co chcialy, dodatkowo byla bita smietana w spray'u i cukier puder - dzieciaki mialy z tym duzo zabawy. Oprocz tego byly mini pizze i tort byl na miejscu.
    • klaton Re: birthday party 09.01.11, 14:33
      Mysle ze sprawdza sie wszystkie nibbles,mini sousage rolls, mini pizza (np z muffinow), muffiny na slodko, jakis deser moze lody albo salatka owocowa z bita smietana?
      Torty domowe maja male branie ( z doswiadczenia), my po polsku duzo je nasaczamy itd, dzieci za tym nie przepadaja. Kup jakis fajny tort, kolorowy, M&S robi je dobrze.
      • black_currant Re: birthday party 09.01.11, 16:01
        A może dzieciaki same zrobią sobie pizzę?
        U nas fajnie się to sprawdziło, gdy dzieci przychodziły się pobawić po szkole - szykujesz ciasto, a wszystkie dodatki dzieciaki nakładają sobie same (ja zwykle szykowałam sos, ser, kukurydzę z puszki, ananasa i szynkę). Dzieci mają frajdę, a Tobie odpada ból głowy, że coś komuś nie będzie smakować.

A tort też raczej polecam kupny - szczególnie czekoladowe z Waitrose :-)
        • szczur.w.sosie Re: birthday party 10.01.11, 11:24
          Dzięki:)
          Ani MS ani Waitrose nie mamy.
          Tylko tesco;) a tam badziewne te torty. W lokalnych piekarniach te lukrowane, co się nie da jeść, zresztą dzieciaki też jakoś się chyba nie zachwycają tymi tortami - one raczej są do postawienia na nich świeczek i tyle.
          Z tą sałatką owocową to fajny pomysł. I już podpytałam syna - oczywiście same niezdrowe rzeczy:) I napoje gazowane, których u nas się nie pija normalnie:)
          • aniaheasley Re: birthday party 10.01.11, 19:43
            Urodziny jak Christmas, im niezdrowiej tym lepsza zabawa.

Zalezy tez (troche) o ktorej godzinie to party bedzie. Jezeli np. od 12.30 to dzieci przyjda wyglodzone przed lunchem. Jak o 14.00 to raczej najedzone przyjda :)

Moje 8 urodziny corki niedawno, na ktorym bylo w sumie ok. 10 dzieci w wieku od 5 do 9, bylo:
            kilka rodzajow chipsow (zeby trafic w rozne gusta...), hotdogi, obrzydliwe mini pizze takie najprostsze margharita z Sainsburego, kanapki z szynka, z serem i z dzemem truskawkowym, rozne ciastka, ciasteczka, typu mini muffins i fairy cakes, tego znika zawsze u nas ogromna ilosc. Zrobilam tez (tzn podgrzalam) bbq chicken wings z M&S, ktore mialy byc dla doroslych, ale dzieci tez sie czestowaly, czym mnie zadziwily, bo myslalam, ze to bedzie dla przecietnego 8-latka za 'ostre'. Do picia male kartoniki z sokiem jablkowym, pomaranczowym, ribena, capri sun.
            Tort urodzinowy po raz n-ty ten sam, czekoladowy z Sainsburego z malutkimi smarties, taki w ksztalcie prostokata. Chyba w Tesco tez taki jest, bo to 'firmowy' Smarties, a nie przypisany do supermarketu. Kupuje zawsze dwa torty, ten drugi bialy, przekladany dzemem (jak dla mnie ohyda!) bo zawsze sie znajdzie jakies dziecko, ktore albo nie lubi czekolady (???) albo po prostu akurat woli w tym dniu bialy tort. Tortu do domu nie daje, chyba ktos ma rodzenstwo to wtedy kiedy rodzice przychodza dziecko odebrac, wtedy dolaczam dla brata czy siostry do party bag.

Co do gier i zabaw, to moja corka zabrala cale towarzystwo na gore najpierw, bawili sie w szkole, chlopcy tez, ale to chyba tylko dlatego ze byli zdominowani przez damska wiekszosc towarzystwa :)

Poza tym ciagle popularne sa u nas gry pass the parcel, musical statues, musical bums i sleeping lions. Dla zwyciezcow obowiazkowo musza byc w miare atrakcyjne nagrody, zeby dzieciom sie zabawa w polowie nie znudzila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka