07.06.14, 11:20
Zapytalam na MyBuilder, ale I tu zapytam, moze ktos wie - czy bulkhead jest na tyle mocny, zeby postawic na nim mala wolnostojaca szafe, o taka:
www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0061JQPPS
Obserwuj wątek
    • tisz Re: Bulkhead 07.06.14, 13:11
      A co to jest bulkhead..?
    • julek_i_ja Re: Bulkhead 07.06.14, 13:56
      Zakładam że pytasz o umiejscowienie szafki na ductingu/boxingu który maskuje przebieg jakiś rur/ instalacji (bulkhead jest raczej tylko przy suficie).
      Nośność zależy od tego, z czego jest zbudowany i od jego rozmiaru. Jeśli plasterboard i listwy drewniane to nie utrzyma tej szafki z zawartością.
      • dorcian Re: Bulkhead 07.06.14, 14:53
        Niekoniecznie tylko przy suficie, u mnie jest w sypialni (zeby bylo miejsce na glowe jak sie wchodzi po schodach podnosiona jest czesc sufitu). I o taki wlasnie mi chodzi.
        • julek_i_ja Re: Bulkhead 07.06.14, 15:37
          W takim razie już rozumiem, ale to w dalszym ciągu zależy od tego, z czego jest uformowany.
          • tisz Re: Bulkhead 07.06.14, 17:02
            Jezeli z plyty k-g to raczej nie stawia sie na nich takich rzeczy.. Ale mozna na nich zawisic szafke czy polke do max 40kg-50kg na 1m plyty - w zaleznosci od grubosci i rodzaju plyty. Wiec szafke mozesz postawic jezeli dodatkowo przymocujesz ja do sciany.
            • dorcian Re: Bulkhead 07.06.14, 23:19
              No wiec obejrzalam sobie ten wynalazek I co zobaczylam to nie powiem bo sie wyrazac nie bede😡 Tyle wiem, ze blat z wierzchu to trzy dosc grube deski pokryte laminatem, ale na czym te deski leza to juz jest zagadka. Dom byl wybudowany w latach 30tych I z tego co wiemy strukturalnie nikt z nim nic nie robil, czy wtedy juz znali plyty gipsowo - kartonowe?
              • tisz Re: Bulkhead 08.06.14, 01:29
                Deska o grubosci okolo 15mm wytrzyma 50kg. Jezeli jest to ciezar rownomiernie rozlozony jak mebel to deska sie ugnie o jakies 15-20mm, co moze doprowadzic do zarwania, ale wazna jest tez dlugosc deski. Dluzsza ugnie sie bardziej. Najlepiej by bylo gdyby deski mialy grubosc 25-30mm albo i 35mm to wtedy zabudowa wytrzyma ciezar szafy (ok 40kg) + wkladanych tam rzeczy. Oczywiscie zalezy z jakiego drewna sa te deski, ale zakladam ze sosnowe.
                Musialabys podac wymiary zabudowy + grubosc desek.

Apropos plyt k-g to produkcja siega nawet lat 30tych XXw.
                • dorcian Re: Bulkhead 08.06.14, 01:39
                  Grubosc deski 25mm, ustrojstwo ma metr dlugosci na 53cm szerokosci, szafa ma 88cm dlugosci I 48 cm szerokosci. Z wymierzania mi wychodzi, ze scianki tego maja ok 10cm grubosci. Szafe moge przykrecic do sciany tylko wolalabym niekoniecznie miec ja calkowicie zawieszona w powietrzu. Dzieki!
                  • tisz Re: Bulkhead 08.06.14, 12:00
                    Mysle, ze mozesz szafke postawic, a asekuracyjnie przymocuj do sciany, 'nie w powietrzu', postaw i przymocuj.
                  • julek_i_ja Re: Bulkhead 08.06.14, 12:44
                    Grubość deski nie jest zła, sama jest w miarę nośna (wymiary tylko trochę większe niż u standardowych desek w podlodze), ale zależy na czym jest podparta/ umocowana.
                    Tisz dobrze radzi, przymocuj jeszcze do ściany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka