Dodaj do ulubionych

najciekawsze naczynia do picia

31.10.10, 11:01
Wywiązała się przy stole dyskusja rodzinna, kto z jakiego naczynia spożywał alkohol. Z gwinta - standard, z wydrążonych łyżeczką ogórków, ze skorupek po jajkach (w akademiku różnie bywało), z nieużywanych szklanych opakowań po zniczach (piliśmy na cmentarzu, a kiosk ze zniczami był najbliżej).
Wszystkich przebiła Mama.
Dawno, dawno temu, wycieczka do teatru. Inteligencja pracująca wsiada do autokaru, zaopatrzona w kiełbasę, chleb, wódkę, talerzyki .... jakoś nikt nie pamiętał o szklankach lub kieliszkach. Przecież z gwinta nie będą pić !
Pili z odkręconych osłonek na kierunkowskazy autobusu marki Jelcz.

Kto pił ciekawiej ? :)
Obserwuj wątek
    • verte34 Re: najciekawsze naczynia do picia 31.10.10, 15:24
      Menzurka lub zlewka laboratoryjna. Ale u mnie w domu pije się z tego herbatę:)
      • Gość: Mis Uszatek Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.versanet.de 31.10.10, 19:01
        Ja tez po chemii, wiec metodyka mi nie obca. Jak nic nie bylo pod reka, to dobre byly i probowki. Bo wykwintne - i kolezanki tez pily (bo z gwinta damie nie wypadalo).
        Pozdrawiam
        Mis Uszatek
      • Gość: grakuz46 Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.lublin.mm.pl 03.11.10, 18:34
        Chyba nie uwierzycie - ale z obudowy migacza -samochodu Żuk (oczywiście umytego a potem przykręconego) - ochyda !!!
        • Gość: inżynier takoż z kierunkowskazu Syrenki ;) IP: 95.108.69.* 04.11.10, 00:02
          wóda wchodziła jak ta lala ;)
      • listopad14 Re: najciekawsze naczynia do picia 03.11.10, 18:43
        Jako podchorazy SOR (po studiach) na poligonie artyleryjskim pod Toruniem polismy z porucznikiem z nakretki na pocisk artyleryjski. Zar z nieba bo lipiec a tu wodeczka po udanym strzelaniu. Jest co wspominac.
    • Gość: ;) Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.cable.smsnet.pl 31.10.10, 16:22
      Z pantofelka niet?
      • Gość: Mis Uszatek Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.versanet.de 31.10.10, 18:58
        A metode oszczednosciowa, to kolezanki i koledzy kiedys studenci - zapomnieli?
        Z plaskiego talezyka lyzeczka do herbaty. Mozna bylo polozyc pol prywatki, a w pollitrowce zostalo jeszcze na nastepny raz.

Pozdrawiam

Mis Uszatek
        • qulqa Re: najciekawsze naczynia do picia 31.10.10, 23:02
          Bosz ... piękne :) Mamy niedługo spotkanie grupy po latach, zaproponuję picie w taki sposób, w jaki na studiach nie próbowaliśmy :)
    • beatrix-kiddo Re: najciekawsze naczynia do picia 31.10.10, 19:56
      Jednakowoż kierunkowskazy Jelcza jak do tej pory przebijają wszystko.
      • monikate Re: najciekawsze naczynia do picia 31.10.10, 20:14
        Raz była kocia miska, ale jeszcze nie używana.
        Pudełko po kremie.
        Własna dłoń (jakaś "chodzona" wycieczka, a pić się chciało).
    • Gość: kacper Re: najciekawsze naczynia do picia IP: 193.219.94.* 01.11.10, 09:59
      Gwizdek od czajnika - trzeba było tylko palcem zatkać dziurkę.
      • laferme Re: najciekawsze naczynia do picia 01.11.10, 11:35
        z baniek (tych do stawiania chorym)
        wokół szyjki był sznureczek który zawieszało się na szyi - dzięki temu nie przewracało się i nie trzeba było pilnować który "kieliszek" czyj
        • Gość: meg Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.ucdenver.edu 03.11.10, 21:08
          banki sie po domu walaja a tu taki dobry uzytek mozna zrobic....Swietny pomysl...
    • trinitry Re: najciekawsze naczynia do picia 01.11.10, 11:46
      u Izabeli Sowy w książce Smak świeżych malin jeden z bohaterów wspomina: ciepła wódka z MYDELNICZKI ? o czwartej nad ranem? nie odmawiam
    • Gość: pasqda Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 22:39
      Wazonik. Szkła spożywczego nie było pod ręką, więc kwiatki się wyciepło, a wodę zastąpiło czymś mocniejszym :)
    • Gość: machefi Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.acn.waw.pl 03.11.10, 16:47
      Kilka lat temu bylem na konf. studenckiej. Na imprezie integracyjne w jakims studenckim pubie studenci z kola, ktore konferencje organizowalo, wyciagneli z plecaka wodke i migacz od malucha. Podobno był to ich standardowy kieliszek na imprezach.
      • Gość: Krzy Gra Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 21:57
        Gość portalu: machefi napisał(a):

> Kilka lat temu bylem na konf. studenckiej. Na imprezie integracyjne w jakims st
        > udenckim pubie studenci z kola, ktore konferencje organizowalo, wyciagneli z pl
        > ecaka wodke i migacz od malucha. Podobno był to ich standardowy kieliszek na i
        > mprezach.

AIESEC?
    • Gość: realista Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:56
      Wydrążone jabłko, umiejętnie stłuczona żarówka i pudełko po papierosach "marlboro" z PEWEXU - /lata 80-te/.
      • Gość: H2O Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.12-200-24.mc.videotron.ca 03.11.10, 19:18
        He he ... z żarówki też się piło :)
        Pamietam też że na jakiejś zwołanej "na szybko" imprezie nie było szkła, więc piło się z plastikowych pudełeczek po filmach fotograficznych.
    • Gość: methanol Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.pool.mediaWays.net 03.11.10, 17:03
      Menele: z musztardowki
      Cyklisci: z gornej, odkrecanej czesci dzwonka rowerowego
      Szklarze: z nakretki od butelki (a dlaczego nie?)
    • Gość: misza Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 17:16
      Ha,ha! Ja też tak piłam! Na dodatek pierwszy raz w życiu i mocno to odchorowałam.
    • Gość: navarin Re: najciekawsze naczynia do picia IP: 81.219.145.* 03.11.10, 17:16
      bylem kiedys na wyjezdzie w takich malych domkach 4 osobowych w Wysowej gdzie jeden kumpel stal na dachu i lał alkohol (różny) z wiadra na dach a drugi kumpel stal tak zeby mu sie zlewalo do ust... do tego nie bylo juz czym przepić to najwiekszy hardkorowiec przepijał żelem pod prysznic....
      • Gość: monster Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.res.pl 03.11.10, 22:39
        a kiedy tam byłeś? ja też to pamiętam :)
    • Gość: Ors Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 17:34
      Lata 70 / 80 - szklana obudowa filtra paliwa Fiata 125p... takiego z wymiennymi papierowymi wkładami. Na tamte czasy - idealny do usuwania a paliwa wody. Dopiero później wprowadzono plastikowe filtry przelotowe - nierozbieralne...
      • Gość: gość Re: najciekawsze naczynia do picia IP: 95.108.69.* 03.11.10, 18:08
        słyszałam o wysuszonym flaku po wątrobiance:)
      • Gość: Jekyll Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.ip.netia.com.pl 04.11.10, 09:06
        Coś ci się pomyliło. Fiat 125 takiego filtra nie miał. No chyba że jakaś samoróbka.
    • Gość: frowyz Jajko niespodzianka IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 03.11.10, 18:04
      Wszystko bylo: flaszka, popitka, zagrycha... Tylko szkla nie bylo. Pani w sklepiku nie miala nic co chocby troche przypominalo kieliszek. Padlo na jajko niespodzianke. Czekolade zjadla kolezanka a palstikowe wnetrze bylo jak znalazl...
      • kasia2200 Re: Jajko niespodzianka 03.11.10, 18:37
        chyba byliśmy na tej samej wyjazdowej imprezie w Bieszczadach, parę lat temu we Wszystkich Świętych wieczorem, z przystankiem w jedynym czynnym w Lesku sklepie spożywczym, gdzie zakupiliśmy alko i jajka niespodzianki:)
        • angry_bird Re: Jajko niespodzianka 08.01.15, 23:57
          youtu.be/P-ugYkV3i3M polecam
      • angry_bird Re: Jajko niespodzianka 08.01.15, 23:56
        youtu.be/P-ugYkV3i3M
    • Gość: haman Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 19:11
      W dawnych czasach, gdy fotografia cyfrowa była nieznana, a do aparatów wkładało się film z kliszą... ludzie w chwilach desperacji pijali z plastikowych opakowań od filmów :)
    • Gość: tomfan Re: najciekawsze naczynia do picia IP: 178.73.49.* 03.11.10, 19:40
      Żony rodzice opijali pierwsze mieszkanie. Puściutkie wnętrze a napić się trzeba. Po krótkich poszukiwaniach znaleźli: odstojniki od syfonów od zlewozmywaka i umywalki ( jeszcze nieużywane ) :-)
    • Gość: siasiaaa Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 19:48
      Z zakrętki od dezodorantu w kulce ReXona:)) Zakrętka miała taką malutką dziurkę, którą zatkałyśmy palcem. Ohyda, mimo że mineło prawie 20 lat do dziś pamiętam smak i zapach Rexony:))
      • Gość: mac Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 00:21
        Ja podobnie, z tym, że ze dezodorant marki Impuls, taki ze srebrnymi nakrętkami-jadąc pks-em wstyd było walić z gwinta.Połowa lat 80-tych...smakowało strasznie,na początku przynajmniej
    • wladekk Re: najciekawsze naczynia do picia 03.11.10, 19:53
      W warunkach polowych piło się z bertu - takiego z antenką .
    • msliw1 Re: najciekawsze naczynia do picia 03.11.10, 20:02
      W piwnicy, na nartach, w czapce i z drewnianej łyżki...true story.
    • Gość: Staszek Pudełko od kliszy IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 20:26
      Wiele lat temu spędziłem uroczy wieczór w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów. Z braćmi Czechami piliśmy śliwowicę z czarnych, plastikowych opakowań na kliszę fotograficzną.
    • Gość: soto Re: najciekawsze naczynia do picia IP: 83.238.81.* 03.11.10, 20:28
      pudełko po tic-tacach :)
    • Gość: popelka Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.chello.pl 03.11.10, 20:41
      Ja kiedyś ze znajomymi piłam z buteleczek po actimelu - tylko to było w pobliskim sklepie, a większe od jajka niespodzianki :)
      • Gość: Gościówka Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.128.107.226.static.crowley.pl 03.11.10, 21:15
        A my na spływie kajakowym po Krutyni piliśmy wódeczkę z aluminiowej menażki. Wydawała piękne "brzdęęęk" jak się pijący stukali :-)
        • Gość: M. Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 21:32
          Świecznik i podstawka pod znicz (czysta, nieużywana;)).
    • Gość: arikhaan Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.147.4.114.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.11.10, 21:30
      obcięta nożem górna część półtoralitrowej butelki plastikowej, zaleta - gustowny wygląd pucharka, wada - kiepska stabilność. no i kasyka - słoik po musztardzie:)
      • the.resistance Re: najciekawsze naczynia do picia 03.11.10, 21:48
        Z odwróconego odlewanego popiersia Lenina.
    • Gość: araya Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 21:49
      Ta historia z kloszami od kierunkowskazów to jest "urban legend". Pierwszy raz słyszałem o tym ok 1989 roku, a później jeszcze z kilkadziesiąt razy - za każdym razem inna marka i ktoś inny pił.
      Nie zliczę też elektryków, którzy się chwalili, że pili z bańki od żarówki z umiejętnie obciętym trzonkiem.
      • qulqa Re: najciekawsze naczynia do picia 03.11.10, 22:21
        Szczerze mówiąc nie podejrzewam mojej Mamy o konfabulowanie. Rzecz działa się za głębokiego PRL-u (czyli lata 60-te albo 70-te), wycieczka dość liczna - może od uczestników poszło dalej w świat, bo opowieść cudowna ?
        Sama byłam świadkiem innej sytuacji, którą posłałam w świat i która krąży od wielu lat jako dowcip albo urban legend.

Tak czy siak czytając Wasze posty widzę, że fantazja w narodzie nie ginie :)
        • Gość: asd Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.chello.pl 04.11.10, 08:39
          a mozna wiedziec jaka to ta inna sytuacja? ;)
          • qulqa inna sytuacja 05.11.10, 16:23
            Pewnie znana wszystkim, więc nie będę opisywać. W skrócie - w szpitalu psychiatrycznym Matka Boska puka do drzwi.
    • Gość: Annaaa Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.4.14.vie.surfer.at 03.11.10, 22:10
      Hej ! Pilam z ogorka swiezego-wydrazona dziura w srodku.Jak pamietam byla smaczna.Pozdrawiam
      • Gość: trismegistos Re: najciekawsze naczynia do picia IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 22:49
        wydrążona cytryna - pyyyycha
        • aamg Re: najciekawsze naczynia do picia 10.11.10, 12:48
          Wydrążona cebula - też pycha i od razu z zakąską :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka