Dodaj do ulubionych

Powrót samolotem z nowym dowodem

14.12.11, 09:05
Hej mamuśki. Lecę z młodą na święta do PL. Córa ma prawie 3 lata, a dowód jej wyrabiałam jak miała 4 miesiące. Oczywiście, mało podobna jest na zdjęciu, więc wyrobiłam jej nowy dowód. Będzie do odbioru jak przyjadę. No, ale odprawiłam nas na stary dowód, mam już zrobioną odprawę w obie strony. Ale jak będziemy wracać to będę już miała dla niej nowy dowód. Czy mam stary zatrzymać i wrócić na stary, czy lecieć na nowy? Jak to działa?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 14.12.11, 09:47
      No to troche narozrabialas robia odprawe w obie strony.
      Stary dowod zniszcza Ci przy odbiorze nowego, nie da rady go uzyc i bedzie niewazny. Bedziesz musiala jakims cudem zmienic dokument od odprawy.
      • illegal.alien Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 14.12.11, 10:14
        Nie jest to takie trudne - dzwoni sie na infolinie i tyle.
        • bialasek75 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 09:10
          A jak nakłamię, że stary zgubiłam? Wydadzą mi nowy? Czy oni w systemie to też jakoś anulują?
          • kurczakwanda Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 09:44
            My Mieliśmy to samo tyle ze z paszportem. Zmienili nam dane ręcznie na lotnisku w Szczecinie jak wracalismy. Zadzwoń do linii najlepiej
          • galadriella Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 09:50
            Oczywiście, że anulują.
            Ale linie lotnicze na pewno nie dostają takich informacji.
            Natomiast straż graniczna - stawiam, że ona przynajmniej ma do nich dostęp, nie wiem tylko, czy sprawdza każdy pokazywany na granicy dokument.
            Teoretycznie możesz straży pokazać nowy dowód a przy wejściu do samolotu stary - być może nikt się nie połapie...
            Ale czemu nie możesz zadzwonić i zmienić danych dowodu, jak już go dostaniesz?
          • illegal.alien Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 10:39
            Mozesz probowac kombinowac, pytanie tylko: po co? Skoro mozna zadzwonic do linii lotniczych, zmienic dane i miec wszystko cacy?
    • havana28 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 10:55
      Starego dowodu Ci nie zniszcza - odetna jeden róg i oddadzą jak bedziesz chciała sobie zatrzymać "na pamiątke". Nie bedziesz miała żadnego problemu z odprawa- w razie czego pokazujesz stary nieważny dowód. Linie lotnicze wiedza, że ludzie wymieniają, gubią dokumenty i maja na to procedury.
    • fifka01 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 16:41
      A nie da się zalogowac i zrobić odprawy on line jeszcze raz?
      • galadriella Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 16:43
        Nie.
        Dlatego chyba we wszystkich liniach uprzedzają, że po odprawieniu się już nie wprowadzisz żadnych zmian.
        • fifka01 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 16:59
          wydaje mi się, ze w easyjet po doprawie on line zawsze moge jeszcze dodac bagaz i ubezpieczenie, ale moze mi sie tylko wydaje... :)
          • galadriella Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 17:05
            A, bo miałam na myśli zmiany w danych osobowych i właśnie danych dokumentu :-)
            • fifka01 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 15.12.11, 17:09
              tego nigdy nie probowalam, wiec nie upeiram sie, moze sie faktycznie nie dac :)
              • bialasek75 Re: Powrót samolotem z nowym dowodem 16.12.11, 22:35
                Dzięki laski. Zadzwonię z PL i poproszę o zmianę danych. Boję się tylko, że to będą dodatkowe koszty, bo lecę Ryanairem, a oni za wszystko sobie liczą. Spytam jeszcze na lotnisku przed wylotem co zrobić, może mi podpowiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka