04.12.12, 22:05
Moze wiecie w ktorym polskim kosciele ochrzcza dziecko nie robiac problemu ze rodzice nie maja slubu koscielnego?
Obserwuj wątek
    • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 22:20
      To nie jest kwestia obyczaju danego kościoła, tylko tego, czy rodzice spełniają wymogi stawiane odnośnie udzielenia sakramentu. W skrócie mówiąc chodzi o to, czy jest realna szansa na to, że rodzice będą wychowywać dziecko w wierze katolickiej. Owszem, fakt, iż rodzice nie żyją zgodnie z nauką Kościoła (bez ślubu) ma znaczenie, ale nie jest decydujący.
      • bisiek10 Re: Chrzest 04.12.12, 22:30
        Tylko ze jeden ksiadz ochrzci a drugi nie wiec pytam gdzie znajde takiego i w ktorym kosciele,ktory ochrzci :)
        • glasscraft Re: Chrzest 04.12.12, 22:33
          Bisiek, a gdzie ten chrzest ma byc? W okreslonym miejscu, czy cale UK?
          • bisiek10 Re: Chrzest 04.12.12, 22:38
            My mieszkamy w okolicach Watford.Ale Londyn tez moze byc ;) Sorry powinnam od razu napisac :)
        • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 22:55
          Jeden ochrzci, a drugi nie, bo i sytuacja rodziców nie zawsza taka sama i nie zawsze tak samo przedstawią swoje motywy itd. Więc to niekoniecznie wynika z tego, że ten to zawsze się zgodzi, a inny nie. No cóż, szukaj, ja niestety, nie znam tych okolic.
    • agg3 Re: Chrzest 04.12.12, 22:58
      my mielismy ogromne problemy, w koncu ochrzcilam corka w malenkim kosciolku w polsce :)

od innych znajomych sie dowiedzialam, ze tutejszy ksiadz uznal iz "priorytet" maja dzieci rodzicow ze slubem koscielnym.
      to nic, ze kobieta tworzy teraz szczesliwy zwiazek z mezczyznom dajmy na to rozwodnikiem i wychowuja dzieci w wierze.
      to nic, ze kobieta zyje sama i wychowuje dziecko w wierze.
      najwazniejsze jest to, ze ksiadz sobie takie zasady wymyslil....

bo jak widac dla innego - dziecko jest najwazniejsze.

to tak off topic, bo z londynu nie jestem ;)
      • yourdoubt Re: Chrzest 04.12.12, 23:04
        każdy angielski katolicki ksiądz da Ci bez problemu:-)
        Więc może nie koniecznie trzeba w Polskim?
        • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 23:07
          yourdoubt napisała:

> każdy angielski katolicki ksiądz da Ci bez problemu:-)
          > Więc może nie koniecznie trzeba w Polskim?

Znajomi tak chcieli zakombinować, ale ksiądz powiedział że musi ich znać albo mieć dowody, że są praktykujący.
      • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 23:05
        Brnę w off-top- ale co za "priorytet", przecież chrzty nie są limitowane, dla każdego wystarczy jeżeli mu się należy. Zazwyczaj jeżeli jedno jest po rozwodzie, to księża się zgadzają, bo tu jest przeszkoda do ślubu, ale wychowywać w wierze mogą. Gorzej jak mogliby wziąć ślub, ale zaniedbują to jest ew. podejrzenie, że może i wychowywać po katolicku nie chcą. A już co do samotnej matki jeżeli ktoś odmówił chrztu to się kwalifikuje do złożenia skargi.
        Najlepiej znać przepisy i mieć swoje zdanie w takich sytuacjach.
      • bisiek10 Re: Chrzest 04.12.12, 23:07
        Dla mnie to jest w ogole niezrozumiale..Znam przypadek gdzie ksiadz nie zaakceptowal osoby,ktora miala byc chrzestna bo nie miala slubu koscielnego.Dla mnie to jakas masakra.Jestem osoba wierzaca.Swojego czasu nalezalam do Oazy itd.Ale niektore zasady sa dla mnie niezrozumiale.Kiedys tak sie zastanawialismy nad jednym.Duzo sie slyszy ze ksieza maja dzieci-ciekawe jak oni swoje dzieci chrzcza :) No nic.Bede szukac :)
        • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 23:14
          Owszem, jest wymóg aby chrzestni blyi praktykującymi katolikami i żyjącymi wg zasad katolickich. Rodzice bez ślubu najczęściej jednak dostają zgodę na chrzest własnego dziecka, bo przecież ksiądz nie będzie kazał zmienić rodziców. Ale chrzestnych rodzice sami wybierają, takich, którzy będą wzorem dla dziecka i pomogą uczyć wiary. Wiem, że w praktyce taki ktoś bez ślubu może być lepszym człowiekiem od tegoż ksiądza nawet, ale trudno aby udzielanie sakramentów było tak całkiem tylko na życzenie.
          • bisiek10 Re: Chrzest 04.12.12, 23:19
            No niby tak ale rodzice deklarujac swoje dziecko jako katolika i zapewniajac ze beda wychowywac dziecko w wierze katolickiej nie wybraliby na chrzestnych np muzulmanow.Chyba :)
            • elle-joan Re: Chrzest 04.12.12, 23:29
              Nie chodzi o katolika z deklaracji, ale takiego, który żyje wiarą. Oczywiście to trudno ocenić i te metody nie są doskonałe, ale jest to jakieś sito.
              • bisiek10 Re: Chrzest 04.12.12, 23:49
                No i wlasnie to dziala na niekorzysc ludzi ,ktorzy wirza,praktykuja ale z takich czy innych powodow nie maja np. slubu koscielnego ale maja cywilny.A w duzych parafiach ksiadz nie jest w stanie wylapac wszystkich parafian z osobna zeby wiedziec czy on praktykuje nie wiec musi opierac sie na deklaracjii.A niestety u osob bez koscielnego slubu to nie wystarcza np w mojej parafii w Polsce
            • murasaki33 Re: Chrzest 05.12.12, 00:37
              W prosbie o chrzest - tu w UK dla mojego syna wypelnilam formularz i wymagany byl jeden chrzestny katolik, drugi moze byc innego wyznania.
              • elle-joan Re: Chrzest 05.12.12, 08:30
                murasaki33 napisała:

> W prosbie o chrzest - tu w UK dla mojego syna wypelnilam formularz i wymagany b
                > yl jeden chrzestny katolik, drugi moze byc innego wyznania.

Bo w ogóle może być tylko jeden chrzestny, tylko tak się utarło zwyczajowo, że jest dwoje. A ta osoba innego wyznania to chyba jest świadkiem chrztu a nie chrzestnym.
        • turmalinka Re: Chrzest 05.12.12, 09:17
          Dla mnie t
          > o jakas masakra.Jestem osoba wierzaca.Swojego czasu nalezalam do Oazy itd.Ale n
          > iektore zasady sa dla mnie niezrozumiale

Moge to samo o sobie napisac (poza ta oaza), niektore zasady sa dla mnie nie do przyjecia (antykoncepcja np), nie stosuje sie do nich... Ale uwazam ze religia to nie stol szwedzki, albo sie akceptuje i zyje wg jakis zasad albo nie. Dlatego ja do KK nie pojde i nie bede skladac deklaracji ze wychowam dziecko wg zasad, ktore sama swiadomie olewam.
    • justysia72 Re: Chrzest 05.12.12, 00:56
      Pytałaś w Kościele do którego chodzisz ?? bo rozumiem, że jak chcesz ochrzcić dziecko to jesteś praktykująca, a nie robisz tego, bo tak trzeba ? Wiem, że różnie się mówi na temat księży i kościoła, ale nie tak dawno nasz proboszcz miał super kazanie właśnie na temat chrzczenia dzieci, a praktykowania wiary.
      • sylaluk1 Re: Chrzest 05.12.12, 08:59
        Nasz ksiadz polski nie robi problemow z ochrzczeniem dziecka gdy rodzice sa bez slubu, twierdzi ze dziecko nie jest winne ze rodzice tak a nie inaczej postepuja.Dodam ze za tamten rok mial wiecej chrztow niz w 17 parafiach katolickich angielskich (-:
        Ale "nasz" ksiadz jest z zupelnie innmej bajki mam wrazenie....
        Pozdrawiam
        Sylwia i Hubi (24.09.2003)
        • yadrall Re: Chrzest 05.12.12, 11:31
          Ja we wrzesniu ochrzcilam chlopcow w kosciele rzymsko-katolickim,ale angielskim nie polskim.
          Poszlam do ksiedza (pierwszy raz widzial mnie na oczy,bo sie przeprowadzilismy) i jedynie wypelnilam stosowne formularze dotyczace adresu, dat urodzin itp. Ksiadz nawet nie zapytal czy mamy jakikolwiek slub ani czy chrzestni sa katolikami! Nie interesowalo go czy my,albo chrzestni bylismy ochrzczeni czy bierzmowani!!!
          Jedynie jak juz wychodzilam po zalatwieniu formalnosci to wspomnial,ze ma nadzieje spotykac sie z nami w kosciele i lepiej nas poznac :)
          I ciesze sie,ze nie chrzcilam dzieciakow w polskim kosciele,bo nie bylo potrzeby sciagania jakis aktow chrztu czy slubu z pl,ani zadnych kartek do spowiedzi...
          • yourdoubt Re: Chrzest 05.12.12, 14:22
            yadrall -miałam dokładnie taką samą sytuację;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka