Dodaj do ulubionych

Internet, tv- dostawcy

17.11.18, 13:27
Mozecie doradzić, podzielić się doświadczeniem, gdzie będzie korzystnie? Teraz mamy virgin ale chcę sprawdzić czy jest lepsza opcja. Płacimy miesięcznie prawie £70. Mamy internet, telewizję i telefon stacjonarny. Ewentualnie rozwazam czy moze zrezygnowac z telefonu i wybrać sobie korzystny abonament na telefon komórkowy.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 17.11.18, 18:08
      Ja się podpinam. Możecie mi napisać, czy virgin prowadzi dodatkowy przewód do domu, czy internet jest dostarczany po kablu telefonicznym? Interesuje mnie wyłącznie szybki internet. Z telefonu mogłabym zrezygnować, bo korzystam wyłącznie z darmowych minut w abonamencie. TV mamy Freeview plus Netflix I Amazon.
      W tej chwili mam TalkTalk, ale szybkość połączenia jest żałosna. Jeśli komuś zależy na budżetowej opcji i nie ma w domu kilku osób korzystających naraz z Internetu, to wtedy można rozwazyc, bo w skali roku to jest już kilkaset funtów oszczędności porównując do virgin, sky czy bt.
      • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 17.11.18, 18:09
        Miałam napisać, że korzystam z minut w abonamencie komórkowym. Ostatni raz z telefonu domowego dzwoniłam jakieś 5 lat temu.
    • alannda Re: Internet, tv- dostawcy 17.11.18, 21:05
      Za internet w sky place 12.99 miesiecznie, normalny 17mb download. Za £20 moglabym miec superszybki. Za telefon stacjonarny abonamentu nie place juz dawno, mam pay as you go, nie pamietam kiedy go ostatnio uzylam, na ozdobe stoi, bo mam designerski;-) za telewizje do tego place chyba £20, ale bez filmow i sportu.
      • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 17.11.18, 22:36
        Ja też mam niby 17mb a jest beznadziejny, więc w ogóle nie wchodzi w grę, żeby przedłużyć kontrakt. Za telefon muszę płacić line rental, bo inaczej internetu nie będzie. Bez sensu, bo nie korzystam ze stacjonarnego telefonu. Mogłabym opłatę line rental przerzucić na poczet szybszego i lepszej jakości łącza. Czy internet sky jest po łączy telefonicznym i też trzeba płacić line rental.
        • elle-joan Re: Internet, tv- dostawcy 17.11.18, 23:08
          A ile płacisz jezeli moge zapytać za ten kiepski internet i tę telewizję, którą masz? i czy mają w talk talk szybszy internet czy tylko ten słaby?
          • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 18.11.18, 19:03
            Ja w ogóle nie mam pakietu TV. Internet mam Fibre czyli ten szybki. Place £25 za miesiąc razem z line rental. Minut na telefon stacjonarny też nie ma, bo to najtańsza opcja. Wcześniej miałam pakiet TV i został nam youview box, z którego cały czas korzystamy. Głównie nagrywam interesujące mnie programy i filmu do późniejszego obejrzenia.
        • alannda Re: Internet, tv- dostawcy 18.11.18, 23:29
          plain-vanilla napisała:

> Ja też mam niby 17mb a jest beznadziejny,

17mb to nie jest fibre, tylko zwykly.

Czy int
          > ernet sky jest po łączy telefonicznym i też trzeba płacić line rental.

Line rental jest zawarte w cenie internetu, te £12.99 czy ile to tam jest zawiera line rental ale zadne minuty nie sa w tym zawarte, wszystkie polaczenia sa na pay as you go, ale ja nie uzywam.
          • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 18.11.18, 23:46
            Mój pakiet internetowy nazywa sie Fibre super szybki internet I dlatego podałam tę nazwę. Chyba wiem lepiej, co mam zapisane w umowie.
            Chyba nie rozumiesz o co pytam. Mnie nie interesuje co jest zawarte w cenie pakietu, tylko techniczny aspekt podłączenia internetu do domu. A ty piszesz o line rental.

Już się dowiedziałam, że virgin podlacza wlasny przewód do domu i w związku z tym, nie muszę polegać na łączu telefonicznym, które jest bardzo złej jakosci w mojej okolicy i nie zdecyduje się na żadną umowę z firmą, która podłączy router domowy do przewodu od telefonu stacjonarnego.
            Wyczytałam, że to jedyna firma w UK, która ma własne okablowanie poza BT, więc wychodzi na to, że to jedyna opcja na uzyskanie internetu o przyzwoitej prędkości.
            • yuka12 Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 00:13
              O dzięki za info. Muszę sprawdzić. My mamy TalkTalk i formalnie fibre do 30 Mbs, a często wieczorem prędkość internetu spada tak, że filmów na Netflixie nie da rady obejrzeć.
              • leyre2 Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 07:43
                Virgin nie podlacza wszedzie wlasnych przewodow, choc pracuja nad tym. Ja mieszkam w Anglii w duzym city i jest wiele residential areas wcale nie nowopowstalych gdzie virgin nawet nie operuje, bo nie ma kabli dlatego BT rental line jest konieczna. Jednak to wcale nie oznacza wolnego internetu.
                My mamy sky takze tv. Nie wiem Ile placimy bo to z meza konta ale zapewne nieduzo bo on nie lubi przdplacac. Z telefonu stacjonarnego korzystamy jak najbardziej
                • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 16:52
                  My mamy stary dom ze starą infrastruktura, do tego router nie może być podłączony do głównego gniazdka telefonicznego, tylko jest kilkunastometrowy przewód pociagniety i dopiero router. Nie chce mi się już bawić w następną umowę na minimum rok, gdzie dostawcą będzie rozkładał ręce i winił exchange, gniazdko w domu i inne rzeczy za wolny internet. W tej chwili prawie codziennie coś nie działa tak, jak powinno. Ja bardzo często korzystam z mobile data w telefonie, bo wifi jest tak zamulone, że się strony nie ładują. Dla mnie Virgin wygląda na idealne wyjście. Sprawdzałam, że mają swoje przewody na mojej ulicy. Teraz zostaje mi tylko czekać na zakończenie umowy, bo nie chce płacić 100 funtów za wcześniejsze zerwanie jej.
                  • alannda Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 17:37
                    jesli dom jest stary to chyba nie obejdzie sie bez calkiem nowego okablowania od exchange do domu tak czy inaczej. Virgin ma ten super szybki internet tez tylko do swojego exchange wiec wszystko bedzie zalezec jaka masz jakosc okablowania od tego ich exchange do swojego gniazdka. Ja kiedys tez mieszkalam w starym domu i dopiero wymiana kabli i gniazdka w domu rozwiazala problem.
                    • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 19:20
                      Virgin mi powiedział, że poprowadzą kabel z zewnątrz do domu, była mowa o wierceniu dziury, więc nie będę musiała polegać na jakości okablowania telefonicznego w domu, a w tej chwili nie ma możliwości wymiany tego.
            • alannda Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 10:15
              plain-vanilla napisała:

> Mój pakiet internetowy nazywa sie Fibre super szybki internet I dlatego podałam
              > tę nazwę. Chyba wiem lepiej, co mam zapisane w umowie.

Ja nie neguje tego co masz zapisane w umowie, ale 17mb download to nie jest super szybki internet, po zwyklym kablu tyle jest. Dziwie sie,ze twoj operator ci sprzedal super szybki internet skoro ewidentnie infrastruktura sie do tego nie nadaje.

> Wyczytałam, że to jedyna firma w UK, która ma własne okablowanie poza BT, więc
              > wychodzi na to, że to jedyna opcja na uzyskanie internetu o przyzwoitej prędkoś
              > ci.

To nie do konca prawda. Poza siecia openreach i Virgin jest jeszcze Fibre To The Home, najszybszy z najszybszych, podobno nawet 1GB download. W przyszlym miesiacu sie wprowadzam do nowego domu gdzie takie cos jest.
              • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 13:31
                No tak, ale Virgin jest prawie wszędzie. FTTH to już chyba nie.
              • plain-vanilla Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 13:34
                Wyślij mi linka do tej firmy Fibre to the home. Sprawdzę, czy coś jest w mojej okolicy.
                • alannda Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 13:49
                  Ja o tym FTTH sie dowiedzialam w zeszlym tygodniu, to chyba nowe jest.

Tu jest lista wszystkich dostawcow:
                  www.ofnl.co.uk/availableisps

• alannda Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 13:51
                    A nawet postcode checker jest:

www.ofnl.co.uk/form/create/pcc
                    • yuka12 Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 15:18
                      U nas nie ma 😪
                      • yuka12 Re: Internet, tv- dostawcy 19.11.18, 19:43
                        I Virgin też nie ma 😥😱.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka