16.07.11, 14:08
Czy ktoras z was interesowala sie tematem? Badz juz ma jakies doswiadczenie?
My sie powaznie zastanawiamy nad zatrudnieniem takiej pani, gdyz nie mamy tu zadnej rodziny, a ja po prostu nie chce zostac sama z malym dzieckiem, gdy maz wroci do pracy.
Na co zwracac uwage przy zatrudnianiu, o co pytac na wstepnej rozmowie?
Wiem tyle, ze chcialabym kogos kto przyszedl by do nas na kilka godzin dziennie po porodzie, niz kogos kto towarzyszyl by przy porodzie (tutaj maz i polozne mi zupelnie wystarcza).
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: doula 16.07.11, 19:49
      Doula to ktos kto jest przy porodzie przede wszystkim. Moze Cie odwiedzic po porodzie, ale w ramach odwiedzin raczej.
      Mialam doule przy drugiej ciazy, kilka spotkan podczas ciazy, koszt niemaly, potem musialam mic nagla cc i doula siedziala na korytarzu. Po cc przyszla sie ze mna zobaczyc i tyle, nie miala nic do roboty za bardzo. W domu potem odwiedzila mnie raz na pogawedke.

> My sie powaznie zastanawiamy nad zatrudnieniem takiej pani, gdyz nie mamy tu za
      > dnej rodziny, a ja po prostu nie chce zostac sama z malym dzieckiem, gdy maz wr
      > oci do pracy.
      Tez tak mialam, w tym starsze dziecko i bylam po cc, maz nie mial urlopu w ogole (pracuje na kontakt). Ulatwilam sobie zycie wsadzajac drugie dziecko w chuste, i nie robiac nic caly dzien poza odpoczywaniem:) Posilki na nastepny dzien robilam kiedy maz wracal z pracy i przejmowal opieke nad dziecmi.
      Za to zawsze mialam pania do sprzatania i to jest podstawa:)
    • basiak36 Re: doula 16.07.11, 19:50
      Jako pomoc po porodzie to raczej 'mother's help' by sie przydala. Poszukaj lokalnie.
    • almamag Re: doula 16.07.11, 22:31
      dokladnie jest tak jak pisze basia, doula z zalozenia towarzyszy Ci przy porodzie, nie po nim
      to nie koniecznie musi byc "zawodowa" doula, a zwyczajnie zaufana kobieta, ktora nie zajumuje sie porodem, a przede wszystkim troszczy sie o Twoje samopoczucie

co do pomocy po porodzie, to juz raczej ktos inny
      • galadriella Re: doula 16.07.11, 23:00
        Doule (przynamniej w UK) mają "podspecjalizacje" na birth doula i postnatal doula.
        Nie wszystkie oferują obie opcje.

Ze strony
        doula.org.uk/content/what-do-doulas-do
        "After childbirth the doula may follow up with a couple of postnatal visits to help the new mum settle at home with her new baby, or alternatively, the mother may decide to employ a postnatal doula for a period of 6 - 8 weeks.
        Sometimes this will mean that the mother employs a different doula to the one that attended the birth as not all birth doulas can offer extended postnatal support, whereas there are doulas who ONLY offer this type of postnatal support."

Myślę, że wątkotwórczyni chodzi po prostu o usługę "postnatal support", która jak najbardziej jest u (niektórych) doul dostępna.
        • asica74 Re: doula 16.07.11, 23:17
          ha! dziewczyny dzieki! wlasnie znalazlam w okolicy postnatal doula, rozmawialam juz z nia i mam wrazenie, ze to jest to o co mi chodzi. Umowilam sie z nia na przyszly tydzien, by obgadac szczegoly.
          Tak jak mowilyscie doulas raczej sie orientuja na sam porod. Ja czuje, ze to nie dla mnie, bo wiem, ze mi takie odwiedziny w tym czasie beda raczej przeszkadzac niz pomoga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka