Dodaj do ulubionych

Status rezydenta.

12.03.06, 13:28
Witam.Kochane mamy mam pytanko do mam ktore wypelnialy formularz o rezydenta
w uk.Moj maz chce starac sie i czy jest mozliwe ze ja z dzieckiem otrzymamy
rezydenta (dodam ze maly ma 5 miesiecy).I jakie sa potrzebne dokumenty?
Dziekoje z gory i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pati.zop78 Re: Status rezydenta. 13.03.06, 13:55
      mozecie starac sie razem. maz musi wpisac was oboje (siebie i dziecko) do swojej
      aplikacji. potrzebne beda wasze paszporty i po 2 zdjecia. juz nie pamietam czy
      jest to wymagane, ale my zalaczylismy tez akt urodzenie malego i akt slubu
      (miedzy innymi dlatego ze Rizvani i Faz nosza inne nazwisko niz ja). oboje
      dostali family permits a nie rezydenture.
      • patrycjabl79 Re: Status rezydenta. 13.03.06, 14:02
        a jaka jest roznica pomiedzy family permits a rezydentura?
        • pati.zop78 Re: Status rezydenta. 14.03.06, 03:25
          posiadacze family permit moga mieszkac/uczyc sie/pracowac w UK tylko wtedy, gdy
          ich 'sponsor' (czyli w naszym przypadku ja) mieszka na stale w UK (tzn nie moge
          wyjechac na bodajze dluzej niz 3 mies)
    • myszka785 a pytanie o paszporty... 14.03.06, 11:52
      staramy się o residence permit - jak długo się czeka na odesłanie paszportów i
      w ogóle mniej-więcej ile trwa cała procedura???
      • annbu Re: a pytanie o paszporty... 15.03.06, 18:22
        Gdy staralismy sie o rezydencje moj maz byl w UK od roku, ja 9 m-cy, corka 4
        m-ce. Maz wpisal nas obie do swojej aplikacji i wszyscy dostalismy rezydencje na
        5 lat. Potrzebne byly paszporty, po 2 zdjecia, akt slubu i akt urodzenia dziecka
        jako potwierdzenie zwiazku/pokrewienstwa miedzy nami (polskie odpisy skrocone
        wystarczyly). Aha i jeszcze moje i meza WRS-y. Czekalismy na decyzje i dokumenty
        6 tygodni.
        • hodos Re: a pytanie o paszporty... 06.04.06, 16:48
          czy musiałaś załączyć wage slipy?
          • pati.zop78 Re: a pytanie o paszporty... 06.04.06, 23:20
            hodos napisała:

> czy musiałaś załączyć wage slipy?

tak
        • myszka785 3 tygodnie!!! sukces!? :) 06.04.06, 17:24
          tylko trzy tygodnie czekaliśmy na odesłanie paszportów i decyzję o przyznaniu
          residence permit!!!
          niestety w mojej książeczce jest błędnie wpisany nr mojego paszportu (pomylili
          jedną cyfrę!), a u mojej córeczki pomylili datę narodzin i zamiast tego wpisali
          datę wystawienia jej paszportu!!!
          czy ktoś wie co teraz mam zrobić???
          paszporty potrzebuję na 15 kwietnia więc nie mogę wszystkiego odesłać!!!
          help!
      • pati.zop78 Re: a pytanie o paszporty... 15.03.06, 23:18
        my czekalismy 3 miesiace
    • dorcia1982 Re: Status rezydenta. 06.04.06, 17:14
      Witajcie, chciałam zapytac oprócz paszportów i zdjec i aktu małżenstwa, jakie
      formularze sie wypełnia i skąd mogę je wziasc, czy mozna wydrukowac z
      internetu, dzieki
      • eliss2 Re: Status rezydenta. 06.04.06, 17:41
        www.gbritain.net/download.php?id=002 EEA1 MOZESZ SCIAGNAC NA TEJ STRONIE
      • uk2005 Re: Status rezydenta. 14.09.06, 12:08
        Czym rozni sie rezydent, residence permit, family permit??? Czy jak bede skladac formularz EEA1 to w razie przyznania moge otrzymac ktores z tych okreslen a nie tylko rezydenture??? Prosze o wyjasnienie bo nic nie kumam juz. Z gory dzieki
        • dorcia1982 Re: Status rezydenta. 14.09.06, 14:44
          a jakim listem wysyłałyscie, formularze razem z paszportami i aktami, czy first
          class wystarczy, czy lepiej wysłać special delivery, dla pewnosci zeby
          paszporty wróciły. dzieki
        • misiaczek_new do uk2005 14.09.06, 15:02
          nie czytasz dokladnie postow zamieszczanych przez dziewczyny tutaj.Bylo juz
          wytlumaczone czym rozni sie family od residence. Nie otrzymuje sie okreslenie a
          status. Family czesto dostaja maloletni czlonkowie rodziny dependants czyli sa
          oni zalezni od ciebie i miejsca twojego zamieszkania. jesli nie pracujesz to
          jakis urzednik moze cie potraktowac w ten wlasnie sposob mimo ze jestes
          pelnoletnia (a to twoj maz sklada wniosek). Wszystko jest na stronie gdzie mozna
          sciagnac wlasnie wnioski EEA1. Ze slownikiem w reku mozna wiele sobie
          przetlumaczyc nawet jesli angielski nie jest perfect.
          • uk2005 Re: do uk2005 14.09.06, 22:25
            misiaczku - latwo jest komus powiedziec jak ktos zna dobrze angielski zeby wzial sobie slownik i przetlumaczyl:(((( i komus kto jest obcykany w temacie. Czytam uwaznie posty ale niestety niezrozumialam z postu gdzie wyjasniala kolezanka co oznacza family permit od residence. Dobrze jest byc cwanym jak sie wie.
    • eutyfrona Re: Status rezydenta. 14.09.06, 16:30
      Ja mam pytanie: kiedy? Na stronie dotyczącej WRS znalazłam, że certyfikat rejestracyjny WRS jest ważny od daty wydania i od tego
      momentu liczy się 12 miesięcy.
      "Your registration certificate is valid from the Issue date of the certificate. The 12 month qualifying period for residency
      status will begin from this date."

Teraz nie wiem, czy wysyłać formularz EEA1 po 12 miesiącach od rozpoczęcia pracy, czy od daty wydania certyfikatu? (mam ponad
      miesiąc różnicy). Kiedy Wy wysłaliście?
      • pati.zop78 Re: Status rezydenta. 14.09.06, 23:23
        eutyfrona napisała:

> "Your registration certificate is valid from the Issue date of the
        certificate. The 12 month qualifying period for residency status will begin from
        this date."

sama sobie odpowiedzialas :) 12 miesiecy liczy sie od daty wystawienia dokumentu
        • eutyfrona Re: Status rezydenta. 15.09.06, 14:58
          Dzięki. Jeszcze jedno: payslipy za 12 miesięcy od momentu rozpoczęcia pracy, czy od daty wystawienia certyfikatu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka