Dodaj do ulubionych

Heksagram 15

19.12.23, 15:36
Witam :)

Mam pytanie odnośnie heksagramu nr 15.

Jak np. pytamy o przyszłość związku, który od jakiegoś czasu jest mocno zaburzony i chaotyczny.
I po przemianie wypada właśnie ten heksagram.

Czy oznacza on, że ten związek powoli zmierza ku końcowi i w końcu nastąpi tak długo wymarzony spokój ?

Czy raczej zaleca cierpliwość, bo jeszcze jest szansa, na poprawę energii w tej relacji, za jakiś czas ? :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Małgorzata.
Obserwuj wątek
    • jasnygrom Re: Heksagram 15 23.12.23, 16:09
      :)
      Guniu, gdybym powiedział: "Śniła mi się babka. Co to może oznaczać?", to mi nikt nie odpowie. Po pierwsze, nie wiadomo jaka babka mi się śniła. Fajna lasia, seniorka z rodziny Ferdka Kiepskiego, czy może ciasto wielkanocne.
      Potrzebny jest kontekst sprawy.

Mimo to spróbujmy. Wg Twojego opisu:
      1. Sytuacja:
      Związek od jakiegoś czasu jest mocno zaburzony i chaotyczny.

2. Oczekiwania:
      a) związek powoli zmierza ku końcowi i w końcu nastąpi tak długo wymarzony spokój.
      b) jeszcze jest szansa na poprawę energii w tej relacji, za jakiś czas.

3. Pytanie:
      Nie znamy.

4. Wyrocznia:
      Heksagram 15 po przemianie (15.0).

----
      1. Nie znamy źródeł zakłóceń związku, ale są mocne i trwają już jakiś czas.

2. a) spokój jest wymarzony i w końcu nastąpi - opcja wymieniona na 1 miejscu. Związek zmierza ku końcowi powoli, być może za wolno.
      2. b) szansa na poprawę relacji za jakiś czas - znowu czekanie.
      W sumie, na pierwszy rzut oka czekasz na koniec relacji. Jednak z przyzwoitości dajesz jej jeszcze cień szansy.

3. Przypuszczam, że pytanie było o przyszłość tego związku.

4. Heksagram 15 Skromność. 15.0 Skromność stwarza powodzenie. Człowiek szlachetny doprowadza sprawy do końca.
      Znów mowa o końcu.
      :::|:: 15.0 Skromność

Jeśli to jest heksagram po przemianie, istnieje 6 możliwości jego powstania:
      :::|:| 36.1 Gasnące światło
      :::||: 46.2 Wzrastanie
      :::::: 02.3 Przyjmująca, Ziemia
      ::||:: 62.4 Małe przeważa
      :|:|:: 39.5 Przeciwności
      |::|:: 52.6 Powstrzymujący, Góra

15 jest zbudowany z Ziemi na górze i Góry na dole (Góra wśród Ziemi). W układzie Nieba wg Króla Wena Ziemia jest na południowym zachodzie, miejscu pracy, zbiorów, przyjaciół. Góra zaś na północnym wschodzie, miejscu samotności, zakończenia, przygotowania do nowego.
      Góra wśród Ziemi może oznaczać kurhan w polu, lub brzemienny brzuch.

Jak widzisz, zależnie od kontekstu interpretacji może być wiele.
      Na tę chwilę i mój stan wiedzy o Twojej sytuacji, przechylałbym się do koncepcji końca relacji. Ale, jak mówią Przemiany - koniec jest początkiem.

życzące wszystkiego dobrego przedświąteczne pozdro :) jasnygrom (ryx)
      • gunia242424 Re: Heksagram 15 23.12.23, 16:33
        Dziękuję za Twój czas i chęć pomocy, bardzo to doceniam :)

Pytanie brzmiało : Dokąd zmierza mój związek?

Wypadł Heksagram 46.2/15

Relacja jest mocno zaburzona od jakiegoś czasu, powstał duży opór, żeby to zakończyć. Przez to powstała niemoc i ogromny smutek. W głowie jest już gotowość, ale nogi stoją w miejscu :)

Życzę wesołych Świąt i wszystkiego co najpiękniejsze :)
        • jasnygrom Re: Heksagram 15 27.12.23, 10:38
          46.2 to przemiana dolnego trygramu Wiatr na Górę ||:/|::
          Wiatr ||: to obrócona do góry nogami Radość :||
          Góra |:: powstaje po przemianie wszystkich linii Radości :||
          Teraz rozumiem Twój smutek, przeciwieństwo radości.

Górny trygram w obu znakach to Ziemia :::
          Czyżby nad wszystkimi kłopotami stała jakaś Matka? A może Matka Córki (46) lub Matka Syna (15).

Zadałaś pytanie: Dokąd zmierza mój związek? Zmierza tam, gdzie go poprowadzisz/poprowadzicie. Wyrocznia pokazała Ci sytuację istniejącą. Ale nie wiesz, co Ty masz z tym zrobić. Widzisz 2 rozwiązania:
          - związek powoli zmierza ku końcowi;
          - cierpliwość to szansa na poprawę tej relacji.
          Ponieważ dalej nie wiesz, co Ty masz zrobić, aż się prosi zadać dwa pytania:
          1. Czy powinnam ratować ten związek?
          2. Czy powinnam zakończyć ten związek?

Zauważ, że oba wymagają Twojej interwencji w sprawę. Po to powstała Księga Przemian, żeby radzić, co robić w trudnych lub niezrozumiałych sytuacjach.
          Te 2 odpowiedzi pomogą Ci podjąć decyzję.

Większość komentatorów radzi, aby nie pytać Księgi dwa razy o to samo. Ja wychodzę z założenia, że jeśli pierwsza odpowiedź nie przynosi mi rozwiązania, to pytam dalej, aż do skutku, lub aż czuję, że więcej nic nie uzyskam. Po każdej odpowiedzi moja sytuacja ulega zmianie, gdyż dostaję nowe informacje. Kolejne pytania formuję patrząc z innego punktu widzenia. Czyli choć pytam o tę samą sprawę, to nie zadaję tego samego pytania. Często takie postępowanie przeradza się w prawdziwą rozmowę z Księgą.

Pisz, proszę, o dalszym przebiegu sprawy.

życzące powodzenia w trudnych wyborach pozdro :) jasnygrom (ryx)
          • gunia242424 Re: Heksagram 15 28.12.23, 08:08
            Akurat ta mama, bardzo ładnie się łączy :) w partnerze można dostrzec wiele wspólnych cech. Relacja z nim ma na celu uzdrowienie ran z dzieciństwa i uzdrowienia relacji właśnie z Matka, a on idealnie odnajduje sie w tej roli :)

Czy powinnam ratować ten związek ?

16.1.3.5 / 49

16- jakieś marzenia bez pokrycia. Wybielanie, mówienie sobie, że będzie ok ? A idzie za tym rozczarowanie, bo to były złudne nadzieje. Przez chwilę jest spokój, a później znowu związek wraca do poprzedniego stanu - stresu, smutku, braku szacunku.

49- jakaś rewolucja. Jak to kiedyś napisała Ewa " Kiedy przyjdzie przeznaczony czas, zmieni się wszystko. Wcześniej nic się nie stanie.

Idź do przodu, nie oglądając się na brak, a w końcu ten stan się skończy "

Nic nie robić ? Czekać ? :)

Czy powinnam zakończyć ten związek ?

Mój ukochany heksagram nr 9 bez linii zmiennych :D

Zawsze mam problem ze zrozumieniem o co w nim chodzi.

Zaleca przeczekać kryzys ? Ale ile można czekać ? Ten stan trwa już kilka lat.

Zapowiedź korzystnych zmian, które jeszcz nie nadchodzą.

Korzystne, bo w końcu uda sie odejść?
            Czy raczej energia w relacji ulegnie zmianie ? :)

Przesyłam dużo uśmiechu, jeszcze w starym roku :) :)

M.
            • jasnygrom Re: Heksagram 15 30.01.24, 15:46
              1.
              Gunia:
              Akurat ta mama, bardzo ładnie się łączy :) w partnerze można dostrzec wiele wspólnych cech. Relacja z nim ma na celu uzdrowienie ran z dzieciństwa i uzdrowienia relacji właśnie z Matka, a on idealnie odnajduje się w tej roli :)
              ----
              Relacja z tym partnerem ma uleczyć Twoje relacje z Twoją Mamą? W takim razie jest on dla Ciebie surogatem Twojej Mamy, a nie Twoim prawdziwym partnerem.
              ====

2.
              Gunia:
              Czy powinnam zakończyć ten związek?
              (...) kryzys (...) trwa już kilka lat.

Wyrocznia:
              ||: ||| 09.0 Sukces. Gęste chmury, nie ma deszczu z zachodnich regionów.
              OBRAZ: Wiatr wieje poprzez niebo: obraz MAŁEGO, KTÓRE OGRANICZA. Człowiek szlachetny udoskonala zewnętrzną formę swej istoty.
              ----
              Zakończenie związku powinno być sukcesem. Ale jeszcze nie nadszedł sprzyjający czas. Zalecane czekanie.
              ====

3.
              Gunia:
              Czy powinnam ratować ten związek?

Wyrocznia:
              16.1.3.5 / 49
              ::|::: 16.1
              ::|::| 51.3
              ::||:| 55.5
              :|||:| 49.0

::|::: 16.1 Entuzjazm, który wyraża tylko sam siebie. Nieszczęście. Komentarz: Entuzjazmując się związkami z osobami postawionymi wyżej popada w arogancję prowadzącą do klęski. Entuzjazm nie może być egotyczny.
              ----
              Entuzjazm dla ratowania jest nadmierny. Nic z tego raczej nie będzie.

::|::| 51.3 Spada grom i wprawia w szaleństwo. Jeśli grom zachęca do akcji, nie grozi niebezpieczeństwo. Komentarz: Na człowieka spaść może cios z woli nieba, losu lub własnego serca. Ciosy zadane przez los są najtrudniejsze do zniesienia, bowiem mącą widzenie świata. Przeoczywszy właściwą drogę, ma poważne trudności i sam pogarsza swoją sytuację. Trzeba znieść cios, nie tracąc równowagi duchowej.
              ----
              Jeśli burzliwe wydarzenia nie zachęcają do akcji, grozi niebezpieczeństwo pogorszenia sytuacji.

::||:| 55.5 Linie nadchodzą: błogosławieństwo i sława są blisko. Szczęście. Komentarz: Władca jest skromny i otwarty na rady co do wyboru drogi postępowania. Jeśli tych rad udzielać będą mu ludzie szlachetni - wszystko potoczy się dobrze.
              ----
              Rośnie szansa na zmianę sytuacji.

:|||:| 49.0 Wierzą mu w jego dniu. Najwyższy sukces. Korzystne dzięki stałości. Znikają wyrzuty sumienia.
              OBRAZ: Ogień w jeziorze: obraz REWOLUCJI. Człowiek szlachetny układa kalendarz i ustala początek pór roku.
              ----
              Dokonanie rewolucji zaowocuje najwyższym sukcesem i pożegnaniem wyrzutów sumienia.
              ====

I to by było na tyle. Dla mnie istotna jest sprawa nr 1. Czy dobrze zrozumiałem? Możesz podać jakieś szczegóły odnośnie tych relacji?

czekające na odpowiedź pozdro :) jasnygrom (ryx)
              • gunia242424 Re: Heksagram 15 31.01.24, 07:37
                "I to by było na tyle. Dla mnie istotna jest sprawa nr 1. Czy dobrze zrozumiałem? Możesz podać jakieś szczegóły odnośnie tych relacji?"

Chodzi o relacje z mamą?

Od dziecka dość burzliwa i zagmatfana, ogromna rana w sercu, która była otwarta przez lata. Miałam ogromny opór i trudność w odpuszczeniu bólu, wolałam ochłodzić kontakt.

Jako osoba, która zajmuje się rozwojem osobistym i sprawami mocno duchowymi, wiem, że osoby, które pojawiają się w naszej przestrzeni, bardzo często pomagają nam odrobić różne lekcje życiowe.

Uciekłam od mamy, wyprowadzając się z domu i ograniczając kontakt, a że w świecie energii nic nie ginie :) To dostałam w zastępstwie nauczyciela, który mocno pokazywał i pokazuje mi co jeszcze boli, uwiera, sprawia dyskomfort :)

Mój partner poprzez swoje zachowania idealnie odzwierciedlał obraz mojej mamy. Lekcje, które mi dawał stawały się dość mocno uciążliwe, a przez to zaczęłam zastanawiać się dlaczego tak bolą.

Okazało się, że odtwarzamy idealny obraz mojego dzieciństwa, co w ostateczności skłoniło mnie do skupienia się na relacji z mamą, przestałam uciekać od tego dawno skrywanego bólu i zaczęłam go przepracowywać :)

No i zakończenie już znasz :)

Uzdrowienie zaowocowało dyskomfortem w obecnej relacji i chęcią odejścia.

I z tego co widzę to Księga również przepowiada jego niedługie zakończenie. Czyli lekcja została odrobiona ( uf nie było łatwo )

Jeszcze coś trzyma, ale zgodnie z zaleceniem heksagramu nr 9 - dam czasowi czas :)

Wysyłam promienny uśmiech :) :) :)

M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka