Dodaj do ulubionych

najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób

IP: 217.30.157.* 24.01.07, 11:00
moja babcia od zawsze zamiast "pesel" (nr ewidencyjny w dow. osob.) mówi
"pe-es-el" :-))))

KSIĄŻKI ZA DARMO!!
pp.zlotemysli.pl/zrobto.php
Obserwuj wątek
    • Gość: jucha Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.147.100-84.rev.gaoland.net 24.01.07, 18:25
      a moja mowi tak wymownie o mojej kuzynce "no i ona z tej KOMURY ciagle dzwoni"
      i tak naciska szyderczo na komure hehe i wogole to my myslimy ze ona mysli ze
      to sie tak nazywa naprawde :p
      • malpa-w-czerwonym1 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 24.01.07, 19:50
        a moja Babcia mówiła : powędlica
        • Gość: kala prefekt i niweja :) IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 24.01.07, 20:03
          moj dziadzius o dobrym angielskim mowi : PREFEKT ANGIELSKI :)
          moja znajoma starasza siasiadka mowi zamiast krem nivea to niweja :)
          babcia mojej koleznaki chce zawsze cos na hasiak (smietnik -hasiok dla
          niewtajemniczonych :D) wypardolic :)
          • Gość: Ela Re: prefekt i niweja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:26
            moja babcia mowiła: margalyna (margaryna), narkomami (narkomani) i majranek (majeranek)
            • motylanoga3 Re: prefekt i niweja :) 24.01.07, 20:52
              majenoz /majonez/
              • mc_pele Re: prefekt i niweja :) 24.01.07, 21:01
                do mojej babci nigdy nie przychodzi listonosz tylko "pan listowy"
                • princessofbabylon Re: prefekt i niweja :) 24.01.07, 22:29
                  mc_pele napisał:

> do mojej babci nigdy nie przychodzi listonosz tylko "pan listowy"
                  >

no u nas tez tak się mówi, ale to jest chyba z gwary poznanskiej, wiec przez
                  to :)
                  • cz_czkawka Re: prefekt i niweja :) 02.02.07, 11:46
                    poddać się do dymisji

zamiast
                    podać się do dymisji
                • dansid Re: prefekt i niweja :) 03.03.07, 22:12
                  A mój ojciec nie mówi menele tylko manele:)
            • nancy08 Re: prefekt i niweja :) 25.01.07, 00:13
              Gość portalu: Ela napisał(a):

> moja babcia mowiła: narkomami (narkomani)

a moja "narkołyki" :)))
              • suprice1 Re: prefekt i niweja :) 25.01.07, 10:44
                Narkołyki równie dobrze można sobieściągnąć i wpisac ten text z piosenki
                Molesty, z plyty Skandal, sprzed ładnych paru lat, wiesz?
            • Gość: raj utrącony Re: prefekt i niweja :) IP: *.icpnet.pl 28.01.07, 14:47
              fakt, że nie wiadomo co mi było.
              lekarz z pogotowia wezwany (super przystojny młody murzyn)
              stwierdził: sumelujesz

a moja koleżanka nie cierpi kwiatów na tarapetach
            • blackforever Re: prefekt i niweja :) 28.02.07, 13:23
              moja inna ciocia- 88-letnia staruszka- zamiast narkoman- markoman
          • Gość: ffff Re: prefekt i niweja :) IP: *.rad.vectranet.pl 03.06.07, 12:52
            a moja na prtmonetkę "portumanetka"
        • hjuston Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 27.01.07, 02:16
          a moja mowila agidasy, keczuk i laptok

houston.blox.pl
          • pigeon23 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 27.01.07, 16:40
            moja dokładnie tak samo! wszystkie te trzy słowa!!!
            • Gość: Cygaretka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:14
              Laptok to chyba jakieś małopolskie przekręcenie, mieszkam od lat w Krakowie i
              ciągle słyszę jak ktoś tutaj mówi ,,laptok".
        • kayha Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 09.02.07, 19:12
          a mój dziadek w sklepie mięsnym zamiast przeczytać polędwica suszona to
          przeczytał padlina suszona i szybko wyszedł z tego sklepu
      • blackforever Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 28.02.07, 13:22
        moja ciocia powiedziała kiedyś wyrabiając ciasto drożdżowe zamiast ,,gęsta
        konsystencja ciasta" ,, gęsta koegzystencja ciasta"
    • Gość: mimi Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:25
      kolestor = cholesterol
      kepczuk = ketchup
      pozbadła = poniżyła zamiennie ubezwłasnowolniła
      • pieskuba Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 24.01.07, 23:03
        Pozbadła to piękne słowo :o)
        • Gość: lena Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 22:23
          Myslałam, ze "pozbaść" to słowo wymyslone przez mojego meza! Uzywał go
          dokładnie w takim samym znaczeniu. Przed rozwodem mówił mi, ze nie może już ze
          mna wytrzymac bo chcę go pozbaść :D
          Skąd to się wzięło zatem...?
          • engidu "Pozbadła" 04.03.07, 12:16
            U Sienkiewicza występuje co najmniej dwa razy - w "Krzyżakach" i w "W pustyni i w puszczy".
    • pandora_ Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 24.01.07, 23:00
      Babcia kolegi uparcie powtarzała, że jest komputerowym LALIKIEM :) (laikiem)
      • Gość: Masiej Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.chello.pl 24.01.07, 23:50
        moja nauczycielka kiedyś opowiadała o pokazie barmanskim i zamiast "freestyle"
        mowila FIRSTEJE
        • przypadkowadziewczyna Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 00:18
          demostos- domestos
          keczuk- ketchup
          firma odzieżowa big star- bing star z mocnym akcentem na N
          śminka- szminka, pomadka
    • kadoro1969 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 09:58
      Moja teściowa przekręca co drugie slowo, co doprowadza mnie do szału, bo nie
      docierają do niej żadne argumenty, że mówi niepoprawnie, np.:
      żeluzje-żaluzje
      spadachron-spadochron
      policzko-policzek
      mops-mop (do wycierania podłogi)
      koście-kości ( nie cierpię tego brr)
      O przewijaniu kasety (taśmy) video lub audio mówi-przetoczyć kasetę
      I wiele innych, jak mi się coś jeszcze przypomni, to dopiszę:)
      • Gość: Anielki wnusia Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:30
        taborek - taboret
        angrest - agrest
        zaszpytrnąć się - potknąć się
        duchówka - piekarnik
        bratrura - piekarnik ale typ II
        gitlerowiec - hitlerowiec
        • Gość: Anielki wnusia Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:32
          i jeszcze
          matka krzestna
        • Gość: roto Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamości IP: *.attu.pl 25.01.07, 21:30
          a , że tak spytam ?
          • Gość: roto Re: Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamoś IP: *.attu.pl 25.01.07, 21:45
            gożdzie - gwożdzie
            trześnia- czereśnia
            coś słychać rybą- czuć zapach ryby
            coś paka - odgłos jadącego ciągnika
            tamój- tam
            nazad- z powrotem
            wykiń- wyrzuć
            nie kidaj - nie rzucaj
            pistony - kapiszony do pistoletu zabawkowego
            udziwaj sie- ubieraj się
            ubówaj sie- załóż buty
            na - masz
            nima - nie ma
            debra- wąwóz , urwisko
            • roto Re: Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamoś 26.01.07, 13:30
              taksówka- samochód osobowy
              piec leci- jedzie parowóz
              babilon- pawilon (handlowy)
              batarejka - latarka
              magnefon- magnetofon
              meter- sto kilo wagi
              przódy - najpierw
              garczek - garnek
              • roto Re: Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamoś 26.01.07, 13:40
                mieloracja- melioracja
                gminna- gmina
                makaran- makaron
                silikan- silikon
                zakluczyć dom- zamknąć drzwi wejściowe na zamek
                patrzeć bez łoko- patrzeć przez wizjer w drzwiach
                • Gość: basia Re: Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamoś IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 10.06.07, 23:32
                  Ja część tych wyrazów kojarzę z mowy babci- nie Zamojszczyzna, ale
                  niedaleko /okolice Janowa Lub./
            • henryczek-czewa Re: Wnusia a nie pochodzisz Ty czasem z pod Zamoś 08.03.07, 01:32
              > trześnia- czereśnia

nie jestem do konca pewien, ale tak sie chyba wlasnie mowi na drobna i ciemnobordowa odmiane czeresni
    • Gość: XY Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.uznam.net.pl 25.01.07, 10:26
      babcia chodzi do Kinekologa(ginekolog)
      ciocia twierdzi ze wnuczka ma chyba ahd(adhd)
      ty głupioku mówi babcia....
      ale fajnie ciekawe co my będziemy pleść w podeszłym wieku
      • Gość: ewunia Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.aster.pl 25.01.07, 10:51
        Moja babcia niedosłyszała i niedowidziała. Bardzo lubiła "Randkę w ciemno", ale
        mówiła na to- lampa w ciemności:)
        Jak poawił się Polsat, to babcia się pytała, czy zamiast Polska mówi sie teraz
        Polsat:)
        i jeszcze mandarynki=mergerynki
        Teksty teściowej brata:
        kaganiec=gaganiec
        weterynarz=weteryniarz

Teksty mamy- jak to się mówi: "fik fok"? (zamiast hip hop)
        • rapsodiagitana Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 11:12
          Moja babcia mało co przekręcała, a jak się pomyliła, to potem uczyła się
          poprawnie mówić. A była Niemką i mimo tego, że rodzinę założyła już w Polsce i
          miała przez to wieloletnią praktykę - to polski ją czasem zaskakiwał :)
          Ale kiedyś mnie rozbawiła, mówiąc o "blaszanej muzyce", mając na myśli metalową ;)

Moja trochę dalsza ciotko-babcia (stopień powinowactwa, który chyba nie ma
          nazwy) lubi jeść na obiad "szpagietki z keczukiem" (makaron z sosem pomidorowym)
        • irena.earl Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 28.02.07, 12:07
          Moja mama na glany na początku mówiła klompy.
      • izqa2 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 08.02.07, 09:01
        Moja babcia nagminnie mówi "kiefir" a gdy jeszcze był emitowany teleturniej na
        jednej ze znanych stacji mówiła że ogląda "Milionierów";)
        Z kolei babcia mojej koleżanki nie mogła powiedzieć przezwiska naszego kolegi
        (które brzmi "Dybuś") i rozbawiała nas mówiąc "Bubi", "Bebiś", a w
        końcu... "Debil";D
    • kadoro1969 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 11:07

• izjaa Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 11:25
      włącz CPN - czyli TVN :)
      makarany - makaron

a starsza szefowa pewnej firmy zamiast PDF mówi pedofil :D

------
      www. maluta.blox.pl
      • Gość: grubasek Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.limes.com.pl 25.01.07, 11:42
        moja babcia zamiast warSZtat mowi warStat :-)
    • jahreshka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 11:42
      A moja babcia na Carrefour mói KAFERUN :)
      • pluszaczek24 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 14:58
        mój teść jasio zawsze mówi że;idzie sie ogólic,wsiasc na motóra najlepsze jest
        slowo zijem/zjem cós,łoczep sie/czyli rano gdy wstajesz idz do
        łazienki,pieruny/pierogi!,jadziem/jedziemy
    • nikt21 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 15:43
      moja babcia na psychiatrę-PSYCHATRA
      na DVD-WIWIDI
      • wielorak Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 15:50
        babcia na sms'a -ESA
        • kasi3k1 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 16:03
          moja babunia na moja kuzynke mowi FISTERYCZKA zamiast histeryczka
    • gulnara1 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 25.01.07, 20:02
      A moja babcia mowila ledykimacja zamiast legitymacja, a tesciowa zamiast laptop
      mowi laptok.
      • Gość: alka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 20:24
        moja ciocia na panele podłogowe mowi: PAMELE...zwijalismy sie ze smiechu, jak u
        niej na podlodze leza PAMELE :D
        • Gość: gosc Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: 63.212.166.* 25.01.07, 21:11
          teksty mojej tesciowej:
          terepauta = terapeuta
          sharadon =Susan Sarandon + Sharon Stone:)
    • Gość: gostka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.07, 21:47
      kulwator kulwaryjuje = kultywator kultywatoruje (taki sprzęt rolniczy czy coś ;)
      • Gość: podwojne_zycie myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziadkow!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.01.07, 11:10
        szkoda ;)))
        • Gość: wer Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:56
          Laptop, DVD to rzeczy, których starsi ludzie nie znają i tyle. Ale taborek, tamój, prefekt angielski, angrest i takie tam - to raczej braki w wykształceniu i nie mają nic wspólnego z wiekiem. Ostatecznie agrest znany był babci już 50 lat temu...
          To ślady wędrówki ludów. Z pola do fabryk. "Kursa", a nie szkoły, 6 klas...Awans społeczny.
          Babcia mojej żony ma 82 lata, ciagle mówi po angielsku, francusku, niemiecku. Pisze listy do przyjaciół na całym świecie, po którym się wyjeździła. Niczego nie przekręca. Komputera nie obsługuje, bo ma poważny gościec i wykrzywione palce, trudno jej stukać w klawiaturę, ale ciągle czyta, bardzo dużo. NIe mówiła "tamój" w wieku 40 lat, to nie ma powodu, żeby teraz zaczęła mówić.
          Profesor medycyny, nauczyciel akademicki, prawdziwa dama.
          Moja babcia to wypisz wymaluj angresty i taboreki. Czyta tylko "Tele Tydzień", nie widywałem jej z książką w przeszłości. Wiatr jej zrucił z dachu dachówkę, a kot taki szkudny, że cuś strasznego. Pochodzi ze wsi. Ciągnęło do miasta, ale nie do wiedzy. Pracowała w fabryce i uważała to za szczyt społecznej drabiny. Na swoich krewniaków, którzy zostali "na wiosce" mówiła "wsiuki, to i nie rozumią". Wstydziła się swojej siostry, każda wizyta ją denerwowała, bo co ludzie powiedzą "w kaminicy", jak zobaczą wsiuka...
          Kiedyś zawiozłem ją na wieś, na pogrzeb tej siostry, co to się jej wstydziła i tam babcia dała popis "miastowania". Jej doktórka lepsza, bo miastowa, podwórko pięęękne bo asfaldowe, malwów się nie sadzi, bo wioskowe, z lubością powtarzała "hipenmarkety"...Trochę mi wstyd było. Tam ludzie skromni, pracowici i nie tacy znowu prości. Brat babci zajął się hodowlą w sposób nowoczesny, jest w tym co robi doskonały, ma wiedzę, duże pieniądze, jeździł gdzieś się szkolić w tej hodowli, sam nauczył się angielskiego na tyle, żeby czytać lietraturę fachową, bo po polsku jej nie było. A tu babcia "miastowa".
          Sorry, że tak długo.
          Nie starsi przekręcają, tylko prości. Moja sąsiadka ma jakieś 40 lat, a może i mniej i mówi, że weteryniarz uspał psa, daje kości psowi, kot jest bręgowany, ludzie nie rozumią, doktórka kazała łykać antybiotyka, jej mąż pracuje w warstacie, na imieniny upiekła torta, lubi sobie wypić koniaka i obejrzeć film na wideło...
          • Gość: ula Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:13
            Zgadzam się z Werem. Wiek tu nie ma nic do rzeczy. Może w sprawach elektroniki, techniki - tak. Nie używają mp3, to skąd mają wiedzieć jak sie to nazywa?
            Ale magdaryna?
            Kiedyś znajoma lekarka powiedziała: "nie rozumię, jak można było..." Fuj.
            I co drugie zdanie powtarza "Co nie?"

A jak jadę do warsztatu, takiego zaprzyjźnionego, gdzie pan Leszek wszystko zrobi, to trwa to rok, bo trzeba omówić wszystkie wydarzenia, książki, filmy, spektakle...Człowiek używa takiej polszczyzny, że aż miło posłuchać. Czyta. Jak trafi na klienta, który też czyta, to lubi się podzielić zachwytem, a jak klient też właśnie kupił tę książkę, to już cudownie.

• aiczka Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad 26.01.07, 16:58
            Wiele z wymienionych tu przykłądów to nie "przekręcenia" a regionalizmy, czasem
            zniekształcenia typowe dla jakiejś gwary. Moim zdaniem są bardzo sympatyczne.
            • Gość: blue pill Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: *.smstv.pl 27.01.07, 00:02
              aiczka napisała:

> Wiele z wymienionych tu przykłądów to nie "przekręcenia" a regionalizmy, czasem
              > zniekształcenia typowe dla jakiejś gwary. Moim zdaniem są bardzo sympatyczne.

Pytanie o demarkację:), czyli gdzie zaczyna się świadome posługiwanie się
              regionalizmem przy znajomości literackiej poprawnej wersji ("brzucho"->"brzuch")
              a gdzie de facto funkcjonuje pisanie tak, jak się czyta ("chlep").
              • aiczka Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad 30.01.07, 22:26
                Ale czy to pytanie jest tu istotne? Czy to, że ktoś posluguje się regionalizmem
                nieświadomie znaczy, że "przekręca"? Albo że to, co mówi, jest zabawne? Np.
                jeśli przyzwyczaimy się do mazurzenia, o w ogóle nie zdziwi nas "warstat"
                zamiast "warsztat".
                Na pewno jednak zabawne są przekręcenia slow "nowych" i "trudnych". No i takie
                "rodzinne zwyczajowe", które kiedyś wszystkich rozbawily i zostaly.
                • Gość: bluepill Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: *.smstv.pl 01.02.07, 20:09
                  aiczka napisała:

> Ale czy to pytanie jest tu istotne? Czy to, że ktoś posluguje się regionalizmem
                  > nieświadomie znaczy, że "przekręca"? Albo że to, co mówi, jest zabawne? Np.
                  > jeśli przyzwyczaimy się do mazurzenia, o w ogóle nie zdziwi nas "warstat"
                  > zamiast "warsztat".
                  > Na pewno jednak zabawne są przekręcenia slow "nowych" i "trudnych". No i takie
                  > "rodzinne zwyczajowe", które kiedyś wszystkich rozbawily i zostaly.

Trochę powagi nie zawadzi, a postawiłem takie pytanie celowo, bo niektórych
                  coś złości w czyimś gadaniu, więc rozróżniłem i oddzieliłem pewne problemy;)
            • zielony_listek pendraczek :-) 05.02.07, 11:05
              aiczka napisała:

> Wiele z wymienionych tu przykłądów to nie "przekręcenia" a regionalizmy

Aiczka, bardzo dobrze, że o tym wspomniałaś. To co prawda forum humorum, ale
              wypadałoby wiedzieć, że istnieje cos takiego jak gwara i odróżniać ja od
              przekręceń. Moja babcia tez mówiła duchówka (coś a la piekarnik w kuchni
              węglowej), półkwarcie (garnuszek półlitrowy, pół kwarty, czyli litra) itp.

Z przekręceń świadomych (choc nie starych ludzi) w moim słowniku chyba juz
              zostanie pendraczek (nie mylić z pędraczkiem) na okreslenie pen-driva :-)

Pozdrawiam
              zielony_listek
          • Gość: blue pill Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: *.smstv.pl 26.01.07, 23:59
            Gość portalu: wer napisał(a):

> Laptop, DVD to rzeczy, których starsi ludzie nie znają i tyle. Ale taborek, ta
            > mój, prefekt angielski, angrest i takie tam - to raczej braki w wykształceniu i
            > nie mają nic wspólnego z wiekiem. Ostatecznie agrest znany był babci już 50 la
            > t temu...
            > To ślady wędrówki ludów. Z pola do fabryk. "Kursa", a nie szkoły, 6 klas...Awan
            > s społeczny.
            > Babcia mojej żony ma 82 lata, ciagle mówi po angielsku, francusku, niemiecku. P
            > isze listy do przyjaciół na całym świecie, po którym się wyjeździła. Niczego ni
            > e przekręca. Komputera nie obsługuje, bo ma poważny gościec i wykrzywione palce
            > , trudno jej stukać w klawiaturę, ale ciągle czyta, bardzo dużo. NIe mówiła "ta
            > mój" w wieku 40 lat, to nie ma powodu, żeby teraz zaczęła mówić.
            > Profesor medycyny, nauczyciel akademicki, prawdziwa dama.
            > Moja babcia to wypisz wymaluj angresty i taboreki. Czyta tylko "Tele Tydzień",
            > nie widywałem jej z książką w przeszłości. Wiatr jej zrucił z dachu dachówkę, a
            > kot taki szkudny, że cuś strasznego. Pochodzi ze wsi. Ciągnęło do miasta, ale
            > nie do wiedzy. Pracowała w fabryce i uważała to za szczyt społecznej drabiny.

Plan 6-letni się kłania i taki mamy efekt urbanizacji.

N
            > a swoich krewniaków, którzy zostali "na wiosce" mówiła "wsiuki, to i nie rozumi
            > ą". Wstydziła się swojej siostry, każda wizyta ją denerwowała, bo co ludzie pow
            > iedzą "w kaminicy", jak zobaczą wsiuka...
            > Kiedyś zawiozłem ją na wieś, na pogrzeb tej siostry, co to się jej wstydziła i
            > tam babcia dała popis "miastowania". Jej doktórka lepsza, bo miastowa, podwórko
            > pięęękne bo asfaldowe, malwów się nie sadzi, bo wioskowe, z lubością powtarzał
            > a "hipenmarkety"...Trochę mi wstyd było. Tam ludzie skromni, pracowici i nie ta
            > cy znowu prości. Brat babci zajął się hodowlą w sposób nowoczesny, jest w tym c
            > o robi doskonały, ma wiedzę, duże pieniądze, jeździł gdzieś się szkolić w tej h
            > odowli, sam nauczył się angielskiego na tyle, żeby czytać lietraturę fachową, b
            > o po polsku jej nie było. A tu babcia "miastowa".
            > Sorry, że tak długo.
            > Nie starsi przekręcają, tylko prości. Moja sąsiadka ma jakieś 40 lat, a może i
            > mniej i mówi, że weteryniarz uspał psa, daje kości psowi, kot jest bręgowany, l
            > udzie nie rozumią, doktórka kazała łykać antybiotyka, jej mąż pracuje w warsta
            > cie, na imieniny upiekła torta, lubi sobie wypić koniaka i obejrzeć film na wid
            > eło...

O to to:) "Mam kurde pomysła" nie wzięli z "nikónd".
          • Gość: Bronia Biedronia Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: 217.153.252.* 05.02.07, 23:28
            coś w tym jest, jeżeli chodzi o to udawanie lepszego od innych. ostatnio długo
            się zastanawiałam o co chodzi mojej sąsiadce. ciągle mówiła, że kupiła coś w
            "Lidrze", chodziło oczywiście o sklep Lidl. i niestety chyba myślała, że dobrze
            odmienia.

ponadto mieszkam na Śląsku i w ziązku z tym mam pewną obserwację. niektórzy z
            przyjezdnych i osiadłych tutaj chciałoby "godać po naszemu" (zupełnie nie wiem
            po co). wychodzi z tego straszna kaszana, aż się czasem, jak to mawia moja
            ukochana siostra, paznokcie u nóg prostują. ważne jest przecież, aby być sobą
            (oczywiście w granicach rozsądku, nawrzucanie szefowi, ze jest głupi nikomu nie
            polecam, nawet jeśli takie jest stan faktyczny)
            • Gość: to ja BB Re: myslalam ze tutaj przekrecacie babcie i dziad IP: 217.153.252.* 05.02.07, 23:31
              się prostują ;)
      • beali Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 26.01.07, 11:31
        wiligia-wigilia
        magdaryna-margaryna
        • roto Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 26.01.07, 13:44
          krześniak - chrześniak
    • babka33 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 26.01.07, 16:57
      fieranki - firanki
      szpagetki - spaghetti
      demofon - domofon
    • mandy20 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 26.01.07, 23:14
      Moja babcia zamiast keczup mówi kefir,także nigdy dokońcanie wiadomo oco
      chodzi.Poza tym np zamiat pokemony mówi makepony:) A na sklep minimal -
      manimil:P
      • Gość: Julka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 00:14
        Moja mama kiedyś w sklepie powiedziała: poproszę pół kilo szmalcu i dwa dorse.
        A kiedyś zamiast konstrukcja, powiedziała instrukcja. I w ogóle często coś
        przekręci, ale tak, że można się pośmiać.
    • Gość: anulka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.ghnet.pl 27.01.07, 11:54
      a moja mama kupiła swojemu wnukowi koszulkę z Porym Haterem (Harrym Potterem)
      jak nam wyjasnila :)
    • kozaczek25 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 27.01.07, 12:01
      A moja kochana babcia mowi na smsa "esesman" :DDDDDDDDD
      • gilmurzyca Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 27.01.07, 21:36
        manojez=majonez
        eklerek=LeClerc
        melina=malina
        żyLandoR=zyrandol
        plajsterek=plasterek
        piklikng=piknik
        ..ze nie wspomne o "slychac kwiatami"= czuc (pachnie) kwiatami
        pitca=pizza
        domerman=doberman
        sorbie=siorbie

tyle o moich tesciach :-]
        • Gość: Marcyś Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 23:13
          Babcia mówiła: zamiast sodoma i gomora - sodowa komora!
          • Gość: isia Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 14:29
            RoKwajler. Rottweiler czyli.
            Zrucił (zrzucił)
            Amantowy (amarantowy)
            Cyknamen (cyklamen)
            Bianka (pianka), ciasto z bianką
            Blomby
            Pomponierka (bombonierka)
            Demtysta
            Doktórka
          • loginka1 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 09.02.07, 08:40
            Moja ciotka mówi sodomia i gomoria, ale to w świadomym przekręceniu ;-)
        • mona817 Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 05.02.07, 23:40
          gilmurzyca napisała:

> eklerek=LeClerc
          > tyle o moich tesciach :-]

Sklep się nazywa E. Leclerc. Spędzasz za dużo czasu z teściami.
    • a-bara Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 28.01.07, 15:22
      Pewna znajoma babcia mówiła:

pochmurało zamiast zachmurzyło:)

Bardzo mi siz podoba ta wersja:)
      • roto Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 28.01.07, 15:58
        A moja mówi
        chmara idzie bedzie dyszcz
        • Gość: mimio Re: a ja czasem celowo przekręcam IP: *.chello.pl 28.01.07, 18:55
          i mówię:
          zady i walety (wady i zalety)
          nieść kaganiec oswiaty (zamiast kaganek)
          rozumuję (zamiast rozumię)
          jestem wykształcona (mam doktorat) ale czasem tak żartuję, no a potem ktos mnie
          opisze na forum-humorum brrbbrrr
          • Gość: roto Re: a ja czasem celowo przekręcam IP: *.attu.pl 28.01.07, 19:59
            A ja nie mam "doktorata" - mam pięć klas i w dupie to że ktoś ma doktorat i
            pisze o tym że czasami coś przekręci, bo każdemu może się zdarzyć doktórowi tyż.
          • Gość: Do mimio Re: a ja czasem celowo przekręcam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:44
            Gość portalu: mimio napisał(a):
            > i mówię:

> rozumuję (zamiast rozumię)
            > jestem wykształcona (mam doktorat) ale czasem tak żartuję, no a potem ktos mnie
            >
            > opisze na forum-humorum brrbbrrr

Sama się opisałaś na forum humorum! :))) Rozumię :DDDDDDDDD

ROZUMIEM. Naucz się. Doktorat to masz z czego?
            I jak zrobiłaś maturę (bo matura jest PRZED doktoratem, nieprawdaż?)
            Wstyd.
    • Gość: %%% Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.eu.org 28.01.07, 21:09
      pani doktór (zamiast doktor)
      kalisraki (kalesony)
      w aptece: pani magister :)

profesorka od chemii w liceum: chlór (tak jak wodór)

zasłyszane na stosiku mięsnym: naciupie mi pani tych kostków?

