12.12.08, 03:46
Poczatkuje na ebay, dlatego mam pytanie. Chce sie upewnic zeby nie strzelic gafy. Znalazlam fajna oferte "buy it now or best offer" Czaje sie na best offer, bo jeszcze nikt inny nie zlozyl oferty. Czy jesli nikt inny sie nie pojawi to te rzecz bede mogla kupic np za funta? Czy sprzedajacy moze odwolac taka licytacje jesli cena wedlug niego bedzie za niska?
Czy jesli nikt nie zlozyl oferty, to rozumiem ze nie moze tu zadzialac czyjes maximum bit?
Przy kwocie "buy it now" widnieje "immediate payment required". Czy dotyczy to tez "best offer"?
Wiem, ze niektorym pytania moga wydac sie niezbyt madre, ale przeciez kto pyta nie bladzi ;)
Obserwuj wątek
    • pyza_uk Re: ebay 12.12.08, 10:51
      Hej - po zlozeniu oferty sprzedajacy bedzie sie musial do niej ustosunkowac (ew.
      moze olac iwtedy po chyba 48 godz oferta twoja wygasnie = nie bedzie sie
      liczyc). Sprzedajacy moze oferte zaakceptowac , odrzucic lub wyslac ci
      kontroferte (czy jak to zwal, czyli np. jesli BIN jest £20 a ty zaoferujesz £16
      to moze ci odeslacpropozycje na £18). Mozesz, ale nie musisz zaakceptowac oferty
      sprzedajacego. Sprzedajacy moze w tym samym czasie otrzymac wiele ofert i moze
      zaproponowac oferte kontra kazdemu kto zlozyl oferte. Jesli towja ofera zostanie
      odrzucona to masz chyba jeszcze jedna szanse. Potem mozesz juz tylko uzyc BIN.
      Nie rozumiem, dlaczego mialabys mozliwosc kupna za £1?? Z tego co pamietam na
      aukcjach BIN z mozliwoscia zlozenia oferty nie ma ceny min. i sie nie licytuje
      (ale moge sie mylic)? Natychmiastowa zaplata dotyczy tylko BIN, nie bedziesz
      musiala placic natychmiast po zlozeniu i zaakceptowaniu oferty.
      Uff, mam nadzieje, ze nieco rozjasnilam.
      • akrimaa Re: ebay 19.12.08, 02:42
        Dziekuje Pyza za wyczerpujaca odpowiedz. Moje pojecie o best offer bylo dosc
        (malo powiedziane) blade.
        Mam teraz troche inne pytanie, na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w "pomocy"
        na ebay. Wygralam licytacje, rzecz kosztowala 5 funtow + przesylka 5 funtow.
        Zaplacilam przez paypal. Dzisiaj otrzymalam paczke, za ktora nadawca zaplacil
        6,90 funta. Czy moge/powinnam jakos doplacic roznice? Czy praktykuje sie cos
        takiego? Jesli tak, to czy przez paypal jest to mozliwe?
        Troche zal mi nadawcy, bo jak sobie pomysle, ze bylabym na jego miejscu i
        mialabym zapakowac to ustrojstwo, jechac na poczte, stac w dlugiej
        przedswiatecznej kolejce i miec z tego raptem 3,10 to wolalabym to oddac do
        charity shop.
        • aniaimax Re: ebay 19.12.08, 11:50
          akrimaa, nic nie musisz doplacac, sprawdzenie kosztow przesylki
          jest zadaniem dla sprzedajacego, a nie kupujacego. On nie moze od
          ciebie wymagac wiekszej oplaty za przesylke niz ta ktora podal. Jego
          strata.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka