Gość: wujek Re: Przysmaki epoki PRL- napoj podpiwek! IP: 81.171.156.* 12.07.05, 15:21 Napoj jak ciemne piwo z mieszanki jak kawa Turek, ktora sie wazylo jak piwo ale bezalkocholowe. Super byl napoj i jego smak! Moze jeszcze jest na sprzedaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Przysmaki epoki PRL- napoj podpiwek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:30 Moja Mama gotowała takie domowe ciemne piwo (druga połowa lat 60., początek 70.) z podpiwku i tego czegoś (kawa Turek?). Po ugotowaniu wlewała to do patentowych butelek (tak się nazywają te butelki zamknięciem na drut), potem na kilka dni stawiała w ciepłym miejscu, bo napój musiał trochę sfermentować. Ja i brat dostawaliśmy tego "piwa" niewielkie ilości jako istoty mocno nieletnie (zawierało to zapewne śladowe ilości alkoholu).Po prostu pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Przysmaki epoki PRL- napoj podpiwek! IP: 81.171.156.* 13.07.05, 17:23 Moja babcia robila to na swieta. Butelki wystawialismy na balkon zeby ochlodzic. Czasami mroz je rozsadzil ale zimny napoj byl pycha. Nie bylo w nim alkocholu bo ja pilem duze ilosci i sie nie przewracalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Marecki Re: Przysmaki epoki PRL IP: 80.51.249.* 12.07.05, 16:13 1. Blok orzechowy 2. Dropsy mleczne 3. Marmolada nakładana z dużego wiaderka, zawijana w szary papier - pycha 4. Krówki "mordoklejki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Przysmaki epoki PRL IP: 195.94.193.* 12.07.05, 16:27 Piwo karmelkowe w barze Frykas w Supersamie,Mambinki(wyglądem przypominało to gąbkę ale było bardzo słodkie) polococta,andruty,białe dropsy miętowe,lizaki "COJAC",jarzębina w czekoladzie,miśki z NRD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:03 A ja pamiętam suchą bułkę z plasterkiem kiełbasy kminkowej PYCHA Kupowało się ten rarytas no przerwie w szkole często z koleżanką do spółki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.novos.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:39 Beczulki z likierem ruulleezzz,syfony napelniane w oranzadowni na stole komunijnym,jogurt truskawkowy i bezsmakowy (normalny),mleko podpijane sasiadce(kapsel trafial nietkniety z powrotem),cukierki-galaretki obsypane cukrem,gofry z bita smietana i dzemem,frytki domowej roboty sprzedawane w torebkach z szarego papieru,sardynki z ruskiego importu o smaku niczego-ciekawego.Ale te maslo amerykanskie solone z darow (niczego do tej pory tak nie wspominam), za to tranu nienawidze na zawsze...brrrr.A mielismy na szafce tak puszke z darow ze sproszkowana odzywka dozowana przez mame:):) pychotka. No i takie dropsy z kartonowego pudelka cytronowe mniam Odpowiedz Link Zgłoś
cherry_pie Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 17:36 Gość portalu: zenon bombalina napisał(a): > Piwo karmelkowe w barze Frykas w Supersamie,Mambinki(wyglądem przypominało to > gąbkę ale było bardzo słodkie) polococta,andruty,białe dropsy > miętowe,lizaki "COJAC",jarzębina w czekoladzie,miśki z NRD Cholercia - rzeczywiście lizaki COJAC. Zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość AJ Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.ie.lodz.pl 12.07.05, 17:44 a pamiętacie draże o nazwie Malinki, takie w pudrowej posypce. Pychaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.autocom.pl 12.07.05, 18:36 1/ kielbasa mysliwska 2/kabanosy 3/ szproty w puszce /nieprzewedzone/ 4 /makrela 5/ truskawki 6/pomidory 7 /sledzie w smietanie w sloiku. Koniec lat szescdziesiatych i poczatek siedemdziesiatych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minuz Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:05 a ga;laretki w kształcie przekrojonego pomarancza posypanego cukrem ?? ptasie mleczko w tekturowym, beznadziejnym pudełku "jak na kredki"...danie w puszcze : "wołowina z groszkiem"...kaszki manny które jadłem przed pojscie3m do pszedszkola i na sama mysl o nich mdliło...a w przedszkolu na obiad jajko "slizgane" w sosie chrzanowym ? ktos pamieta ?? Odpowiedz Link Zgłoś
googoo3 Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 00:40 Czarny Bronek - salceson brunszwicki. Jakieś chadżtwo z ozorkiem w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 09:06 to byl w Warszawie rozpaczliwiec. Obok niego dyzurna kielbasa - Serwolatka ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:49 a pamietacie vlaste???taka kaszka na mleku, smaku smietanki z aluminiowym kapslem nigdy nei zapomne, vibovit, visolvit, oranzady w proszku, oranzady plynne masakryczne kolory po 10 gr (robilismy zrzutki ze znajmoymi po w-f;))), niezle wyziewy po nich byly, gaz nosem wylatywal:P, krowki ciagutki, lentilki, marmolada, sadlo borsucze,lub cukierki galaretki posypane cukrem:):):)mniami:):) tran, lalki Brabie "oryginalne tylko z firmy Matel" jak glosilo haslo reklamowe, drewnaine klocki z czechoslowacji (czyt.dzisiejsze Lego)...echhh az lezka sie w oku kreci:):):):) albo naprasowanki na koszulki z myszka mickey !!achh co to bylo za szcesicie taka posiadac:P, w kolejkach nie stalam bo rocznik 86 ale i tak chyba duzo pamietam:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valley Re: Przysmaki epoki PRL IP: 165.176.7.* 12.07.05, 19:51 cukierki Kopalniaki (ktos pamieta ten wynalazek?), serki Fromage, Mirinda, Ptys i Cytroneta, gumy do zucia, takie male i kolorowe , sprowadzane z Zachodu i dostepne np. w sklepie Merkury na Zoliborzu, zapiekanki: zolty ser i jakis proszek ze startych pieczarek Odpowiedz Link Zgłoś
lunalu Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 20:27 najlepiej utkwiły mi w pamięci bułki a la hot dogi, bez parówki oczywiście, ale z masą chyba pieczarkową, albo " bigosową" sprzedawane w Domu Chleba, no i gumy donaldy, i jeszcze czekoladopodobny wyrób chyba z orzechami, w pomarańczowym papierku przywożony z koloni w NRD Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 21:02 Tak dla punktu odniesienia - początek lat pięćdziesiatych (raczej nie spotyka się na forum takich matuzalemów) smaki w szkole - tran z łyżki pobierany z UNRR- owskiej beczki - czasem dla smaku posolony. (Co to była UNRR-a to w żródłach historycznych można znaleźć) - coś w rodzaju zupy z mąki kukurydzianej (chociaż kucharki się starały zazwyczaj lądowało to w okolicach śmietnika) - jakas potrawa z mąki grochowej ( to się dało zjesć jeżeli trafiła jednocześnie jakaś margaryna do omasty) - oczywiście wszystko z UNRRY Czasem dostawało się do domu mleko w proszku rozsypywane do papierowych torebek.- Na sucho - wyśmienite Odpowiedz Link Zgłoś
sopel55 Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 21:04 Jest ich kilka 1) nieśmiertelna Polo Cocta odpowiednik coca coli pita w sklepiku na terenie szpitala. 2) Cukierki słomki - długie choinkowe z dziurkami przez całą długość o smaku owocowym i różowe 3) Cukierki kukułki - naprawdę zawierały spirytus (zawsze można było się wykpić, że zjadło się kilogram kukułek) 4) przyprawy warszawskiej firmy Strójwąs - granatowe torebki z kucharzem podkręcającym wąsa - szczególnie barszcz biały 5) Irysy sezamkowe - pychotka 6) Piwo jasne pełne - kupione w wiejskim sklepiku - i ciepłe pite potajemnie 7) Margaryna Palma o smaku czekoladowym 8) Konserwa turystyczna - zabierana na każdą wyprawę 9) Marmolada - kupowana na wagę z dużego bloku w drewnianym pudełku 10) Niezapomniana serdelowa i parówkowa - w połączeniu z pajdą chleba stanowiło wystarczający posiłek na podwórku. To jest tylko kilka rarytasów które przyszły mi do głowy czytając inne posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyrafia Re: Przysmaki epoki PRL IP: 194.146.128.* 12.07.05, 21:38 Misiaczki! (takie żelki) I lizaki z plastikowymi żołnierzykami od spodu!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRL Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.is.pw.edu.pl 12.07.05, 21:39 Tak, Mleko w tubkach, oranżada w proszku, mielonka (obowiązkowa na wszystkich wyjazdach), troche później ser holenderski, i piwo lane do wiadra. Pamietam w Wiśle chcieliśmy zrobić imreze w domu , wzięliśmy dwa wiadra, kupiliśmy piwo ale przed wyjściem z knajpy chcieliśmy się jeszzce napić to kuflem nabraliśmy z wiadra - jeden z pijanych górali myślał, że utopiliśmy w wiadrze kufel celem nicnego wyniesienia, zrobiło się gorąco bo góral był krzepki i krewki - dopiero jak wsadził łape do wiadra, zabełtał i zobaczył, że w środku nie ma kufla dał nam spokój - piwo oczywiście wypiliśmy ze smakiem. Oj, czasy łza się w oku kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRL Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.is.pw.edu.pl 12.07.05, 21:43 I jeszcze jedna piwna historia. Znajomy wracał z zagranicy gdzieś tak na początku 80tych lat. Kupił na lotnisku karton piwa w puszkach. Popijając to piwo obiecaliśmy sobie, że jak już będziemy 'duzi' i będziemy zarabiać, napniemy się, złożymy, pójedziemy do PEWEXU i zrobimy imprezę TYLKO z piwem puszkowym. A teraz jakoś wszyscy wolą to piwo ze szkła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocznik '64 Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:40 Właściwie mogę podpisać się pod większością postów, ale widzę, że nikt nie pisze o kostkach Maggi, którymi czasem w sklepach zastępowano drobny bilon. Namiętnie toto zjadałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRL Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.is.pw.edu.pl 12.07.05, 21:45 A, no i przysmakiem był klej fotograficzny popijany tusipectem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patyk Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:42 a ja jestem rocznik '87 i nic nie pamietam. a dodac chcialem, ze to jak z tego kawalu... i smieszno i straszno. pozdrawiam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
hero_tom Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 21:52 A co powiecie na "PAŃSKĄ SKÓRKĘ"?? kupowało sie toto koło koscioła w niedzielę, zawinięte w papierek i przypominało "mordoklejkę"...popularną krówkę, ale bardziej mordoklejące...Dzisiaj przydałoby się niektórym...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:34 U nas na cmentarzu dalej sprzedaja, w takiej samej formie, co do smaku nie wiem bo nigdy tego nie jadlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:39 Ja i mój brat też byliśmy pożeraczami tych kostek magi. Pamiętam, że nasza Mama okropnie się martwiła o stan naszego zdrowia (miał się on poważnie pogorszyć na skutek tej konsumpcji, ale oboje żyjemy i mamy się nieźle!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:35 O matko, zapomniałam na śmierć o czekoladowej margarynie Palmie, a przecież to był rarytas! Dzięki za przypomnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wincenty hotdogzpieczarkami!!!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 27.12.05, 17:26 o jezu, to był szał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka niezapomniany smak marmolady IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 22:20 sprzedawanej na wagę z wielkiej metalowej puszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesolek Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.hsd1.fl.comcast.net 12.07.05, 22:24 moje to byly:golonka,zurek,watrobka,kielbasa biala,zytnia,oranzada,od czasu do czasu jeszcze gicz. do golonki kapusta z grochem mnia,mnia mnia. a teraz co czy jest cos nowego? mysle ze dlugo by myslec o wielkich roznicach chyba ze sie przeszlo na prawo gdzie oszolomstwo decyduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.novos.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:47 a teraz z innej beczki: zjadaliscie paste do zebow o smaku pomaranczowym ze slonikiem? ja tak, wolalem to wyjadac niz myc tym zeby. No i ten pyszny klej papierniczy:P:P:P A ryz prazony,prazynki i kamyczki to byl przeboj kazdego wyjazdu, i ta obrzydliwa czekolada "Chrupka" ale i tak predzej schodzila niz jakis wyrob czekoladopodobny lub mordoklejowaty.W zerowce dostalismy zamiast Mikojala cos od ruskich.Mialo napis CCCP i nazywalo sie Dziadek Mroz: niejadalny byl dran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romisiek Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:28 ten klej (także mój ulubiony) nazywał się "Biurowy biały" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.05, 19:03 Pamiętam dwa rodzaje batonów (okolice 58r.)"grylażowy" i "studencki".Babcia prowadziła kiosk i raz na tydzień (w sobotę)jeden z nich dzieliliśmy na całą rodzinę.Były to wspaniałe czasy ze względu na ilość lat które wtedy miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkamyki Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:27 pamietam jeszcze łuskę kakaową, z której tata robił nam kakao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:27 ,,Vibovit" i czekolada półprodukt, którą dziś można np dostać w Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lorrentine Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 22:27 a pamiętacie: 1. tabletki z fluorem, które dawali po kilka sztuk w szkole 2. kotlety rybne z marchewką, w których marchewki było więcej niż ryby 3. pulpety z mięsa, kupowane w garmażerii w kształcie ....brrr...gówienek 4. batoniki z tanczącą parą na jaskrawo zielonym tle 5. słonecznik prażony sprzedawany na kieliszki, szklaneczki lub tytki zwijane z kawałków gazety 6. miśki Haribo sprzedawane na sztuki 7. cukierki czekoladowe, po których można było przestać oddychać, tak słodką masą były nadziewane i posypane takim maczkim kolorowym po wierzchu 8. bułki słodkie grzebyki z ogromną ilością dżemu mmm....idę na kolację........pozdrowienia dla równolatków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lorrentine Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 22:32 A......i zapomnialam..jak byłam całkiem mała.....początek lat 70...to bałam się wchodzić do sklepu mięsnego..na wystawie były ciekawe ekspozycje...na przykład łby świńskie z zębami, łebki kurczaków z oczami , uszy świnskie......no...tak mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.elk.mm.pl 12.07.05, 22:50 ja pamietam batoniki o nazwie bodajże FILIPEK, smak nieokreślony, zielone opakowanie i narysowany konik polny Filip z bajki "Pszczółka Maja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.man.bydgoszcz.pl 12.07.05, 22:59 Do jedzenia: 1. Hit - kiełbasa arabska - jedyny produkt dostępny bez kartek w schroniskach górskich. Była, jak nazwa wskazuje, z koniny. 2. Czekolada własnej roboty :) 3. Pomarańczowy ser z darów - prawdopodobnie dziś uznany za niejadalny :) 4. Solone masło z darów - j.w. :) Do picia: 1. Polo-cockta - ta "prawdziwa" , nie ta podróba co teraz można kupić. 2. Kefir - rarytas rzadko dostępny, w butelkach 0,25 z zielonym kapslem. Za to zsiadłe mleko można bylo wyprodukować samodzielnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
majki_mymy Re: Przysmaki epoki PRL 12.07.05, 23:18 1. polska chałwa (! - tak!), była taka prawdziwa rozkosz podniebienia jeszcze przed stanem wojennym 2. MAZURKI - pakowane w folię takie płaskie półsłodkie coś z rodzynkami. Nieodżałowane, bo po pierwsze nie znam pełnej nazwy, a po drugie to od ponad 20 lat tego nie widziałem... :( 3. ciasteczka "Kropeczki anyżkowe" - rzecz jasna anyżkowe właśnie 4. czekolada "Chrupka" z napisem na boku opakowana tabliczki : "I w kryzysie nie damy się" (!) :) 5. cienki batonik z nadzieniem kokosowym o nazwie "Wojtek" z krakowskich zakładów 'Wawel' - 3 lata temu napisałem do 'Wawelu', żeby (będąca w tym samym kształcie) "Danusia" pojawiła się w wersji kokosowej, to mnie olali :( Odpowiedz Link Zgłoś
germanio Platki kukurydziane 12.07.05, 23:57 Czy ktos pamieta platki kukurydziane? Ja pamietam jedyny sklep w Bydgoszczy na petli przy Torunskiej w 1983, gdzie te platki byly bez kartek i kupowalo sie to na kilogramy, zeby zagluszycv kolonijny glod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:13 majki_mymy napisał: > 1. polska chałwa (! - tak!), była taka prawdziwa rozkosz podniebienia jeszcze > przed stanem wojennym Pamiętam, pychota, w kilogramowych blokach w ciemnobrązowym celofanie, słodka, tłusta i taka prawdziwa - nie to co dzisiaj te suche wióry. > 2. MAZURKI - pakowane w folię takie płaskie półsłodkie coś z rodzynkami. > Nieodżałowane, bo po pierwsze nie znam pełnej nazwy, a po drugie to od ponad 20 lat tego nie widziałem... No, też żałuję, że już nie ma > 3. ciasteczka "Kropeczki anyżkowe" - rzecz jasna anyżkowe właśnie > 4. czekolada "Chrupka" z napisem na boku opakowana tabliczki : "I w kryzysie > nie damy się" (!) :) > 5. cienki batonik z nadzieniem kokosowym o nazwie "Wojtek" z krakowskich > zakładów 'Wawel' - 3 lata temu napisałem do 'Wawelu', żeby (będąca w tym samym kształcie) "Danusia" pojawiła się w wersji kokosowej, to mnie olali "Wawel" robił jeszcze takie pyszne cudeńka o nazwie "Chrupanka krakowska", ale one zniknęły jeszcze w PRL w latach 70. A pamiętam jeszcze maleńkie (ok. 1,5 x 3 cm) prawdziwe czekoladki w obwolutkach z kartami do gry. Te karty zbierałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:37 Chrupanke krakowska ja pamietam, a urodzilam sie w 82 wiec musilala jeszcze jakis czas byc produkowana po latach 70-tych:) ale czy ktos wie czy mozna znalesc cos podobnego? bo w ofercie wawelu chrupanki juz nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estii 223 Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.nstream.pl 02.10.22, 18:11 Ale przecież jest w wersji kokosowej bo jadłam Odpowiedz Link Zgłoś
azw2 Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 00:27 - miętusy w czekoladzie ( w zielonym papierku) - jugosłowiańskie czekoladki ze smiesznymi zwierzątkami na kolorowym sreberku (moze tylko w Wawce były?!?!?!?) - batoniki nadziewane manuela, Consuela, Teodor, Telesfor - czekolady nadziewane wedlowskie z serii Hobby - obwoluty do wklejania do albumów - cukierki anyżowe -dropsy miętowe cieniutkie jak ołówek -dropsy miętowe pudrowe -PIECZYWO - moze i był jeden rodzaj bułki i jeden chleba ale po tygodniu były jeszcze jadalne czego nie mozna powiedziec o dzisiejszych -sok DODONI w puszkach,grecki?!?!? -jabłka Malinówki i ogromne przepyszne pierwsze Lobo, ktore pojawily sie u nas -mielonka w puszce -parowki -teraz tez sa ale kiedys byly smaczniejsze... -mleko niepasteryzowane- sorry, uwielbiałam mleko. : teraz mi niestety szkodzi -twarozek domowej roboty z mleka niepasteryzowanego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodoni Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 05:30 dodoni - pancerne puszki, termin przydatności 1000 lat- ja uwielbiałem cytrynowy w małych puszkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minia Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:41 > - jugosłowiańskie czekoladki ze smiesznymi zwierzątkami na kolorowym sreberku > (moze tylko w Wawce były?!?!?!?) W Krakowie też, ale rzadko. > -dropsy miętowe cieniutkie jak ołówek Nazwa handlowa Dropsiki - pamiętam! > - batoniki nadziewane manuela, Consuela, Teodor, Telesfor To była cała seria "kolekcjonerska" tych czekoladek, z lalkami o straszliwie pretensjonalnych imionach: Consuela, Manuela, Dolores, Andżelika, Marietta. > - cukierki anyżowe Czarne i obrzydliwie twarde - tzw. kopalniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biker Polo Cocta! IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 13.07.05, 06:13 dzis takiej juz nie robia... ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiogogo Re: Polo Cocta! IP: *.skarzysko.vectranet.pl 13.12.16, 17:58 Ja szukam smakosza batoników Wojtek gdzie siepodzial ten smak nie mogę go od 30 lat znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.bg.univ.gda.pl 13.07.05, 08:29 Ja jestem stary 55 rocznik. A wtedy: smak gorącego chleba kupowanego na przerwie szkolnej i jedzonego urywanymi kawałkami, baton krymski!, pikle i szarlotka mojej babci. A z dzieciństwa przedszkolnego? Nie było nic smacznego! Bo trudno nazwać smacznymi czerwone, wielkie lizaki i watę cukrową. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 09:01 A panska skurka przed kosciolem na odpuscie to miki ??? A 30 dkg tatara w garmazerni typu Agatka kolo Atlanticu na Rutkowskiego w warszawie ?? z buleczkami swiezutkimi od Liliputa ?? Pani wisiu pani da troche wiecej cebuki do tatarka, - niedam do nie starczy dla wszyskich, wiecej nie dowiezli !!! to byly czasy, pamietasz rudy ?? Oczywiscie na ten "wyzer" szlo si raz w miesiacu jak wyplacili stypendium. Potem lape sie lizalo do pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelo Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:20 do takiego chleba ,gorącego wkładaliśmy czekoladę z orzechami-taką w opakowaniu zielono -brązowym,topiła sie w środku PYCHA!! Oczywiscie bez opakowania!! Odpowiedz Link Zgłoś
dana1958 Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 08:56 -Taki "czkoladowy" blok niby z orzechami, kupowany na wagę -chyba był to rok 1967 i byłam na kolonii i pjechalismy na wycieczkę do Gdyni i tam przy nabrzeżu chdził facet z wielką skrzynką pełną lodów-żółte, osmaku śmietankowym oblane czkoladą- cóz to był za smak,zawsze szukam takiego ale nigdy już nie jadłam tak smakowitych lodów, -groszki i oranżada wylizywana paluchem, -rogale z makiem, takie chrupiące i do tego szklanka mleka z bulelki- dziś nie ma takich rogali -zwykły lunszmit czy jakos tak, po prostu mielonka, dziś nawet ta z puszki nie ma takiego smaku -bary mleczne, często jadłam z ojcem gdy zabierał mnie w trasę,kakao w takim wielkim kubasie i rogal z marmoladą jaki człowiek już wiekowy Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 09:14 Jak wspominac no to luu. Kto jadl czernine ? zupa z krwi gesi z makaronem ? a melizupka czyli zupa nic (!)? Barszcz na dutkach - super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:22 slmako napisał: > Jak wspominac no to luu. Kto jadl czernine ? zupa z krwi gesi z makaronem ? a > melizupka czyli zupa nic (!)? Barszcz na dutkach - super !!! U nas czerninę sie robiło z kaczki. Ale pamiętam jeszcze grzanki z móżdżkiem, albo móżdżek smażony z cebulką i jajeczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesall Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.man.polbox.pl 13.07.05, 09:27 Ja nie zapomne okropnej mlecznej zupy, którą karmione były dzieci w przedszkolu, na szkolnej stołówce czy koloniach. Do dzisiaj nie moge patrzeć na płatki owsiane okropnie gęste w przypalonym mleku. Okropność ! Nigdy nie namawiam mojego dziecka na zupe mleczną. A lizaki kulki zwane "kodżak" ? Początkowo były w kolorowe paski ale wraz z intensywnym lizaniem ten wzorek się ścierał. Sama nie jestem pewna od czego ta nieoficjalna nazwa tego lizaka, ale mniemam iz od popularnego wówczas serialu amerykańskiego KOJAK z aktorem, który miał głowę łysą i okrągłą jak ten lizak. Nie zapomne też samku wspominanej wcześniej gumy Donald, która to miałam szczęscie dostać z zagranicy w całym pudełku i wydzielałam na każdy dzień i liczyłam na ile mi starczy,(choś podbierał je mi mój brat) a ta ilość niemal hurtowa pozwoliła mi zgromadzić bardzo dużo historyjek z tych gum. Pozdrawiam rocznik '75 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minia Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:35 > A lizaki kulki zwane "kodżak" ? Początkowo były w kolorowe paski ale wraz z > intensywnym lizaniem ten wzorek się ścierał. Sama nie jestem pewna od czego > ta nieoficjalna nazwa tego lizaka, ale mniemam iz od popularnego wówczas > serialu amerykańskiego KOJAK z aktorem, który miał głowę łysą i okrągłą jak > ten lizak. Grał go Telly Savalas, świeć Panie nad jego duszą. Kojak zresztą takie właśnie okragłe lizaki namiętnie żarł, więc nazwa też stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
baskokvet Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 09:13 Na pewno część z tych rarytasów można jeszcze kupić teraz , ale dla mnie to są smaki mojego dzieciństwa 1.KASZTANY JADALNE W PUSZCE - kurcze juz nigdy tego nie widziałam odkąd skończyłam 6 lat i mama wykupiła cały zapas w naszym wiejskim sklepie. Ale ten smak... chyba liczi w puszce jest trochę podobne 2.SZPROTKI w takich malutkich puszeczkach z kluczykiem , etykietka z żaglowcem 3.MORTADELA - szprotki i kiełbasa były obowiązkowymi specjałami przywożonymi nam przez mamę z Wrocławia. Biedna mamusia musiała po zajęciach lecieć kupić nam te szproty i modlić by ją zabrał pan autobuśnik ( bo przecież mogło nie byc miejsca) 4.Takie BEZY skladane po dwie z kremem- moja siostra kremu nie jadła więc ja go wylizywałam 5.BEZY malutkie w brązowym pudełku tekturowym z rączk - pamiętam bo mama nie miała kasy żeby nam kupić i powiedziała że to tylko dla chorych dzieci- a my oczywiście uwierzyłyśmy 6.CUKIERKI Z JARZĘBINY w lukrze 7.B0BOFRUTY w komercyjnym sklepie kupowane- dzisiejsze to nie to samo 8.SERKI FROMAGE w sreberku z czerwonym i niebieskim kółeczkiem-dzisaj takich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 09:15 A ja pamiętam pop-corn o smaku czekolady, chlep posmarowany masłem i posypany cukrem, napój przygotowywany w sklepie spożywczym w jakieś maszynie i nalewany bezpośrednio do szklanki (do spożycia na miejscu), chrupki kukurydziane w formie kulek. A propo tych kulkowych chrupek to bedąc w 4 klasie podstawówki pojechaliśmy na wycieczkę do Kazimierza Dolnego i właśnie tam po raz pierwszy jadłam ten smakołyk. Nikogo nic nie interesowało w Kazimierzu prócz sklepu spożywczego, w którym można było je nabyć. pamiętam jeszcze Vibovit, który podkradałam mojemu młodszemu bratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesall Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.man.polbox.pl 13.07.05, 09:51 I jeszcze mi się przypomniało ale nie jestem pewna czy to PRL czy potem była woda Mazowszanka w ciężkich szklanych butelkach, a potem nowy produkt PTYś gazowany ale tez produkowany przez Mazowszanke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minia Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:53 napój przygotowywany w sklepie spożywczym w jakieś maszynie i nalewany > bezpośrednio do szklanki (do spożycia na miejscu), To się nazywało "woda firmowa". Skład był tajemnicą firmy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 09:54 Przypomniało mi się właśnie jak pierwszy raz usłyszałam o pizzy, a było to chyba pod koniec lat osiemdziesiatych. Wiedziałam tylko, że to jest ciasto z mięsem.Wróciłam do domu i mówię do mojej babci: Babciu, wyobraź sobie, że niektórzy jedzą ciasto z mięsem! Nie mogłyśmy w to uwierzyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Przysmaki epoki PRL IP: *.Korbank-do-Telbank.Korbank.PL 13.07.05, 10:16 Jeszcze dziś czuję smak puszkowego soku "dodoni" Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Przysmaki epoki PRL 13.07.05, 10:18 To ja jeszcze dorzuce: - guma Donald i Mamba z warzywniaka - lody na cieplo z warzywniaka (chyba to ziemniaka bylo, nie wiem) -> lata 84-89 - serki topione z Piecek (wspomnienia z wakacji z lat 1986-87), najlepsze co mozna bylo kupic do zarcia na Mazurach - szynka konserwowa Krakus w duzej puszce (rarytas) ... Odpowiedz Link Zgłoś