Dodaj do ulubionych

Self employed

30.08.11, 23:01
Przez chwile bylam childminder i z tej okazji musialam zglosic self empoloyed. No wiec wydrukowalam papier, wypelnilam i wyslalam. Mina juz kawal czasu,a ja puki co dostalam tylko jakis numer. I tak sie zastanawiam co z wplatami na NI? Dostane jakis list czy mam sama sie upominac?
I jeszcze jedno-puki co nie ma szans na jakies inne dziecko do pilnowania,wiec pewnie szybko zwine dzialalnosc. Jak to zrobic?
Dzieki serdeczne!!!
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Self employed 31.08.11, 00:45
      List dostaniesz... za czas jakiś. Ja dostałam po dwóch czy nawet trzech miesiącach. Ale możesz też wypełnić wniosek o ściąganie składek bezpośrednio z rachunku bankowego, wydrukować i wysłać. Resztę urząd załatwi za ciebie.
      www.hmrc.gov.uk/nic/ca5611.pdf

W sprawie wyrejestrowania nie pomogę, niestety.
    • karolina_zet Re: Self employed 31.08.11, 01:00
      Co to znaczy ze czekasz juz kawal czasu - tzn ile? warto sprawdzic czy dostali Twoja aplikacje - zadzwon do hmrc lub do NI office. Od tego roku rachunek za skladki na NI przysylaja co 6 miesiecy wiec jeszcze troche mozesz poczekac.
      Z zamknieciem dzialalnosci jest podobnie: dzwonisz do NI office 0845 915 4655 i do HMRC i po sprawie. Musisz jednak pamietac ze bedziesz musiala sie rozliczyc.
    • marninor Re: Self employed 31.08.11, 08:34
      ja dostałam rachunek za NIN po 4 mies, za kawartał... tam jest też info kiedy spodziewać się następnego rozliczenia- także czekaj cierpliwie.... jeśli zakonczysz działalność to dzwonisz tylko z info i po kilku dniach dostaniesz list z rozliczeniem NIN od ostatniego rozliczenia do momentu zamknięcia SE. oni liczą to tygodniami więc jeśli chcesz zadzwonić np. w poniedziałek to zakonczyć działalność musisz w pt. oni pytają kiedy zaprzestałaś , jak powiedz "wczoraj" to każą zadzwonić za tydz.
      • yadrall Re: Self employed 31.08.11, 10:24
        Dziekuje bardzo :)
        Ten kawal czasu to jakies 3 tygodnie beda,wiec jeszcze spokojnie poczekam. Tym bardziej,ze juz dostalam ten list z numerem,wiec aplikacje dostali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka