Dodaj do ulubionych

school uniform

10.04.14, 23:19
Troche panikuje, ale juz sie przymiezam do zakupow. Wiem ze temat juz byl i ze M&S i John Lewis sa dobre jesli chodzi o jakosc. Za okolo tydzien dowiemy sie do jakiej szkoly moje dziewczyny sie dostaly. No i wlasnie ze mam blizniaki chcialabym okazyjnie kupic ubrania do szkoly. Kedy mniejwiecej jest jakis okres ze sa obnizki. I ile tego kupic. Jak pracowalam jako au-pair dzieci mialy duzo ciuchow szkolnych po 5 koszul i 5 pinafoe dress itp. Tylko ze ich mama je dostawala za darmo od starszych znajomych ze szkoly.
Nie wiem ile wy kupujecie. Chcialabym czysta koszule codziennie ubrac i raz na tydzien w weekend wszytko hurtem wyprasowac, wiec mysle o 5.
Czy mozecie tez jakies konkretne polecic wrzucic linka.
Obserwuj wątek
    • krecik Re: school uniform 11.04.14, 09:08
      Do wrzesnia troche czasu jest, nie ma powodu panikowac. :-)

Ja kupowalam po 3-4 koszulki, bo tak mi komplety wychodzily. Ale juz spodnice i letnie sukienki mialam tylko 3. Znasz swoje dzieci i wiesz, jak sie brudza.
      U mnie koszule sie nie sprawdzily. Koszulki polo to jest to. Sa miekkie i wygodne i fajne szmatki z nich sa, jak sie juz zuzyja.
      A co do jakosci - ile osob, tyle zdan. Moja corka juz w 5 klasie, wiec zdazylam wyluzowac. Nosi to, co akuratnie zanabylam w wakacje. Ja jubie szkolne ubrania z M&S, ale zdarzylo sie mi kupowac i z Nexta, Tesco i Asdy i tez nie bylo zle. Jedyne, na co zwracam uwage w rzeczach przylegajacych do ciala to to, by byly bawelniane.
      Ale, ale. Przypomnialo mi sie - na poczatku roku kupilam rajstopy cienkie z M&S i musialysmy odstawic po jakims czasie, bo nagle corce stopy i buty zaczely brzydko pachniec. Myslalam, ze to wina butow, ale nie, po zmianie rajstop zapach zniknal. Bylo to co najmniej dziwne, bo rok wczesniej te same rajstopy nie wywolywaly takich reakcji.

Podsumowujac - okaze sie w praktyce, co sie u ciebie sprawdzi.

Ag
    • plain-vanilla Re: school uniform 11.04.14, 09:36
      Syn jest w P1. Ma 3 bluzy z logo szkoly, 3 pary spodni z Next, 4 biale koszulke z krotkim rekawem z George. Polo nie wolno nosic do szkoly, tylko na PE. Do tego szkolny krawacik na gumke, kurtka tez szkolna, choc nie ma obowiazku.
      • eraz-lilipop Re: school uniform 11.04.14, 10:41
        Ja z racji ze mam mega brudzace sie dziecko mam piec koszul, trzy sweterki , piec par spodni i dwie spodnice. Pare razy kupowalam w M&S i po pierwszym praniu rzeczy byly zmechacone.
    • agaciha Re: school uniform 11.04.14, 11:54
      Ja przetestowalam juz troche rzeczy i najlepsze spodnie sa w Next. Spokojnie rok przetrwaly, zadnych przetarc, a syn z tych brudzacych. Sa w takim dobrym stanie, ze jeszcze mlodszy syn ponosi. Polo na lato kupuje z logo szkoly. Na zime kiedy syn na polowke nosi zawsze bluze kupuje trzypak polo z Sainsbury. Sa super i czesto w promocji wychodzi £2 za 3 polo. Moj syn ma 5 polowek, 3 bluzy, 3 pary dluguch spodni i 3 pary krotkich. Spokojnie wystarcza. Skarpetki najlepsze jakie znalazlam to takie szare z Saisnbury. Maja tez czarne. Sa lepsze od nextowych. Buty co roku Clarks. Chociaz nie lubie ich butow to szkolne kupuje 1 na rok i w lipcu oddaje je do charity pojemnikow na buty bo sa zupelnie ok. Koszule z krawatem u nas w szkole mozna nosic dopiero od Y3, a moj syn jest w Y2. Od wrzesnia bedzie mial moze ze 2 koszule. Polo jednak o wiele wygodniejsze.
      • plain-vanilla Re: school uniform 11.04.14, 12:08
        U nas koszula i krawat od Y1. Syn ma wlasnie koszule z krotkim rekawem, na to bluza z dlugim rekawem z logo szkoly. Zima podkoszulek pod biala koszulke. Jak mu cieplo, to zdejmuje bluze i od razu ma krotki rekaw, z dlugim wcale nie kupowalam. Krotkich spodenek wcale nie ma i sama nie wiem, czy w ogole kupowac? Rok szkolny konczy sie 26 czerwca, a tutaj w Szkocji, to ciagle wieje i chlodno, nie wiem, czy w ogole krotkie spodenki by sie przydaly. Buty Clarksa podeszwy odkleily sie z przodu po 6 miesiacach, wiec buty do smietnika.
        Mam jeszcze super maszyne ladowana na akumulator, ktory usuwa zmechacenie z rzeczy. Uzywam jej juz od 5 lat, jest super to wszystkich ubran, a szczegolnie swetrow i czapek. Do tego rzeczy piore na lewej stronie.
        • yadrall Re: school uniform 11.04.14, 14:05
          Moj to z tych co brudza sie siedzac na kanapie,wiec u nas obowiazkowo bedzie przynajmniej 5 par spodni (a moze i 6-jedne do szkoly na przebranie jak sie umoczy czy wybrudzi jogurtem czy farbkami-on z tych co zaden fartuch nie pomoze), 5 bluzek (albo i 6) itp. Zalezy jeszcze do jakiej szkoly mlody sie dostanie,bo w tej z 1. wyboru sa koszulki polo,a w tej z 2. wyboru niestety koszule z krawatem juz od reception. Mam nadzieje,ze sie dostanie do tej pierwszej,bo juz mam drgawki na mysl o koniecznosci prasowania koszul...
          Jedynie nie wiem co z bluzami z logo,bo sa dosc drogie i jak bede musiala kupic 5 to z torbami pojde... Moze 3 wystarcza,albo bede prac w ciagu tygodnia...
    • mamaaik Re: school uniform 11.04.14, 13:58
      Jesli paczka 3 koszul w Tesco kosztuje 3f to o co chodzi? Kupujesz 2 paczki, 2 pary spodni i 2 spódnice ,buty do gimnastyki, t shirt x2 na gym i po sprawie, przecież to nie kosztuje majątek. I co to znaczy okazyjnie? Nie ty jedna masz dwoje dzieci.
    • liley11 Re: school uniform 11.04.14, 17:04
      Moja corka nosi 2-3 koszule na tydzien. W reception codziennie miala nowa. Teraz olewam:) patrze, czy czysta i jesli tak, to nakladam. Mam ich 5 z dlugim i 5 z krotkim. Na zime pare spodni (nieuzyte) i cullotes (spodnico spodnie) dwie pary. 5 rajstop. 4 sweterki. 3 sukienki letnie. 5 par bialych skarpet. Stroj na PE. Buty na jesien/wiosne, zime i lato (uznaje ze obuwie powinno byc dostosowane do pory roku a nie caly rok w tych samych). Lunch box. Pare pudelek i butelek do niego.
      • nannyjo32 Re: school uniform 11.04.14, 17:46
        Dziekuje za porady :)
        Zobacze jak sie beda brudzic kupie po 3 koszule i sprawdze jakby cos to dokupie. Jak cos zlapie na wyprzedazach to bedzie fajnie.
        • mamonia78 Re: school uniform 11.04.14, 19:31
          W naszej szkole sa 2 razy w roku used uniform sales wiec nie kupowalam od razu na caly rok z gory. Tym bardziej ze dziecko rosnie.
          Spodnie i koszulki Sainsbury
          buty Clarks (chodziaz zszedl clarks na psy ostatnio z jakoscia)
          skarpety zimowe (dlugie i grubsze) M&S
          skarpety letnie tesco
          Bluzy z logo
          wazne zeby byla bawelna, wszystko i tak tak samo wyglada, nie widze potrzby przeplacac za metki, w koncu to nie ubrania na lata, tylko na 1 gora 2 sezony
    • yskyerka Re: school uniform 11.04.14, 20:40
      Wszystko zależy od regulaminu szkoły, u nas koszulki polo są dozwolone tylko latem, w dodatku fioletowe. Normalnie obowiązuje zwykła koszulka z kołnierzykiem i krawat. Na festynie letnim organizowanym przez szkołę jest wyprzedaż używanych mundurków - dowiedz się, czy u was też będzie coś takiego.

My mamy tak (córka z tych mało brudzących się):
      - 10 białych koszul (białe rzeczy pierzemy raz na dwa tygodnie, bo my nie nosimy) - Next i Asda
      - 2 krawaty
      - 2 szare bezrękawniki - M&S (grubszy) i Asda (cieńszy)
      - 1 szara spódnica (Asda)
      - 1 sweterek z logo (na tydzień wystarcza, raz na tydzień pierzemy)
      - 2 sukienki w krateczkę na lato (Sainsbury)

Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej zaopatrzyć się we wszystko latem, bo we wrześniu wszystko asortyment jest mocno przebrany i brakuje rozmiarów.
    • lolinka2 Re: school uniform 11.04.14, 21:50
      Moja ma z okolicznego sklepu 3 pary spodni (jakaś szalona promocja 10.99 za 3 pary - wyglądają ok, schną szybko), 2 bluzy z logo szkoły, 3 polo z logo szkoły, 5pak skarpetek czarnych z Primarka, jeden zestaw na wf (krótkie majty i koszulka - i tak raz w tyg. biorą do domu celem uprania). I wszystko. Wystarcza lajtowo.
      • nannyjo32 Re: school uniform 11.04.14, 22:02
        mysle ze jak dzieci zaczynaja szkole to wszysy jakos stresowo do tego podchodza, potem napewno juz ma sie rozeznanie co i jak.
    • zurekgirl Re: school uniform 12.04.14, 12:10
      Ja mam wiekszosc uniformu z Asdy i M&S. M&S nieco lepiej wypada, ale biorac pod uwage roznice w cenie, to raczej Asde wole :) Buty skorzane z M&S, tenisowki na wf z shoezone (kosztowaly za trzy funty i baaardzo je odradzam, od pol roku smierdza guma, poprzednie z M&S byly super). Mam 6 koszulek polo (bo jedna na wf, jest w szkole na stanie caly tydzien, prana w weekend), 3 sweterki rozpinane, 3 spodnice, 1 sukienka, nieuzywana, bo lepiej corce w spodnicach. Na lato 5 sukienek. Na wf jedne spodnie dresowe. Jedna elegancka koszula, nieuzywana, bo polowki okazaly sie eleganckie wystarczajaco. Nie kupowalam bluzy z logo szkoly. Wymienilam pralke na taka 8 kg, zbieram ten caly majdan w weekend i mam spokoj. Ladnie rozwieszam, nie prasuje. Kupilam tez na zapas kilka sweterkow i sukienek na jumble sale w lokalnym kosciele, stan idealny a kosztowaly mnie 50p sztuka, wiec jestem przeszczesliwa. Jesli robisz pranie codziennie, to nie potrzebujesz az takiego arsenalu. Zauwazylam tez, ze corka czasem nie ma nawet czasu przebrac sie po szkole, wiec spadlo nam drastycznie zuzycie kolorowych ubranek.
      • nannyjo32 Re: school uniform 12.04.14, 12:57
        no wlasnie jak bylam au-pair dzieci wracaly do domu i wogole sie nie przebieraly w szkolnych ciuchach biegaly, o 6pm byla kapiel pizama i 7pm spanie. W sumie po co sie przebierac na 2 godziny. Moje tez o 6pm sie kapia i chce zeby tak zostalo. Ciuchy kolorowe tylko w weekend byly urzywane i w wakacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka