Dodaj do ulubionych

Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i filmów

09.08.05, 19:10
W wątku o telenowelach ktoś już wspominał o postaciach z literatury, więc
postanowiłem zainicjować nowy temat. Autorzy chętnie nadają swoim postacią
takie nazwiska, więc przykładów powinno być dużo.

Moje ulubione imiona i nazwiska z filmów:

- Krashan Bhamaradżanga (czy jakoś tak) w "Zmiennikach"
- Poganek - niezapomniany Henryk Kluba w "Nie ma róży bez ognia"
- Boguś Wyskrobek - Łazuka w "Motodramie"

Kilka lat temu miałem też przyjemność obejrzeć przedwojenną komedię "Każdemu
wolno kochać" z Adolfem Dymszą i Mirą Zimińską - tam każda postać miała
śmieszne nazwisko. Ja zapamiętałem, że do młodej dziewczyny zalecał się gruby
pan Baleron, który mieszkał w dworku u o nazwie Świńtuchy.

Z literatury:

- Nikodem Dyzma (a więc i z filmu) - co za prowincjonalne nazwisko!
- Scurvy z "Szewców" Witkacego

Ale najlepsze pod tym względem były "Szkice węglem" Sienkiewicza - jednym z
bohaterów był Wawrzon Rzepa ze wsi Barania Głowa, a wójt tejże wsi nazywał się
Burak.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaItylkoja Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f IP: *.chello.pl 09.08.05, 23:16
      Dyzma - (gr. dysmai, dysme - zachód słońca i/lub gwiazd, narodzony o zachodzie)
      imię męskie pochodzenia greckiego.

Dyzma imieniny obchodzi 25 marca, 26 marca

Również :)
      • tingel-tangel Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 09.08.05, 23:37
        Jak to imieniny? To znaczy że był kiedyś święty Dyzma? To nie wiedziałem, może
        mam gorszy od twojego kalendarz.
        • Gość: xxx131 Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 01:45
          Jest św. Dyzma - encyklopedia.servis.pl/wiki/Dobry_Łotr , Dyzma imieniny obchodzi 25 marca, 26 marca /z tego samego serwisu zrodlo/.
          • tingel-tangel Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 10.08.05, 11:19
            Ach, to ten był święty Dyzma, co na tym krzyżu obok Jezusa umarł! No to bardzo
            ci dziękuję za link.
    • bystrzynka.popiolek Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 10.08.05, 00:08
      Olimpia Szuwar & Eugeniusz Śmigło w 'Złym' Tyrmanda - tam takich komicznych jest
      dużo, ale te najlepiej pamiętam;)
      • Gość: marq Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f IP: 81.210.116.* 10.08.05, 11:27
        Kopiec Esmeralda - koleżanka którejś Borejkówny w Jeżycjadzie
    • pippin4 Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 15.09.05, 01:24
      Peregrin Took z "Władcy...". Dziwne, ale bardzo ładne imię.
      • szut Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 15.09.05, 07:15
        Mnie zawsze smieszyl Zenon Ziembiewicz z "Granicy" Nalkowskiej. Chyba wynika to ze zbitki 'zz' w inicjalach...
    • glista_ludzka Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 15.09.05, 12:22
      Grzegorz Brzęczyszczykiewicz - tak się przedstawił Niemcom Franek Dolas w "Jak
      rozpętałem drugą wojnę światową".
    • Gość: Brach Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f IP: *.ztpnet.pl 15.09.05, 23:19
      Minister Zawodny - z 40-sto latka.
    • Gość: Mercx Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f IP: 217.168.131.* 16.09.05, 14:36
      1. Wieńczysław Nieszczególny,
      2. Bogumił Kadryll
      -wiadomo, z Niziurskiego.

Genowefa Sztompke, Lompke, Trombpke etc. - z Musierowicz.
      :-)
      Pozdr
      M
      • fanszettka Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 16:13
        a hrabina Poberezka-Zbereźnicka?? co się zborsuczyła?? też Witkacy
        • tingel-tangel Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 17:33
          W ogóle Witkacy nadawał postacią zabawne imiona. Nawet jeśli utwór niekoniecznie
          miał być zabawny, to zawsze taki element humorystyczny w postaci absurdalnych
          imion pozostawał. W "Starym dworku" na przykład występowali Jęzory i Dyapanazy.
          • tingel-tangel Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 17:34
            No i znowu błąd ortograciczny. Ale za to jak ktoś zauważył to ma teraz powód do
            dumy.
        • juka11 Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 17:33
          Teodor - pies docenta (Alternatywy 4)
          • tingel-tangel Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 17:36
            No wiesz co? Niektórzy ludzie tak mają na imię, a ty że głupie imię nawet dla
            psa. Ale może żaden Teodor tego forum nie czyta, więc nie będzie się skarżył.
            • juka11 Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 17:39
              Osobiście nic nie mam do żadnego Teodora, nawet nie znam nikogo o takim
              imieniu, ale nie zmienia to faktu, że dla mnie to najśmieszniejsze imię jakie
              słyszałam. Przepraszam wszystkich Teodorów.:)
    • krowa_w_kropki Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 16.09.05, 23:01
      Wtkacy:
      Teodor Murdel-Bęski. No przepraszam :)))))))))))))))
      • krowa_w_kropki Ajajaj errata 16.09.05, 23:05
        Czytałam o Teodorze izastanawiałam się nad tym imieniem no i poszło.
        Przepraszam wszystkich Teodorów. Oczywiście powinno być:
        ANTONI Murdel-Bęski
    • glista_ludzka Re: Śmieszne imiona/nazwiska postaci z xiążek i f 17.09.05, 16:24
      Filip Pierdun z "Konopielki" E. Redlińskiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka