Dodaj do ulubionych

stroje komunijne-manchester

10.02.11, 13:57
witam, poszukuje sklepow z sukienkami i dodatkami typu wianek rekawiczki torebka w mancheter.nie znam za dobrze tego maista ,wiec pomocny bylby jakis dokladniejszy adres. mam nadziej ze mogge na was liczyc.czasu juz malo zostalo:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: stroje komunijne-manchester 10.02.11, 14:49
      Jesli koniecznie chcesz takie produkowane specjalnie na komunie, to najwiekszy wybor jest w sprzedazy wysylkowej - wpisz w google 1st Communion dresses accessories i bedziesz miala pelen przeglad. Ze sklepami "stacjonarnymi" jest gorzej, i jest duzo mniejszy wybor. Nie mam pojecia, gdzie taki skelp jest w Manchesterze, ale pytalas juz "miejscowych" mam? Pewnie w klasie / grupie komunijnej sa dziewczynki ze starszym rodzenstwem, wiec na pewno co najmniej jedna mama bedzie wiedziala.

Ja Ci powiem, jak ja zrobilam: kupilam sukienke w Debenhams, w dziale "Na specjalne okazje", taka dlugosci balleriny (nie wiem, czy to sie tak nazywa po polsku, po angielsku ballerina length czyli taka do pol lydki), do tego buty tez z Debenhams, a we wlosy miala wpiete kwiatki na spiralkach, zakupione w Accessorize - ona miala koczek, wiec sie do tego dobrze wpinalo. U nas ksiadz nie pozwalal zakladac rekawiczek, wiec sie dowiedz jakie u Was sa zwyczaje, bo potem moze byc konsternacja. Torebki nie miala (i z tego, co zauwazylam, wiekszosc jej kolezanek tez nie miala). Ale torebki tez sa do dostania w Debenhams.
      Jedno, co bylo troche klopotliwe, to wiekszosc tych sukienek w Debehnams, M&S czy John Lewis jest koloru kosci sloniowej lub ecru, biala dostac troche ciezej, im blizej do okresu komunijnego, tym trudniej.
      Jesli chodzi o jej klase, to wiekszosc dziewczynek miala wlasnie takie sukienki do kolan lub ballerina length. Niektore, nieliczne, mialy male weloniki (do dostania w sklepach komunijnych), kilka mialo wianki a kilka tylko biale opaski albo nic na glowie.
      W ogole dosc skromnie byly ubrane i raczej nie bylo papilotow i innych wynalazkow, tylko naturalne wlosy lub koczek/warkocze.
      To byla parafia tutejsza (tzn nie polski kosciol, tylko angielski katolicki).
      Poza tym w czasie mszy komunijnej nie wolno bylo robic zdjec (choc niekotrzy rodzice robili, ale dyskretnie, z lawki i bez flesza). Oczywiscie krecenie filmow tez odpada.
      Zdjecia mozna bylo robic po komunii, przy oltarzu itp. Tak bylo u obojga moich dzieci (rozni ksieza), wiec wnioskuje, ze zakaz zdjec/fimowania jest dosc powszechny w tutejszych kosciolach (nie wiem, jak w polskich parafiach, bo nie bylam).
      • mama-123 Re: stroje komunijne-manchester 10.02.11, 15:32
        Jaleo dobrze mowi. Dac jej wodki.!
      • carmelaxxx Re: stroje komunijne-manchester 10.02.11, 15:52
        ja widzialam sukienke komunijna w tk maxx sliczmna byla i koszt 20 L ale wlasnie tez ladne sa w sklepach w dziale specjal ocasion , czasem dziewczynki maja na glowach welony .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka