09.11.08, 22:32
Pod wrażeniem paniki jaka szerzy się na forach (kryzys, Obama), po zobaczeniu
króciutkiego wywiadu z Jackowskim (miało być ku pokrzepieniu i dementi, co by
obywatele przełknąć śniadania jednak zdołali i karnie dzień jak co dzień do
roboty poszli, a Jackowski coś nie bardzo w tej roli...) zapytałam Księgi
W jakim momencie jesteśmy i dokąd zmierzamy (my Ludzie ;-))
wyszło 43/1.3 na 47
43 to panika, przestrzeganie, przewidywanie, przygotowywanie się na najgorsze,
linie 1, 3 to początek i przejście, 47 kryzys, ale za Tobą Ewo - widoki na
dobry koniec (ja na sobie jeszcze nie przetestowałam).
Czyli może szlag nas jednak nie trafi tak na amen, wyjdziemy z tego na prostą?
Co prawda nie wiem czy za mojej kadencji (bo jak czytać taką odpowiedź skoro
pytanie tyczyło nas - ludzi, a nie tylko moich 4 liter -... czas ? Głęboką
transformacją duchową też jakoś mi to nie pachnie (47) - na to 50, 36 jako
rezultat bardziej moim początkującym zdaniem by pasiło.

Pozdro
K.
Obserwuj wątek
    • kozka1 Re: koniec ? 09.11.08, 22:42
      ...swoją drogą Jackowski powiedział rzecz tak oczywistą... - Obama wygrywając w
      takim momencie wybory może już zmierza ku swojemu przeznaczeniu - Kozła ofiarnego...
      • transwizje Re: koniec ? 10.11.08, 09:14
        hm, o ile 47 prywatnie jest do zniesienia, to Opresja w skali społecznej brzmi mi faszystowsko, dyktatorsko (ów człowiek w czerwonych podwiązkach żądający ofiar). Wychodzi na zmianę systemu na bardziej opresyjny, w którym ludziom przyjdzie jęczeć i wierzyć, że przyjdzie uwolnienie z nieba. Oczywiście twoje pytanie jest ogólne, więc i odpowiedź nie mówi dokładnie gdzie i co konkretnie się wydarzy.
        pozdro
        ES
        • transwizje Re: koniec ? 11.11.08, 17:22
          po namyśle kilka wniosków.
          43 jak i 47 należą do zespołu 8 heksagramów, w których górny trigram to Radość. Można je ułożyć w pary na zasadzie przeciwieństwa układu linii w dolnych trigramach. Daje to ciekawe relacje.
          17 Naśladowanie i 27 Napór Wielkiego - Pierwsze i ostatnie kroki w życiu
          58 Radość i 31 Zaloty - Przyjaźń i Miłość
          43 Przełom i 45 Gromadzenie - Zabezpieczenie i Inwestowanie
          47 Opresja i 49 Rewolucja - Cierpienie w okowach i Zerwanie okowów

Ponieważ górny trigram, niezmienny tworzy klimat i temat, opisuje warunki społeczne, zewnetrzne, obiektywne i cele w sensie ogólnym, zawodowym, to Radość w tym miejscu daje kwestię: Targi, Negocjacje, Wymiana zysków, Komunikowanie się, Wspólne interesy, Zabawy, Rozrywka.
          Odpowiedź, która padła dotyczy zatem dziedziny międzynarodowych związków i handlu, swobód komunikowania się, przekazywania wiedzy. W sensie negatywnym trigram Radość bywa oszustem, czarownikiem, hipnotyzerem, kłamcą, złodziejem, dilerem itp.

Dolny trigram, w 47 to Niebezpieczeństwo, i symbolizuje przeciętnego obywatela. Tu mówi o zadłużeniu, które go dotknie i odbierze radość życia.

Obecne 43 to zapewnienia, że kryzys można zażegnać, działania profilaktyczne i liczne dyskusje na wysokim szczeblu jak przeciwdziałać kryzysowi (dolny t. Niebo, głowa przywódcy).
          Tyle refleksji
          Pozdro
          ES
          • jasnygrom Re: koniec ? 12.11.08, 20:27
            :)
            Ewa pisze:
            17 Naśladowanie i 27 Napór Wielkiego - Pierwsze i ostatnie kroki w życiu
            --------
            Przypuszczalnie chodzi Ci Ewo o 17 i 28...

nieśmiałe pozdro :) ryx
            • transwizje Re: koniec ? 13.11.08, 20:36
              tak, 28, nie 27. Dzięki za sprostowanie, jasnygrom. chyba się starzeję, bo pamięć szwankuje. dowód, że trza zaglądać do ksiąg częściej.

wrócę przy okazji do pytania, w którym padło wyrażenie "my ludzie", to widać choćby z faktu, że zmienne wypadły w dolnym trigramie, że ICing umieściło owych "ludzi" w przestrzeni "szarej masy", "przeciętnych obywateli", "ludu", a nie rządzących (ich miejsce jest w górnym trigramie).
              Pozdro
              ES
              • kozka1 Re: koniec ? 14.11.08, 18:01
                Szczerze mówiąc to zastanawiam się nad własną nieporadnością ujawniającą się w
                pytaniu, które zadałam... (my Ludzie...). Jakie znaczenie ma ten kryzys dla tej
                części ludzkości, która żyje na skraju nędzy do tej pory?

Inna sprawa, że dla człowieka żyjącego w mieście...
                Pozdro
                K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka