lianis
26.08.09, 15:47
Witaj, mam pytanie odnosnie tarczycy, bedac w Pl na wakacjach zrobilam skan (za mna seria poronien wiec ktos mi poradzil zeby sprawdzic w kierunku Hashimoto?), problemow z tarczyca jako takich nigdy nie mialam, w opisie mam ze gruczol tarczycowy niepowiekszony, wymiary, ciesn, jakas calkowita objetosc, itd wyglada na wszystko w porzadku ale dalej jest 'tkanka gruczolu tarczowego normoechogeniczna. w czesci centralnej plata lewego widoczna pojedyncza normoechogeniczna lita zmiana ogniskowa srednicy 4,5mm bezprzeplywowa w obrazie color doppler, przeplyw naczyniowy dosc ubogi... w prawej sliniance podzuchwowej widoczna zmiana torbielowato lita o wymiarach 8,3x4, lewe slinianki niezmienione' Lekarz na usg nie chcial mi nic wiecej powiedziec ponad to ze powinnam sie udac do endokrynologa, niestety nie zdazylam tego zrobic w pl wiec po powrocie udalam sie do gp i tam sie dowiedzialam ze jej wogole nie interesuje ten skan ktory mialam, i nie bedzie go brala pod uwage ze przy badania rekoma ona nie widzi zebym miala problemy z tarczyca nie ma woli, wiec mam jej nie truc i zglosic sie jak bede miala problemy z przelykaniem lub oddychaniem. No i teraz sie zastanawiam czy powinnam sie martwic czy tez lekarz w pl mnie po prostu nastraszyl a te zmiany sa niegrozne, choc brzmia niesympatycznie. Jestes w stanie powiedziec o co chodzi w tem opisie?
pozdrawiam
Lia