Dodaj do ulubionych

tablet do pracy?

17.05.18, 10:37
Tablet kojarzy mi sie przede wszystkim jako zabawka dla dzieci do grania. Czy da radę, w miarę w wygodny sposób ogarnąć na nim obsługę Worda, Exela, prowadzenie bloga itp.? Przy założeniu, że ma się półtorej godziny wolnego na zajęcie się dodatkowymi zawodowymi zadaniami, ale nie ma dostępu do komputera. I nie ma się możliwości ciągnąć ze sobą laptopa. Taki tablecik w torebce bardzo ułatwił by mi życie... tylko czy na pewno pakiet biurowy da się obsłużyć na tablecie korzystając z klawiaturki jak do smsów i bez myszki?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_kak Re: tablet do pracy? 17.05.18, 10:39
      Możesz dokupić mała klawiaturę i podłączyć.
    • leni6 Re: tablet do pracy? 17.05.18, 10:45
      Sam tablet nie, potrzebujesz do niego przynajmniej klawiatury. Pisanie na tablecie długich tekstów to koszmar.
      • asia-loi Re: tablet do pracy? 17.05.18, 11:35
        leni6 napisała:

Pisanie na tablecie długich tekstów to koszmar.

Potwierdzam, że pisanie na tablecie to koszmar. Mam tablet od dwóch tygodni i nawet jak piszę na forum, to mam problem. Nie umiem (albo się nie da) wyróżnić tekstu np. kursywą czy półgrubym pismem. Dlatego jak piszę na forum z tabletu, to cytuję fragment do którego się odnoszę, ale go nie wyróżniam kursywą. Pisze się dłużej, źle się wpisuje polskie litery. Nie ma na tablecie (tak jak i na tel) klawiszów: control, alt, shift. Na tablecie będzie Ci się pisać jak na telefonie, możesz sobie popróbować. Ale udało mi się niedawno wkleić na forum linka z tabletu. Jest po prostu inny system operacyjny. Na laptopie mam windows, a na tablecie i tel. Android. Teraz piszę z laptopa, więc post jest dłuższy.
        Jak chcę sobie podyskutować na forum to piszę z laptopa. Z tabletu piszę tylko krótkie posty.
        Ale generalnie jestem zadowolona z tabletu, bo siedzę z nim na balkonie, przeglądam strony www i są dni, że w ogóle nie włączam laptopa.
        Jak mi padnie laptop, to następny kupię sobie taki z wywracanym ekranem dotykowym i normalną klawiaturą. Takie 2 w 1. Jest już sporo takich, nawet teraz mocno reklamują w telewizorze, tylko są jeszcze trochę drogie.
    • berdebul Re: tablet do pracy? 17.05.18, 11:20
      Da się. Komórki w arkuszu wybierasz paluchem, a resztę z klawiaturki. Chyba, że nie masz opcji dorzucić malutkiej klawiaturki, to na ekranowej też da radę. Ewentualnie rysik.
    • kasiamat00 Re: tablet do pracy? 17.05.18, 12:30
      Wszystko sie da, pytanie jak szybko szlag cie trafi. Bez myszki da sie zyc, bez klawiatury jesli chcesz pisac dluzsze teksty i normalnie piszesz bezwzrokowo - IMO nie ma szans. Klawiatur do tabletow jest mrowie, niektore chyba nawet calkiem wygodne.

Word i Excel sa w wersji na Androida, zakladam ze maja rozsadnie zaprojektowany interfejs i da sie toto obslugiwac w miare wygodnie (i bez myszki, bo urzadzenia z Androidem zwykle jednak myszki nie maja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka