sueellen 11.10.11, 01:11 Nigdy, nawet w polskim sklepie nie widzialam agrestu. Nie zebym specjalnie za tym agrestem tęskniała, po prostu nigdy sie nie natknęlam. Już nawet sliwki węgierki raz zobaczyłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 01:24 Agrest świeży, jagody, maliny widziałam w trzech polskich sklepach w Pogańskiej Dziurze. Przetwory ze wszelkich owoców, nawet z tych, które mi do głowy nie przyszły. Odpowiedz Link
agg3 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 01:53 agrest i sliwki widzialam w asda. a sama zbieralam u kolezanki w ogrodku. pyszna byla drozdzowka ze sliwkami wlasnej roboty :) Odpowiedz Link
7oz Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 07:45 Widziałam na naszym lokalnym farmers market, raz na miesiąc w środku miasteczka rozstawiają stoliczki z sezonowymi produktami, drogo ale niektóre rewelacja! Nawet kupiłam dziecku taki koszyczek z różnego rodzaju porzeczkami, agrestem i jeżynami. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 09:17 Na 100%zielony agrest,b smaczny,w supermarkecie asda albo tesco najtrudniej kupic kurki raz na french market przypadkiem,i w tym roku w pl sklepie trafilam (nie bywam regularnie) Lipton cytrynowy-nie ma. (czy ogolnie czarna herb. Cytrynowa-wybor zaden ) Odpowiedz Link
ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:32 Kurki w Tesco kupowalam, suszone grzyby i prawdziwki suszone tez maja Odpowiedz Link
moncik32 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 09:08 agrest w Tesco kupowalam .ale kwasny byl bardzo. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 10:11 Agrest widzialam u nas na targu. Nigdy nie widzialam w sklepie grzybow (podgrzybkow albo prawdziwkow). Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 10:51 Agrest w sezonie jest zawsze. Fakt, nie więcej niż kilka panetek na supermarket, ale jest ;-). Tak samo jak porzeczka czerwona, czarna, nawet białą widziałam. Odpowiedz Link
sueellen Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:08 no w szoku jestem - w zyciu nie widzialam, tak jak poziomek, porzeczek czy jagod lesnych Odpowiedz Link
ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:27 Poziomek nie widzialam nigdy :) Dodatkowo nie moge dostac 'rekawow' (workow do pieczenia) w rozmiarze XL! Tylko male worki. W Polsce mozna kupic "z metra" (mama mi wlasnie wysyla). Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:30 www.lakeland.co.uk/search/roasting-bags/q02.r16.1 Odpowiedz Link
ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 14:26 Dzieki za link, kupuje w lakeland, ale tych "prawdziwych" rekawow (z metra) nie maja, tylko worki. Zle sie wyrazilam za pierwszm razem :) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 15:24 No czekaj, a to nie "to"? www.lakeland.co.uk/10668/Wrap-and-Roast-Roll;jsessionid=00898006C126789BD36BAAFD415B03E7.app2 Ja pojecia o rekawach nie mam, bo pieke bez nich, ale jak powiedzialas o tych "z metra" to jakos tak podpasowalo... Odpowiedz Link
ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:53 TO TO!!!!!!! Usciskalabym Cie, jakbym mogla :D Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 12:04 A powiedz, co daje ta folia - bo nie uzywalam nigdy, a slysze o niej i sie zastanawiam... Odpowiedz Link
ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 12:46 Sorry, to jednak nie to :) Wtglada podobie, ale "dziury" nie z tych stron. Folie-rekawy z Polski uzywa sie tak samo, jak worki. Wkladasz surowe miesko, mozna wsypac przyprawy, albo dodac warzywa (marchew, pietruszka, papryka, itp itp), zawiazujesz i pieczesz. Mieso puszcza soki i tluszcz, nie ma zatem potrzeby dolewac oleju. Tak upieczone jest naprawde kruche i soczyste no i dietetyczne! :) Te rekawy z POlski to jeden "ciag" wiec mozesz "zrobic" tak duzy worek, jak chcesz (naturalnie musi sie zmiescic do piekarnika, lol) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 13:26 A zdejmujesz folie na koniec, zeby mieso zbrazowic? Odpowiedz Link
ally-t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:52 Zazwyczaj nie. Mozna rozciac, jesli chcesz, zeby np. skorka byla chrupiaca, ale jesli chodzi o kolor, to (kurczak) brazowieje w worku, nie jest szary. Odpowiedz Link
hebanik82 Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 14:02 Zgadza się, rekawów do pieczenia sie tu nie dostanie, mi tez siostra przywiozla z PL 3 rolki. Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 11:47 agrest, porzeczki biale, czarne, czerwone na PYO, w lokalnych farm shops i w supermarketach w sezonie. Poza tym ze u mnie w ogrodku. I w postaci dzikorosnacej tez Jagody w sensie borowki ( tutejsze bilberries) najpewniej w Devon bo tam np wystepuja dziko rosnace. Uprawiac je niezmiernie trudno. Poziomki sa dosc powszechne te dziko rosnace. W sprzedazy nie widzialam oprocz suszonych. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:22 O WLASNIE CZARNYCH JAGOD NIGDZIE NIE WIDZIALAM NAWET DZIKO ROSNACYCH, AGREST NA FARMIE I CZASEM W MORRISSONIE SIE POJAWIA, POZIOMKI WLESIEI MAMNADZIEJE WE WLASNYM OGRUDKU BO FLANCE JUZ SIE PRZYJELY. caps sory ;) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:26 Czarne jagody zbieralam w Cumbrii na wypadzie z pasierbica do Center Parcs. Odpowiedz Link
jaleo Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 12:46 Czarne jagody jak najbardziej wystepuja dziko, u nas w Northumberland tak pod koniec sierpnia, w Szkocji tez jest sporo (wschodnie wybrzeze przynajmniej). Odpowiedz Link
mamumilu Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 21:10 w Walii na wzgorzach, u nas w Cannock Chase mnostwo jagodnikow - w ubieglym tygodniu objadalismy sie jeszcze resztkami :) Odpowiedz Link
nottymoni Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 13:37 zwyczajnych burakow w normalnej cenie. wiazka 4szt kosztuje £1.50 a 4szt gotowane i zapakowane £0.60. I gdzie tu logika? Odpowiedz Link
ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 11:31 Buraki sa na targu (SE Londyn) duza wiazka z botwinka £1 :) Odpowiedz Link
zurekgirl Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 13:45 Nie ma w sklepach herbaty Pu-Erh. Musze biegac po polskich (tez zazwyczaj nie maja, zamawiam zapas co pare miesiecy) lub zamawiac z ebaya. Ceny kolosalne za ta herbate w porownaniu z PL. Odpowiedz Link
konwalka Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:47 spróbuj poszukac w sklepie koreansko-chinsko-japonskim w mom miescie jest ta herbata, ceny ok Odpowiedz Link
saphira Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:14 Jak juz ktos wspomnial, nigdzie nie widzialam kurek. Mam straszna ochote na sos z kurek albo zupe a niedawno w Rzymie na straganach widzialam je po 14 euro/kg no ale nie mialam miejsca zeby je zabrac do UK :( Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:23 mrozone w wielkich workach w sklepach litewskich np Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 20:27 A swieze tu www.smithymushrooms.co.uk/acatalog/Fresh_Wild_Mushrooms.html Odpowiedz Link
filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 11.10.11, 21:11 Agrest zbierałam osobiście na farmie PYO tego lata:) tylko bardzo mało było... Za to tęsknię za pigwą, bo tutaj już raz kupiłam, raz dostałam od szefowej z ogródka, ale nie smakuje i nie pachnie tak samo jak nasza. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:11 Konia z rzedem temu, kto tu znalazl slonecznik, swiezy a nie suszony, ech tego mi najbardziej brak, nawet na farmerskich marketach w sezonie nie spotkalam:( Odpowiedz Link
magda_rn Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:18 Eeeeee, wydaje mi się, że widziałam świeży słonecznik w Polish Deli na Ealing, tylko ze dwa miesiące temu, kurki tys byli:D Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 14:18 Ja znalazlam :-P i to nie jeden w ogrodzie, rosly sobie w doniczkach... To kiedy moge tego konia odebrac? :-D Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 15:01 Yyyyyy nie kazdy mieszka na Ealingu;) Glass czy w zamian za konia wezmiesz krolika z klatka i wybiegiem? :)))) ew zlota rybke, koni chwilowo brak na stanie:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:29 Musialabym sie z kotami skonsultowac :-) mozliwe, ze musialabym sie z krolikiem do klatki wprowadzic, bo one takie troche zazdrosne sa :-D Odpowiedz Link
magda_rn Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 18:30 Ja też nie mieszkam na Ealing, ale kilka razy zdarzyło mi się tam zajrzeć:)) Odpowiedz Link
najma78 Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:31 murasaki33 napisała: > Konia z rzedem temu, kto tu znalazl slonecznik, swiezy a nie suszony, ech tego > mi najbardziej brak, nawet na farmerskich marketach w sezonie nie spotkalam:( W moim ogrodzie rosna. Moge ci wyslac za rok:) Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 19:18 prawdziwa pigwa-> dzikorosnaca, albo jesli ktos ma w ogrodzie stare odmiany. My od znajomych dostajemy dorocznie. Te wspolczesne sa wielkie i paskudne. Nie ten aromat, nie ta konsystencja. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 20:42 ooo szkoda,bo wlasnie sie wyprowadzilam z domu gdzie w ogrodzie mialam piekna starz pigwe,nie bylam w stanie przerobic owocow.. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:01 A czy ktos widzial marmolade z rozy? W pl sklepie raz byly, ale juz nie ma. A uwielbiam ja:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 17:42 W internecie sa z platkow rozy, w delikatesach ze specjalami z Francji, ale nie wiem, czy o taka wlasnie Ci chodzi. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 19:57 Z płatków rozy: www.oilandmore.co.uk/shop/product/93/wildrosejam Pyszny, kupowałam :). Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:31 Dzieki, kojarze go chyba z Twojego bloga i wlasnie ta cene tez pamietam:/ Moze w tych tureckich sklepach, o ktorych byla mowa nizej beda tansze. Musze sprawdzic. Odpowiedz Link
ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 13:38 Kazdy sklep turecki ma dzemy (kilka rodzajow) z platkow rozy :) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 20:54 pietruszki w korzeniu. Dostepny jest tylko pasternak Odpowiedz Link
sueellen Re: Czego nie można dostać w UK? 12.10.11, 21:53 No patrz, a ja przez 3 lata myslalam ze parsnip to pietruszka i zastanawiałam się dlaczego nie nazywa się parsley :P/; Odpowiedz Link
karolajna83g Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 00:47 Ja nie widzialam smietany 30%, chlebka ryżowego,czegoś podobnego do Wasy, kisielu. O rekaw do pieczenia pytalam osttanio w Morrissonie i pani powiedziala,ze sa, ale tylko w tych Season&Shake..a tak to nie maja czegos takiego. Jak mi sie coś przypomni, to napisze Odpowiedz Link
7oz Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 01:44 karolajna83g napisała: > Ja nie widzialam smietany 30%, chlebka ryżowego,czegoś podobnego do Wasy, kisie > lu. > O rekaw do pieczenia pytalam osttanio w Morrissonie i pani powiedziala,ze sa, a > le tylko w tych Season&Shake..a tak to nie maja czegos takiego. > Jak mi sie coś przypomni, to napisze - whipping cream ma 35% więc blisko jej do tej polskiej 30 - nie wiem o jaki konkretnie chlebek ci chodzi ale odpowiednikiem Wasy jest tutejsza Rywita www.ryvita.co.uk/products/crispbread bardzo smaczna, moje ulubione to pumpkin seeds i sunflower seeds Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 07:58 ... a kisiel duzo lepiej sobie samej zrobic, przynajmniej wiadomo, ze nie bedzie pelny chemicznego badziewia :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 09:15 okragle chlebki ryzowe( jesli to to samo) sa w holland&Barret,lub w hinduskich sklepach .Mozna rowniez kupic ryz dmuchany ,jak kto lubi. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 11:31 Ale rozumiem, że ten whipping cream jest to po prostu bita śmietana? Bo mi chodzi o taką, którą sama mogę sobie ubić i dodać do Kopca Kreta. Ooo rywita....własnie, dzięki!!! Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 12:02 Nie, whipping cream to jest smietana do ubijania :-) Odpowiedz Link
najma78 Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:36 glasscraft napisała: > Nie, whipping cream to jest smietana do ubijania :-) Zgadza sie. Smietany sa tu rewelacyjne, duzy wybor i bardzo smaczne. Na opakowaniach jest informacja do czego sie nadaja. Odpowiedz Link
trisamama Re: Czego nie można dostać w UK? 21.10.11, 09:54 Ja do ciast i tortow ubijam double cream. A whipping cream to raczej juz taka mega gesta i kwasniejsza. Odpowiedz Link
elle-joan Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 12:52 Chlebek ryżowy widziałam w Tesco, na pólkach z jedzonkiem bezglutenowym: ryżowy i ryżowo kukurydziany prostokątny o smaku jabłkowym, a na "ogólnych" półkach: okrągły, Snack a Jacks (w róznych smakach: serowy, czkeoladowy, karmelowy) i Kallo. Dobre. Odpowiedz Link
ilonka45 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:00 Chlebek ryzowy w Tesco o kazdym mozliwym smaku, taki a la Wasa (?) to Wholegrain Crackerbread, smietana do ubijania double cream i wpipping cream, do zup i sosow: double, single (smietanka do kawy tez) Crème Fraîche, bardzo tlusta smietana kwasna i sourcream 30%, w Lidla tez jest najbardziej smakowo zblizona do polskiej. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:46 No to jeszcze zapytam o marcepan? Jest gdzies? Szczerze mowiac to nie wiem nawet jak toto wyglada:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 14:52 Marzipan :-) w kazdym supermarkecie, w czesci z produktami do wypiekow, albo w bloku, albo juz rozwalkowany. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:05 Dzieki:) Czyli np. cos takiego? www.mysupermarket.co.uk/sainsburys-price-comparison/Home_Baking/Sainsburys_White_Natural_Almond_Marzipan_454g.html Robie wedlug przepisu, cos a'la ciasto? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:16 Toto wlasnie, gotowe juz tylko rozwalkowac trzeba i siup na ciasto. A pewnie juz rozwalkowane tez znajdziesz. Pamietaj, zeby walek "upudrowac" cukrem pudrem, bo inaczej moze sie kleic i rwac. Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:19 A to w tym worku juz gotowe jest? :) Hmm Dzieki wielkie. Juz nie bede odrzucac ciast tylko ze wzgledu, ze zawieraja marcepan:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:27 Pewnie, ze gotowe :-) Ja kupuje rozwalkowane jak robie Xmas cake, bo tyle mojego, co wyjecie z paczki i zaladowanie na ciasto. Odpowiedz Link
benignusia Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:51 wszystko co potrzebuje dostane w UK z wyjątkiem tranu dla dzieci Moolers Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 15:58 A ja bym nie dostała twarogu (prawdziwego), gdyby nie polskie sklepy i polska półka w Asda lub Tesco. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:01 Dorotus, sama rob!!! :-) Kto, jak kto ale Ty powinnas :-D Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:05 No ludzie! :-) Mąkę taż mam sama mielić? :P Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:08 E tam, make to juz nie, bo i sprzet trzeba i dostep do ziarna, ale ser to na 100% :-) Odpowiedz Link
elle-joan Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 16:15 Z jakiego mleka robisz ser? Odpowiedz Link
czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 21:08 pigwy.gdzie mozna ja kupic? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 22:21 Za to prawie kazde z niej przetwory mozna bez problemu. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 13.10.11, 22:22 www.quinceproducts.co.uk/products-c15.html Odpowiedz Link
filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 19:39 Ale to nie to samo. Ta pigwa smakuje inaczej:) Za to własnie sobie piję herbatkę z pigwą, co mi mama z Polski przysłała... Odpowiedz Link
czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 22:25 no wlasnie...konfitura z pigwy to nie taka pigwa jak do herbatki wlasnorecznie zrobiona, z sokiem :) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 22:45 No to tylko pigwe kupowac i robic w takim razie www.abelandcole.co.uk/quince-700g Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 14.10.11, 23:48 glasscraft napisała: > No to tylko pigwe kupowac i robic w takim razie > > www.abelandcole.co.uk/quince-700g no wlasnie to nie TAKA pigwa :) Taka mam w sklepie lokalnym na wsi ale ona jest hiszpanska, jakas modyfikowana olbrzymka. I w piekarniku sie nie da zrobic jak ta staromodna, malutka, i inaczej smakuje. Miaz taki malo soczysty. Aromat zaden. Paskudna jednym slowem. Ta staromodna aromat ma taki ze rzuca na kolana :) Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 00:15 A przypadkiem nie chodzi ci o pigwowiec? Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 09:47 Mama, wiem... ale jak sie nie ma co sie lubi... inaczej to tylko wlasna miec w ogrodzie www.hedging.co.uk/acatalog/product_105719.html Odpowiedz Link
7oz To ja się przyznam... 15.10.11, 10:06 że nigdy pigwy ani niczego z pigwy zrobionego nie jadłam. Co gorsza to nawet musiałam wiki użyć, żeby się dowiedzieć o czym wy tu tak zawzięcie dyskutujecie :) Pigwe znałam jedną - Genowefę ;) A tak w ogóle to bardzo podoba mi się ten wątek. Odpowiedz Link
asica74 Re: To ja się przyznam... 15.10.11, 10:28 A ja znam pigwe tylko i wylacznie w formie nalewki:) Pysznej zreszta. Jak sie ja pije jako herbate? Odpowiedz Link
filipinka.z.konopii Re: To ja się przyznam... 15.10.11, 21:27 Ja dodaję pigwę do czarnej herbaty zamiast cytryny. Przygotowuje się to bardzo łatwo. Kroję pigwę na drobne platerki, zasypuję cukrem i czekam dzień lub dwa:) i te plasterki w syropie wrzucam do herbaty. Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 10:44 sie bedzie mialo co sie lubi bo M pojechal wlasnie zebrac u znajomych u ktorych sie marnuje :D Odpowiedz Link
czarny_uk_anka Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 12:19 pigwowiec dokladnie jest lepszy na nalewki,gdzie na targu znajde pigwowiec lub pigwe w londynie????w polsce na allegro moznna zamowic na kilko sprzedaja ale tutaj szukalam i nie znalazlam.oprocz takiej rosnacej w ogrodku, na nieszczesnie nie moim :( Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:03 miwah napisała: > sie bedzie mialo No i ma sie:) Cala reklamowke. W piekarniku siedzi i sie przerabia na quince chees. Zapach nieziemski!! :) Tego mi brakowalo. :D PS ja nie wiem czy to japonska czy inna jakas. Drzewka z ktorej ta konkretna pochodzi nie widzialam, ale taka dzikorosnaca w zywoplotach jesienia kiedys. W kazdym razie to ta ktora lubie :) Ta hiszpanska jest ogolnodostepna w sklepach lokalnie, a i rosnie przed domem pani do ktorej dziatwa na skrzypce chodzi- takie gruszkopodobne, zolte. Nikt tego nie zbiera. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:09 Oj niech sie nie chwali tak, bo pomarzyc sobie moge najwyzej, albo zakupic krzaczek i czekac na lata przyszle :-) Odpowiedz Link
miwah Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 14:22 juz cicho siedzi i sie zachwyca ;) A w naturze tez sie trafia dziko wlasnie. Tylko w okolicy jakos nie widze. W Walii sto lat temu bylo wiecej Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Czego nie można dostać w UK? 15.10.11, 20:44 To jest wlasnie pigwowiec a nie pigwa - to sa dwie rozne roslinki :) Odpowiedz Link
jaleo Gin z pigwy 16.10.11, 12:51 Dla szczesliwcow, ktorym sie udalo pigwe uzbierac: www.bbc.co.uk/food/recipes/sloegin_7722 Bardzo prosto sie robi, i wychodzi dobry nawet z tanszego ginu typu own brand. Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Gin z pigwy 16.10.11, 14:29 To jest gin z tarniny nie pigwy :) - wlasnie wybieram sie dzisiaj na zniwa, tu tarnina rosnie w prawie kazdym parku :) Odpowiedz Link
jaleo Re: Gin z pigwy 16.10.11, 17:07 :-O Zawsze mi sie wydawalo, ze sloe to jest po polsku pigwa... To co to jest "pigwa"? Jak to wyglada? Odpowiedz Link
jaleo Re: Gin z pigwy 16.10.11, 17:11 jaleo napisała: > :-O > Zawsze mi sie wydawalo, ze sloe to jest po polsku pigwa... > > To co to jest "pigwa"? Jak to wyglada? A, juz wiem, chodzi o quince ;-) Z quince tez mozna robic nalewke na ginie, tylko lepsza jest jak sie doda przypraw korzennych. Odpowiedz Link
karolajna83g Mąka krupczatka 20.10.11, 16:47 Widział ktoś? Bo zrobiłabym Ambasadora, ale nie mam tej mąki a nie chce mi się jechać do polskiego sklepu.... Odpowiedz Link
glasscraft Re: TRAN 20.10.11, 17:19 Cod liver oil - wszedzie i w dowolnych ilosciach oraz postaci :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: TRAN 20.10.11, 18:31 tran jest w Bootsie w smaku zdaje sie pomaranczowym ,ponoc latwiej wchodzi dzieciom ;-)) Jest nawet tran dla kotow i psow o wyraznym smaku i zapachu tranu. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: TRAN 21.10.11, 11:49 O dzieki, tak sobie myślałam, że to będzie cod liver oil, ale pewna nie byłam. A tran dla psa i kota??????????? hahahahahaahah, no nie mogę...:)))))) A co jeszcze mają....wit C dla myszy? Hihihi Odpowiedz Link
kalasotka Re: Czego nie można dostać w UK? 20.10.11, 22:58 Mi najbardziej zal, ze proszku vizir do bialego tu nie ma:( Odpowiedz Link
filipinka.z.konopii Re: Czego nie można dostać w UK? 21.10.11, 00:29 za to jest bardzo fajny Ariel "stain remover whitener powder", którego miarkę dodaje się do innego dowolnego proszku i też fajnie działa. Odpowiedz Link