Dodaj do ulubionych

tax credit final decision

01.11.14, 18:32
Wiem, ze niektore z forumowiczek zawodowo maja do czynienia z "tax credits". Czy to normalne, ze ostateczna decycja na rok 2013/2014 zostala podjeta na podstawie dochodu za rok 2012/2013.

Dziekuje
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: tax credit final decision 01.11.14, 23:37
      Hejko, nie jestem expertem, ale z tego, co rozumiem oni biorą pod uwagętwoje dochody z poprzedniego roku finansowego i prognozują ile prawdopodobnie będzie wynosił twoj tegoroczny dochod. Biorą pod uwagę jak ten dochód sie zmienial itp- nie każdy ma wypłaty/zarobek na tym samym poziomie przez cały rok. Jesli nie zglosisz im, że to się może zmienić lub zmieni to oni podejmują ostateczną decyzję wlasnie na podstawie poprzedniego dochodu. I jeśli cos się zmienia w twojej sytuacji, to Ty masz obowiązek ich poinformowac a oni przeliczaja wszystko dopasowujac już tym razem do nowych informacji.
      Onegdaj mój kolega nie poinformował ich, że wraca do pracy na full time i jak przyszlo rozliczenie roczne to musiał im sporo zwrocic, wiec lepiej uaktualniać wszystko na bieżąco. ja tez popełniłam bląd, że nie zrobilam rozliczenia półrocznego- dostawalismy w pracy dodatki do pensji, które nie były odczuwalne w skali miesiąca, ale się zsumowały w rocznym dochodzie i miałam nadpłatę, która spłacalam przez kolejny rok po pare funtów tygodniowo.
      Tyle z moich doświadczeń, może ktoras z dziewczyn ma wiecej wiedzy ;)
      Pozdrawiam ciepło :)
      • eutyfrona Re: tax credit final decision 02.11.14, 11:53
        Jeszcze raz, chodzi o ostateczna decyzje, po rozliczeniu rocznym, czy moze byc podjeta na podstawie dochodow za poprzedni rok.
        • andgie Re: tax credit final decision 02.11.14, 12:15
          Tak, moze.
          • eutyfrona Re: tax credit final decision 02.11.14, 13:28
            Dziekuje, a mozesz mi napisac, w jakich przypadkach?
            • londynwarszawaparyz Re: tax credit final decision 02.11.14, 17:49
              WTC zawsze jest wyliczany na podstawie zeszlorocznego dochodu. Wpisujesz to co zarobilas w poprzednim roku podatkowym ale podajesz ile godzin pracujesz obecnie. Jezeli ktos nie ma rozliczenia podatkowego bo np przyjechal z Polski wpisujesz szacunkowy dochod i zaznaczasz ze jest on szacunkowy wlasnie. Zeby nie bylo nadplaty nalezy zglaszac do Revenue zmany, jezeli w ciagu roku podatkowego np zmienisz prace na lepiej platna lub gdy wiesz ze w tym roku zarobisz wiecej niz zarobilas w poprzednim roku podatkowym.do 2 tysiecy roznicy w dochodach nie jest tu problemem,powyzej- moze byc nadplata
              • eutyfrona Re: tax credit final decision 02.11.14, 20:34
                webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/TaxCreditsandChildBenefit/TaxCredits/DG_073944
                londynwarszawaparyz, Ty piszesz o "First award notice", a mnie chodzi o "Final award notice".
                • abri Re: tax credit final decision 02.11.14, 21:32
                  Eutyfrona
                  Mam podobny problem, z tym że już złożyłam odwołanie, ponieważ mojemu mężowi wzięli do rozliczenia dochody 2012-2013 a mi prawidlowo 2013-2014. Nie wiem skad ta pomyłka. Odwołanie wysłalam 3 tygodnie temu, bo nie udalo sie tego zalatwić przez telefon. Nie dostalam jeszcze odpowiedzi.
                  Pozdrawiam
                  • eutyfrona Re: tax credit final decision 03.11.14, 00:37
                    Dziekuje, abri.
                    Mam obojgu wzieli do rozliczenia dochod za 2012-2013 i nie wiem, czy tak mogli, czy mam to zostawic, bo jest w porzadku, czy sie o to "klocic" - jest ok £3000 roznicy w dochodzie - wzieli sobie ten wiekszy. Maz jurto ma do nich dzwonic, zobaczymy, co powiedza.
                    • abri Re: tax credit final decision 03.11.14, 06:14
                      U nas też różnica ?3000 czyli ok. ?800 do zwrotu
                      • karolajna83g Re: tax credit final decision 03.11.14, 16:13
                        Tak apropos tych nieszczesnych 'overpayments' przez tax credits.

Do mnie kiedys przyszedl list,ze dwa lata wczesniej przeplacono mi CTC o ok 50 funtow.
                        Z listu nic szczegolnego nei wynikalo, zadne jakies wyjasneinia, konkrety..nic. Byl tylko podany numer na infolinie, aby skontaktowac sie w celu splaty dlugu.

Kolezanka powiedziala mi niedawno, ze HMRC czesto myli sie naliczajac 'tax awards'.
                        jesli ktos zrobi tak jak ja- czyli zgodzi sie na zwrot nadplaty, to ok. Jesli, ktos wysle do nich zapytanie- np z czegop wynika ta nadplata, kto kogo zle poinformowal..to oni ponoc nie potrafia sie przyznac, ze to ich blad a dla mnie np jest to niedopuszczalne, aby w takiej sprawie instytucja sie pomylila.
                        Rozumiem, ze kazdy popelnia bledy, ale.....do mojej kolezanki przyszla nadplata w wysokosci ok 300f, dla niej bylo to bardzo duze obciazenie ( nie mowimy o splacie 5f/tydz), wyslala do nich list...I nie wiedzieli co odpisac I anulowali jej te nadplate. Wniosek z tego- czytac informacje, ktore sa podane....zaczynam wierzyc,ze oni czasem sami celowo blad popelniaja,zeby dzwonic do nich na platna infolinie....
                        • karolajna83g Re: tax credit final decision 14.11.14, 20:52
                          www.independent.co.uk/news/uk/politics/pursuit-of-tax-credit-overpayments-turns-nasty-as-debt-collectors-hound-the-poorest-9456875.html

Az sie noz w kieszenie otwiera!!!!!

MIal ktos nadplaty?
                          • lianis Re: tax credit final decision 15.11.14, 10:32
                            My mielismy nadplate, po urodzeniu syna, jak zrezygnowalam z pracy bo ciagle ladowal w szpitalu, znajomi nam powiedzieli ze mozemy sie ubiegac i moze cos dostaniemy, wiec wypelnilismy wniosek i dostalismy, nieduzo ale pomagalo wtedy. Po roku poszlam do pracy na 12 godz w tygodniu, co od razu zglosilismy, ale powiedziano nam ze to nie zmienia niczego, bo ilosc godzin mala i dalej dostawalismy tyle samo. A ze nigdy wczesniej nie mielismy do czynienia z taxami to nie przyszlo nam do glowy, ze mozemy miec problemy. Od konca wrzesnia kiedy zaczelam ta prace to czerwca kiedy odeslalismy im formularz rozliczenia za poprzedni rok nazbieralo sie chyba ok 850funtow, w lipcu juz nam wstrzymali wyplate i dostalismy list ze mamy 850 nadplaty, ktora musimy zwrocic w ciagu miesiaca. Okazalo sie ze od momentu jak poszlam do pracy to przestalo sie nam nalezec cokolwiek, szkoda tylko ze pomimo poinformowania ich o fakcie placili nam dalej, zamiast zatrzymac od razu. Kasa zwrocona, wogole nie przyszlo mi do glowy, ze moga nie miec racji, w koncu instytucja rzadowa. Mam jednak nadzieje, ze nie bede zmuszona znowu korzystac z ich pomocy, za duzo nerwow.
                            • karolajna83g Re: tax credit final decision 17.11.14, 15:02
                              Sluchajcie, troche mi glupio, bo napisalam,ze kolezanka miala nadplate I jej to anulowali, bo nie byli w stanie jej nic udowodnic.
                              Glupio mi, bo do mnie tez przyszla nadplata na wkote ( trzymajcie sie!!) ?2500!!!!
                              Po moim rozstaniu, zadzwonlam do HMRC poinformowac ich o wszystkim I zapisali sobie wszystko. W miedzyczasie przyszlo rozliczenie rocznie, z data 10/08/14 ( dzien wczesniej poinformowalam ich,ze jestem juz wolna) I oczywisacie odeslalam to annual revied 21/08/14. Drugi list przekazalam exowi, zaznaczajac mu,ze jak nieodesle jak anjszybciej-bedzie nadplata I on bedzie musial do wyjasniac. Jak sie okazuje HMRC otrzymal tylko moje, albo nie byl wpisany dochod ( pan z infolinii juz sie motal).
                              W kazdym razie na 99% nie otrzymali w terminie exa review- trzeba bylo je odeslac do 14/09/14.
                              Wszystkie dane na review byly poprawne, ALE nie wiem, czemu, ale na 'notice to pay' jest napisane,ze to jest za rok, ktory skonczyl sie 06/04/14, a na rozliczeniu rocznym jest napisane,ze za 'period ended 05/04/14'- to taka niescislosc.

Kurde, teraz sobie pluje w brode, ze moglam odeslac do nich exa list, ze juz nie mieszka, aczkolwiek poinformowalam ich konczac 'joint claim' o zmianie adresu exa.

Kolejne co mnie 'uderza' w tax creditach to to, ze to notice of pay jest datowane 24 pazdziernika, ja je otrzymalam po 3 tyg od tej daty!

Czy wg Was jest tu cos na moja obrone? Wprawdzie wyslalam do nich juz list, wyslany SD, ze niezgadzam sie z informacja, ze mielismy nadplate, ze odeslalam swoj formularz..ale....kurka wodna!!!!! nie moge lapac exa za reke, zeby swoje rozliczenie odeslal! To sie tyczy joint claim...wiem...
                              Nawet gdyby w dochodzie nic nie bylo wpisane, oni traktuja to jako dochod zerowy, to z jakiej paki ta nadplata...skoro dochod zerowy to chyba powinna byc niedoplata?

Dajcie mi swiatelko nadzieji...
                              • karolajna83g Re: tax credit final decision 17.11.14, 15:04
                                Sorry za bledy- powiedzialam exowi, ze jak nie odesle, bedzie nadplata.
                    • abri Re: tax credit final decision 14.12.14, 18:58
                      Eutyfrona, czy coś się ruszyło w Waszej sprawie? U nas minęły 2 miesiące od wysłania listu, ale nadal cisza.
                      • eutyfrona Re: tax credit final decision 16.12.14, 19:25
                        Abri, nic sie nie ruszylo, maz dzwonil dwa razy, powiedzieli, ze sie tym zajma i nic.
                        • perelkahania Re: tax credit final decision 23.12.14, 21:28
                          hej dziewczyny :) tez mam pytanie o tac credit, ale troszke inne.Mi podjeli decyjzje na podstawie 2013/2014..Jako, ze mielismy z mezem niskie dochody w zeszlym roku dostalismy sporo tax credit. We wniosku podalam, ze w tym roku pracujemy w pelnym wymiarze godzin i jakie bedziemy mieli roczne dochody, a mimo to kwota opiewala na okolo 300?..i teraz dostalam list, ze moglo dojsc do pomylki w moim wniosku i kwota mogla byc zle wyliczona bo nasze dochody osiagnely juz okolo 19 tys. Kazali mi poinformowac sie czy maja racje czy nie..moga wiec mi kazac cos zwrocic czy zmniejsza mi wyplaty jeszcze w tym roku?ktos mial kiedys taka sytuacje?
                          • yadrall Re: tax credit final decision 24.12.14, 15:47
                            U nas sytuacja byla odwrotna-dochody z roku na rok sie zmniejszaly (najpierw pracowalam full time, potem part time,a w koncu przestalam pracowac) i zawsze bylo tak,ze naliczali zailek na pdostawie dochodow za poprzedni rok,a potem po wyslaniu im info o aktualnych dochodach za dany rok (ten papier co przysylaja po kwietniu) to potem na koncie znajdowalam mila niespodzianke w postaci nadplaty-w roznej wysokosci,ale zawsze wyrownywali do tylu. WIec podejrzewam,ze w wypadku gdy dochody rosna to potem moga chciec zwrot...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka