Dodaj do ulubionych

skup palet

20.07.04, 14:25
Jadąc z południa Polski nad morze i wracając co chwilę napotykałem na
ogłoszenia "skup palet", niektóre nawet z dopiskiem "24 h". O co chodzi z
tymi europaletami? To jest taki dochodowy interes? Taki chodliwy towar, że
właściciel punktu skupu gotów jest nawet przyjąć palety o 3 w nocy?? Może mi
to ktoś wyjaśni, bo ja nie wiem.

pozdr

hans
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: skup palet 20.07.04, 17:49
      Kiedys slyszalam o interesie paletowym - rolnicy dorabiaja sobie i produkuja te
      palety z nielegalnie wycinanego drewna. A co skup ma z tego, to nie wiem, ale
      moze w nocy nie ma kontroli pochodzenia drewna?
    • Gość: Vp Re: skup palet IP: 195.117.30.* 20.07.04, 17:56
      > Jadąc z południa Polski nad morze i wracając co chwilę napotykałem na
      > ogłoszenia "skup palet", niektóre nawet z dopiskiem "24 h". O co chodzi z
      > tymi europaletami? To jest taki dochodowy interes? Taki chodliwy towar, że
      > właściciel punktu skupu gotów jest nawet przyjąć palety o 3 w nocy?? Może mi
      > to ktoś wyjaśni, bo ja nie wiem.

Było to samo parę lat temu tylko ze skupem złomu. Czynne 24h. Oficjalne
      tłumaczenie, że to dla wygody klientów zza wschodniej granicy, jadą tranzytem i
      nie będą czekać na otwarcie punktu, więc żeby zdążyli sprzedać u nas, a nie w
      Niemczech. A w rzeczywistości, to dla wygody złodziei, co ten "złom" nazbierali
      gdzieś na kolei czy z okolic słupów telefonicznych. Weszły jakieś nowe przepisy
      i złom przestał się opłacać, za to są palety. Ze względu na jakieś przepisy UE,
      opłaca się te palety sprzedać na zachodzie, tam to jest drogie bo unia dopłaca
      do utylizacji odpadów. A u nas jak przyjedzie tir z towarem, to nikt się nie
      przejmuje paletami i bardzo łatwo je "pozbierać" sprzed jakiegoś magazynu.
      Wiem, bo moja firma zawsze ma kłopoty z odzyskaniem palet, normalnie mają być
      na wymianę - towar dostarcza się na paletach, w zamian kierowca ma odebrać
      puste. Dziwnym trafem zawsze jakoś nie ma czasu, ktoś się zawsze spieszy i
      obiecuje następnym razem, a następnym razem jest inny magazynier, który o
      niczym nie wie i tak dalej. Obciążamy kosztami firmę transportową i to ich
      problem aby namierzyć gdzie te palety wsiąkają...
      • Gość: Gosia Re: skup palet IP: *.ip.netia.com.pl 30.07.13, 09:11
        Witam!! Słyszałam, że są takie firmy w Wielkopolsce jak Rurex, które produkują palety drewniane dobrej jakości. Czy ktoś słyszał o tej firmie? Czy ktoś korzystał z ich palet?? Jak wygląda z ich jakością?? tiny.pl/hv63w Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
        • Gość: sarge Re: skup palet IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 04:05
          > Słyszałam, że są takie firmy w Wielkopolsce jak Rurex, które produkują palety
          > drewniane dobrej jakości.

A od kogo słyszałeś?

> Czy ktoś słyszał o tej firmie?

Nie polecam, tandeta :/
          • Gość: Gosia Re: skup palet IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 14:07
            Dlaczego?? Co jest nie tak?? Słyszałam od znajomego, który mieszka niedaleko tej firmy i też czasem korzystał z ich palet.
            • 33qq Re: skup palet 31.07.13, 16:24
              potwierdzam straszny syf, a najgorsze mają sposoby na reklamę, prymitywne, jak konstrukcja palety
              • Gość: Pi Pi Re: skup palet IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 31.07.13, 17:07
                No coś Ty, to paleta jest mniej skomplikowana od cepa?
            • Gość: Misia Re: skup palet IP: *.protonet.pl 02.08.13, 22:00
              One sa złej jakości, wiem bo używam, nasze palety są lepsze.
              A wasze mają wystające gwoździe i dziury!
              Tylko palety firmy Miś, pamiętajcie ludzie i nie słuchajcie tej Gosi.
    • zakl2 Re: skup palet 09.07.13, 17:33
      Ja słyszałam, że to interes, który ma coraz większe zainteresowanie i sięga na większą skalę. Myślę, że pewnie dużo jest nielegalnych skupów palet. Osobiście znam i polecam jak najbardziej Penny Dobroszyce sp.z.o.o www.penny.pl/maszyny-do-produkcji-palet.html
      • Gość: Rysiek Re: skup palet IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 31.07.13, 11:40
        Ojej, ta firma ponoć jeszcze gorszą tandetę robi!!! Mój wujek raz zamówił, przyszło coś na trzech gwoździach, szczerze nie polecam! I to żadnych reklamacji, kupiłeś, twoje.
        • Gość: Misia Re: skup palet IP: *.protonet.pl 02.08.13, 22:05
          O tak, palety Penny są nic niewarte.
          Najlepsze są palety firmy Miś, mój znajomy mieszka obok tej firmy i często ich używa.
          Inny mój znajomy mieszka blisko Penny i mówi że ich produkty są niegodne miana palet!

(ale jaja)
      • Gość: Rysiek Podsumujmy: Rurex i Penny- beznadzieja i tandeta!! IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 31.07.13, 14:19
        Palet z Rurexu z Wielkopolski i Penny z Dobroszyc nie polecamy!

Temat zamknięty, kto jeszcze chce o tym pisać, niech idzie na forum budowlane. Kropka.
        • Gość: kierowca Re: Podsumujmy: Rurex i Penny- beznadzieja i tand IP: *.205.96.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.07.13, 15:09
          Palety to dobry biznes.
          Kierowca sprzedaje do skupu paletę za 20 zł (oczywiście skupuje się tylko dobre palety, te mają najlepszą cenę, za jakiegoś drapaka to można 5 zł dostać)
          Firma odkupuje takie palety że skupu za 30 zł.
          Średnio auto sprzedaje ok. 50-100 szt. No to tysiak przytulony . A w nocy w skupie siedzi gość za 500 zł (takie realia)
          Te palety nie są nigdzie wysylane do Niemiec, bo transport jest droższy. Takie zjawisko nie występuje. Chyba, że sprzedają do Niemiec ale tylko te PEŁNOWARTOŚCIOWE.
          A to jak się wchodzi w posiadanie dobrych palet ?
          Bałagan na magazynach jak również na lini dostawca-odbiorcą. I palety "tracą właściciela"
          Palety to doby biznes, gdyby to opodatkowac nie mieli6sumy dziury budżetowej.
          Chociaż dla mnie lepiej niech zostanie tak jak jest ;)
    • Gość: sarge Re: skup palet IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.15, 20:45
      A ja nie rozumiem jakim trzeba być zacofanym idiotą żeby nadal sądzić, że marketing szeptany w Internecie działa? Rozumiem piętnaście lat temu, ale dziś?
    • Gość: sarge Re: skup palet IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.15, 00:35
      O, już wiem: TAKIM idiotą :/
      Mówisz amesko..?
    • 1985krzysztof Re: skup palet 09.04.15, 07:04
      Hej www.e-palety.com maja palety naprade w znakomitych cenach.... wiec trudno mi pojac dlaczego skup jest ciagle oplacalny.
      • Gość: sarge Re: skup palet IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.15, 15:52
        > trudno
        > mi pojac dlaczego skup jest ciagle oplacalny

Powiem ci dlaczego tak jest. Bo oszczędzają na reklamie i zamiast jakąś porządną wykupić, choćby na tym portalu, to spamują skrajnie nieudolnym marketingiem szeptanym.
        Oczywiście ma to swoją cenę: reputacja - bo kto zaufa firmie na tyle żałosnej że wybiera tak niską formę reklamy? No ale widać niektórzy cenią sobie taką pozorną oszczędność nie patrząc na długofalowy skutek, czyli ośmieszenie się.
      • stasi1 Re: skup palet 20.01.21, 09:41
        Skoro ktoś jest kto chce sprzedać to nic dziwnego że są firmy które chcą na tym zarobić. Kilka palet sam osobiście sprzedałem dostałem pewnie ze 40 złotych. Wrzucałem do auta jadąc do domu
    • julia012 Re: skup palet 28.02.19, 12:23
      Ja znam firmę Lidal, która się tym zajmuje, jak macie jakieś palety na zbyciu to śmiało odezwijcie się do nich
    • haniabog Re: skup palet 15.01.21, 11:55
      Palety dobrze się sprzedają, jeżeli są dobrze wykonane oczywiście. Polecam te ze strony www.paletymartex.pl/ ,wysoka jakość
    • endorfin00 Re: skup palet 14.05.21, 20:17
      Niestety, w każdym biznesie trafiają się ludzie, którzy chcą się wzbogacić poprzez oszukiwanie innych. Każdy, kto używa palet do transportu ładunków wie, że istnieją godne polecenia skupy z prawdziwego zdarzenia. Ja zawsze kupuję palety od firmy ML STARPAL z Kielc, a że prowadzą również skup to od razu po wykonanym transporcie, oddaję im palety - przyjmują zarówno sprawne, jak i uszkodzone egzemplarze. Wszystkie palety są naprawiane, sprawdzane i ponownie wykorzystywane. Jeżeli chce się znaleźć dobrej jakości palety to warto skupiać się na polecanych, sprawdzonych firmach jak ta.
    • woohan Re: skup palet 12.07.21, 08:18
      Mamy lato, widno jest przez większość dnia, łatwo jadąc zauważyć punkt skupu palet z daleka ale moim znaniem lepiej sprzedać palety swoim, w normalnym pukcie skupu palet a dokładniej obrotu paletami, a taki zazwyczaj nie jest zlokalizowany przy drodze tylko w dogodnym dla logistyki miejscu, dajcie zarobić swoim a nie karmcie obcych z innych regionów Polski
    • woohan Re: skup palet 12.07.21, 08:21
      Mamy lato, widno jest przez większość dnia, łatwo jadąc zauważyć punkt skupu palet z daleka ale moim znaniem lepiej sprzedać palety swoim, w normalnym pukcie skupu palet a dokładniej obrotu paletami, a taki zazwyczaj nie jest zlokalizowany przy drodze tylko w dogodnym dla logistyki miejscu, dajcie zarobić swoim a nie karmcie obcych z innych regionów Polski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka