Dodaj do ulubionych

Końcówka banana :-)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 22:35
Dlaczego powinno się odrywać końcówki banana? :> Myślę że na ten temat może
być wiele niesamowitych odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • kola1987 Re: Końcówka banana :-) 12.08.06, 22:44
      mnie uczyli ze nie wolno tego jejsc bo tam sa robaki
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Końcówka banana :-) 12.08.06, 23:14

A mnie, że tam są ameby. Raz nawet spotkałam w pociągu panią, która twierdziła,
        że jej wnuczek zaraził się amebą, bo nie oderwał końcówki banana. Ale do dziś
        nie wiem, o którą końcówkę chodzi??? ;-D

→ → → → → → → → → →
        Odkryjmy Białoruś!
        odkryjmybialorus.blox.pl
      • zefir1600 Re: Końcówka banana :-) 12.08.06, 23:19
        Moja mama mówiła, że małpy tak robią więc ludzie też tak powinni. ...)
        • maupa13 Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 11:53
          zefir1600 napisał:

> Moja mama mówiła, że małpy tak robią więc ludzie też tak powinni. ...)

O! I to jest prawidłowa odpowiedź! :-D
        • Gość: Zwykły Banan Re: Końcówka banana :-) IP: *.c9.msk.pl 13.08.06, 22:46
          Bo tylko Chickuita mają silikonowy zaworek zdatny do użycia,a kogo w
          dzisiejszyuch czasach stać na markową żywność?
      • bujaka_jamajka Re: Końcówka banana :-) 12.08.06, 23:19
        Mnie też zawsze mówili że tam są robaki:D Ciekawe jak jest naprawde:)
        • klymenystra Re: Końcówka banana :-) 12.08.06, 23:46
          mi mowili, ze weze tam moga wpuscic swoj jad i mozna od tego umrzec o.O
          • Gość: jaija Re: Końcówka banana :-) IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.08.06, 23:59
            Mnie sprzedali wersję z amebami. I że należy odrywać tę końcówkę, która nie ma
            ogonka. Nie wiem, o co chodzi, ale odrywam ;)
            • Gość: starsza Re: Końcówka banana :-) IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 13.08.06, 00:04
              W końcówce z ogonkiem żyją lamblie.
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 00:06

Aha, czyli od ogonka - lamblie, a od przeciwnego końca - ameby.

To ja zawsze odrywałam ten koniec z amebami, a ten z lambliami zjadałam...

→ → → → → → → → → →
                Odkryjmy Białoruś!
                odkryjmybialorus.blox.pl
          • Gość: naiwna Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 03:21
            No właśnie klymenystra, mnie też mówiono o wężach bananowych, które wpuszczają
            tam jad. Żeby było ciekawiej, to konkretnie mówił mi to mój tata, który przez
            pół roku pracował w Nigerii (prawie 30 lat temu). I to właśnie stamtąd
            przywiózł tę wiadomość; ponoć tambylcy właśnie nie jedzą końcówek, a te węże
            bananowe są takie do pół metra i nie pamiętam już czy żółte czy zielone. W
            każdym razie ja zazwyczaj tych końcówek nie jem...
            • Gość: naiwna Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 03:38
              właśnie wstukałam w google "banana snake" i proszę co znalazłam - jednak
              istnieją!

"Now, we also have a group of tree snakes. The Lora or Green Tree Snake. He is
              the curse of the Banana workers because he is grass green and is near
              impossible to see among leaves. Up in a tree, he usually manages to bite the
              upper part of the body. Neck, upper arms, etc. "

a tutaj dodatkowe informacje - czyżby o innym bananowym wężu?

Green Tree Snake (Dendrelaphis punctulata)
              They are arboreal, thin, whip-like and very agile.
              They are by far the more abundant and widespread of the tree snakes.
              When provoked, the snake will make itself larger by inflating its neck and fore-
              body, stretching it so that the blue skin between the scales can be seen.

Markings:
              The colour of the underparts varies from blackish to bright blue, green,
              yellow, grey or a shade of brown or tan.
              Habitat:

These snakes are found in the northern tropics and eastern Australia.
              If handled, this snake can produce an unpleasant odour and will bite for a
              final attempt at defence. Yet, its teeth are tiny and the bite is harmless, as
              the Green Tree Snake has no fangs.
              Diet:

The Green Tree Snake eats small reptiles and frogs (engulfing them head first)
              and even the occasional fish.
              Size:

The average male grows to slightly over one metre in length, but has been
              recorded to reach two metres.

Wynika z tego, że jednak zatruć człowieka swoim jadem nie bardzo może... i nic
              nie piszą o tym, żeby żywił się bananami...
              • Gość: naiwna pająki bananowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 03:42
                żeby było śmieszniej, okazuje się, że istnieją też pająki bananowe.

Although the bite from an argiope banana spider is harmless, an allergic
                reaction could be severe. If you've been bitten by a spider of any kind and
                feel concerned, collect the spider, if possible, and see your doctor or contact
                your local poison center.

A gdyby tak ten pająk ugryzł banana, to kto zaręczy, że człowiek zjadając nie
                dozna reakcji alergicznej podobnej do tej wywołanej przez bezpośrednie
                ugryzienie przez pająka?
          • pepegi Re: Końcówka banana :-) 17.08.06, 16:06
            Ja też znam tę wersję :)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 00:16

Poszperałam po innych forach. Możliwe odpowiedzi:
      ---
      moja siostra to zjadła wtrafiła do szpitala i przez kilka lat nie mogła jeść
      bananów więc "nie jedz nie jedz"
      ---
      w tej koncówce jest podobno taki koleć co może w kardło ukuć i coś tam z nim robi
      ---
      spiskowa teoria dziejow mowi ze to importerzy bananow puscili taka plotke zeby
      ludzie wiecej kupowali
      ---
      w programie "Pascal- po prostu gotuj!" prowadzący wspominał o takim czymś, że
      jego znajomy się dusił
      ---
      podobno w koncowkach bananow odkladaja sie najbardziej szkodliwe substancje
      ktorymi sa nawozone ... tak slyszalem
      ---
      w końcówce banana (kwiatowej)może niekiedy znajdować się tropikalny komar,który
      właśnie tam lubi zakładać gniazdo
      ---
      a mi wmowiono ze w zaczernione koncowki bananow weze wbijaja zeby zostawiajac
      trujacy jad
      ---
      Ech, ale się porobiło mitów. Prawda jest taka, że w końcówce bananów mogą się
      znajdować pierwotniaki lamblie powodujące ciężką chorobę przewodu pokarmowego
      lambliozę.
      ---
      prawda jest taka, ze w koncowce banana (w tej z czarnym ogonkiem) znajduja sie
      substancje na ktore mozna byc uczulonym. Zjedzenie przez alergika moze
      spowodowac iz ten sie poprostu udusi. Ot i cala tajemnica...
      ---
      ja slyszalem ze pestycydy, znajduja sie w czarnej koncowce, lub tez mogą być
      odladane jaja skorpiona...
      ---
      końcówki banana odcinać bo są tam ponoć jakieś "syfki"
      ---
      Myślę,że można się zatruć nie tyle bananem a tym wszystkim czym banany są sypane
      ---
      Jakiś drobnoustrój w tych końcówkach może siedzieć.
      Wiele lat temu córeczka zaprzyjaźnionej z nami rodziny zmarła na ostre
      pobananowe zatrucie.
      ---
      Ja słyszałam o bakteriach e-coli w tych czarnych końcówkach
      ---

...Każdy może wybrać sobie wersję, jaka mu najbardziej odpowiada.
      → → → → → → → → → →
      Odkryjmy Białoruś!
      odkryjmybialorus.blox.pl
    • Gość: edek z fabryki kre Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:48
    • Gość: edek z fabryki kre Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:55
      w tych końcówkach zbierają się nanorobociki, które odpowiedzialne są za
      zbudowanie banana, pewnie widzieliście zielone banany w sklepie - to w nich
      nanorobocikom zabrakło paliwa i nie dokończły pracy, a w tych żółtych wszystko
      poszło zgodnie z planem i nanorobociki po wykonaniu pracy zebrały się w
      końcówkach bananów a, że są, jak to nanorobociki, ciemnego koloru to stąd ciemne
      końcówki bananów. Jak ktoś zje te czarnre końce to mu w brzuchu się te
      nanorobociki rozlezą i w zależności jak są zaprogramowane mogą zacząć budować
      nowego banana albo przenikną do włosów na głowie i wypadną razem z nimi
      ot cało prawda o bananach skrywana przez rządowe agencje
    • yabol428 Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 17:18
      A dlaczego by nie?
    • shamsa Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 22:31
      nie robaki, ani ameby tylko lamblie :)
      • avionetka82 Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 22:47
        > nie robaki, ani ameby tylko lamblie :)

taaak :) też słyszałam o tym co nazywa się lamblie... ponoć to rozwija się w
        żołądku jak robale i człowiek nie moze nic jeść az do operacji :D:D:D
        • ziel_lona Re: Końcówka banana :-) 13.08.06, 23:51
          od dziś nie jem bananów :):):):):)
          • Gość: edi Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 01:26
            ziel_lona: Jedz tylko środek banana. z całego szkoda rezygnować. Mi mówili o
            jadzie węża i larwach robali, a banany uwielbiam dalej
        • maria333 Re: Końcówka banana :-) 16.08.06, 21:23
          avionetka82 napisała:

> > nie robaki, ani ameby tylko lamblie :)
          >
          > taaak :) też słyszałam o tym co nazywa się lamblie... ponoć to rozwija się w
          > żołądku jak robale i człowiek nie moze nic jeść az do operacji :D:D:D

Jakiej operacji, kto bzdur ci naopowiadał?

to się farmakologicznie leczy...
          • klymenystra Re: Końcówka banana :-) 18.08.06, 01:25
            a jak sie nie je, to sie chudnie?
            paradoks- banany sa niesamowicie kaloryczne, ale jak sie zje banana z lambliowa
            wkladka, to mozna schudnac.
            od tej pory bede jesc banany jeszcze czesciej.
            moze trafi sie malutka lamblijka *_*
    • Gość: misio Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 20:03
      jak byłem mały to usłyszałem że od tego mozna raka dostać, jak się to je:)
      tak to na mnie podziałało, że do dziś nie zjadam tej końcówki. kiedyś jak
      jechałem pociągiem to jechał w przedziale pan który obrał banana i zjadł tą
      końcówkę, tzn. nie oderwał jej. nic sie z nim nie działo.
      w sumie to zagadnienie jest dobre na pracę magisterską albo doktorską;)
      • Gość: behehehe Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:04
        jechales na tyle dlugo, zeby to sprawdzic? rak sie nie rozwinie w kilka godzin ;]
        • Gość: misio Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:04
          rak może nie, ale spodziewałem sie że pan zacznie się wic w konwulsjach;)
    • Gość: emusia Re: Końcówka banana :-) IP: *.chello.pl 14.08.06, 21:20
      pierwszy raz słysze cokolwiek o końcówce banana :) nic nigdy nie odrywałam. ale
      po przeczytaniu o jajach skorpiona, gnieżdzie komara i innych przyjemnościacg
      chyba zaczne...
      • Gość: teresa Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:34
        ale glupi temat! nie macie innych?
        • Gość: vetches Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:42
          nie mamy, czekamy na Twoją propozycję
    • czwarty.wymiar Re: Końcówka banana :-) 14.08.06, 22:13
      Gość portalu: vetches napisał(a):

> Dlaczego powinno się odrywać końcówki banana?

Kiedyś próbowałem odrywać środek ale jakoś tak... No nie wiem, to nie było to - lepiej już odrywać końcówki.
    • Gość: kazio Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:33
      A czy to coś co się odrywa nie będzie po prostu nasionkiem? Skoro jabłka czy
      też pomarańcze mają pestki to czemu banan miałby być gorszy?:)
    • Gość: superman Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 07:58
      ja slyszalem dwie wersje, jedna z robakami, ze jezeli owe robaki dostana sie do zoladka to czlowiek zaczyna tracic apetyt, zaczyna coraz mnie jesc az trzeba bedzie udac sie do szpitala na powazna operacje ;> druga wersje jest z zmijami, ktore owijaja sie wokolo banana i wposzczaja podstepnie do niego swoj jad :>
      • Gość: cav Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:55
        Nie wiem, skad sie biora takie brednie. Wypuszczaja je zawistni producenci jablek?

To po prostu nasiona bananowca, banan to owoc. Mozna je wyrzucic, jesli komus
        sie nie podobaja i np. zle wygladaja w eleganckiej salatce, ale sa w 100%
        jadalne i nieszkodliwe. Normalni ludzie je jedza.
    • anika1983 Re: Końcówka banana :-) 16.08.06, 17:02
      e tam, ciekawsze jest to, z której strony powinno sie otwierać banana, czy ze
      strony z tym takim czarnym, czy ze stronu z wystającym ogonkiem, ja zawsze
      otwierałam ze strony z ogonkiem , ale znam ludzi co zawsze otwierają ze strony
      z tym takim czarnym i często nawet muszą to ugryźć, żeby móc otworzyc banana,
      ale nie wyobrażają sobie jak można otwierać banana od ogonka :)
      a co do końcówek to ja zawsze wyrzucam bo są gorzkie
      • hanka_79 Re: Końcówka banana :-) 16.08.06, 17:27
        tia, podobno oderwaną końcówkę można posolić i te robaki wyjdą z niej, hahaha.
        Qrde, jakoś nigdy nie soliłam....
        • sara_87 Re: Końcówka banana :-) 16.08.06, 21:27
          sam Pascal Brodnicki :))))) mówił w którymś programie, że nalezy odrwyac ze
          względu na te tropikalne komary, ale nie pamiętam, czy chodziło zakładanie tam
          gniazd, czy wstrzykiwanie jakiejś szkodlowej substancji
      • Gość: bazz Re: Końcówka banana :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:06
        Nie otwieram od ogonka, bo potem wisi takie toto na dole, wygodniej za to
        trzymać niż z tym walczyć jak dynda...
        Otwarcie z drugiej strony nie sprawia żadnych problemów, natomiast co do
        końcówki banana, to może ona być po prostu brudna, bo sam czubek się przy
        obieraniu nie oddziela.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka