marrtawu 17.06.04, 22:41 Gdzieś w starych watkach wygrzebałam czyjeś pytanie, dotyczące tego, co to jest ta pańska skórka. Otóż wiem, jak wygląda i smakuje, ale z czego i jak się ją robi? Czy ktoś ma pojęcie??? Zaintrygowało mnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_dzidka Proszę bardzo :-)) 18.06.04, 18:48 Pańska Skórka 6 dag żelatyny 52,5 dag cukru 6 białek 1 łyżka syropu różanego 1 łyżka konfitury z róży 10 dag przecieru z truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml wody zagotować z 50 dag cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę, wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo powoli, cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożoną pergaminem, posypać mąką ziemniaczaną i odstawić do ostygnięcia na 1-2 godziny. Za pomocą noża zanurzonego w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty. Trzymać w dużym słoiku albo w przezroczystej folii. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Proszę bardzo :-)) 19.06.04, 08:32 dobre to. Sprzedawane są czasem na straganach. Jak je spotkam to odrazu zaopatruję się w hurtową ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: Proszę bardzo :-)) 20.06.04, 16:46 Dzięki bardzo:)) I to naprawdę tak skleja twarz? Z opisu nie wygląda na to:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawiski Re: Pańska skórka IP: 193.0.117.* 20.06.04, 17:21 ale co to jest, tzn. do czego to służy, też widziałem ogłoszenia typu: do wyrobu skórki pańskiej,prosić pana Tadeusza tel.----,z przepisu wyninika , że to jakiś deser Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: Pańska skórka 20.06.04, 21:45 Trudno to nazwać deserem. Dla mnie jednoznacznie to smak dzieciństwa. No i smak każdego święta zmarłych, bo wtedy sprzedają tego pod cmentarzami w ilościach hurtowych. Jest to taka bardzo twarda biało - różowa substacja, zapakowana w kawałeczek papieru. Po rozgryzieniu skleja usta na amen na ładnych parę minut. Mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ivvcia Re: Pańska skórka 20.06.04, 23:53 pyszności, a skleja na amen to fakt. też mnie zawsze intrygowało z czego to :) Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: Pańska skórka 20.06.04, 23:57 Ale ostatnio, to już daaaawno tego nie widziałam. Powinni to opatentować i wporwadzić jako typowo polskie do unii - tak jak oscypki:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwcia Re: Pańska skórka IP: *.acn.pl 21.06.04, 22:33 no coś ty na cmentarzu na brudnie dalej to sprzedają w każdy weekend. na wiankach też to było i na starówce widziałam :) a czemu pańska skórka?hmm dobre pytanie. luzik ty powinieneś wymyśleć do tego teorię :) Odpowiedz Link Zgłoś
marrtawu Re: Pańska skórka 21.06.04, 22:40 Chyba się muszę przejechać na cmentarz:) Ale pod którą bramą??? Moja mama woła, że kiedyś wiedziała, czemu to się tak nazywa. Ale już nie pamięta i jest za późno, żeby sobie przypomniała. Sprobuję jednak ją jeszcze pomęczyć w ciągu tygodnia. Moja teoria: bo takie gładziutkie, jak skóra "panicza" lub "panienki" -więc pańska skórka. No i biało - różowe. A Wy co myślicie? Może Dzidka wie, skoro zna przepis??? Odpowiedz Link Zgłoś