Dodaj do ulubionych

buty do biegania

28.07.14, 18:28
Dziewczyny od 5 lat nie biegalam i mam zamiar wrocic do tego sportu. Nie wiem jakie buty sa dobre, ktore polecacie ?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: buty do biegania 28.07.14, 18:40
      Zależy, gdzie i ile biegasz oraz ile chcesz wydać:)

Jeśli możesz wydać więcej, wybierz się do lokalnego sweatshopu, na pewno Ci doskonałe buty wybiorą.
      • kingaolsz Re: buty do biegania 28.07.14, 18:58
        Podpisuje sie pod sweatshop-em, dobieraja butypo mistrzowsku
    • tonia2005 Re: buty do biegania 28.07.14, 22:22
      Mam asics pod nosem wiec nie szukalam innych.
      Biegam 4 razy w tygodniu po ok 5 km w parku i sprawdzaja sie swietnie.
    • jaleo Re: buty do biegania 28.07.14, 22:32
      Idz do sklepu, gdzie oferuja gait analysis na stacjonarnej biezni. Sieciowki typu Sweatshop albo Up-and-Running zwykle maja dobrze wyszkolony personel, ale czasem niezalezne sklepy tez sa dobre.
      Teraz jest taki "trynd" na buty tzw minimalist/barefoot czyli bardzo lekkie z cieniutka podeszwa, bez zadnej amortyzacji, ale ja osobiscie bym polecala je tylko ludziom z neutral gait i biegajacych w stylu zblizonym do pose running (dlatego fachowa analiza jest pomocna). No i jesli biegasz przede wszystkim po asfalcie to tez polecalabym raczej tradycyjne buty z amortyzacja. Ale tak w ogole to biegania glownie po asfalcie nie polecam - staraj sie tak przynajmniej pol-na-pol po sciezkach, trawie, plazy.
      Ja biegam w klubie, specjalizuje sie w 10km, i mam zawsze dwie pary butow, jedne tradycyjne z amortyzacja - najbardziej podchodza mi Nike, nie wiem dlaczego, ale przez lata wyprobowalam inne marki, i Nike najbardziej lubie. Modele sie zmieniaja co roku, wiec kupuje model, ktory jest ewolucja poprzeniego, typu Nike Zoom.
      Do biegania na przelaj, po trawie, plazy, uzywam Innov-8 Trailroc, to sa takie bardziej minimalistyczne buty - jesli chodzi o tego typu buty to najbardziej mi podchodza Innov-8 i New Balance, ale w ogole buty to jest bardzo idywidualna sprawa - moj maz np. tylko Saucony uznaje.
      No i kupuj women-specific - troche inna budowa buta, wezsze. No, chyba ze masz bardzo nietypowa noge i wieszy rozmiar.

No i powodzenia w bieganiu!
      • pelagia_pela Re: buty do biegania 29.07.14, 10:22
        Ja nie biegam, ale moj kuzyn biega bardzo duzo - I zaskakujaco poleca bardzo Ekiden 50. Pierwszy raz o nich slysze, ale spojrzalam na cene, szokujaco niska, a oceny w internecie ma dobre...
        • jaleo Re: buty do biegania 29.07.14, 11:15
          Bo Decathlon w ogole ma dobrej jakosci ubrania sportowe i buty (w stosunku do ceny).
          Z tym, ze sklepow jest tylko pare w calym UK, a na pierwsze buty do biegania nie polecalabym raczej kupowac przez internet.
          • nannyjo32 Re: buty do biegania 29.07.14, 23:16
            cena niezla tych butow
            www.decathlon.co.uk/ekiden-50-womens-running-shoes-white-id_8181257.html
            • jaleo Re: buty do biegania 30.07.14, 09:17
              Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakosci, buty za £11 i za £111 sa szyte w tym samym sweatshopie w Wietnamie czy gdzies tam, z tych samych materialow. Ja znam bardzo powaznych biegaczy klubowych, kotrzy biegaja w butach z Lidla albo walsnie z Decathlonu. To jest indywidualna kwestia wygody. Za ta cene nawet jak beda niewygodne, to nie stracilas fortuny. Ale jesli np. jestes overpronator, to przydalyby sie buty bardziej strukturalne. No, ale do tego wlasnie jest potrzebna analiza.
    • jeanette993 Re: buty do biegania 28.02.23, 13:26
      Polecam z Adidasa! :) ja mam takie i są solidne! webep1.com/go/d87d241ce9

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka