Dodaj do ulubionych

sniadanie w Calais

10.07.11, 14:06
Niedlugo jedziemy do Polski z noclegiem w Calais.
Zastanawiam sie - jesc w hotelu (Ibis) czy we francuskiej sieciowce www.briochedoree.fr/ w pobliskim centrum handlowym?
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: sniadanie w Calais 10.07.11, 14:25
      Ja Ci nie doradze, bo nie jadlam ani w jednym ani w drugim. Przejrzalam tylko menu tej francuskiej knajpki i nic mi tam do gustu nie przypadlo.
      Sniadanie i tak jadlabym w hotelu, w ktorym nocuje, bo ja bez sniadania nie funkcjonuje, wiec nie wyszlabym z hotelu zanim czegos bym nie zjadla.
      Ale rozumiem, ze pytasz o opinie osob, ktore jadly tu i tu, wiec moja odpowiedz pewnie niewiele wniesie;)
      Pozdrawiam:)
    • moniamech Re: sniadanie w Calais 10.07.11, 14:30
      Jesli sniadanie jest wliczone w cene hotelu to czemu nie? w przeciwnym razie bym zaszalala ;)
    • zurekgirl Re: sniadanie w Calais 10.07.11, 14:57
      Sniadania w Ibisie nie sa zle, jest spory wybor platkow, jogurtow, rozne mleka, rozne pieczywo, lacznie z rogalikami i innymi tuczacymi ptifiurami. Pare serow, pare dzemow, jajka rozne. Jakosc nie powala, ale tez nie sa to najtansze rzeczy typu Tesco Value. O Briochedoree nie mam pojecia, ale jesli myslisz o najedzeniu sie przed dluga podroza, to raczej wybralabym hotelowe jedzenie, a moze z tego Brioche tylko cos malego na droge.
    • azbestowestringi Re: sniadanie w Calais 10.07.11, 15:09
      my tu sie kiedys zatrzymalismy jadac z oraz do uk - sniadanie na miejscu, fajna miejscowka zeby sie przejsc na plaze :)
      www.hoteldugolf-calais.com/modulosite2/fiche.php?fr=0&id=445&
      • ciocia_ala Hotel Residence du golf 10.07.11, 15:43
        My tez tam raz bylismy :) GPS nie umial nas dowiesc tam w nocy, musielismy parkowac na ulicy i dopiero prosic o wskazowki. A ten wystroj wnetrz!! :)

Jezeli chodzi o jedzenie, to jedlismy w pobliskiej restauracji, reklamowanje zreszta na stronie ww. hotelu. Nie pamietam nazwy, a ze zdjecia nie moge dokladnie przeczytac. "Braserie de la place" moze?

W Ibisie we Francji (ale nie Calais) tez jedlismy sniadanie i bylo ok.
        • azbestowestringi Re: Hotel Residence du golf 10.07.11, 16:20
          to fakt, wzorek na poscieli nas zabil :D
    • gypsi sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 18:50
      Dlatego pytam, nie znam Ibisa(u?).
      Centrum handlowe, w ktorej miesci sie ta sieciowka jest zaraz naprzeciwko hotelu, a kafejka otwiera sie o 8.30 juz.
      A w ogole bede pierwszy raz jechala eurotunelem i juz umieram ze strachu (ale mniej niz przed samolotem). Dobrze, ze wjezdzac bedziemy juz po ciemku, to moze nie zauwaze ;)
      • azbestowestringi Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 19:03
        ja bym wykupila sniadanie w hotelu. jesli maja bufet to beda i rogaliki i bagiety i kawa i wszystko. mniam. chyba pojde zjesc juz kolacje :D
      • glasscraft Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 19:25
        Eurotunel jest super, dlugasny pociag z tymi wszystkimi samochodami. I naprawde dlugo sie pod woda nie jedzie. Pomacham Ci z Ashford, jak bedziesz jechala :-)
      • golfstrom Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 19:47
        Dlatego jak ostatnio jechalam do Niemiec, to wybralam prom - z dwojga zlego wole byc nad woda niz pod woda :D
      • moniamech Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 20:05
        a czemu tunelem a nie promem? cena duzo wyzsza, a czas podobny, bo i tak trzeba byc wczesniej, duzo wczesniej..
        • glasscraft Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 20:18
          Ermm.... czas podobny? Promem 2 godziny, tunelem 35 minut. Na prom tez trzeba byc wczesniej... :-)
          • ciocia_ala Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 20:34
            Ja co prawda autem nie jechalam, ale pociagiem pod kanalem juz tak. Jadac do Francji zauwazylam dopiero po wyjezdzie z tunelu (napis Euro 2012), bo tyle bylo roznych tuneli po drodze, lacznie z tymi pod Ladynem. To cos jak podroz metrem, a nim czasem ludzie jada znacznie dluzej niz 20 minut :)
          • moniamech Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 11.07.11, 07:50
            glasscraft napisała:

> Ermm.... czas podobny? Promem 2 godziny, tunelem 35 minut. Na prom tez trzeba b
            > yc wczesniej... :-)

no tak, na odprawe tunelem najlepiej byc 2h wczesniej, wiec wychodzi czas podobny
            • glasscraft Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 11.07.11, 08:13
              Odprawy na prom i na tunel zamykaja sie 30 minut przed odjazdem, a otwieraja 2 godziny przed. Wiec i na jedno i na drugie "najlepiej" byc wczesniej, wiec akurat to nie robiloby mi zadnej roznicy. Cena - oczywiscie tak.
        • gypsi Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 10.07.11, 20:53
          Cena nieduzo wyzsza sie trafila, a zalezy nam, zeby jak najwczesniej byc po drugiej stronie i sie wyspac przed nastepnymi kilkunastoma godzinami w podrozy. Jechac bedziemy z Mcr, w piatek po poludniu, wiec kicha - M1 lub M6, a potem M25 po drodze, i tak dalej - mozemy miec dosc juz po tej trasie, stad nocleg potrzebny.
          Rozwazalismy rozne opcje - samolot drogo i obrzydliwie, z ostatniego promu Hull-Rotterdam mam okropne wspomnienia (wiem, zima nie plywa sie po Morzu Polnocnym, zwlaszcza z pozycyjnymi zawrotami glowy;)
          Obiecywalam sobie rowniez juz nigdy do Polski samochodem nie jechac po podrozy zima 2009/10, ale coz - force majeure.
          • moniamech Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 11.07.11, 07:59
            no to faktycznie lepiej tak.. aczkolwiek cena tunelu jest ogromna w porownaniu do promow dover-calais lub dover-dunkirk. Tunelem nie mialam okazji jechac, ze wzgledu na auto z LPG, no i ceny. Ale my mieszkamy blizej, wiec podroz do PL nie jest az tak straszna, no i z postojem u rodziny w Bremie.
        • beczka.prochu Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 11.07.11, 15:00
          Cena taka sama za prom jak i za tunel. Rezerwacje robilam 2 miesiace temu. Dokladnie £115 w obie strony, na koniec lipca, samochod 4x4, 2 osoby. Podroz trwa 35 minut (prom 2 godziny) i nie trzeba byc na konkretna godzine - zerezerwowany mam przedzial miedzy 7 a 8 rano , w tym czasie odchodza 3 pociagi, mam sie zalapac na jeden z nich.
          • moniamech Re: sniadanie hotelowe nie jest w cenie 11.07.11, 17:58
            no to gratuluje, bo ja za prom zaplacilam £70 w obie strony na tydzien przed
    • aniaheasley Re: sniadanie w Calais 11.07.11, 15:39
      W Calais jest dluga plaza miejska, i wzdluz tej plazy jest pare knajpek, kawiarni, cos w stylu powiedzmy Hastings, echa dawnej swietnosci, kiedy sie jezdzilo do takich kurortow na wywczasy. Pamietam mgliscie, ze bylo tam pare znosnych kafejek.
    • gypsi dzieki, dziewczyny:) 11.07.11, 15:57
      I za podpowiedzi, i za uspokojenie co do samego przejazdu.

Wlasnie - przeciez metrem jezdze w Londynie i daje rade, choc nie powiem, ze to najbardziej komfortowe miejsce na ziemi - zawsze tam mam malenki atak paniki. Z klaustrofobii windowej wyleczyla mnie zagrozona ciaza i 11 pietro, winda nie robi na mnie zadnego wrazenia, wiec moze za 20 lat i tunele, i samoloty tez nie beda.
      Rano sobie zobaczymy co w hotelu daja na sniadanie i zdecydujemy. Problemu by nie bylo, gdyby nie moje niejadki - szkoda placic za bufeto-osoby, co podziubia kromeczke chleba albo pol szklanki platkow zjedza, a za pol godziny beda sie darly o wjazd na stacje benzynowa w celu zakupienia slodyczy i czipsow.
      • fariba Re: dzieki, dziewczyny:) 12.07.11, 09:37
        Bylam w Calais koniec kwietnia z rodzina,jedzenie w knajpkach strasznie drogie,wyladowalismy w KFC,wprawdzie nocowalismy w Paryzu,ale sniadania byly typowo francuskie,bagietki,szynka,ser,dzem ,miod,platki,kawa,herbata,sok pomaranczowy,jogurt,slatka owocowa,byly tez rogaliki i jakies inne ciastka francuskie na slodko,ogolnie nam smakowalo.
      • gosiash Re: dzieki, dziewczyny:) 12.07.11, 23:42
        Z tego co piszesz, to w zasadzie nie ma znaczenia, gdzie to śniadanie będzie. Najtaniej będzie, jak po prostu zapakujesz wielkie torby czipsów, słodyczy i napojów wszelkiego rodzaju, tak żeby na całą drogę starczyło. Na stacjach jest zawsze drożej, a bez tego typu 'używek' trudno się podróżuje ;) A o tunel też się nie martw. Wjedziesz do pociągu, pociąg ruszy, wysiądziesz z samochodu, żeby wyjąć czipsy z bagażnika i zanim je wydobędziesz spod sterty bagażu i obdzielisz pasażerów, to już trzeba będzie wyjeżdżać z pociągu :)
        • fariba Re: dzieki, dziewczyny:) 13.07.11, 11:21
          gosiash ha,ha masz swieta racje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka