Dodaj do ulubionych

kieszonkowe

17.02.16, 21:57
czy wasze dzieci dostają kieszonkowe, w jakim są wieku, jak często, jaką kwotę?
myśleliśmy o 5-7 funtach tygodniowo dla 11-latki. z założenia mogłaby robić z tymi paroma funtami to, co tylko by chciała, bez naszej ingerencji.
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: kieszonkowe 17.02.16, 23:56
      Moje chłopaki dostają po 10 tygodniowo, ale musza grzecznie wykonać obowiązki...
      Wredna matka stosuje potracenia za niedopełnienie powyższych czynności.
      Stado zobowiązane jest: odkurzać, myc gary, sprzatac łazienkę i kuchnię, wieszać i składać pranie oraz utrzymywac porządek w swoim pokoju.
      Ponadto musi kulturalnie się zachowywać w szkole, nie spóźniać i miec wszystko co obowiązkowe z zadaniem domowym włącznie.
      Spełnienie warunków skutkuje wypłatą ;)
      Nie wnikam co z kaską robia, ale wiem, że starszak wszystko przeznacza na swoje hobby a młodszy przejada z kolegami w drodze powrotnej ze szkoły.
    • marninor Re: kieszonkowe 18.02.16, 05:46
      13 lat- ?5 na konto dostaje raz w tyg zeby uczyl sie obslugi karty i codziennie ?3.
    • szczur.w.sosie Re: kieszonkowe 18.02.16, 11:31
      Jakoś w tym roku zapomniałam, ale dostawiali po 5 funtów miesięcznie. Gromadzili w skarbonkach. Jakoś nie widzę, żeby im były potrzebne te pieniądze, nie upominają się.
    • anulla_m Re: kieszonkowe 18.02.16, 11:47
      Potrącenia za niesubordynację to świetna sprawa, muszę zapamiętać na przyszłość :-D
      Od jakiego wieku dawałyście dzieciom kieszonkowe?
    • lucasa Re: kieszonkowe 18.02.16, 12:21
      O to wyglada, ze my dajemy b malo, bo syn ma ?10 na mc a corka 12 (10 i 12 lat). Corks ma konto i karte. Zaczelismy dawac hak mieli 6-7 lat. Corka chomikuje, syn wydawal na slodycze, ale ostatnio zbiera. Ale i tak czesto im dokladamy do roznych ekstra wydatkow i na razie nie niegocjowali podwyzki...

U nas kieszonkowe nie jest uzaleznione od wykonania obowiazkow. Ale dzieci wiedza, ze kwota bedzie potracona jezeli cos specjalnie zapsuja. W jednym roku kupilam chyba z 5 okularow do plywania. Nastepna zgube potracilam z kieszonkowego i od tej pory syn juz nie gubi..,
    • aniaheasley Re: kieszonkowe 18.02.16, 12:38
      Nie daje dzieciom kieszonkowego, jakos sie to u nas nie sprawdzalo z zadnym dzieckiem. Dawalam kieszonkowe przez jakis czas, a potem i tak dzieci mnie naciagaly na wszystko praktycznie co chcialy, bo one przeciez kieszonkowe 'oszczedzaja'. Teraz corka 13 lat dostaje (czytaj bierze ode mnie z portfela) jakies 20 funtow tygodniowo na codzienne potrzeby po drodze do i ze szkoly. Mlodsza w ogole ani nie dostaje ani nie wydaje na nic.
    • marninor Re: kieszonkowe 18.02.16, 16:30
      Kieszonkowe wyplacam od rozpoczecia nauki w grammar pierwszego wyboru :D
      • kalpa Re: kieszonkowe 18.02.16, 18:58
        Ja też się daję naciagać ;)
        W końcu to moje dzieci ;)Więc to wychodzi naturalnie, ale za robienie extra rzeczy typu: mycie samochodu/okien/ sprzatanie ogrodu itp dostają extra kaskę i obaj to cenia, że m,oga sobie "dorobić" ;)
        Chłopaki mają 15 i niemal 12.
    • yumemi Re: kieszonkowe 18.02.16, 20:28
      Syn 13 lat dostaje ?40 w gotowce i ?40 na konto raz w miesiącu. To musi mu wystarczyć na wszystko - rachunek za komórkę, cokolwiek ze szkolnego bufetu (za obiady płacimy osobno) i cała reszta rzeczy typu wyjścia do kina, z kolegami etc. - wszelkie 'zbytki'. cos tam odkłada.
      Z obowiązków - odkurzac musi polowe domu, mycie łazienki, szyb etc
      Nie ma ze przychodzi 'po kase' musi mu wystarczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka