Dodaj do ulubionych

Gypsi - pytanie tarczyca

26.08.09, 15:47
Witaj, mam pytanie odnosnie tarczycy, bedac w Pl na wakacjach zrobilam skan (za mna seria poronien wiec ktos mi poradzil zeby sprawdzic w kierunku Hashimoto?), problemow z tarczyca jako takich nigdy nie mialam, w opisie mam ze gruczol tarczycowy niepowiekszony, wymiary, ciesn, jakas calkowita objetosc, itd wyglada na wszystko w porzadku ale dalej jest 'tkanka gruczolu tarczowego normoechogeniczna. w czesci centralnej plata lewego widoczna pojedyncza normoechogeniczna lita zmiana ogniskowa srednicy 4,5mm bezprzeplywowa w obrazie color doppler, przeplyw naczyniowy dosc ubogi... w prawej sliniance podzuchwowej widoczna zmiana torbielowato lita o wymiarach 8,3x4, lewe slinianki niezmienione' Lekarz na usg nie chcial mi nic wiecej powiedziec ponad to ze powinnam sie udac do endokrynologa, niestety nie zdazylam tego zrobic w pl wiec po powrocie udalam sie do gp i tam sie dowiedzialam ze jej wogole nie interesuje ten skan ktory mialam, i nie bedzie go brala pod uwage ze przy badania rekoma ona nie widzi zebym miala problemy z tarczyca nie ma woli, wiec mam jej nie truc i zglosic sie jak bede miala problemy z przelykaniem lub oddychaniem. No i teraz sie zastanawiam czy powinnam sie martwic czy tez lekarz w pl mnie po prostu nastraszyl a te zmiany sa niegrozne, choc brzmia niesympatycznie. Jestes w stanie powiedziec o co chodzi w tem opisie?
pozdrawiam
Lia
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Gypsi - pytanie tarczyca 26.08.09, 19:32
      GP ma racje, jesli hormony sa w porzadku, to cos wielkosci 4.5mm jest bez
      znaczenia. Tak samo jak mala bezobjawowa torbiel w sliniance.
      USG nie zdiagnozuje Hashimoto, krew trzeba pobierac, ale tym ginekolog od
      poronien nawykowych powinien sie zajac.
      Czasem mysle, ze tutejszy system nie pokazywania wynikow jest lepszy - czlowiek
      nie wie, to sie nie przejmuje. Wierzcie albo nie, ale jak mi cos robia to ide do
      GP i slucham co ma do powiedzenia, nie prosze o liczby - w koncu komus trzeba
      ufac, ze wie co robi.
      Wiem, wiem, paracetamol, te sprawy;)
    • lianis Re: Gypsi - pytanie tarczyca 27.08.09, 15:34
      dzieki wielkie, uspokoilas mnie troche, tylko mi powiedz jeszcze czy to nie powinno po jakims czasie zostac skontrolowane bo sie moze powiekszac?
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka