Dodaj do ulubionych

antybiotyki a antykoncepcja

31.12.11, 08:21
Witam serdecznie.
Od około roku biorę tabletki antykoncepcyjne Cilest. W grudniu (jeszcze smile) tego roku przechodziłam chirurgiczny zabieg dentystyczny, po którym musiałam przez około tydzień zażywać antybiotyk (nie pamiętam niestety jego nazwy, ale na ulotce było napisane, że może osłabiać działanie tabletek antykoncepcyjnych). Podczas brania antybiotyku nie zabezpieczałam się dodatkowo w żaden sposób, jako że po zabiegu nie miałam zbytnio siły na jakiekolwiek zbliżenia, a po trzech dniach przyjmowania antybiotyku zaczął mi się okres, także również i wtedy do zbliżeń nie dochodziło. Doszło do niego za to ostatniego dnia miesiączki. Przez kilka dni miesiączki zażywałam przepisany mi antybiotyk. Jak już wspominałam, żadnego dodatkowego zabezpieczenia nie zastosowaliśmy. Od tamtej pory współżyjemy regularnie i często. Czy powinnam bać się zajścia w ciążę? Czy raczej to niemożliwe?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: antybiotyki a antykoncepcja 31.12.11, 16:53
      Powinnaś.

PS. Podczas brania tabletek nie masz OKRESU, masz krwawienie z odstawienia.
    • klubgogo Re: antybiotyki a antykoncepcja 01.01.12, 18:37
      Podczas brania antybiotyku i 2 tygodnie po należy się dodatkowo zabezpieczać, w przeciwnym razie, nie chroni Cię nawet krwawienie z odstawienia.
      • iwonesik Re: antybiotyki a antykoncepcja 08.01.12, 20:24
        oczywiście, że masz się bać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka