04.02.22, 23:40
Z góry zaznaczam, że jeżeli wątek będzie uznany za spam, to można usunąć. Na usprawiedliwienie dodam, że nie ma osobnego forum na inny sprzęt elektroniczny.
Kupiłem laser jak w linku, ale niestety nie działa mimo włożenia naładowanej baterii 18650-P26A
(3.7 V, 2600 mAH/25A). Co może być bardziej prawdopodobną przyczyną? Uszkodzenie wewnętrzne, czy nieodpowiednia bateria?
www.ebay.co.uk/itm/292310820107?hash=item440f15250b:g:zFUAAOSwjyhZ9fwk
Obserwuj wątek
    • tapatik Re: Laser 08.02.22, 18:40
      Chińszczyzna. Może być fabrycznie walnięty.
      • wariant_b Re: Laser 10.02.22, 11:14
        tapatik napisał:

> Chińszczyzna. Może być fabrycznie walnięty.

Coś jest z nim nie tak - oferta zawiera baterię (ogniwo litowe 18650), które powinno
        dotrzeć do klienta w stanie częściowo naładowanym, wystarczającym do użycia
        i sprawdzenia działania wskaźnika laserowego. Jeśli nie zadziała - wymienia się
        cały komplet. Nie rozumiem wymiany ogniwa na własne.

Nie znalazłem instrukcji do urządzenia, więc nie wiem, czy posiada dodatkowe
        zabezpieczenia przed przypadkowym/nieuprawnionym użyciem. Ten model
        to laser class 1 (czyli uważany za bezpieczny) i może takowego nie posiadać.
        • al.1 Re: Laser 21.02.22, 16:00
          wariant_b napisał:

> tapatik napisał:
          >
          > > Chińszczyzna. Może być fabrycznie walnięty.

Takie było moje przypuszczenie.

> Coś jest z nim nie tak - oferta zawiera baterię (ogniwo litowe 18650), które powinno
          > dotrzeć do klienta w stanie częściowo naładowanym, wystarczającym do użycia
          > i sprawdzenia działania wskaźnika laserowego. Jeśli nie zadziała - wymienia się
          > cały komplet. Nie rozumiem wymiany ogniwa na własne.

Laser przyszedł baterii. Poczta nie przyjmuje przesyłek zawierających baterie litowe. Kupiłem (i wyrzuciłem pieniądze) taką 18650 wraz z ładowarką, których używają palacze parowi.

> Nie znalazłem instrukcji do urządzenia, więc nie wiem, czy posiada dodatkowe
          > zabezpieczenia przed przypadkowym/nieuprawnionym użyciem. Ten model
          > to laser class 1 (czyli uważany za bezpieczny) i może takowego nie posiadać.

Instrukcji nie dołączyli.

Dzięki wszystkim za informacje. Laser wyląduje w elektrośmieciach.

• wariant_b Re: Laser 21.02.22, 23:48
            al.1 napisał:

> Laser przyszedł baterii. Poczta nie przyjmuje przesyłek zawierających baterie litowe.

Robi się jeszcze dziwniej - oferta z postu tytułowego pochodzi od eBay'a
            i można tu znaleźć śliczną listę wykluczeń państw, do których produkt nie może
            być dostarczany - w sporej części są to państwa, do których nie można dostarczać
            baterii litowych (metalicznych) i litowo-jonowych. Polski na tym wykazie nie ma.
            Sprzedawca może odmówić dostawy, ale nie ma prawa dekompletować produktu.

Typów baterii litowych jest bez liku - niektóre stwarzają realne zagrożenie, inne nie.
            Te, które stanowią zagrożenie powinny mieć odpowiednie oznaczenia - tu ich nie ma.
            Prędzej można było przypuszczać, że nielegalne w Polsce będą urządzenia laserowe.

Baterie litowe są powszechne w wielu produktach elektronicznych, np. smartfonach.
            Baterie złożone z ogniw 18650 były kiedyś powszechne w laptopach.
            Nie spotkałem się z tym, że nie można kupić przez Internet smartfona lub laptopa z baterią.
            • al.1 Re: Laser 23.02.22, 00:28
              Laser kupiony był z dostawą do Anglii. Sprzedawca zwrócił pieniądze.
              Ciekawostka, światło takiego lasera rzekomo dociera na odległość 900 mil (1440 km).
              • wariant_b Re: Laser 23.02.22, 23:11
                Cieszę się, że sprawa znalazła sensowne rozwiązanie.

Według specyfikacji laser ma moc do 1mW i jest klasy 1, więc to raczej
                dziwne parametry wzięte z kapelusza przez niemarkowego producenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka