16.07.15, 19:12
Dziewczyny, tak jeszcze na luzie, bo mam czas. Ale nie moge znalezc informacji na ten temat... Kilka pytan nt szkol, rejonizacji itp.
- Czy ja sie moge dowiedziec do jakies szkoly zostanie "z automatu" przydzielone moje dziecko? Istnieje jakis z gory okreslony rejon albo cos w tym stylu?
- Jak dlugo przed skonczeniem 3 lat musze sie zglosic (i gdzie) jesli bede chciala zeby mlodziak skorzystal z przyslugujacych mu darmowych godzin?
- Czy on w ogole ma te godziny gdzies zagwarantowane czy jak sie spoznie to przepadna?

Generalnie cala rozkmina stad, ze od wrzesnia bede miala dla mlodziaka miejsce w playgroup przy szkole, ktora z jednej strony jest najlepsza w okolicy, a z drugiej najblizsza mojemu miejscu zamieszkania :) Chcialabym, zeby potem zaczal tam chodzic najpierw jako 2.5-latek (za kase ofc) a potem jako 3-latek. I sie zastanawiam jak szybko i co musze zrobic, zeby mu to miejsce tam zaklepac :)

Dziekuje Wam z gory za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: rejon? 16.07.15, 20:17
      kjut napisała:

> - Czy ja sie moge dowiedziec do jakies szkoly zostanie "z automatu" przydzielone
      > moje dziecko? Istnieje jakis z gory okreslony rejon albo cos w tym stylu?

Nie ma czegoś takiego jak "automat". Jeśli w szkole rejonowej zabraknie miejsc, to przydzielą dziecko do innej, w której miejsca będą. To, że mieszkasz w rejonie danej szkoły, nie znaczy jeszcze, że dziecko się do niej dostanie.

Sprawdź w swoim councilu, kto odpowiada za przydział miejsc szkolnych. U nas zajmuje się tym Annual Cycle Section.

> - Jak dlugo przed skonczeniem 3 lat musze sie zglosic (i gdzie) jesli bede chciala
      > zeby mlodziak skorzystal z przyslugujacych mu darmowych godzin?

Jeżeli dziecko zacznie wcześniej chodzić do przedszkola, to najprawdopodobniej placówka przejmie na siebie całą biurokrację. Ja w ogóle nic nie musiałam robić.

> - Czy on w ogole ma te godziny gdzies zagwarantowane czy jak sie spoznie to
      > przepadna?

Jeżeli nie będzie chodził do przedszkola, to przepadną. Ale jeżeli załatwisz przedszkole wcześniej, to się załapie. Nie wiem, czy są jakieś placówki, które tych 15 godzin nie honorują, ale profilaktycznie możesz o to zapytać przy zapisie.

Aha, to jest 15 godzin 'term time'. Jeżeli przedszkole działa przez cały rok, to za czas ferii, świąt i wakacji płacisz pełną stawkę. U nas było tak, że policzyli, ile bym zapłaciła przez rok, odjęli godziny bezpłatne, a całość podzielili na równe miesięczne raty.

> Generalnie cala rozkmina stad, ze od wrzesnia bede miala dla mlodziaka miejsce
      > w playgroup przy szkole, ktora z jednej strony jest najlepsza w okolicy, a z
      > drugiej najblizsza mojemu miejscu zamieszkania :) Chcialabym, zeby potem zaczal
      > tam chodzic najpierw jako 2.5-latek (za kase ofc) a potem jako 3-latek. I sie
      > zastanawiam jak szybko i co musze zrobic, zeby mu to miejsce tam zaklepac :)

Przejdź się tam i wpisz go na listę oczekujących, bo pewnie takowa już istnieje. A jak nie, to ktoś ci powie, kiedy powinnaś dziecko zapisać.
      • yskyerka Re: rejon? 16.07.15, 20:20
        Ech, pisałam na raty i zapomniałam.

