Dodaj do ulubionych

zupa z serków topionych

15.04.05, 15:28
Znacie?
TO się podzielcie tą wiedzą.
Obserwuj wątek
    • lama_83 Re: zupa z serków topionych 15.04.05, 15:47
      Juz sama myśl mnie tak dziwnie zniechęca...
      • Gość: zaza Re: zupa z serków topionych IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 15.04.05, 15:52
        ja nie robilam, al epamietam na forum byl taki watek, przepisy byly takie
        zachecajaceeee

akurat mam w lodowce sporo kosteczek serka topionego, poczekam na przepisy i
        do gotowania!
      • Gość: lisa Re: zupa z serków topionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:55
        jest bardzo dobra :)
        potrzebny jest gorący wywar z czegoś wędzonego (szynka, dobra kiełbasa-później
        kroisz w kosteczkę i wrzucasz do zupy), rozpuszczasz w nim kilka paczek serka
        topinonego (ja używam smietankowego). Im więcej weźmiesz serkow tym bardziej
        gęsta będzie zupa. Doprawiasz pieprzem i mieloną papryką. Ja podaję np z
        grzankami czosnkowymi (pieczywo smaruję oliwą i nacieram czosnkiem, solę,
        wkładam na kilka minut do piekarnika)
    • ruda_80 Re: zupa z serków topionych 15.04.05, 15:57
      Składniki:
      - 6 średnich cebul,
      - 2 kostki bulionowe,
      - śmietana,
      - 1 żółtko,
      - 2 łyżki masła,
      - ser żółty,
      - serek topiony,
      - ser pleśniak (może być Rokpol),
      - bułka na grzanki,
      - pietruszka zielona do posypania.

Cebulę drobniutko pokroić w kosteczki, podsmażyć na maśle, aż się zaszklą i
      tyci zrumienią. Zalać taką cebulkę bulionem z kostek i gotować ok. 15 min, aż
      będzie miękka. Dodawać powoli serka potopionego i mieszać, aż do rozpuszczenia,
      potem dodać troszkę pleśniaka. Śmietanę i żółtko rozbełtać w szklanace i wlać
      do gotującej sie zupy. Doprawić i gotowe.

Podawać gorącą i posypaną wiórkami sera żółtego(spora ilość), pietruszką i
      oczywiście z grzankami.
      • ada16 Re: zupa z serków topionych 15.04.05, 15:59
        Dzięki, podobno jest badzo sysąca- i to właśnie będzie dziś na obiad.
        • ruda_80 Re: zupa z serków topionych 15.04.05, 16:05
          Oj sycąca i kaloryczna :-) ale pyszna, żeby trochę zmniejszyć kaloryczność
          można zrezygnować ze śmietany z żółtkiem, bo serki topione i tak odpowiednio ją
          zagęszczają.
    • Gość: wiedzma Re: zupa z serków topionych IP: *.3web.net 16.04.05, 05:09
      Ja dodaje pol kostki serka topionego do zup jarzynowych - zamiast smietany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka