Dodaj do ulubionych

imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewniejsze

29.03.06, 17:07
Znacie jakieś ciekawe, może "obcobrzmiące" imiona? A które z imion uważacie za
najładniejsze? Jakieś Wam trudno wymówić, zapisać? a może macie kłopoty z
odmianę albo zdobnieniami?

jeszcze kilka lat temu (mam 16 wiosen), kiedy to myślałam że świat to jedynie
mieścina, w której mieszkam i się uczę, najbardziej egzotycznym imieniem jakie
byłam w stanie sobie wyobrazić było... moje imię - Rozalia. Był w moim życiu
nawet taki okres, kiedy miałam żal do moich rodziców że mnie tak nawali.
Widząc, że każda Ania, Gosia, Asia czy Natalia spotykają swoje imienniczki
średnio raz w tygodniu, postanowiłam sprawdzić, czy coś takiego jak Rozalia w
ogóle istnieje. zupełnie przypadkiem wpadłam na ilustrację papugi z podpisem
'Rozella'. musicie sobie wyobrazić moją minę, kiedy naszła mnie myśl, że
rodzice nazwali mnie na cześć... ptaka :D Potem na szczęście rodzice
powiedzieli mi, że to po prababci... ale stres we wczesnym dziedziństwie
niemały :D
ludzie z mojego otoczenia mają za to problem ze zdrobnieniem, na szczęście z
pomocą przyszła powieść "Dziady" i tamtejsza Rózia, choć i tak gdziekolwiek
się podpiszę zdrobniale to mylą mnie z Różą. Życie bywa okrutne...

znam dziewczynę o imieniu Pola, drugiej jeszcze nigdy nie spotkałam.
z imion męskich, najładniejsze - Dominik, Łukasz
żeńskie - Zuzanna (Zuzia już jakoś mniej), Nadzieja, Lila

swojego syna nazwę Romeo, córcię Barbara lub Adela (po moich babciach, a że
ładne to już swoją drogą ;)

dzielcie się opiniami! pozdrawiam cieplutko :)

---
www.parishilton.fe.pl
www.roziiiii.fotka.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 17:12
      > znam dziewczynę o imieniu Pola

czyli Paulina

> swojego syna nazwę Romeo

zostaje mieć nadzieje że nie będziesz miała dzieci
      • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 17:18
        ha ha ha.
        • kaczeniec21 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 17:29
          Do nas do pracy przyjęła się dość młoda kobieta o imieniu Hieronima (po
          ukochanym dziadziusiu).Zastanawiamy się jakim zdrobnieniem mamy się do niej
          zwracać.
          A wogóle to szok co rodzice potrafią wymyśleć, aby uprzykrzyć własnemu dziecku
          życie.
          • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 17:32
            aaaaa, jeszcze mi się przypomniała jedna dziewoja - Brunchilda miała na imię :D
            co do Hieronimy - to chyba Henia? ;P
            • mtv_fan Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 17:37
              Najtrudniejsze? Nie spotkałam się z takim ale nigdy nie byłam pewna czyimię
              mojej koleżanki to Angelika czy Andżelika?
              • Gość: Zosia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:07
                Rosalie, jestem w twoim wieku i znam tylko jedną Rozalkę :) i jedną Zosię,
                niestety. Jeszcze do niedawna zadawałam sobie pytanie: dlaczego?! Skąd moim
                rodzicom przyszedł do głowy taki straszny pomysł?! Ale przyzwyczaiłam się.
                Jestem jedyną Zosią w szkole :) Troche mnie denerwuje, że wszystkie moje
                imienniczki to babcie w moherowych beretach, ale da się z tym żyć :) Lubie w
                moim imieniu to, że można je zdrabniać na wszystkie sposoby: Zochna, Zofija,
                Zosza, Zonia...Nie toleruje tylko oficjalnego Zofia :( i cieszę sie że nie mam
                na imie Kasia czy Ania. Wystarczy taką zawołać w tłumie i odwraca się 10
                osób :) Chociaż musze przyznać że miałam mały problem kiedy rozpoczeła się moda
                na granie w Zośkę :)Troche śmiesznie słyszeć co chwile tekst: Eeeej, rzuć mi
                Zośke!
                • baba45 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 18:13
                  Rozalko i Zosiu! Macie świetne imiona! Pierś do przodu i manifestować dumę z
                  imion! A co - wolałybyście być Klaudiami czy innymi Oliwkami? Załóżcie klub
                  internetowy. A ja pozdrawiam Eulalię - pięnie z z dumą noszącą rzadkie imię i
                  kochająca zwierzeta!
                  • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 18:19
                    dzięki :) faktycznie, od niedawna dopiero zaczełam dostrzegać uroki tej
                    oryginalności :) tak jak Zośka i podejrzewam że Eulalia również, jestem jedyna w
                    szkole, a ma to swoje plusy :) pozdrawiam ciepło :)

---
                    Jezus przyjdzie w glanach...
                    ---
                    www.prishilton.fe.pl
                    www.roziiiii.fotka.pl
                    • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 18:23
                      hm, tylko z tymi różnorakimi zdrobnieniami jakoś średnio u mnie będzie :/ ale
                      dla 95% społeczeństwa jestem poprostu Rozi :)

---
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=39280729&a=39280729---
                      • Gość: Zosia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:35
                        To co Rozi, zakładamy Stowarzyszenie Oryginalnych Imion? ;)))
                        • billy.the.kid Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 19:30
                          priekrasnaja brunhilda.
                          • metalwrona Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 29.03.06, 22:41
                            Ja tam nie lubię swojego imienia... Gabiela :/. Jak z jakiej telenoweli
                            latynoamerytkańskiej, albo jak imię jakiego elfa... Lubię zdrobnienie Gani,
                            zniosę Gabrysia, ale za Gabryśke i Gabę to bym rozszarpała!
                • Gość: Stomil Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 13:49
                  ostatnio widzialem jak jakas matka dziecka wołala do chłopczyka Edwin. Imie jak
                  jakiegos maga z Tolkiena
                • ashka29 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 07:24
                  Nie masz racji. Moja córcia jest Ania i jest jedynaczka w grupie a za to Zuzie
                  aż cztery. i co powiesz?? przedszkole i szkoła pełne sa Zuziek, Jagienek,
                  Jasiów i Stasiów, a Anie i Kasie odchodzą w dal
                  • ashka29 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 07:25
                    Zosie aż cztery oczywiście:))
            • Gość: Greg Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 17:07
              Rozalio,
              Brunhilda pisze się przez "h", nie "ch". A "Henia" to skrót od Henryki.
              • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 18:48
                o ja głupia, za wszelką urazę - przepraszam!
            • Gość: zielona Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.such.nat.hnet.pl 31.03.06, 20:37
              Hieronima - Hirka
              (choć trochę głupio brzmi, jak dla mnie)
          • sutra Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 20:59
            kaczeniec21 napisała:

> Do nas do pracy przyjęła się dość młoda kobieta o imieniu Hieronima (po
            > ukochanym dziadziusiu).Zastanawiamy się jakim zdrobnieniem mamy się do niej
            > zwracać.

Hirka oczywiście,.
      • vayacondios Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 12:07
        Pola to nie Paulina, pola to po prostu... Pola
        • uasiczka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 12:45

> Pola to nie Paulina, pola to po prostu... Pola

a przypadkiem nie Apolonia?
          • vayacondios Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 15:00
            Nie, imię Pola funkcjonuje jako zupełnie odrębne
            • sutra Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 21:00
              A przecież to Apolonia.
        • Gość: gość Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 30.03.06, 15:23
          moje dziecie ma na imie Paulina ale wszyscy od dnia urodzin mówimy na nią
          Pola, Paulinka jakoś nie pasuyje
        • Gość: ula Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.03.06, 16:01
          Pola to Apolonia
      • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 00:11
        Gość portalu: verte napisał(a):

> > znam dziewczynę o imieniu Pola
        >
        >
        > czyli Paulina
        >

Zapewne to nie Paulina, tylko Pola właśnie - jest takie imie, oprócz znanej Poli
        Raksy (Marusia z "Czterech pancernych" + kilka innych ról), znam przynajmniej ze
        4 Pole
        • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 00:24
          ech, tak to jest jak się odpisuje nie czytając reszty ;)

za to najdziwniejsze imiona z jakimi się spotkałam to bliźnięta o imionach
          Majkel i Dżesika - pisownia oryginalna
          • Gość: Mewa Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.crowley.pl 31.03.06, 15:13
            Dżesikę znam. A właściwie ona jest Dżesika Priszczila ( pisownia oryginalna).
            Niestety był taki czas,żw urzędach mozna było wszystko zarejestrować :-((((. Na
            szczęście obecnie jest więcej obostrzeń.
      • Gość: bzdura Pola to nie Paulina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:42
        Pola to Pola choć też zdrobnienie od Apolonii np.
      • Gość: Wisenna Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: 82.160.122.* 31.03.06, 21:01
        A ja mam na imię Wisenna,zdrobniale wisenka.I co wy na to??????
        • Gość: magda Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:30
          Boże, jak ja ci zazdroszczę takiego pięnego imienia. Moje niestety to
          beznadzieja, w dodatku w moim roczniku chyba co trzecia dziewczynka była tak
          nazywana - w podstawówce miałam 4 Magdy w klasie.
          • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 05.04.06, 05:12
            No proszę, a mi się imię Magda, czyli moje, bardzo podoba, pod warunkiem, że nie
            jest zdrabniane "Madzia" bo dostaję wtedy dreszczy. I jakoś tak trafiłam, że ani
            w podstawówce, technikum i na 2 kierunkach studium nie było drugiej Magdy.
            Jedynie w zerówce 2 się trafiły
      • Gość: Apolonia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 12:46
        Pola- to zdrobnienie od Apolonii a nie od Pauliny.
        Pzdr
      • rafaello Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 05.04.06, 12:13
        Gość portalu: verte napisał(a):

> > znam dziewczynę o imieniu Pola
        >
        >
        > czyli Paulina
        >
        Pola to takze normalne imię, nie tylko skrót od Pauliny!
      • Gość: morgana Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:52
        raczej Apolonia
    • Gość: on Drogie dzieciątka IP: 81.210.104.* 30.03.06, 00:44
      Ten wątek nie jest chyba taki stary, po cóż więc wątki powielać?

Czytać:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=25307724
      • metalwrona Re: Drogie dzieciątka 30.03.06, 07:51
        alę wątek "obciachowe imiona" to nie to samo co "najciekawsz, najdziwniejsze,
        najładniejsze"! Obciachowe nie zawsze są ładne :).
        • Gość: D. Re: Drogie dzieciątka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 10:49
          Mam na imię Dalia....(Ale się odkrywam, to rzadkie imię...), mój brat Mieszko, ale znamy kilku Mieszków, więc nie jest chyba tak rzadkie...
          • Gość: Daria Re: Drogie dzieciątka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:43
            Dalia - przepięknie! Chętnie bym się zamieniła. A może upowszechnię wśród
            znajomych takie "zdrobnienie"? Pozdrawiam
        • Gość: on Re: Drogie dzieciątka IP: 81.210.104.* 30.03.06, 18:00
          Zgadza się, ale merytorycznie rzecz biorąc to zwyczajne powielenie jest jednak:)
    • loginjuzzajety Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 12:14
      Witam
      Dagmara :) i bardzo lubie swoje imie, a nazwano mnie tak z powodu książki którą
      mama czytała w czasie ciąży "Dag, córka Kasi" (mama nie ma na imie Kasia), nie
      lubie zdrobnienia "Dag" wolę "Daga". A nazwana zostałam tak dlatego, ze w tej
      książce był opis, że jak się mała Dagmara urodziła to była brzydkim,
      wrzeszczącym , purpurowym dzieckiem (do tego nieślubnym, służąca sie "puściła"
      ze swoim pracodawcą, który ja wykopał (jakoś tak) i moja kochajac mama (mimo, że
      pochodzę z "prawego łoża" uznała że tez jestem brzydka, wrzeszcząca i purpurowa
      i że wyglądam dokładnie jak ta Dagmara z książki :)) - na szczęście juz wyrosłam
      (no czasem jeszcze wrzeszcze)
      Pozdrawiam :)
      • s.u.n.d.a.y Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 20:14
        Kurcze! Też mam na imię Dagmara i ten sam powód nadania mi tego imienia :).
        Jednak nie byłam wrzeszczącym dzieckiem, a po prostu moja mam czytała ksiązkę
        będąc w ciąży i jej się spodobało. Też lubię zdrobnienie Daga :).
    • Gość: yvonne Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:52
      Uwielbiam "inne" imiona, wprawdzie sama mam zwyczajnie bo Iwona, ale swoim
      dzieciom dałam Gracjan i Wirginia zdrobniale Gina (czytaj Dżina)!!!
      Fakt, czasem mają skrzywione miny, bo się wyróżniają w szkole, ale uważam to za
      przywilej i duzy plus aniżeli minus.
      pozdrawiam wszystkich
    • Gość: jjsjw Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: 212.160.172.* 30.03.06, 15:03
      ja swojemu synowi dam na imię Stiwen
      • gytha_ogg Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 03:45
        Gość portalu: jjsjw napisał(a):

> ja swojemu synowi dam na imię Stiwen

bardziej "swiatowo", niz Stefan, co? :P
    • au.lait Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 15:43
      Egdar. Zdecydowanie Edgar bije konkurencję.
      Kategoria z gatunku nieklasyfikowalnych..
      • ellenaia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 16:17
        U mnie na uczelni byla doktorantka o imieniu... Emanuela :)
        Do Zosi - ciesz sie wyjątkowoscia swojego imienia, bo niedługo przestanie byc
        ono rzadkoscia. Nadchodzi własnie "moda" na Stasie, Zosie, Tadeuszy, Jaśki...
        Mam 25 lat, kupe znajomych z małymi dziećmi, tego typu imiona to standard. Jak
        tak dalej pojdzie to Ania bedzie baaaaardzo wyjątkowym imieniem ;)
        Moja przyjaciólka ma na imie Dagna (nie Dagmara!!) - imieniny 11 IX
        W rodzinie narzeczonego sa dzieci - Jagoda, Róża, Bruno
        a u taty na zajeciach byla studentka o imieniu... Wiosna!!
        Co do imion, ktore uwazam, ze sa brzydkie - to ogolnie imiona kobiece utworzone
        od meskich, typu Stanisława, Radosława, Franciszka, Bogusława i inne. Mozna z
        nich, i owszem, stworzyc miłe dla ucha zdrobnienia, ale wersja "oficjalna" brzmi
        nieładnie.
        • Gość: piegusska Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.bulldogdsl.com 30.03.06, 17:19
          Ja mam na drugie Aniceta:> Dzieki niemu bylam slawna w szkole:>
          • Gość: zdziwiona Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 30.03.06, 17:36
            Czuję się troszkę zdziwiona, a przede wszystkim uradowana.Mam na imię Zofia i
            strasznie mnie to imię denerwowało.Wręcz bolało, ale skoro mówicie, że lepiej
            nazywać się Zosia niż Ania to cała przyjemność po mojej stronie.
            Na domiar dobrego, byłam wczoraj u lekarza i moja p.doktor spojrzawszy na moją
            kartę stwierdziła, że mam piękne imię.Zdębiałam imyślałam, że niesmacznie
            żartuje.P.dr.wyjaśniła mi, że właśnie tak dała na imię swojej malutkiej
            córeczce.
            Czuję się pocieszona.(miałam być Anią).Pozdrawiam wiosennie.Zofia W.
            • Gość: Izabella1991 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.Red-80-35-202.staticIP.rima-tde.net 30.03.06, 20:23
              ja z kolei ma imie niezbyt popularne,ale i nie dziwaczne-Agata:Uwielbiam je,
              tu w Hiszpanii Agat b.malo,ale jest np. hiszp. projektantka mody Agatha Ruiz de
              la Prada.Znajoma Agata tez imie swoje b.lubi i mowi,ze nie chcialaby innego.
              Caluje wszystkie Agaty i nie-Agaty.
              • immanuela Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 30.03.06, 21:07
                a Czak? dlaczego nikt z Was nie chce dać swojemu dziecku na imię Chuck? :D
                • au.lait Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 01:34
                  immanuela napisała:

> a Czak? dlaczego nikt z Was nie chce dać swojemu dziecku na imię Chuck? :D

Bo Stirlitz ładniejsze!
              • metalwrona Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 05:24
                Niezbyt popularne ;)? Ja w swojej klasie (jestem jeszcze w lceum... Ale
                niedługo odzyskam wolność :D) mam aż 5 Agat! Juz nie wspominająć ile jest
                łącznie w klasach równoległych ;)...
        • gytha_ogg Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 03:46
          Franciszka - pewnemu pokoleniu chyba do konca zycia bedzie kojarzyc sie z
          pralka.... ja bym w kazdym razie corki nie nazwala Frania
    • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 07:21
      o ja głupia! zapomniałam o własnym bracie - Roch ma na imię :) Czyż nie jesteśmy
      oryginalni? mamcia - Aldona, tatko - Bernard, brat I - Rochu, ja - Rozalia,
      tylko brat drugi jakoś normalnie - Marcin... ale pomysły mojego papy na imiona
      były naprawdę ekstremalne :P
      a wszkole mam jednego co mu na imię Gniewko i jak dla mnie - też świetnie! Zośka
      b. ładne.
      chyba najbrzydsze imię damskie - Helga. a fe. to prawie jak Felga.
      • ira22 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 12:29
        Ramona. Ładne imię, ale... .
        Słyszałam jak babacia wołała wnuczkę (mieszkam na Górnym Śląsku) i brzmiało to
        tak:
        RAMOOONAA, PÓDŹ DOO DOOM NA ŁOBIOD! :)
        • serencia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 15:22
          Nie nie i jeszcze raz nie dla mojego głupiego imienia. Serena. KOjarzys ie
          wszystkim z Williams.
          Moim kolezankom sie podoba, mowia ze jest ladne i oryginalne. Troche moj
          stosunek sie zmienil, po przeczytaniu Plotkary (polecam) ale i tak odpada.
          Mam siostre, jej mama tez zrobila krzywde, nazwala ja Cyntia...

Zośki mam trzy w klasie. Moja najlepsza przyjaciółka to właśnie Rozala <śliczne
          imie!> a Agatek tez znam parę.
          Wszystkie imiona są sliczne oprocz Cyntii i Sereny!
          PZDR!
          • s.u.n.d.a.y Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 15:49
            Pierwszy raz w życiu słyszę o imieniu Cyntia - bardzo rzadkie musi byc.
          • Gość: eri Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 31.03.06, 16:00
            a ja jestem Eryk i mi się podoba...ale jak bylem dzieckiem to nieraz nowi
            znajomi dziwnie spoglądali ;) a syna nie nazwałbym Jasiek-kojarzy mi się z
            jaśkiem z kawałów:))
            • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 16:01
              mi też... no i z głupim jasiem ;)
          • rosalie1990 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 16:00
            serio? znasz jakąś Rozalię? to miłe :D a Serena i Cyntia - śliczne!
            • Gość: Zosia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:36
              Serena, naprawde masz w klasie aż trzy Zośki?! Jestem w szoku...a taka byłam
              oryginalna ;)
              • serencia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 16:39
                W zasadzie to teraz 2 bo jedna nie zdała :)
                • Gość: Zosia Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 17:11
                  Nie zdała...przecież Zofia znaczy mądrość :) Chociaż kolega mi kiedyś na to
                  powiedział, że każda reguła ma swój wyjątek :)
    • Gość: Mścisław-Onufry najładniejsze, najciekawsze, najbadziewniejsze IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.06, 19:23
      Nadawanie dzieciom udziwnionych imion to obciach... (staro-)polskie sa OK, inne europejskie jeszcze moga byc, jezeli w miare pasuja do polskiej gramatyki. Niestety ludzie czasem nie mysla jak dziecko bedzie sie czulo z udziwnionym inmieniem.
      • liloom Re: najładniejsze, najciekawsze, najbadziewniejsz 31.03.06, 19:45
        ja tu nie widze zadnych naprawde dziwnych.
        "najlepsze" dla mnie to np. Isaura i Dalibor;)
        a ladne to kwestia mody (?)

• Gość: on Re: najładniejsze, najciekawsze, najbadziewniejsz IP: 81.210.104.* 31.03.06, 21:15
        Kiedyś u Drzazgi w TVN był sekciarz, który swe dzieci zarejestrował jako
        Śrubokręt i bodaj Młotek. Ile bym nie wypił i tak na kacu bym to odkręcał.
    • Gość: coldsilence Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.inter / *.inter-c.pl 31.03.06, 21:13
      ja mam na imie judyta-jedyna w szkole;-)).siostra jest sara-chociaz ostatnio to
      imie spowszednialo. kolezanka mamy -samira.najdziwniejsze jakie slyszalam.
      • zielona2000 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 21:23
        najładniejsze:
        żeńskie: Kunegunda (jestem dziwna, ale co tam :P), Milena
        męskie: Łukasz, Mateusz (pospolite, ale bardzo je lubie)

Znam też Sarę, Lidię (też ładne), Marlenę,
        Teodora, Ksawerego, Maksymiliana, Michella i Borysa
        • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 31.03.06, 23:31
          Siostra koleżanki ma na imię Diana - kurcze, podoba mi się, chociaż dużo też
          psów o takim imieniu heheh
          jedno z brzydszych imion jakie znam to Aldona - wszystkie Aldony przepraszam,
          ale nie podoba mi się, Milena zresztą też - koleżankę w zdrobnieniu wołaliśmy Milka
          Natomiast bardzo podoba mi się imię Kamila
          a ostatnio w rejonie Jaworzna co druga dziewczynka dostaje imię "Oliwia", w 2000
          r. była moda na imiona Emilia i Filip - jak pracowałam w gazecie i tam było
          ogłaszane co 2 tygodnie jakie dzieci się komu urodziły to zawsze była
          przynajmniej dwójka dzieci o takich imionach
          • Gość: Zenek Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 01.04.06, 11:20
            Najładniejszym imieniem (w moim mniemaniu) jest Barbara,Basia, Basieńka- po
            prostu Sliczne i bezpretensjonalne.
            Ja chciałbym nazywać się Zbyszek.Moi rodzice zadecydowali za mnie.
            • Gość: Aga Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: 217.205.157.* 01.04.06, 15:35
              Mialam w pracy znajoma, sliczna, mloda, szczupla dziewczyne o imieniu...
              Ryszarda. Jak ja widzialam za kazdym razem mi sie przypominal tekst z Killera -
              Ryszarda Trzecia Waza :)
              • sylwiamich Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 01.04.06, 15:38
                Znam rodzinę której dzieci maja na imię samuel, Abi(Abigeil) i trzeciego juz nie
                pamietam.Ja chciałam swoja córcię nazwać Nawojka.Super by do niej
                pasowało...Wojeczka...ale mąż protestował
          • Gość: mała_mi Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.smstv.pl 07.04.06, 23:15
            ja jestem Kamila, a na drugie mam Konstancja
    • patelenka13 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 01.04.06, 16:04
      kobiece: amelia, zuzia, tosia, kalina, matylda, martyna, jowita, patrycja
      męskie: eryk, robert, nikodem, norbert, dawid*, mateusz, olek,

* to imię mam przeklęte, bo na moje życie zsyła same problemy, ale cholera-
      podoba mi się:]
      • Gość: iskra Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.06, 16:56
        a przepraszam bardzo, co powiecie na Ewę? =) no i jeszcze pytanie co do
        Marcela: ładne czy nie ładne? mi sie nabardziej podobają Ola, Dominik, Zozia i
        Karol;)

pzdr :-*
        • Gość: Wisenna Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: 82.160.122.* 01.04.06, 17:14
          A ja mam na imie Wisenna!!I co wy na to?Zdrobniale Wisenka. Znacie juz kogoś o
          takim imieniu?
      • Gość: Norbert Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.westlandrdc.mi.michigan.comcast.net 01.04.06, 17:20
        > męskie: eryk, robert, nikodem, norbert, dawid*, mateusz, olek,

a brat Robert, czy te imiona naprawde takie fajne? :))) jak się nosi - zwyczajne
    • gweeny Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 01.04.06, 19:28
      Koleżanka nazwała synka Dorian - strasznie mi się to imię nie podoba, zwłaszcza
      że wołają na niego Dorek...
      mój chłopak ma na imię Wiktor, ostatnio imię to robi się znów dość popularne,
      ja je bardzo lubię :)

niestety obecnie rodzice nie zastanawiają się nad faktem, że to ich dzieci będą
      się całe życie zmagać z udziwnionym imieniem...
    • Gość: kleks Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 23:36
      Imię Rozalia strasznie kojarzy mi się z wiochą zabitą dechami...Rozalki powinny
      paść kozy i grac na fujarkach Baśki podobnie :D
      Dać dziecku na imię Romeo to z kolei szczyt kiczu:/ Ej dziecko, może jeszcze
      zmądrzejesz... Nawiasem mówiąc to spory rozstrzał - syn Romeo i córka Bacha...
      Shakespeare i wiejska remiza:D Gratulacje.
      • Gość: zenotka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 21:17
        przepraszam ,a co jest śmiesznego w imieniu Barbara?moze ciebie to śmieszy ale
        jest wiele kobiet o tym imieniu,także za granicą.Gratuluje "poczucia humoru"
        ps.podaj jak ty masz na imię ,coś mi dzisiaj smutno
        • Gość: kleks Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 22:24
          O, widzę że się kolejna Bacha odezwała:)
          To twój argument jest śmieszny. Zenobii czy innych Ksawerych też jest dużo na
          świecie, a przecież to śmieszne, tzw. obciachowe imiona.
          A Barbara kojarzy mi sie z zapadła wiochą, pasaniem kóz i tyle. Poza tym
          Brabary to na ogół stare baby, w chustkach i o lasce:) Popatrz po polskich
          serialach, kogo tam nazywa się tym imieniem. Nigdy żadnej fajnej laski - zawsze
          Baska to albo babcia, albo pasztet:)
          • Gość: zenotka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:54
            i na tym polega twoja idiotyczna logika ,skoro bronię tego imienia to musze je
            nosić ,otóż nie ,nie mam tak nawet na 3 ,w ogóle widze tu jakiś kompleks wsi?
            ekhmm czyżby przodkowie ( rodzice ) ze wsi pochodzili ?uprzedzajac twoja denna
            odp.mieszkam w miescie.Nawiasem mowiac najslynniejsza lalka swiata o wymiarach
            tzw.laski nosi imie Barbie ,zdrobnienie od Barbara.Ja np.nie lubie imion
            Marian ,Mariusz,Dawid,Damian ,inne Brajany ale nigdy nie wysmiewam sie ,ze ktos
            ma tak na imie
            • Gość: kleks Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:30
              Nie pochodzę ze wsi, nawet nie urodziłem się w Polsce:)
              Dlaczego odbierasz mi mozliwośc skojarzeń? Moje święte prawo. Mnie Barbary
              kojarzą się z wiadrami na wodę i hustkami na głowach i tak już zostanie.
              Twórcom seriali kojarzą się z babciami, ewentualnie z pasztetami, ofiarami
              losu. Każdy ma prawo do skojarzeń. Co do Barbie - za granicą to imię ma inny
              wydźwięk, bo funkcjonuje w innym języku, inne rzeczy się więc z nim kojarzą. A
              w Polsce inne. I tyle.
              I jeszcze jedno - ja nie obrażam osób! Szczerze mówiąc nie znam ani jednej
              Barbary w moim wieku, ewentualnie jakies ciocie lub cioteczne babcie. Jesli
              cokolwiek obrażam, to samo imię, które jest po prostu wg mnie koszmarne. Tak
              jak zresztą imię Romeo, chociaż z zupełnie innych powodów. Bo ono tez się
              kojarzy, prawda? Kojarzyć rzecz ludzka:)
              • Gość: zenotka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:04
                w porządku -Pax;),ja mam akurat kilka koleżanek o tym imieniu 20-paroletnich i
                mniej ,normalnie wygladających,obytych itd.cóż nie chodzi mi o to ,że
                napisałes ,że kojarzą ci się ze wsią ,mam na myśli spośob w jaki to napisałeś
                typu:wszystkie kobiety o tym imieniu powinny paść krowy i inne dość pogardliwe
                słowa,tak juz mam ,że nie cierpię glupich stereotypów i chamstwa .Tyle i aż
                tyle.Co do imienia Romeo ,mnie sie akurat podoba ale lepiej brzmi oczywiście we
                Wloszech niz w Polsce ,tak jak Josephine ,a nie Józka w Pl.
    • magik_kwiaciarz Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 01.04.06, 23:56
      sa imiona takie jak

Gwendolin
      Mścisław
      Mściwój
      Rościsław
      Żywisław

nie ma to jak dać dziecku na imie np Mściwój a zapewne będzie zadowolone ...
      • Gość: julianna Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.chello.pl 02.04.06, 20:19
        Znałam Mścisława - bardzo był zadowolony ze swojego imienia.
    • gytha_ogg Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 03:59
      a nikt nie zna czlowieka o przepieknym imieniu Iwo? :)
      • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 06:00
        > a nikt nie zna czlowieka o przepieknym imieniu Iwo? :)
        ja znam, do tego na nazwisko ma Woźniak - normalnie jakby się ktoś jąkał hehh

A znów ktoś pytał o imię Wisenna - jak dla mnie bardzo ładne i kojarzy mi się z
        Sapkowskim :)

Jeszcze przypomniało mi się brzydkie imię Oliwier bleee

i w tv kiedyś widziałam panią o imieniu Perpetuła - chyba bym rodziców o
        odszkodowanie podała, ale zawsze straszę męża, że tak córce dam na imię ;)
        • gytha_ogg Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 11:26
          a ta Perpertuła, to czasem nie byla Perpetua (bez "ł")?
          • woman_in_blue Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 11:57
            Corka- Idalia (16lat)
            Chrzesniak- Dorian (18)
            Syn sasiadki- Sergiusz (25)
            Syn daaaawnej znajomej-Winicjusz (30)
            • Gość: Mania Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 20:22
              Spośród znajomych są : Ivo , Sena, Bazyli, Ignacy, Amelia.
              Tylko ja - jak ta z Kargulów.
              Melania , ale zwą mnie Mania i tyle. Na drugie Stanisława.;)
          • madziaro1 Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 21:24
            > a ta Perpertuła, to czasem nie byla Perpetua (bez "ł")?
            nie, na 100% była z "ł", zresztą nawet w kalendarzu znalazłam to imię

a jeszcze w rodzinie męża jest dziewczynka w wieku ok. 13 lat, która ma na imię
            "Sylwestra" - też krzywdę dziecku zrobili
    • ierzyk Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 21:31
      dziewczynka to Ida, chlopak Mats
      • alterna Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 02.04.06, 23:31
        Ja mam na imię Kamila, mój brat Olaf.
        Córce dam imię po zmarłej siostrze - Blanka.
        Co do syna ciągle się zastanawiam:)
        • szyje_na_basie Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 03.04.06, 08:18
          moja babcia miała fantazję nazwać moją mamę Matylda Wilhelmina. Podobno ksiądz
          przy chrzcie się oburzał, że imiona niechrześcijańskie ( były to lata wojenne
          za Bugiem), ale babcia się uparła, do dziś nie wiadomo dlaczego, zwłaszcza , że
          pozostałe córki to Marysia i Jadzia.
          Moja mama lubi swoje pierwsze imię, ale cała rodzina mówi na nią Wila.
          W ogóle babcia miała duży wpływ na nasze imionowe wybory, bo na bierzmowaniu
          wybrałam sobie imię Bernadetta, nie dlatego, że mi się podobało, tylko babcia
          tak pięknie opowiadała o objawieniu się Matki Boskiej owej Bernadce...
          Ja natomiast zawsze chciałam mieć na imię Sylwia, bo tak miękko brzmi...albo
          Agnieszka
          • Gość: limetka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.ols.vectranet.pl 03.04.06, 23:54
            Dagna, Samanta - w grupach, w których uczyłam (pierwsze OK, drugie straszliwie
            pretensjonalne)
            Zenobia - koleżanka mamy z pracy; wyobrażam sobie typową Zenobię jako kobietę
            "dużą, zasadniczą i apodyktyczną", a tymczasem jest to ładna drobna blondyneczka
            Scholastyka - ciotka miała w grupie na podyplomówce
            Nie znoszę natomiast imion Klaudia i Oliwia - mam wrażenie, że co druga
            dziewczynka w wieku póżnoprzedszkolnym i podstawówkowym 8-13 ma tak na imię. W
            telewizyjnych reklamach same Oliwki, brrrr...

• Gość: limetka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.ols.vectranet.pl 03.04.06, 23:55
              Sorry, miało nie być tego 8-13, pozostało z czegoś, co wykasowałam, ale nie do
              końca...
    • Gość: aaa Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:14
      a ja znałam kiedyś chłopaka o imieniu Idzi,:))) to dopiero kosmos co???
      • charlotta_lotta Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 04.04.06, 19:30
        A ja jestem Kim ;-)

na początku mojego życia bywało cięzko...
        + dość nietypowe nazwisko, to już dla niektorych pań np. w rejestracji u lekarza
        sprawa nie do przejścia. ;-)
    • Gość: tofik Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:37
      Najgorzej, kiedy imię jest nader wymyślne, a nazwisko - siermiężne. To dopiero
      krzywda dla człowieka... Zna ktoś takie połączenia?
      • charlotta_lotta Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni 04.04.06, 19:45
        Angela Guzik.

;)
        • Gość: krrra Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:45
          a co powiecie na połączenie swojskie: józefa buła?
          śliczna wiotka blond nimfa w rzeczywistości....
    • Gość: ameno Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:37
      Apolonia Chałupiec :) podobno Pola Negri nigdy nie odwiedziła Polski po tym jak została gwiazdą... nie chciała żeby ją pytano "Pani chłupiec - co u Pani słychać ? :) "
      • Gość: Jurek Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.04.06, 19:03
        a ja mam Jerzy na imie i jestem zadowolony
    • Gość: yoza Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.chello.pl 05.04.06, 11:53
      Ja jestem Józefina i bardzo sobie to imię chwalę. Wymarzone imię dla cóki:
      MIchalina, w skrócie Miśka.
      • Gość: A. Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 08:36
        Aurelia. Tak, tak....
      • Gość: felka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.os1.kn.pl 07.04.06, 06:10
        Michalina to moja ciotka a wszyscy mówia Michaśka (to jest ładne??)
        • Gość: mała_mi Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.smstv.pl 07.04.06, 23:26
          michalinę też znam, jeden z moich kuzynow miał być idzi, kolejny na drygie ma
          szczepan, wujek na drugie teodora, znajoma kuzyna józefina- mowią jej fina, mój
          kumpel- miłosz, sa jescze sara, angelina , stella, eliza.Bardzo popularne sa
          magdy, patrycje i pauliny- dwa pierwsze osobiscei bardzo mi sie podobaja ale
          paulina już nie
          • Gość: mała_mi Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.smstv.pl 07.04.06, 23:27
            tj teodor, hehe
          • Gość: Zenka Re: imiona-najładniesze, najciekawsze, najdziewni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 16:03
            ja również znam Michalinę, ponadto stado Ann, Małgorzat, Joann, Magd, Judyt
            (jedna na drugie ma Bernadetta), Bartoszów, Jakubów i Pawłów.
    • bejrutek Zyta 08.04.06, 00:17
      ...
    • bejrutek Patapiliusz 08.04.06, 00:18
      ...
    • bejrutek Wespazjan 08.04.06, 00:18
      ...
    • bejrutek Igor- mój kumpel se wzial takie na bierzmowaniu 08.04.06, 00:19
      ...LOL
    • bejrutek Jan Maria 08.04.06, 00:19
      ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się