Sprawdź w swoim councilu, kto odpowiada za przydział miejsc szkolnych. Tam ci powiedzą, do którego rejonu należysz. Przed zapisami, jakoś w sierpniu czy na początku września, powinnaś dostać list z informacją o zapisach, dniach otwartych, listę szkół, a także informację, która to jest szkoła rejonowa dla twojego miejsca zamieszkania.
      • kjut Re: rejon? 16.07.15, 20:21
        Dziękuję Ci pięknie. Duża pomoc!
        • yadrall Re: rejon? 16.07.15, 20:50
          I jeszcze jedno-nie w kazdym Councilu fakt,ze dziecko chodzi do nursery kolo szkoly nie oznacza,ze dostanie miejsce w tej szkole... U nas nie ma to zadnego znaczenia-liczy sie najpierw to czy dziecko ma rodzenstwo w szkole,a potem odleglosc od szkoly w catchment,a na koncu cala reszta chetnych.
          • princesswhitewolf Re: rejon? 17.07.15, 00:20
            dokladnie. Przynajmniej w moim borough sa mapy z poprzednich lat jak wygladalo catchment area w danym roku.
            Obszar sie zmniejsza lub zwieksza w zaleznosci od tego ile bylo dzieci z rodzenstwem ( wtedy catchment sie kurczy i siblings sa przyjmowani na niekorzysc dzieci z granicy catchment area)
            • yadrall Re: rejon? 17.07.15, 10:51
              U nas to samo :) Jeszcze 2 lata temu corka sasiadow (drzwi w drzwi) sie dostala do szkoly z pierwszego naszego wyboru,a juz rok pozniej moj syn nie dostal miejsca w tej szkole,bo granica catchment area zostala przesunieta o jedna przecznice blizej szkoly i okazalo sie,ze mieszkamy juz poza obszarem...
              Dodatkowo u nas te catchments sa tak dziwnie wymyslone,ze czasem dzieciaki mieszkajace naprawde blizko szkoly (5 min piechota) "przynaleza" do szkoly do ktorej musza chodzic np. 15-20 minut...
    • kjut Re: rejon? 17.07.15, 10:57
      Dziekuje Wam wszyskim pieknie za odpowiedzi :)

A powiedzcie mi jeszcze, bo mnie to nurtuje... jak sa podzielone klasy? Dzieciaki zaczynajace w tym samym momencie sa w jednej klasie? Jak moj syn zacznie szkole w styczniu to bedzie chodzil tylko z jego rocznika urodzonymi miedzy wrzesniem a grudniem? Czy jak?

Kurcze, niby angielski znam, z niczym innym problemow nie mam,a tutejszy system edukacji mnie przerasta :D
      • e-vil Re: rejon? 17.07.15, 11:15
        To ja mam inne doświadczenie.. moja córka z listopada i dzwoniłam do najbliższej nursery zapytać się o zapisy.. powiedzieli mi, że w okolicach jej 3 urodzin powinnam dostać list i dopiero z nim zgłosić się.. a z tego co tu czytam chyba inaczej jednak to działa.. nie mam ciśnienia, by poszła od razu do nursery, ale chciałabym, by miała kontakt z dziećmi.
        • yadrall Re: rejon? 17.07.15, 12:07
          A u nas sa trzy rodzaje nursery :)
          - przy szkole-oferuja tylko sesje ranne lub popoludniowe po 3h, 5 h w tygodniu-nie ma mozliwosci dokupienia godzin. Przyjmuja dzieci PO 3. urodzinach
          - pre-schools-gdzie sa zwykle sesje 9-15 i mozesz sobie wybrac ile godzin ma byc dziecko i w jakim ukladzie-mozna dokupic dodatkowe godziny,ale w tym przedziale czasowym. Przyjmuja dzieci PO 2. urodzinach i darmowe godziny oferuja jak sie naleza (wszystkim po 3. urodzinach i niektorym po 2. urodzinach-sa kryteria,ktore trzeba spelniac)
          - nursery/day care-zwykle otwarte od 7.30-8 do 18 i przyjmuja dzieci juz od 3. miesiaca zycia-czynne caly rok i mozna wykupic dowolna ilosc godzin-jak dziecko skonczy 3 lata (lub dwa-te same kryteria co w pre-school) to odliczaja godziny od tych ktore dziecko chodzi-czyli rodzic placi mniej.

To do jakiego przedszkola chodzi dziecko nie ma zadnego znaczenia przy aplikowaniu do szkoly.

Klasy jak sa dzielone? Tez chcialabym to wiedziec,ale odnosze wrazenie,ze jest to jakas loteria :) Ja przynajmniej nie widze,zadnego "klucza". Co wiecei co roku zmieniaja sie dzieci w klasach i nauczyciele oraz TA. No i dzieci zmianiaja sale w ktorej sie ucza :)
          • princesswhitewolf Re: rejon? 17.07.15, 13:18
            yardall to co opisalas to dokladnie standardowe typy dla calej Anglii ( nie powiem UK, bo nie mam pojecia jak jest w Szkocji w tym wzgledzie.)
            Przy czym warto dodac ze te pierwsze 9am-12 po 3 roku sa calkowicie za darmo, a w pozostalych cena za 3 godziny moze ( choc nie powinna) byc inaczej interpretowana i niekoniecznie wystarczac bedzie na 15 godzin jak planowal Early Start program. W efekcie jest to 155 funtow na miesiac.
            Ale od Wrzesnia 2016 ma byc to juz 30 godzin hurra.
          • kjut Re: rejon? 17.07.15, 13:42
            To u nas jest tenpierwszy typ. Przy czym zapisać można też dzieci od 2.5, na dowolną liczbę sesji w tygodniu i wtedy liczą sobie ok 10f za sesję. A oprócz tego mają jeden dzień w tygodniu playgroup'e dla dzieci z rodzicami. Wiec plan byłby taki, że od września chodzimy trochę tylko na te grupę, potem mały kończy 2.5 roku i go daje na 1-2 razy w tygodniu odpłatnie + dalej playgroup, a potem już bez stresu zwiększamy liczbę sesji do tych 15 darmowych godzin. W ten sposób pomalutku pomalutku by się przyzwyczajał, a w wieku 5 lat już bez stresu szkoła, tez tam. Tylko właśnie zastanawiałam się co zrobić, żeby sobie zaklepać tam miejsce.

Przejdę się we wrześniu i dowiem o te listę oczekujących, może mnie wpiszą :)

A z tym dzieleniem klas to niezła sprawa jest.. Aj.. Zobaczymy, dobrze, że jeszcze mam czas :)
            • princesswhitewolf Re: rejon? 17.07.15, 14:22
              kjut zapewniam ze nie ma cudow sa wszystkie typy tylko trzeba poszukac. Nie ma rejonu w UK gdzie nie byloby Preschools i Nurseries czy Play group. To tylko kwestia odleglosci do najblizszego nursery
              • princesswhitewolf Re: rejon? 17.07.15, 14:25
                kjut i zapewne to co mowisz to typ 3ci

pierwsza ( tu sie nie placi w ogole) i druga grupa ( tu jest mozliwosc doplaty) omawiana przez Yardall dotyczy tylko 3+ latkow Pre-Schools nie przyjmuja ponizej 3 roku zycia. Tylko nurseries biora mlodszych toddlers
                • kjut Re: rejon? 17.07.15, 14:49
                  Jak zwał tak zwał. Jakie to ma dla mnie znaczenie?
              • kjut Re: rejon? 17.07.15, 14:48
                Nie mowie, ze nie ma, mówię, że ta placówka która mnie interesuje to typ 1.
                • princesswhitewolf Re: rejon? 17.07.15, 19:23
                  kjut, ale typ 1 przyszkolna pre-school nie pobiera oplat dodatkowych bo to 3 godziny 9-12 i jest to fundowane przez Early Start Program. Za 3 godziny sie nie placi nic. Ponadto do tych placowek nie przyjmuja ponizej 3 roku zycia. Dodatkowe oplaty sa w placowka typu 2 albo 3. Wiec zdecydowanie nie typ 1
      • yskyerka Re: rejon? 17.07.15, 18:06
        kjut napisała:

> A powiedzcie mi jeszcze, bo mnie to nurtuje... jak sa podzielone klasy? Dzieciaki
        > zaczynajace w tym samym momencie sa w jednej klasie? Jak moj syn zacznie szkole
        > w styczniu to bedzie chodzil tylko z jego rocznika urodzonymi miedzy wrzesniem
        > a grudniem? Czy jak?

To zależy od szkoły. Nasza szkoła jest jednooddziałowa, po jednej klasie każdego rocznika (od września do sierpnia). U córki znajomych jest podział wiekowy - dzieci od września do bodajże stycznia i od lutego do sierpnia. A z kolei koleżanka córki z przedszkola ma tak, że dziesiątka najstarszych dzieci od razu dołączyła do klasy wyżej. Nie wiem, jak dokładnie to wygląda organizacyjnie, bo dawno się z nimi nie widzieliśmy, ale tak też można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka