Dodaj do ulubionych

Czarne owce

01.12.05, 12:39
Czy macie pomysły na tzw "przekreciarzy" zmorą tego jest Kraków. Myślę że
ponad połowa pożydowskich kamienic w Krakowie została kupiona od osób które
nie miały nic lub prawie nic wspólnego z właścicielami. W Krakowie słynna
jest, podobno zmarła, ale bardziej wydaje mi się że zmarła tylko jej
tożsamość zwana Margalit Rozenbuch (miała dwa biura pośred. nieruchomości w
Tel-Avivie i Nowym Jorku) , jej ulubionym kupcem był pan M. B. (imię jest
słynne i dlatego nawet jego nie podam) kupował wszystko, nawet z papierami
bardzo podejrzanymi. Wszyscy wiedzą że ma dojścia w różnych instytuacjach ...
i dlatego Ziobro wygrał w Krakowie aby skonczyć te układy. Pan M. B. obecnie
ma ponad 100 nieruchomości w całej Małopolsce, dwadzieścia kilka lat temu nie
miał nic.
Obserwuj wątek
    • greta44 Re: Czarne owce 02.12.05, 09:20
      Co masz do pana MB, poz tym że ma 100 nieruchomości. Kupował i ryzykował.
      Pewnie kupuje nadal i ryzykuje. Takie czasy, kto nie ryzykuje ten nie jedzie.
      Zero mu nic nie zrobi, bo są obaj z tej samej gliny. G
      • piotrcabak Re: Czarne owce 02.12.05, 11:41
        tak właśnie myślałem, pożyjemy zobaczymy ...
        Zero konstruktywnej odpowiedzi
        a Państwo się obrażają na słowo "kamienicznik" w Gazecie Wyborczej.
        Wydaje mi się że pani Greta powinna napisać do niej sprostowanie.
        ażebyście zostali określeni jako "krwiożerczy kamienicznicy".
        W ogóle bardzo dziękuję za ten serwis który dał mi bardzo dużo argumentów w
        sądach co do procesów które wytoczyłem lub mam zamiar wytoczyć panu MB.
        Może lepiej żebyście zeszli do podziemia. Będzie to dla was z większym
        pożytkiem, a co do pana MB to może on jest Greta, wiem że was czyta, zwłaszcza
        stronę panu Tubackiego, nawet nie sprawdził że w opisie wyroku TK jest błąd w
        numerze DZ.U.
        Jeżeli panie MB jesteś Gretą, to cieszę się, że się zdenerwował.
        I dla pana może lepiej żeby nikt z M.S. nie czytał pana wypowiedzi.
        Już jeden taki siedzi w USA. SLD Sojusz Lewych Dochodów mam nadzieję jest
        skończony.
        A może Greta zlikwidowac prawo wrócny do epoki kamienia łupanego i kto ma
        największą muczugę i olej w głowie ten jest panem świata.
        Po co cywilizacja, liczy się tylko pieniądz.
        Niektórzy mówią że pierwszy milion trzeba ukraść, może lepsze jest teraz hasło:
        żeby być kapitalistą trzeba kraść - nieważne kogo, nawet żebraka, bo życie to
        złodziejstwo.
        Ps.
        Co do Pana Ministra Zbigniewa Ziobry to mocno się pani Greta mylisz, znam Go i
        twoje nadzieje są złudne.
        Mam dla was hasło:
        "Kamieniczny wszystkich narodów łączcie się" i radzę już zabiegać o obywatelsto
        Izraela po za chwile może być za późno
        • krotki szanowny gościu 02.12.05, 12:30
          jad leje sie z Ciebie do tego stopnia, że zalewa ci oczy. To jest forum właścicieli kamienic a nie forum walczacych o stanie sie kamienicznikami obojetnie czy to droga legalna czy nie. Obawiam sie że masz problemy z grafomanią (staram sie byc delkatny) piszesz i najwyraźniej widac podniecasz sie własnymi słowami, bowiem nastepuje u Ciebie eskalacja wyzwisk, prób obrażnia, mieszanie spraw ze soba nie majacych nic wspólnego. Nietety pozbawiona nie tylko argumantacji ale i nawet sensu np. Izralel? i....... nieruchomosci połozone w Krakoweie a wyobrażasz sobie zbranie kamienicy gdziekolwiek??

Problem o którym piszez jest poważny bo ta droga do naszego śwodowiska wchodzą caniach czy zgoła przestępcy ale co to ma wsp[ólnego z ocenianiem nas jako masy np. mnie kaminicznika od kilku pokoleń ???

Miło ze tu wpadłes podyskutujmy o tym co proponujesz tylko prosze bez wyzwisk, obelg i insynuacji .
          Zastrzegam, że ja nie mam pojecia o tym problemie, bo o nim wiedze czerpię z gazet - nie mieszkam w Krakowie ( a i to nie upoważniałoby mnie do wypowiadania sie) - zatem jestem tylko obserwatorem.
          Szanuje prawo i wyroki sądowe jak stwierdzają, że ktos ukradł, to złodziej a jak własciciel, to własciciej - nie bede sie wypowiadal czy doszedł do własności nielegalnie skoro jest legalnym włąścicilem ( teoretycznie możesz im też że nie są wg Ciebie właścicielami legalnymi kamienicy po pradziadku ze strony ojca bo prababacia no jakby to powiedziec miala dziadka z nieprawego łoża - to są nie jestem z tej lini - i co wyskoczysz z tym?? ośmiezysz sie?)

A co do tego co Ci dal serwis jak argumenty do sądu, to jestem nader ciekaw jakie to ?? Napisz prosze. Olśnij nas.

Pozdrawiam
          • piotrcabak Re: szanowny gościu 03.12.05, 20:34
            Chciałbyś ... niestety za dużo wymagasz
            a oto moja ostatnia wypowiedz na tym forum
            od was zależy co zrobicie ... tylko pamiętajcie
            ... człowiek ma też cierpliwość a rewolucja zmiata wszystko,
            nawet największe kapitały
            Sprawa Czarnych Owiec
            Przypatrując się waszemu forum pomyślałem sobie, być może w wielkiej naiwności,
            że sami rzucicie pomysły nie tylko jak bronić się przed nieuczciwym lokatorem,
            ale także nieuczciwym właścicielem, współwłaścicielem czy administratorem. Bo
            jak pewnie zauważyliście lokatorów jest więcej niż właścicieli i nawet Michnik
            z GW to zauważyli. Czasy SLD się skończyły, która z lewicą ma tyle wspólnego co
            ja z Bushem. Mam naprawdę mocne informacje i papiery przeciwko MB i jak chce
            pan Tubacki czy krotki to mogę im je kiedyś przesłać. Ale nie chodzi tu o mój
            jednostkowy przypadek, chodzi o rozwiązanie systemowe. Oto żeby nikt nie miał
            ekspresowych wokand i postępowań np. w sprawie odszkodowań od gmin, a inni
            właściciele czekali na to lata. Podobno ktoś założył czarna listę dłużników, w
            końcu sejm uchwalił ustawę i teraz jest jak się nie mylę Biuro Informacji
            Kredytowj (BIK). Może powinniście polobbować w sprawie Biura Informacji
            Właścicielsko-Czynszowej gdzie trzymano by i weryfikowano skargi na
            nielojalnych właścicieli, pośredników nieruchomości czy lokatorów. Każdy za
            niezbyt dużą opłatą miałby do czegoś takiego wgląd podobnie jak jest to teraz w
            BIKu. Dzięki czemuś takiemu my lokatorzy którzy nieraz wiele lat przeżyli w
            danym miejscu i często nam samym niedużo brakowało do bycia pełnym lub
            współwłaścicielem (mój dziadek zapłacił zaliczkę za połowę kamienicy, niestety
            umarł a babcia myślała nie o szukaniu brakujących pieniędzy, tylko czym
            nakarmić 4 i 6 letnie córki) poczulibyśmy lepiej, a i klimat wokół czynszowego
            kapitalizmu by się poprawił jakbyście się skutecznie pozbywali „czarnych
            owiec”. Myślę że to właśnie wy powinniście piętnować przekręciarzy i byłoby to
            dla nich najbardziej dotkliwe. A najbardziej wkurza mnie coraz więcej
            pustostanów w centrum Krakowa w domach prywatnych, bo często się zdarza ze
            właściciel wyrzuca wieloletniego najemcę który bierze wszystko co zrobił za
            własne pieniądze a więc często miski klozetowe, krany, umywalki, kontakty
            elekt, karnisze, żyrandole itp., itd. a potem właściciel nie wie co zrobić po
            takim mieszkaniu po wieloletnim lokatorze. Seneka napisał że powodzenie odbiera
            rozum i zauważyłem że często tak się zdarza.
            Ps
            może mie troche poniosło ale jeżeli ma być to forum jak WY... lokatora to
            piszcie o tym wprost bo ja myślałem że ma być to forum właścicieli otwarte na
            dialog z lokatorami.
            • greta44 Re: szanowny gościu 03.12.05, 21:09
              To jest prywatne forum, a jego właściciel "krotki" cenzuruje i wycina
              wypowiedzi, które nie odpowiadają jego poglądom. I tak masz szczęście, że twoje
              wypociny nie zostały usunięte. Chyba tylko dlatego, że stanowią oczywisty dowód
              choroby umysłowej. Jak masz jakieś dowody na przestępcze działania pana MW, to
              zapisz się do stowarzyszenia "Lokatorzy w obronie prawa" niejakiego
              Kozdronkiewicza. To takie same oszołomy. Specjalizuje się w "odzyskiwaniu"
              kamienic pożydowskich. Mam artykuł z jakiejś gazety o jego działalności ale nic
              więcej o nim samym tam nie ma.G
              • piotrcabak Re: szanowny gościu 03.12.05, 21:40
                Pana Kozdronkiewicza znam osobiście,
                co do cenzorawania, to myślę że Ciebie krotki tez miał
                czesto zamiar wyciąc, a może nawet wycinal,
                mi się udało, bo może mam coś ważnego do powiedzenia,
                cos co rzuca nowe swiatlo
                na wasze utyskiwanie (PiS sam rządzi) dlaczego je tak źle,
                jak miało być tak dobrze. Kaczynski nie szczela samobójów sobie
                w stylu wycofanie apelacji Strasburskiej. Wszystkie punkty lewicowe
                ktore zyskał cofając gornikow z TK straciłby.
                A wiec pa pa Strasburg (jestem tego pewien zwłaszcza w kontekscie obecnej
                sytuacji prawnej lokatorów).

• piotrcabak Re: szanowny gościu 03.12.05, 21:28
              Kwestia Izraela
              Jest to państwo, które nie wydaje swoich obywateli innym państwom, najlepszym
              przykładem jest pan Gąsiorowski, czekam tego momentu kiedy u pana MB (niestety
              dobrze wie że obrót prawny polskich prokuratur z wym. spr. Izraela jest bliski
              0)będzie tak gorąco że będzie chciał wyjechać do ciepłych krajów np Izraela.
              Myślę że takie forum jak wasze może by pomogło mu podjąc dezycję piętnując jego
              zachowania.
              Sprawa jest bardzo skomplikowana (wystarczy podać że jest kilkunastu
              współwłaścicieli, a udziały sprzedawane przez p. MB były liczone z nieużytkowym
              strychem) Oprocz tego pan MB stwierdził że strasząc mnie "uprawnionymi
              organami" wymusi moją wyprowadzkę lub założenia nielegalnego nowego ogrz.
              elektrycznego przeze mnie. (Rozleciały się kominy a pan MB stwierdził, że stać
              go na zrobienie nowej elewacji i ją zrobił, ale w zadnym wypadku nie stać ga na
              naprawe komina do ktorego podlaczony jest moj piec).
              Sprawa zostala zgłoszona w prokuraturze i toczy sie dochodzenie z art. 130par1
              kk.
              co do obecnych regulacji prawnych to myśle że jest ok. a w wielu przypadkach
              daje zbyt duże prawo włascicielom. W Krakowie od stycznia max czynsz
              praktycznie niezaskarżany wyniesie ponad 8 zł. Pan MB dał drugiego dnia po ogł.
              w DZ. U. wyroku TK podwyżkę na 14, napisałem prośbę o kalkulację i nie
              otrzymałem jej i MB ma sprawę w sadzie gdzie wszystkie koszty, nawet moje
              pózniejsze zastepstwo procesowe go obciaza na podstawie kpc. Mysle że sad za
              szybko nie bedzie wyznaczał wokand do tych spraw czytajac uzasadnienie wyroku
              TK. Nikt nie lubi mieć zaskarzanych wyroków, a uzasadnienie wyroku TK już daje
              taką podstawę. Jak się nie mylę w W-we nie zaskarzalny czynsz od stycznia
              bedzie koło 16 zł.
              Myśle że lepszego prawa dla włascicieli w tym kraju przez najbliższe 10 lat nie
              będzie. A może być gorsze ... jeżeli tacy MB będą go naduzywali.
              Mam jeszcze kilka pomysłów, ... ale spiesz się powoli.
              Wiem, że MB skrzywdził wiele osób, że znają go zarówno na policji jak i w UMK,
              ale do tej pory wg mnie "upiekało" mu się. Wachowskiemu i zleceniodawcom
              zabójstwa Papały za Kwaśniewskiego też się "upiekało". Może nowi zrobią że
              Polska zacznie być państwem prawa, i premiowana będzie uczciwość a nie
              wychwalane przez Grete kombinatorstwo.
              Do tej pory zastanawiam się w ile udanych misji przed "Agorą" miał Rywin?
              • pisz_mi Re: szanowny gościu 03.12.05, 22:32
                Chyba jednak twoja osobiste urazy biora gore. Z ostatniej wypowiedzi wynika ze
                byles lokatorem w kupionej kamienicy i .....skonczylo sie miekkie i tanie zycie
                na gminnym. Wszystko pozostale (Izrael Rywin Wyborcza Michnik) to juz dorobiona
                ideologia do tego ze wlasciciel podniosl czynsz do 14 zlotych. Nie wiem czy
                wiesz ze w Krakowie ok 25% podwyzek w prywatnych kamienicach jest powyzej 15
                zlotych wiec nie podniosl tak wysoko. Jezeli podniosl powyzej cen rynkowych to
                po prostu warto sie wyprowadzic i tyle. Szkoda sie szarpac bo zycie jest za
                krotkie. W Chrzanowie czynsz rynkowy w centrum (to tylko 44 km autostrada) jest
                na poziomie 5 zlotych.
                Jezeli natomiast wiesz ze cos jest nielegalne to oczywiscie zawiadom
                prokuratora niech sciga od tego jest, ale na Ziobre i Kaczory nie licz!
                • piotrcabak Re: szanowny gościu 04.12.05, 18:39
                  Myśle że na kogoś trzeba liczyć, chociaż najbardziej liczę na siebie,
                  Szkoda nerwów, ja mam z nim kilka spraw, on mnóstwo.
                  Nie jest w stanie wszystkiego objąć, tak więc zawsze będe kilka kroków przed
                  nim. A co do wyprowadzki, jeżeli da mi godziwe odstępne za remonty i adaptacje
                  ktore poprzednia administracja opisywała, bez prawa do regresu, chętnie to
                  zrobię, inaczej niech szarpie się gość o słabym serduszku (kilka lat temu
                  trzymał się za serce kiedy przyszli kominiarze w celu zrobienia opinii do
                  podłaczenia gazu nowym współwłaścicielom których wcześniej nie anonsowal i
                  musieli stać kilka godzin pod mieszkaniem) w sądach i prokuratarach, bo ja
                  swoje prawa też mam.
                  A na koniec końcowe przemyślenia bo widzę że wcale nie chcecie żeby było
                  sprawiedliwie, boicie się że kończy się mętna woda
                  Na początku odpowiedź dotycząca kwestii mojego stanu psychicznego.
                  Nie uważam go za dobry, świadomość że można zostać zabójcą swojej lub
                  mieszkających nade mną rodzin źle wpływa na psychikę, nawet jeśli
                  prawdopodobieństwo jest małe. (Sam czyszczę komin, bo MB przeglądów
                  kominiarskich – przynajmniej takich w których chodzą kominiarze nie uznaje).
                  Uwagę o mojej psychice krotki mógłby sobie podarować bo żaden normalny lokator
                  nie pisze postów, zwłaszcza pod swoim imieniem i nazwiskiem na tym forum.
                  (Podziwiam pana Henryka Tubackiego – podawać nawet swoją komórkę, ale jak się
                  nie mylę ma czasami jakieś profity z tego). Ale chciałbym, żeby w tym kraju
                  było normalnie i żeby kamienicznik (mało ważne w dobrym czy złym znaczeniu tego
                  słowa) nie musiał pisać że jedynym pewnym lokatorem jest student. Przeciwko
                  studentom jest pełno argumentów, płacą przeważnie tylko przez 9 m-cy, jak ktoś
                  chciałby pełną stawkę za wakacje ... to ja na ich miejscu wyniósłbym się.
                  Często niszczą substancję mieszkaniową (cokolwiek miałoby to znaczyć) A co
                  jeżeli ktoś ma nieruchomość w której chciałby wynająć mieszkanie, ale nie jest
                  to w ośrodku akademickim?
                  Dlatego zamiast biadolenia że ... rząd pisze coraz lepsze uzasadnienie apelacji
                  strasburskiej, wg mnie powinniście się wziąć za ustawę czynszową w której
                  byłaby instytucja al’a Biuro Informacji Kredytowej. Co z tego, że ktoś ma
                  śledztwa, dochodzenia, postępowania administracyjne, wyroki w zakresie
                  nieruchomości, lub w ogóle ktoś poczuł się oszukany ale z jakiś powodów nie
                  zawiadamia „odpowiednich organów” jeżeli prawie nikt o tym nie wie, co innego
                  jak taka informacja byłaby dostępna.
                  Wg mnie biuro nazwijmy je w skrócie IIC – internetowa informacja czynszowa
                  powinno być wspierane przez rząd. Uczestnictwo w nim powinno być dobrowolne.
                  Każdy mógłby być w nim zarejestrowny, jeżeli byłby właścicielem płaciłby trochę
                  większą składkę (częściej się wtenczas korzysta z niego). Wtenczas nie tylko
                  dostałby na pytanie o daną osobę, że jest w rejestrze, ale w jakim zakresie,
                  kiedy to nastąpiło i czy nastąpiła weryfikacja zgodności z stanem rzeczywistym
                  informacji. Każdy mógłby wpisywać ostrzeżenia o danej osobie (jeżeli poda
                  tylko wystarczającą ilość danych do prawidłowego rozpoznania danej osoby) za
                  darmo. Byłoby to w tak zwanej części nieweryfikowanej. Po sprawdzeniu danych
                  osoby ostrzegającej, informacja powiadamiała by daną osobę która ma ostrzeżenie
                  że jest w rejestrze i od kogo przyszło ostrzeżenie. Od danej osoby zależałoby,
                  czy chce wyjaśnić sytuację i w jaki sposób czy przez agencje wpłacając
                  odpowiedni wpis i wtenczas mając możliwość zapoznać się z pełną informacja jaki
                  jest to wpis i mieć możliwość udowodnienia że jest nieprawdziwy wpisując
                  odpowiednie sprostowanie (które będzie oceniał użytkownik bazy jak w allegro)
                  najlepiej podparte odpowiednimi dokumentami, lub kontaktując bezpośrednia z
                  daną osobą z której ręki wyszedł dany wpis. (Osoba zgłaszając wpis zawsze
                  będzie mogła go wycofać, zgłaszając wpis wg mnie powinna być możliwość
                  zrobienia także tego przed zgłoszeniem pozwu, czy innego postępowania w
                  szczególności karnego i administracyjnego, chyba że byłby sprzeciw prokuratury
                  czy sądu). Oczywiście oszczerstwa mogłyby być zawsze ścigane karnie, dlatego
                  rejestracja mogłaby być tylko w instytucji państwowej za okazaniem dow. osob.
                  Taki rejestr umocowany ustawowo, pod ochroną państwa szybko wypleniłby różnego
                  rodzaju oszustów w stylu MB, i to niezależnie czy jest to właściciel,
                  administrator, pośrednik czy lokator.
                  Być może dobrym pomysłem byłoby mieć możliwość wystawiania także pozytywnych
                  komentarzy, tylko widzę tu ryzyko „nabijania pozytywów”. Lepszym pomysłem chyba
                  byłaby dostępność kopii ksiąg wieczystych uzupełnianej raz do roku i wtenczas
                  od razu można byłoby sprawdzić czy dany wpis jest sensowny.
                  Wg mnie banki zaczęły pożyczać dopiero jak powstał BIK, co praktycznie
                  uniemożliwiło oszustwa. Boom na rynku czynszowym po wprowadzeniu takiej
                  instytucji będzie (chociaż pewnie nie od razu, a i ceny najmu po jakimś czasie
                  spadną bo ryzyko nietrafionego najmu będzie znikome. Wszyscy będą zadowoleni –
                  teraz większość woli kupić na kredyt mieszkanie, mimo że nie wie ile w danym
                  miejscu będzie mieszkać. A właśnie ryzyko zniechęca zarówno do wynajmowania,
                  jak i bycia wynajmującym
                  Jeżeli ktoś ma coś przeciwko mnie niech się przedstawi, a nie pisze anonimowo.

Ps.
                  Ponieważ psyche me niebardzo, następny wpis będzie dopiero w marcu, życzę
                  konstruktywnej dyskusji, zwłaszcza w kontekście zapowiedzi PiSu w sprawie
                  budownictwa, może to nie tylko kiełbasa wyborcza.
                  I żeby nie skończyło się: Pustostany wszelkich stron Polski łączcie się, co
                  byłoby szkodą dla nas wszystkich.
                  Wszyscy jesteśmy egoistami, ale wg mnie egoizm wcale nie musi iść w parze z
                  robieniem zła bliźniemu.
                  Myślę że powinno się szybko uchwalić ustawę pt. Biuro Ochrony Prawnej.
                  Byłyby to baza danych wszelkich przestępstw.
                  Część zweryfikowana (prawomocne wyrok, decyzja itd.) byłaby w pełni dostępna.
                  Część niezweryfikowana (dopiero prowadzone jest dochodzenie, postępowanie,
                  śledztwo) byłaby tylko wzmianka –osoba znajduje się w bazie, wiadomość
                  niezweryfikowana.
                  A może tylko rozszerzyć Krajowy Rejestr Karny o masową jego dostępność,
                  możliwość wpisu do niego w sprawach cywilnych i administracyjnych gdy bezsporna
                  jest wina jednej ze stron, a także
                  część niezweryfikowaną, w których byłyby toczące się postępowania gdzie wpis
                  byłby na polecenie strony poszkodowanej, przy czym gdyby wyrok, orzeczenie nie
                  potwierdziłoby winy obciążonej w KRK strony, to poszkodowany mógłby od winnego
                  wpisu żądać odszkodowania w trybie nakazowym lub uproszczonym.

Wątków przękrętów MB jakie znam jest mnóstwo, ale chyba nie chodzi żeby
                  deliberować o konkretnym przypadku, tylko o zmianach systemowych.
                  Chciałbym aby był to mój ostatni wpis przed marcem, myślę że w Polsce byłby
                  dużo lepszy klimat wobec „kamieniczników” gdybyście szybko i skutecznie
                  znaleźli sposób na „czarne owce”.
              • greta44 Re: szanowny gościu 04.12.05, 09:24
                Absolutnie nie widzę powodu by piętnowac zachowanie MB. Robotnicy w 1980 r.
                walczyli i ginęli w walce przeciwko komunie i o przywrócenie w Polsce
                kapitalizmu. MB jest kapitalistą i to sprawnym. W końcu w kapitaliźmie dobrze
                jest tylko kapitalistom. Udziały w nieruchomości liczy sie z powierzchnia
                strychu i piwnic, tak jak te powierzchnie zalicza się do podstawy podatku od
                nieruchomości (razem z powierzchnia działki). Skoro MB mówi że nie stać go na
                remont komina, to zwróć sie do sądu o zgode na wykonanie zastępcze, na koszt
                właściciela. Możesz sie też wyprowadzić. Teraz juz można. Najlepiej do ciepłych
                krajów gdzie nie ma kominów i MB. Prokurator komina ci nie wybuduje. G.
                ps. Podniosłam czynsz do 20,00 zł za m. Czekam na pozew o ustalenie.
                • pisz_mi 20zlotych 04.12.05, 11:48
                  Ho ho ho, Chcialbym zobaczyc te kalkulacje na 20 zlotych. Szczegolnie jezeli to
                  Krakow.
                  • greta44 Re: 20zlotych 04.12.05, 17:07
                    Proszę bardzo: Przypomnę, że kalkulacja ma dotyczyć podwyżki czynszu, a nie
                    samego (całego)czynszu. Zleciłam sporządzenie kalkulacji generalnego remontu
                    mieszkania lokatora, wyszło ok 50.000,00 zł, mieszkanie ma ok. 100,00 m2.
                    Podwyższyłam czynsz o 10,00 zł za m2. Policz po jakim czasie uzbieram na
                    wykonanie tego remontu przy założeniu, że ceny się nie zmienią. Mnie wyszło 4
                    lata z kawałkiem. Ustawa nie mówi nic o tym jak ma wyglądać kalkulacja
                    podwyżki, ani jak można ją sprawdzić. Masz coś do zarzucenia tej kalkulacji. G.
                    • pisz_mi Re: 20zlotych 04.12.05, 19:14
                      No czy ja mam cos do zarzucenia w sumie nie jest wazne. Wazne jest co powie sad
                      i lokator. Szczerze to nie do konca mnie ta kalkulacja przekonuje. Oznacza, ze
                      koszt remontu generalnego wynosi 500 zlotych za metr kwadratowy. Chyba jednak
                      duzo. To 15-25% wartosci mieszkania. Nie jestem pewny jak to sobie wyrachowalas
                      ale rozumie ze cos tam jest i jestes tego dosc pewna.
                      Twoje zalozenie ze uzasadnienie ma dotyczyc tylko podwyzki a nie czynszu jest
                      tez nieprzekonywujace. Podwyzka jest nastepstwem tego ze dotychczasowy czynsz
                      byl za niski tj ponizej ekonomicznie uzasadnionwego poziomu. U Ciebie byl 10
                      zlotych wiec nie tak malo. Ty musisz uzasadnic ze 20 zlotych jest ci potrzebne
                      na utrzymanie mieszkania.
                      Nastepna sprawa: zakladasz ze potrzebujesz 4 lata na zebranie potrzebnej kwoty
                      i uwazasz ze masz prawo przyjac taki okres. No tak, ale jezeli przyjmiesz 5
                      lat? a 6? przeciez chcesz z tego pokryc remont GENERALNY wiec nie taki ktory
                      wykonuje sie raz na kilka lat. Moze 4 lata to dobry okres ale wolalbym miec cos
                      bardziej solidnego w reku. np rata miesieczna kredytu 10 letniego. Przy 10
                      letnim kredycie oprocentowanym na 6% roczna rata wynosi TYLKO 5.43 zlotego.
                      Jednym slowem zaciagasz kredyt JUZ REMONTUJESZ i mozesz podniesc czynsz tylko o
                      5.43 zlotego zakladajac ze nikt nie zapyta na co idzie te 10 zlotych z
                      dotychczasowego czynszu.

Ja zycze Ci naprawde najlepiej. Sam ze strachem podnioslem na 10 zlotych i
                      chcialbym by wszyscy podniesli na 20 to bym sie czul pewniej. Niestety ta
                      kalkulacja nie do konca mnie przekonuje. Oby przekonala lokatora.
                      • clevland Re: 20zlotych 04.12.05, 19:24
                        Nie wiem w jakim budynku jest mieszkanie lokatora tego co dostał 20zł/m2, ale z
                        regóły właściciel zbiera czynsz potrzebny na remont całej kamienicy, a nie
                        jednego lokalu...
            • krotki a oto moja ostatnia wypowiedz na tym forum 04.12.05, 23:45
              jak widac nie ostatnie ale dajmy pokój temu, Zrozum nie moim i innych tu na tym
              forum zadaniem jest pietnowanie jakich "przekręciarzy" o ile to w ogóle prawda!!
              tak jak Ty nic nie piszesz o "przrekciarzach" lokatorach!!!!

Naprade masz problem marzyloby Ci sie przejśc do kategorii kamienicznikow ale
              sie Babci nie udało cóz życie moja rodzina straciła na inflacji lat 20-tych no
              tak skormnie liczac ze dwie ulice w Krakowie i co ??? o nic cześciowo
              odbudowaliśmy - takie życie.
              Piszesz bardzo osobiste teksy - rozumiem to. Ale la Boga pisz je mniej
              jednostronnie - świat ne jest czarno - biały!!

A co do usuania postow wątków z tego forum to zajrzyj do watkpow obok tam
              usunąłem jeden!!!! słownie jeden post !!! ewidentnie chorego osobnika z naszej
              kamienicznikowskiej rodziny . I nigdy wcześniej żadnego nie usunąłem!! ba nawet
              nie mam takiego zamiaru - po to jest forum!!!
              A co do lietrówek - nie zauwazyles że nikt tu sie tego ( szczególenie mnie) nie
              czepia wiesz myslę, że dlatego, że nie chodzi o formę a treść!! jśli rozumiemy
              sie to ok - a ja nigdy nie opanuje klawiatury perfect - ma za dużo lat , cóz tez
              mi szkoda ;)

Pozdrawiam
              • greta44 Re: a oto moja ostatnia wypowiedz na tym forum 05.12.05, 08:10
                Jak widać niewiele masz do powiedzenia. Że cenzurujesz wypowiedzi, które są
                niezgodne z Twoim punktem widzenia, to wiemy, sam to przyznajesz. Ile razy, to
                sprawa drugorzędna i nie moją sprawą jest to sprawdzać. W każdym razie o jeden
                raz za dużo. Skarżysz się na inflację lat 20. Przelicytuję Cię. Moi stracili
                już na tym, że do Lwowa (stolicy Galicji w Austrii) przyszła Polska, reszta
                była już tylko tego faktu prostą konsekwencją. Literówki, szczególnie w takiej
                ilości jaka jest w Twoich tekstach świadczy o zwykłym niechlujstwie. Mimo
                wszystko pozdrawiam. G.
                • krotki problemy z czytaniem czy emocjami??? 05.12.05, 09:00
                  Nie zauważyłas że tytuł postu to cytat?? z pewnego dyskutanta?? Coz niektórym
                  finezja jest obca - przemawia tylko młot. Co do tego:

"Ze cenzurujesz wypowiedzi, które są> niezgodne z Twoim punktem widzenia, to
                  wiemy, sam to przyznajesz. Ile razy, to> sprawa drugorzędna i nie moją sprawą
                  jest to sprawdzać. "

Przykro mi to pisac ale jesteś zwykłym kłamcą - rzucającym na kogos kalumnie i
                  piszacym kłamstwa które są niczym nie poparte NIE USUNAŁEM ŻADNEGO POSTU
                  NIERZGODNEGO Z MOIM PUNKTEM WIDZENIA!!!! - skasowałej jeden post w którym nie
                  było na moj temat ani jednego słowa, ba nie zawierał żadej opini!! tym bardziej
                  o mnie, był przedstawieniem nie oipini !! a zachowania czy też jego
                  interpretacją. Uczynione to zostało w sposób który mogli wykorzystac nasi
                  przeciwnicy < Zatem zribiłem to w ineresie wszystkich , Zreszta nie wyciąlem
                  tego odrazu zapytałem czy tak zrobic otrzymałej jeden post popierajacy - i
                  wówczas skasowałem ale!!!! zaproponowałem by kto jest zainteresowany podał
                  skrzynke prześle go !!Co uczyniłem dwukrotnie i obie te isoby osniosły sie do
                  tego na forum

Re: co zrobić??? usunac
                  dolega5 29.11.05, 00:05 + odpowiedz

To warto usunac, by nie wpadlo w rece jakiemus paczkujacemu
                  ikonowiczowi jako sztandar bojowy

Re: usunięty post oskara
                  aniapol 29.11.05, 13:51 + odpowiedz

w usuniętym wpisie oskara nie ma opisu żadnej tajnej broni, której właściciele
                  mogą używać po cichu, żeby się pozbyć niechcianego lokatora. Wpis nie został
                  zdjęty dlatego, że opisywał jakiś chytry sposób na pozbycie się lokatora,
                  którego bywalcy tego forum woleliby nie ujawniać, żeby ustawodawca nie zamknął
                  im tej furtki. Oskar umieścił w swoim wpisie komentarz w najwyższym stopniu
                  niesmaczny, poniżej jakiegokolwiek poziomu. To wszystko.

• Re: usunięty post oskara
                  clevland 29.11.05, 14:20 + odpowiedz

Trochę mnie "zgięło" jak go przeczytałem...
                  Całkowita racja z tym usunięciem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10096&w=32583803

Literówki, szczególnie w takiej
                  > ilości jaka jest w Twoich tekstach świadczy o zwykłym niechlujstwie.

Cóz możesz mnie nie lubic nie jestem złotą dwudziestodolarówka która którą lubia
                  wszyscy - pozatym ni emam za dużo czasu na poprawianie literówek - stąd one w
                  takiej ilości - czasem jak pisze dłuższy tekst to pisze najpierw w Wordzie i
                  wowczas poprawiam je ale to jak wypowieź dłuższa. Jak tak a na bieżaco to odrazu
                  na forum jesli przeszkadza ci ilosc moich loiterówek mam radę - nie czytaj moich
                  postow!!!

Mimo
                  > wszystko pozdrawiam. G.

Mimo co??? pozdrawiasz!!!! - po co ta chamaska wupowiedź???? czyżby to kolejny
                  klon Oskara???????????????

Pozdrawiam
    • kate-90 Re: Czarne owce 25.11.13, 17:54
      czy mogę prosić Pana o kontakt na maila m-janikowska@o2.pl? Chodzi o kwestie poruszane w Pana poście.
      Dziękuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka