Dodaj do ulubionych

email od 'HMRC'

14.03.12, 11:23
Taki email dostałam i już strona wygląda podejrzanie, tym bardziej, że dane karty są zaraz wymagane.

Treść:
After the last annual calculations of your fiscal activity we have determined that
you are eligible to receive a tax refund of £ 473.27.
Please submit the tax refund request and allow us 4-12 days in order to
process it.
A refund can be delayed for a variety of reasons.
For example submitting invalid records or applying after the deadline.
To access the form for your tax refund, please click here
Note: For security reasons, we will record your ip-address, the date and time.
Deliberate wrong inputs are criminally pursued and indicated.
Regards,
W. N. Roberts
Senior Manager
HM Revenue & Customs

Ha, od kiedy to HMRC kontaktuje się przez email, poza przypadkiem, kiedy można zmienić adres czy inne dane w ten sposób. Zresztą, jak oddają jakieś pieniądze to przelewają na konto, po czym dostaje się informację na papierze. I strona nie nazywa się gov.uk, ale zawiera w nazwie jakieś dziwne cyfry.
Tak przestrzegam tylko.
To się gdzieś zgłasza?
Obserwuj wątek
    • aleksandrawu Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 11:29
      Oj rzeczywiscie, tak jak piszesz- w zyciu nie widzialam maila od nich! Lepiej zglos to- moze na policje? Bo dp HMRC to chyba tylko telefonicznie lub listownie, a domyslam sie, ze nie chce ci sie wisiec pol dnia na telefonie;)
      Dzieki za ostrzezenie.
      • szczur.w.sosie Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 11:32
        Dodam, że strona wygląda podobnie, też taka zielona, napisy podobne, ale linki nie przekierowują tam gdzie miałyby odsyłać. Np.'Contact us' kieruje na płatności.
    • pyza_uk Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 11:41
      Czy mozesz podac adres strony? Ciekawa jestem na kogo jest zarejestrowana?
    • pyza_uk Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 11:43
      Aaaaa, juz sobie wyguglowalam, to stary scam www.guardian.co.uk/money/2009/sep/09/hmrc-scam-email
    • mazda76 Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 13:00
      Dostalam taki email jakies 2 miesiace temu, tez sie zdziwilam.
      Zadzwonilam do HMRC i mi powiedzielize oni nigdy nie wysylaja takich maili, jak cos mam maja oddac to przysylaj list.
      Za ich prosba, przeslalam kopie tego maila do nich na adres jaki byl na ich strone.
    • jaleo Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 13:04
      To nie jest nawet napisane brytyjskim angielskim.

Scam.
      • onmytoes Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 13:32
        dostaje takich maili kilka w miesiacu, na rozne kwoty, na moj "info" email.
        scam, nie klikac, unikac ;o)

regularnie tez dostaje maile z bankow,
        czasem kilka na tydzien i nawet z tych gdzie nie mam konta,
        ze cos tam mi sie nalezy i mam tylko kilknac na link,
        albo ze moje konto zostalo zdefraudowane i musze kliknac aby potwierdzic (HA! HA!)

maile te i falszywe strony rzeczywiscie do zludzenia przypominaja prawdziwe.
        jesli masz jakies watpliwosc najlepiej zadzwonic do HMRC i zapytac

mala sprawdzona porada: zaloz sobie dwa albo i trzy adresy mailowe.
        jeden uzywaj tylko i wylacznie do prywatnych, poufnych korespondencji, np banki, karty kredytowe, bliska rodzina.

drugi do generalnego uzytku w internecie, np gdy sie gdziesz rejestrujesz, na jakis forach, roznych stronach gdzie trzeba podac maila.

mozesz miec pewnosc ze ten drugi adres niestety, predzej czy pozniej "pojdzie dalej", firmy handluja danymi, rowniez jego dostepnosc w internecie sprawi ze zaczniesz dostawac spam wszelkiej masci.
        Ale wtedy przynajmniej masz pewnosci, ze tego adresu nie podawalas swojemu bankowi itp.
        • glasscraft Re: email od 'HMRC' 14.03.12, 13:36
          Nie klikac na zadne linki podane w tych mailach. Z reguly banki (HMRC tez) maja adres mailowy, ktory zaczyna sie od phishing... przeslac tam i wywalic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka