21.08.25, 23:36
Znacie takie słowo? Spotkałem je w książce Richarda Whiteleya (o której już tu kiedyś wspominałem).
Pomijam opis i dla zilustrowania podaję przykłady z tejże książki:

adversaries - are advisers
discretion - is no credit
filled - ill-fed
infection - fine tonic
militarism - I limit arms
old man winter - warm, indolent
protectionism - nice to imports
the man who laughs - hi's glum, won't ha-ha
violence - nice love

--
Śniło mi się że odwiedziła mnie Dua Lipa, ale jak się obudziłem, to już jej nie było

---
Dua Lipa - Dupa Ali

Obserwuj wątek
    • arana Re: Antygram 22.08.25, 10:36
      al.1 napisał:

> Znacie takie słowo?

Nie znałam, ale właśnie poznałam. Występuje w netowych książkach dwa razy,

W ciekawym artykule Adama Dziadyka o anagramach w kontekście notatek de Saussure’a . Tenże badacz za anagramy uważał nie tylko słowa powstałe wskutek przestawek literowych, ale również rozmaitych kombinacji głosek. Dlatego rozważał użycie słowa antygram (s.160), który to termin ma według niego szersze znaczenie niż tradycyjny literowy anagram.

Drugi przykład pochodzi z książki SF, w której występuje przybyły z kosmosu w meteorycie pierwiastek nazwany antyterr, a jego „antygram nie miał właściwie ceny”.

• al.1 Re: Antygram 22.08.25, 14:23
        arana napisała:

> Nie znałam, ale właśnie poznałam. Występuje w netowych książkach dwa razy,

> Tenże badacz za anagramy uważał nie tylko słowa powstałe wskutek przestawek
        > literowych, ale również rozmaitych kombinacji głosek. Dlatego rozważał użycie
        > słowa antygram (s.160), który to termin ma według niego szersze znaczenie
        > niż tradycyjny literowy anagram.

Tak mi przywędrowało do głowy:
        antygram - nam graty smile

> Drugi przykład pochodzi z książki SF,
        > w której występuje przybyły z kosmosu w meteorycie pierwiastek nazwany antyterr,
        > a jego „antygram nie miał właściwie ceny”.

Ten też: antyterr - rety rant smile

--
        Chodzi takie cóś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka