Dodaj do ulubionych

Maternity i urlop

07.03.12, 10:28
Pracuje przez agencje i choc juz dawno zglosilam,ze jestem w ciazy to nikt o niczym mnie nie informuje...
Wiem,ze w czasie macierzynskiego nabywa sie prawo do urlopu wypoczynkowego. W poprzedniej pracy moglam go wykozystac albo przed albo po macierzynskim-jak chcialam.
W agencji placa tylko za urlop juz wypracowany-tzn. za kazde przepracowane 8.3h nalezy sie 1h urlopu. Ale jak w takim razie z urlopem do ktorego nabede prawo w czasie macierzynskiego? Nie moge go wziac przed macierzynskim,bo jeszcze sie nie wypracowal,a po 1 wrzesnia sie juz przeterminuje (urop nie wykozystany w danym roku rozliczeniowym przepada). Oczywiscie w czasie macierzynskiego nikt mi nie zaplaci za urlop... Wiec co? Strace prawo do tego urlopu? Oczywiscie zapytam w firmnie,ale wiem,ze beda robic wszystko,zeby mi nie zaplacic,wiec szukam podstaw by dyskutowac.
Obserwuj wątek
    • akanka Re: Maternity i urlop 07.03.12, 10:50
      z tego co sie orientuje to jesli nie masz mozliwosci wziecia urlopu, to bedziesz miala za niego zaplacone, ale moze sie myle, tak jest u mnie w zakladzie pracy
    • 18_lipcowa1 Re: Maternity i urlop 07.03.12, 11:10
      ja mialam zaplacone za urlop
    • karolajna83g Re: Maternity i urlop 07.03.12, 12:39
      A widzisz, u mnie powiedziano, że przeciez będąc na macierzyńskim nie pracuje fizycznie, więc o jaki ja się urlop pytam?????
      • edzior1 Re: Maternity i urlop 07.03.12, 12:52
        to cie delikatnie mowiac zrobili w sambuko...... dziewczyny wejdzie na jakies porzadne strony rrzadowe i sie dowiedzcie z pierwszej reki, normalnie jak slysze takie teksty np ze powiedzilei w firmie ze sie nie nalezy to rece opadaja!
        • karolajna83g Re: Maternity i urlop 07.03.12, 14:39
          No niby zrobili mnie w bambuko, ale jesli pracodawca płaci mi za godzinę pracy i od tej godziny mam jakiśtam ułamek urlopu- jak to ma się to do urlopu na ML- dostaje jedną kwotę, nie ma na payslipie liczby przepracowanych godzin....
          Z tego, co pamietam w PL należy sie urlop będąc na macierzyńskim, ja wiem, że tu Uk, ale tak tylko sobie porównuję.
          Swoją droga muszę poczytać na stronie direct.gov o urlopie i przejadę się do mojej agencji.
    • glasscraft Re: Maternity i urlop 07.03.12, 14:15
      Przypuszczam, ze jezeli bede bardzo chcieli, to Ci nie zaplaca za ten urlop i go nie dostaniesz przed ML - niezgodnie z prawem, bo w czasie ML nabywa sie prawa do urlopu, tak samo, jakby sie pracowalo. Pracodawca nie ma obowiazku dac Ci calego przyslugujacego Ci urlopu na samym poczastku roku (bo, przeciez nie ma gwarancji, ze nie odejdziesz w ciagu roku), wiec bede mogli sie probowac tym "podeprzec". Natomiast powiedzialabym, ze raczej nikt nie odchodzi z pracy przed koncem ML, a jezeli nie masz jak technicznie wykorzystac urlopu po ML, bo konczy sie rok urlopowy (a pracodawca nie ma obowiazku pozwolic Ci na przeniesienie jego czesci na kolejny rok), to powinni Ci go dac przed ML (albo zaplacic). Powinni, to niestety jedno...
    • ciocia_ala Re: Maternity i urlop 08.03.12, 13:02
      Pamieta, ze jak ja bylam na maciezynski, to moglam sobie powiedzmy raz w miesiacu wziac jeden dzien urlopu i dostac "dodatkowy zastrzyk finansowy", bo wtedy firma musiala mi zaplacic za ten urlop. Wydawalo mi sie to dziwne, ale podobniez tak mozna.
    • aviel Re: Maternity i urlop 08.03.12, 14:46
      mamy ten sam problem w pracy (robimy payroll we dwojke). Nasza kolezanka konczy ML z koncem marca ale zostaje w domu na nastepne 3 mies. Nie wybrala urlopu przed pojsciem na ML, urlopu nie mozna przeniesc na nastepny rok, urlop niewykorzystany jest wyplacany. Ale urlopu nie mozemy jej wyplacic poniewaz w tym czasie ona ciagle bedzie na ML. Druga babka, ktora robi payroll nie chce jej wyplacic nic. Ja niestety nie jestem pewna wiem ale z tego co poczytalam w necie tak naprawde to niektore firmy wyplacaja a niektore nie. Z tym, ze ci ktorzy zaskarzyli niewyplacone urlopy - wygrali.
      • yadrall Re: Maternity i urlop 08.03.12, 14:55
        W mojej poprzedniej firmie mi powiedziano,ze w czasie ML nie mozna nic wiecej wyplacic-owszem mozna przepracowac/wziac urlop przez 10 dni (keep in touch),ale to wszystko. Ja bym chciala wziac ten urlop przed maternity,wiec teraz bede sie ciagac z firma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka