Dodaj do ulubionych

Pomyłki w czytaniu.

01.05.04, 10:42
Często się zdarza, że dziecko przeczytawszy jakieś słowo z błędem tak sobie
dany wyraz utrwala. I potem piękne kwiatki wychodzą;) Ja jestem już
uświadomiona w paru kwestiach a mimo to w myśli ZAWSZE czytam tak:

P.S. - czytam jako 'psss', taki dźwięk jak ktoś chce żebyśmy byli cicho.
Żadne tam pees;)

C.N.D - na logice pod dowodem twierdzenia, czyżby to był skrót od "co
należało dowieść" ? Niee nie, dla mnie to "ciąg nalszy dastąpi". Matematyk
wył.

przyp. tłumacza - dziś wiem, że to przypis, ale żadna siła nie zmusi mnie do
tego, żebym nie przeczytała "przypowieść". To przypowieść tłumacza i tyle. A
czasem przypowieść redakcji... ;)

A wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: dżosef Pomyłki w czytaniu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 11:19
      Przyp. tłum. - dla mnie to zawsze "przypadek tłumacza" :)))
      • emusia Re: Pomyłki w czytaniu. 01.05.04, 12:02
        przyp. tłum. dla mnie to przypuszczenia tłumacza :-)
      • Gość: ziggi Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.osk.pl / *.osk.pl 01.05.04, 22:07
        dla mnie też :D ,rotfl>
        • Gość: luukasz4 Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 03.05.04, 15:22
          dla mnie przypomnienie tlumacza
          • Gość: aneta Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.clubnet.pl 15.05.04, 00:53
            Dla mnie też! Przypomnienie tłumacza, hihi
    • Gość: Bart Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.tpnets.com 01.05.04, 13:50
      na jednych zajęcach trafił mi się do przeczytania fragment książki, realia USA
      i tematyka ogólnie społeczna. No i doszedłem do takiego fragmentu: "[...] bym
      je tej jej dziczki [...]". Znaczy się nogi. Jak ja wparowałem w to zdanie, a
      czytam szybko, to natychmiast zachamowałem i dukam "dz... dzi..". Wszyscy
      zamarli oczekując na to, co przeczytam i ogólnie co odwalę, ja się pocę, w
      głowie coraz większy znak zapytania, ogólnie odczytać nie mogę jakby tam była
      jakaś plama na wyrazie w końcu wśród moich propozycji znalazło się
      słowo "dziwki". Wszyscy patrzyli się na mnie i czekali z wyrazem twarzy "dziwki
      i co dalej??" (przypominam tekst traktował o stosunkach społecznych, więc
      nikogo by takie słowo nie zdziwiło). Ja już się zapowietrzyłem, pani magister
      podeszła, patrzy zdumiona w tekst, czy aby nie pomyliła książek. Ja w końcu
      wydukałem "DZICZKI!". Wszyscy w śmiech, a ja wreszcie mogłem odetchnąć.
    • Gość: zdzisiek Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 14:54
      To nie są utrwalone w moim przypadku pomyłki, ale takie mi się zdarzyły:
      "sklep za grosik" - przeczytałem jako "seks za grosik"
      napis "Jezus zawsze z nami" jako "ZUS zawsze z nami"
      "przerabianie zapalniczek, dorabianie kluczy" jako "przerabianie zapalniczek z
      kluczy"
      • yvona73pol Re: Pomyłki w czytaniu. 01.05.04, 16:37
        przypuszczenie tlumacza - to moja wersja ;)))
        • clevera tytuł 01.05.04, 18:08
          Jest taka książka o Józefie Piłsudskim, której tytuł brzmi "Siwy strzelca
          strój". Jednak nigdy nie znalazłabym jej ponieważ podano mi jej tytuł
          jako "Silny strzela stój". To chyba jest szczyt mylnego przeczytania. :)
          • gargamelowa Re: tytuł 01.05.04, 18:35
            Na jednym z regałów z książkami w mieszkaniu moich rodziców, dawno, dawno temu,
            stała pośród innych, książka - prawdopodobnie znana wszystkim - "Odprawa posłów
            greckich" J.Kochanowskiego.
            Nie wiem jakim cudem w dzieciństwie przeczytałam ten tytuł jako "Odprawa OSŁÓW
            greckich" - no i tak mi już zostało.
            Podobny problem mam z "Powrotem posła" ;)
          • the_dzidka Re: tytuł 02.05.04, 12:53
            Bardzo fajna ksiażka zrobiona z bloga - "Przygody Pana Bazylka", nagminnie
            przekręcam na "Przygody Pana Bazylika" (taka kościelna opowieść :D)

A nieco z innej beczki, bo to już nie omyłka oka. Jest taka książka
            pt. "Nierządnicy żywot atłasowy". Moja ciotka nie mogła jej nigdzie dostać, bo
            we wszystkich księgarniach wypytywała o "Jedwabne życie kurtyzany".
    • Gość: piecyk gazowy Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.visp.energis.pl 01.05.04, 20:41
      Niektórzy czytają "art. 4 ust. 3" jako "artykuł czwarty ustawa trzecia".
      • facecja Re: Pomyłki w czytaniu. 01.05.04, 23:53
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Niektórzy czytają "art. 4 ust. 3" jako "artykuł czwarty ustawa trzecia".

No dokładnie!
        Studenci ADMINISTRACJI!!!
        a ćwiczeniowcy nie poprawiają ;)
        • Gość: luukasz4 Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 03.05.04, 15:25
          a jak ma byc?
          • Gość: Sineira Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:41
            artykuł 4, ustęp 3
    • las_manequinas Re: Pomyłki w czytaniu. 01.05.04, 23:47
      reklama batonu lion - zamiast "nie drażnij lwa" przeczytałam "nie rżnij lwa".
    • pstosia Re: Pomyłki w czytaniu. 01.05.04, 23:55
      zakład fryzjerski IWONA przeczytałam jako II WOJNA
    • kamaoka Re: Pomyłki w czytaniu. 02.05.04, 12:03
      duzo mam takich pomylek, ale jak raz nie moge ich sobie przypomniec:)
      a z tym przyp. tlumacza to to nie jest pzrypomnienie tlumacza??? o matkobosko!:P
      • the_dzidka Re: Pomyłki w czytaniu. 02.05.04, 12:51
        > a z tym przyp. tlumacza to to nie jest pzrypomnienie tlumacza???

To jest PRZYPUSZCZENIE TŁUMACZA ;)
        A z lepszych pomyłek - "miliony orgazmów wokoło".
        Mialo być organizmów...
        • Gość: piecyk gazowy Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.visp.energis.pl 02.05.04, 12:53
          the_dzidka napisała:

> A z lepszych pomyłek - "miliony orgazmów wokoło".
          > Mialo być organizmów...

Kiedyś kolega mi z głupawym uśmiechem pokazał mi słówko "orgazm" w
          encyklopedii, a ja w ogóle nie wiedziałem o co mu chodzi.
          Przeczytałem "organizm" i oczywiście nie było w tym dla mnie nic niezwykłego.
          • the_dzidka Programy TV 02.05.04, 13:01
            W większości gazet program TV streszczany jest w wąskich ramkach. Opisy filmów
            wówczas są ujęte w krótkie linijki. Mnie się bardzo źle czyta, jak muszę co dwa
            centymetry przeskakiwać do następnej linijki, muszę wręcz czytać półgłosem, bo
            mam problem ze zrozumieniem takiego poszatkowanego tekstu :) No i kiedyś
            zaczęłam czytać streszczenie klejnego odcinka "Daleko od szosy", przy czym nie
            przeszłam do _następnej_ linijki_, tylko do _rubryki_obok. Wyszło mi z tego coś
            takiego: "Leszek (Krzysztof Stroiński, na zdj.) postanowił kupić swojej żonie
            biustonosz. Nie znał jednak rozmiaru..." Dopiero w tym momencie się
            zatrzymałam, bo jako żywo nie pamiętałam takiej sceny z tego serialu :-DDD

Dzidka
    • Gość: niezależny Re: Pomyłki w czytaniu. IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.05.04, 17:58
      może nie do końca na temat ale w na witrynie sklepowej na Rynku w Rabce jest
      (był w każdym razie jeszcze dwa lata temu) napis -PRZTWORY- ten napis jest tam
      chyba z 10 lat i jak byłem młodszy za cholere nie mogłem zajarzyć o co chodzi
    • Gość: gucio Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.acn.pl 02.05.04, 18:38
      Ja przez całą swoją młodość nazywałem Giżycko "Gliżyckiem" i przez wiele lat
      nie zauważyłem że to się pisze inaczej. Nikt mnie też nie poprawił, a w Giżycku
      bywałem wiele razy.
    • Gość: defekacja Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 22:30
      Konstanty Ildefons Gałczynski jest zawsze czytany przeze mnie jako Konstanty
      Ideofons Gałczynski... nie wiem skad mi sie to wzielo ;-)
      • fassolka Re: Pomyłki w czytaniu. 03.05.04, 14:16
        Pomyłka dwustopniowa: do biblioteki uniwersyteckiej przychodzi studentka
        anglistyki szukając ksiązki pt 'Juda Nieznany' (oryg: Jude the Obscure) i prosi
        o powieść o tym obskurnym Żydzie...
        • Gość: luukasz4 Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 03.05.04, 15:27
          Sklep pt: torby, nesesery" przeczytane jako " torty, desery".
          • Gość: Luzak Spoziłozi :) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.05.04, 16:12
            Do kolegi przyjechali w odwiedziny goscie z Anglii i czytali nazwe sklepu
            SPOZYWCZY jako SPOZYWOZY, wymawiali mniej wiecej to: spoziłozi :)
            Do dzis sam tak nazywam te sklepy :D
    • Gość: myslenie-szkodzi Pomyłki IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.05.04, 20:29
      klasa 1 gimnazjum, jezyk polski, przypowieść o miłosiernym Samarytaninie.
      Czyta Maciora. Lecz zamiast "jako zapłatę wręczył gospodarzowi dwa denary" (czy
      jakoś tak) Maciora przeczytał "jako zapłatę wręczył gospodarzowi dwa
      DENATURATY".

Cała klasa miała ubaw po pachy :)
      • Gość: tanger.soto Re: Pomyłki IP: *.acn.pl 03.05.04, 21:09
        szyld: Wszystko do chrztu
        przeczytany jako
        Wszystko do CHRZANU
    • Gość: virtuallady Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.vline.pl 03.05.04, 22:39
      jeszcze z podstawówki: opowieści o płocie pryksie.. zamiast opowieści o pilocie
      Pirxie
      • Gość: virtuallady Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.vline.pl 03.05.04, 22:42
        aa i jeszcze jedno.. mój tata przeczytał kiedyś szyld VICTORY jako wiciory
        • Gość: virtuallady Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.vline.pl 03.05.04, 22:47
          mój chłopak kiedyś przy półce z grami komputerowymi zastanawiał się długo co to
          za gra łor kejby (warcaby)Jakoś nie przyszło mu do głowy, ze to nie kolejna gra
          o angielskim tytule :) :)
        • lilunia Re: Pomyłki w czytaniu. 03.05.04, 22:56
          A ja, czytajac "Kubusia Puchatka" dzieciom jadacym autobusem na wycieczke,
          konczac jedno opowiadanie, bardzo ladnie przeczytalam tytul
          nastepnego: "BZYKAJACY TYGRYS" . Dzieci moze nie zauwazyly, ale rodzice mieli
          niezly ubaw.
          :)
          pozdrawiam

• dafni Re: Pomyłki w czytaniu. 03.05.04, 22:58
      Mój ukochany z kolei jako dziecko był święcie przekonany, że tytuł książki
      Dostojewskiego to "Zbrodnia Ikara"
      • denay Re: Pomyłki w czytaniu. 04.05.04, 10:45
        Mijałam kiedyś tablicę ogłoszeniową przy drodze. Fakt, że była szarówka. Jadę i
        tak sobie myśle jak to teraz ludzie kulturalni sie zrobili, aż doszło do mnie.
        Przeczytałam "Urząd Celny - Żarska Wieś" jako "URZĄD CELNY ZAPRASZA". MOja
        druga połówka miala ubaw do Wrocławia ;-)))
        • pauli7 Re: Pomyłki w czytaniu. 04.05.04, 21:23
          ja tez zawsze czytam przypowiesc tlumacza:) cos w tym jest, skoro az tyle osob
          uwaza to za wlasciwa wersje:))
    • abere8 Re: Pomyłki w czytaniu. 05.05.04, 04:07
      Dla mnie przyp. tlumacza bylo zawsze po prostu "przypem tlumacza", nie
      zasmiecalam sobie mojej dzieciecej glowki rozwazaniami, co to mogloby byc :-)
      Podobnie z napisem "sub. smolistych" na paczce papierosow - dla mnie suby
      smoliste sa realne :-)

I jeszcze - w Warszawie jest (byla?) kawiarenka o nazwie "Same Fusy" - ale sie
      nazastanawialam, co to jest "fusy" po angielsku i jak je wymawiac, no bo "sejm"
      to oczywiste :-)
    • Gość: julia Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 16:56
      Pomyłka moja nie jest co prawda w czytaniu i nie zależała ode mnie, ale jest
      dość dramatyczna i do dziś dreszcz przechodzi mi po plecach. Przygotowałam
      kolejny etap konkursu dotyczącego przygód Harrego Pottera i jednym z pytań
      było: Na czym polegał sposób podróżowania za pomocą proszku Fiuu? Napisałam,
      sprawdziłam (chyba), wydrukowałam, powieliłam i następnego dnia dzieci z
      róznych szkół, które przybyły na konkurs ze swoimi paniami polonistkami dostały
      tekst, w którym było napisane: Na czym polegał sposób podróżowania za pomocą
      proszku Fiut? Kiedy komputer poprawił mi nieznany sobie wyraz - nie wiem. W
      każdym razie teraz wszystko czytam kilka razy zanim wydrukuję.
    • Gość: Moll Re: Pomyłki w czytaniu. IP: 217.153.87.* 05.05.04, 17:06
      jak w cukierni jest napisane pączki - wyrób własny", to zawsze czytam wybór
      własny i zawsze jak byłam mała to zastanawiałam się, jak to mozliwe, ze mozna
      samemu wybierac.
      I jeszcze jak jest firma Dania Fast Food (od danie = posiłek), ktora ma budki z
      hot-dogami, to dla mnie to juz na zawsze beda hot-dogi z duńskiej budki
      • Gość: ultra75 Re: Pomyłki w czytaniu. IP: 207.159.92.* 05.05.04, 17:24
        A propos angielskiego - kiedys kumpel przeczytal szyld z serii "Lady i regaly"
        jako "lejdi i... regaly" :-). Ja z kolei zrobilam odwrotny blad - byl kiedys
        dawno (kiedy anglojezyczne nazwy czegokolwiek nie byly jeszcze tak
        rozpowszechnione :-)) w Katowicach sklep o nazwie "My dream", w dodatku nazwa
        byla napisana wyjatkowo pokrecona czcionka. Dla mnie ten sklep nazywal sie "My
        dzieciom" - cokolwiek to mialoby znaczyc ;-).
        • Gość: Ktoś Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 18.05.04, 19:48
          Po powrocie z półrocznego pobytu w Anglii domagałem sie w sklepie napoju HUP :)
          HOOP... jakby kto miał wątpliwości ;)
      • saavage Re: Pomyłki w czytaniu. 05.05.04, 22:54
        Gość portalu: Moll napisał(a):

> jak w cukierni jest napisane pączki - wyrób własny", to zawsze czytam wybór
        > własny i zawsze jak byłam mała to zastanawiałam się, jak to mozliwe, ze mozna
        > samemu wybierac.

haha mialam tak samo i nawet kiedys chcialam wybierac ;)
    • Gość: finka Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.acn.waw.pl 05.05.04, 22:46
      kolezanka na glos czytala nam ksiazke i wszelkie imiona, miejsca czytala z
      angielska (Caroline jako "Karolajn" itp) skupiajac sie na tym tak solidnie ze
      przeczytala KURY Koryntu zamiast...córy Koryntu....
    • Gość: Sineira Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:46
      "wstęp bez upoważnienia zabroniony" przeczytałam jako "wstęp bez uwłosienia
      zabroniony". Byłam swięcie przekonana, że to zakaz wstępu dla łysych.
      • Gość: kawa Re: Pomyłki w czytaniu. IP: 195.117.130.* 15.05.04, 18:08
        zawsze myślałam, że bakłażan nazywa się bałkażan,
        a magnolie to mangolie. dowiedziawszy się o tym
        w wieku 18 lat byłam w niezłym szoku:)
        nie zmienia to faktu, że już się nie odzwyczaiłam:)
        • lookdawn Re: Pomyłki w czytaniu. 15.05.04, 18:11
          > zawsze myślałam, że bakłażan nazywa się bałkażan,
          > a magnolie to mangolie. dowiedziawszy się o tym

Ja czytając ten post przeczytałem:

zawsze myślałam, że bałkażan nazywa się bałkażan,
          a mangolie to mangolie.
          :D
          • anikl Re: Pomyłki w czytaniu. 16.05.04, 00:33
            A ja nigdy nie wiedziałam, czy znany serek z pleśnią to TUREK czy JUREK.
            Dowiedziałam się kiedy zmienili etykietkę :-)
            • Gość: trishika Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.soch.lu.se 16.05.04, 19:15
              Moj znajomy zamiast Mustarda Sarepska przeczytal Musztarada SAPERSKA
    • Gość: ed_n Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.crowley.pl 16.05.04, 23:20
      nieopodal Wroclawia na trasie do Warszawy, miejscowosc BYKÓW.
      stala tablica o takiej tresci:

"WYRÓB I SPRZEDAZ CZĘŚCI CIAGINGOWYCH" :)
      • Gość: ultra75 Re: Pomyłki w czytaniu. IP: 69.38.131.* 18.05.04, 17:01
        Ja w wieku kilkunastu lat odkrylam, ze papierosy MaLboro tak naprawde nazywaja
        sie MaRLboro :-). Bylam w niezlym szoku, a wszystko pewnie przez to, ze nie
        pale :-))).
        • Gość: Niena Re: Pomyłki w czytaniu. IP: *.siec2000.pl 18.05.04, 17:13
          Przez całe życie myślałam (do ok. 9 roku zycia) że ten teleturniej to jest
          FaMILIARDA,a jak się dowiedziałam, ze to jest jednak Familiada, byłam w szoku:)
          Nawet się o to pokłóciłam z koleżanką:P
    • p-iotr Re: Pomyłki w czytaniu. 18.05.04, 18:22
      Przypowiesc tlumacza!! Tylko i wylacznie!!
      ;-))))

pzdr
      • tapcel2024 Re: Pomyłki w czytaniu. 10.07.24, 01:38
        Moja siostra gdy była w podstawówce to przeczytała zamiast ,,Ile jajek można zjeść na czczo?" to przeczytała ,,Ile jajek można zjeść na czoczo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka