lilith18 22.04.05, 16:31 Przechodzi pojęcie czasami. Wpiszcie przykłady, bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yabol428 Re: autokorekta Worda 22.04.05, 16:33 Kiedyś przepisywałem tekst, w którym pojawiało się nazwisko Zasaniec. Word uparcie przerabiał mi to na... Zasraniec! Odpowiedz Link Zgłoś
koteck Re: autokorekta Worda 22.04.05, 16:42 Ja pisałam podanie do dziekana, w porę zauważyłam (już po wydrukowaniu), że poprawił mi jego nazwisko na kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: autokorekta Worda IP: 217.17.32.* 22.04.05, 16:44 Tomasz z Akwenu (zamiast z Akwinu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: autokorekta Worda IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.04.05, 16:44 Poździoch (nazwisko) -> Piździoch. Spiczki (miejsowość) -> Piczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.crowley.pl 22.04.05, 16:46 na wsiakij pażarnyj wyłączam autokorektę... Odpowiedz Link Zgłoś
jrmichael Re: autokorekta Worda 26.04.05, 10:46 w tekscie bylo że ktoś kogoś o cos pyta Word uznał że pyta to wulgaryzm. chyba miał racje ale nie w tym kontekście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volica Re: autokorekta Worda IP: *.biz.mindspring.com 22.04.05, 21:41 angielski word uparcie przerabia "moje kochanie" na "more cocaine" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozofka ;) Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:27 ja wpisałam zdanie "nie o takie prawdy pyta metafizyka". no i doigrałam się... podkreślony czasownik i komentarz: słowo uznawane za wulgarne :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:33 u mnie było identycznie z wyrazem "menzurka" chciał mnie skubny pobić, ale mi nawymyślał. Nigdy już tego nie zrobię :( Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: autokorekta Worda 23.04.05, 00:05 Nazwisko Gruszecki przerabiał mi uparcie na Gruszeczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrau Re: autokorekta Worda 23.04.05, 00:16 czciamal napisac slowo "woda" ale zrobilam jakis tam blad... juz nie pamietam jaki.. w kazdym razie podkreslilo mi wyraz... wiec klikam zeby poprawic i w liscie slow mozliwych do wybrania na pierwszym miejscu byla "wóda";) Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: autokorekta Worda 23.04.05, 00:23 Znajomy pisał w Wordzie - przy mnie - jakąś ofertę na usługi, skończył, podpisał się: Kuba Kowalski - Word podkreślił Kuba i zamienił na wyraz... Kebab! I tak teraz biedny facet jest zwany w pewnych kręgach Kebabem Kowalskim... Swoją drogą ciekawostką jest, że defaultowy polski słownik Worda nie zna takich słów jak Microsoft i Internet... Poniżej jeszcze link do interfejsu tego pożytecznego, podręcznego programu:zeus.polsl.gliwice.pl/~miczek/rozne/toolbars_are_cool.gif Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: autokorekta Worda 23.04.05, 12:39 piekne z tymi paskami!!! :D a klikniec tez nie zna.... chyba te slowo istnialo przed epoka systemow okienkowych.... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: autokorekta Worda 23.04.05, 10:42 Gość portalu: filozofka ;) napisał(a): > ja wpisałam zdanie "nie o takie prawdy pyta metafizyka". no i doigrałam się... > podkreślony czasownik i komentarz: słowo uznawane za wulgarne :DDD Słyszałem, że ktoś miał to samo z wyrazem "pedał" (w tekście chodziło o pedał gazu w samochodzie). Wyraz został przez Worda uznany za wulgarny. Ów człowiek tak to skomentował: "czy mam teraz pisać - gej gazu"? :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.wan.pol.pl 23.04.05, 12:41 Symptomatyczne: mnie zaznacza "praw" (dopełniacz od prawa, np. prawa człowieka) jako przestarzały... Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: autokorekta Worda 23.04.05, 12:42 a slowo 'auto' uznaje za przezstarzaly .... a i slowo 'pyta' uznaje za wulgaryzm.... Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: autokorekta Worda 23.04.05, 12:50 miałam napisać "jedną", wyszło mi chyba "jednę". W propozycjach do poprawienia było slowo "jebnę"... Nie zna słów "wsi" i "pan", uparcie proponuje mi poprawienie na "WSI" i "PAN". Na szczęście mój komp za stary jest, żeby poprawiać sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grylzdyl Fataan Re: autokorekta Worda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:08 A więc śpiewaj ,,jesteś moją kokainą, tabletką mocy bez dna...'' Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: autokorekta Worda 23.04.05, 23:13 ugrupowanie poetyckie 'Skafander' :) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: Niezły jest też OpenOffice 23.04.05, 23:43 Najlepsze są w OpenOffice podpowiedzi korygujące literówki. Jest tam prawie wszystko, oprócz tego, co potrzeba: np. korekta słowa 'nasteoujaco': nasterujcie nasterujcież nasterujecie nasterowanych nasterujmy wciornastek nasterowanej nasterowanemu nasterujże korekta słowa 'byc' : bycz by cyc myc hyc buc bęc byt byk bym był byś być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: autokorekta Worda IP: *.254.100-84.rev.gaoland.net 24.04.05, 18:26 Moj kolega w tlumaczenie mial: "dziedzictwo europejskie" i zostalo poprawione na "dziewictwo europejskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia Re: autokorekta Worda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:52 no u mnie to było przegięcie :) pisalam pismo, w pismie miala byc ulica Gallusa...a Word przerobił mi ją na ulicę Fallusa... nie zauwazylam tego i zanioslam szefowi do podpisu...ale siara normalnie..szef oczywiscie zauważył :) Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: autokorekta Worda 25.04.05, 09:55 Za cholerę nie dał mi napisać skrótu PBKiM (Pion Bankowości Korporacyjnej i Międzynarodowej), uparcie przerabiał na "pókim". I "aneksowanie umowy" na "anektowanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.crowley.pl 25.04.05, 09:57 kiedyś mi coś przerobił na "dupa" tylko już nie pamiętam co Odpowiedz Link Zgłoś
greengreengrass propozycja T9 w nokii 25.04.05, 10:38 moj przyklad co prawda nie z worda, ale ze slownika T9 w komorce... chcialam napisac "żyjecie?", ale madra nokia nie znala tego wyrazu. za to znała "w y j e b i ę":))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: propozycja T9 w nokii IP: *.crowley.pl 25.04.05, 10:41 a rzeczona d... wg Nokii to "etra" Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: propozycja T9 w nokii 26.04.05, 04:06 Aha. Chciałem tylko zauważyć, że słownik T9 ma to do siebie, ze się uczy od własciciela :-) Mój zna już wszystkie emotkikonki, nawet te najdziwniejsze, i ksywki wszystkich moich znajomych ;-) Widocznie częściej używasz "wyjebię" niż "żyjecie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: propozycja T9 w nokii IP: *.crowley.pl 26.04.05, 13:21 faktycznie rzadko używam "rejsu", wolę turystykę pieszą :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zafka Re: autokorekta Worda 25.04.05, 13:03 W treści umowy word poprawiał banery reklamowe na bajery reklamowe - nikt oczywiście tego nie zauwazył i oczywiście klient podpisał. Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka Re: autokorekta Worda 25.04.05, 14:37 a propos T9: napiszcie w komórce " życzę przyjemnego rejsu". Można się nieźle naciąć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: autokorekta Worda IP: 217.17.35.* 25.04.05, 16:00 Chyba już kiedyś to było, ale powtórzę i w tym wątku: pisałem tekst w którym występowało nazwisko Rosiak - Word zaproponował zmianę na Prosiak (miało to poniekąd jakieś tam uzasadnienie, ponieważ osobnik ten był rzeźnikiem :) ), zaś nazwisko Lamparski - na Lam parski. To ostatnie nieco mnie w pierwszej chwili zdziwiło - ale to przecież bardzo proste. Są sobie lamy i parskają i słychać wkoło lam parski :) :) A pamiętam jeszcze co proponował tezaurus w Wordzie (czyli słownik wyrazów bliskoznacznych) tylko nie pamiętam którym (2, 6, 95...?). Zamiast słowa "ptak" Word proponował następujące synonimy: wacek, kuśka, laska, fajfus, członek itd. Najwyraźniej wszystko się komuś kojarzyło z... :) Inna rzecz ze chyba w sumie do ptaka za bardzo synonimów nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamerka Re: autokorekta Worda IP: *.autocom.pl 25.04.05, 16:06 Pisałam pismo do pani Medes. Oczywiście zamienił na Sedes. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka lubi - co na to autokorekta worda? 25.04.05, 16:14 "Ten wyraz jest przestarzały" to co mam pisać, "sympatyzuje"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: lubi - co na to autokorekta worda? IP: *.crowley.pl 25.04.05, 16:23 Jako synonim do doktorant zaproponował mi magistrant. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk7 Re: lubi - co na to autokorekta worda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:11 W takim razie wg Worda, przez analogię, ja już bym miała doktorat - dzięki Ci, o Microsoft Wordzie! :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Varsovia Re: autokorekta Worda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.04.05, 09:25 Mnie podkreślił "van Dycka" i zaproponował zmianę na "mycka" lub "cycka" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.crowley.pl 26.04.05, 13:24 dżezu, w celach edukacyjnych wpisałam PTAK do tezaurusa i wyskoczyło... PSYCH YOURSELF UP. Nie wiem dlaczego się przestawił na amerykański, ale mniejsza - jest w ogóle takie wyrażenie czy to psychizm Worda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.crowley.pl 26.04.05, 13:25 Polski zaproponował poprawić "ptak" na "psyk". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: autokorekta Worda 26.04.05, 15:04 Była kiedyś taka piosenka o tytule "Kacaraba". Word przerobił to na "kac Araba" :))))))) Tak sobie pomyślałem, że Arabowie raczej nie wiedzą, co to kac, bo jako muzułmanie nie piją alkoholu :))))))) Proszę, do jakich przemyśleń doprowadza człowieka autokorekta :))))) Inny przykład: kolega pisał pracę magisterską o narkomanii i okazało się, że Word nie zna słowa "narkomania"! Przerabiał to na "markomania" - nawet nie wiem, co to słowo znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: autokorekta Worda 26.04.05, 15:09 anie slyszalej o arabskich chrzescijanach???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: autokorekta Worda IP: *.crowley.pl 26.04.05, 15:13 Nie zna też słowa "ubezpieczyciel" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gambet Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 19:11 indykator poprawił na: indyk a tor. komediant ten Word! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominique Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 20:18 "Markomania" to oczywiście nic innego jak nieustające i nie do opanowania uwielbienie MARKA KNOPFLERA :-D (Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać ;-P. Koncerty bliziutko i mnie już emocje opanowują bez reszty!) Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: autokorekta Worda 30.04.05, 20:38 Mnie sie kiedys za kazdym razem, gdy naciskalam literke "o" pojawial napis MENDOGA, a czasem nawet MENDOGA MENDOGA. Co to bylo, ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: autokorekta Worda 30.04.05, 21:06 Mendog to był książę litewski, żył w XIII wieku. Kiedys napisałam zdanie, w którym była mowa o dziele sw. Augustyna, tytuł podałam po francusku brzmiało to chyba "Citie de Dieux", w kazdym razie Word podkreslił mi słowo "Citie" i zaproponował "Cipie". Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: autokorekta Worda 01.05.05, 12:05 No popatrz, nie wiedzialam. I myslisz, ze dlatego mi tak machali tym mendogiem przed oczami, zebym sie doksztalcila? Ale dlaczego pod "o"? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: autokorekta Worda 01.05.05, 21:35 I dlaczego w dopełniaczu - kogo, czego? MENDOGA !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga K. Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 09:20 Wlasnie, to bardzo tajemnicza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzo Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:17 przerobił moją babcię o imieniu Gizela na Gazelę, nie wiem, czy słusznie, bo babcia ma już 76 lat, więc raczej żadna z niej gazela ;) kiedyś MS Word nie znał swojej własnej nazwy "Word" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majowa Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 21:06 U mnie chce wstawiać "?", po każdym zakończonym zdaniu. Pisze tak: zdanie pytające powinno być zakończone znakiem ? W miom tekście nie wszystkie zdania są pytające, a ten wciąż swoje. Czy on nic nie wie, że o wszystko musi pytać? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: autokorekta Worda 01.05.05, 21:51 Koledze nazwisko Burzyński uparcie zmieniał na Murzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: autokorekta Worda IP: *.one.pl 03.05.05, 22:18 Znajomej o nazwisku Jędrak zamienial podpis na Pędrak :):):):):). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaaga Re: autokorekta Worda IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.05.05, 18:27 Starszy word (jeszcze chyba te przed 2000) mialy fajny feler: gdy sie wpisalo slowo PTAK i szukalo do niego synonimow (chyba shift+F7- teraz nie pamietam bo to dosc dawno bylo)... no i w liscie nie bylo nic o zwierzatku latajacym po niebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: autokorekta Worda IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:01 zamiast "jednak" zaproponował słowo "jebak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga K., markiza Re: autokorekta Worda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 10:34 O mamuniu! Przyklad sprzed kilku minut: moj tekst: Marthe Hanau, znana w latach 20 minionego stulecia właścicielka banku (...) propozycja Worda: Martwe Haniu, znana etc. :-O Odpowiedz Link Zgłoś