mana_mana 05.12.06, 14:00 Moim ulubionym słówkiem zaczerpniętym z gwary poznańskiej jest: HERBATNIK, czyli... kto wie? kto wie? kto wie? :P ***A little bit too much is just enough for me*** Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vtec_z Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 14:07 mana_mana napisała: > Moim ulubionym słówkiem zaczerpniętym z gwary poznańskiej jest: HERBATNIK, > czyli... > kto wie? kto wie? kto wie? :P > > ***A little bit too much is just enough for me*** Urządzenie do herbaty przyrządzania czyli czajnik mówiąc z ogólno-polska Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 14:15 Jak to z ogólnapolska? Tak się już gwara poznańska rozprzestrzenić zdołała, że się ją ogólnopolską nazywa? :P Co do herbatnika oczywiście masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 14:24 zaaneksowałem ze slaskiego: tanksztela-stacja benzynowa taśka-torba plast. zicherka-agrafka Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 15:29 To ja wrzucę parę poznańskich słówków: chabas - mięso dać se w tyte – upić się badejki – kąpielówki kakaludek – ktoś bardzo niski ogigle – pozbawione liście gałęzie' dynks – (bardzo ważne słowo! ba najważniejsze. gdy poznańczyk nie wie jak coś nazwać, mówi np. ‘ten dynks’.) wajcha – dźwignia, przekładnia; obok dynksa bardzo poręczne słowo do określenia czegoś, czego nazwy się nie zna wihajster – taka insza wajcha dylać – tańczyć gonito – zabawa dziecięca - berek że o kultowym juz "wuchta wiary" nie wspomnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 15:45 mana_mana napisała: > dynks – (bardzo ważne słowo! ba najważniejsze. gdy poznańczyk nie wie jak > coś > nazwać, mówi np. ‘ten dynks’.) > wajcha – dźwignia, przekładnia; obok dynksa bardzo poręczne słowo do okre > wihajster – taka insza wajcha *** Dynks - rzeczywiście , bardzo przydatne słowo. Wajcha - zgadza się, dźwignia(dość duża) Wihajster - to taki dynks:-) (niezbyt duży) Natomiast zdecydowanie duży dynks - to będzie ajzol. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 16:36 to dodam jeszcze moje ulubione zdanie stworzone na potrzeby kolegów-studentów z innych części naszego kraju: pognał kejter na szagę bez kiechy jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 17:45 mana_mana napisała: > dylać – tańczyć > gonito – zabawa dziecięca - berek ja myślałam że gonito i dylac to wszyscy znają a nie tylko my ;) -- "...ale wiedz, że nie powiem ci nic dobrego, nic złego też nie..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: #___GWARA stosowana___# IP: *.smstv.pl 05.12.06, 20:03 drzejms-buond napisał: > zaaneksowałem > ze slaskiego: > > taśka-torba plast. A tytka? Obok taszy to podstawa na zakupy:) Ze Ślązakami dogaduję się od 20 lat to znam mnóstwo, ale szkoda tela godać:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: #___GWARA stosowana___# 05.12.06, 20:18 "czajnik mówiąc z ogólno-polska". Jest jeszcze zabawa w szukano ;) Odpowiedz Link Zgłoś