nawijanie nitki na śpindelke (w maszynie do szycia)

• kora3 A przepraszam, co zabawnego jest w pani magister ? 04.02.07, 17:15
        Gość portalu: %%% napisał(a):

>
        > w aptece: pani magister :)
        >
        >
        Bo tak w standardzie zwyczajowo mówi się do aptekarzy :)
        Podobnie, jak do lekarzy bez stopnia doktora "panie doktorze" , do nauczyciela w
        szkole średniej bez profesury "panie profesorze" - co w tym zabawnego?
    • Gość: wnuczka Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.it-net.pl 28.01.07, 21:19
      Moje Babcie były prostymi kobietami. Obie mieszkaly na Zamojszczyźnie.I, mimo,
      ze jedna z nich byla osobą bardzo oczytaną, elokwentną i madrą (druga też była
      mądra, ale bez oszlifowanej książkami mądrosci), obie posługiwaly się
      słownictwem, jakie było typowe dla ich miejsca zamieszkania. Babcia elokwentna
      inaczej rozmawiala z naszymi rodzicami i z nami, bez regionalizmow i gwary, a
      inaczej ze swoimi sąsiadami. Stąd słowa, przytoczone wyżej, są mi dobrze znane.
      Mało tego, swoim dzieciom często je przytaczam, i czasami zdarza się, że dla
      żartów używamy ich w codziennych rozmowach. Ja, mimo, że mp3 i laptop nie są mi
      straszne :), często mówię np. "laptok", bo w życiu codziennym tylko poprawna
      polszczyzna powinna (moje zdanie) być czasem ubarwiana. A, ze przy okazji
      odżywają wspomnienia i pamięć o tych, których z nami nie ma, tym lepiej.
    • Gość: roto Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.attu.pl 28.01.07, 22:23
      Naładować motór- naprawić motor
    • anksunamoon maślik i lizbijki 28.01.07, 23:57
      Babcia na masło masmix mówiła MAŚLIK, a mama na kobiety kochające inaczej: LIZBIJKI. No i takie znane, jak: interneta, awija na autobus tudzież avemaryja, lupczyk, piza...
      • anksunamoon Pytanie 29.01.07, 00:16
        A wiecie co to jest pralnica?? Bo podobno tylko u nas tak mówią...
        • roto Re: Pytanie 29.01.07, 00:17
          Metalowa tara do prania ?
      • Gość: agnes Re: maślik i lizbijki IP: *.crowley.pl 04.02.07, 23:21
        a co jest zle w wymawianiu lupczyk, tego "b" w srodku nie wymawiamy
        dzwiecznie , tylko wlasnie jako p
        chyba, ze nie o nazwe ziola tutaj chodzi..:)
      • Gość: Ratatam Re: maślik i lizbijki IP: *.chello.pl 28.02.07, 09:27
        Moja babcia ostatnio zapodała: gejki.
    • minas_anor A co powiecie na... 29.01.07, 00:17
      oszczytko???
      temperówka czyli...
    • Gość: Mary z pakamery Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.net-serwis.pl 29.01.07, 14:50
      harikriszna
    • Gość: KaroLajn Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 14:56
      Akcja taka - Babcia ogląda wiadomości. Mówią o jakimś wypadku - autokar i tir,
      ranni itede. Siedziałam akurat w kuchni jak Babcia sie zaczeła wydzierać:
      - Karolinaaaaaaaa! Patrz jaka MASKARADA!

podejrzewam, że chodziło jej o masakrę... ;P
    • demonii Re: najśmieszniejsze przekręcenia starszych osób 29.01.07, 19:42
      Nasz Dżony Brawo - mama mojego męża - często czyta obcojęzyczne wyrazy po
      polsku i tak jak w jejmniemaniu jest to napisane. Wychodza z tego kwiatki w
      stylu: "huk noris" "beti bery" na herbatniki,na tabletki Codipar, mówi
      co_di_par, ale do łez doprowadził nas tekst: film z gatunku "scjence fikcjone"
      :) no i nieśmiertelne rybki "kubiki" :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka