agnes1996 20.04.07, 20:42 Wypisujcie najglupsze przerobki nazw lekow. Boze jak mnie to wkurza jak slyszę: ZYRTEX, Silmarux, syrop dla zakonnic(melisana), Buprom -(ibuprom), Apa , Ap-Ap, ( to chyba oczywiste)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Re: W aptece :-] 20.04.07, 21:23 MNie wkurzają leki, których nazwa kończy się na -ux, -ex, co sugeruje niezwykłą fachowość i wtajemniczenie, a rdzeń słowa to POTOCZNA nazwa choroby . Sztandarowym przykładem jest gripex. A duphalac na przeczyszczenie kojarzy mi się z dupą, i poniekąd słusznie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
soffia75 Re: W aptece :-] 20.04.07, 21:32 Ktoś z moich znajomych nazwę leku Cocculine (na chorobę lokomocyjną)uparcie przekręcał na "Cocolino" - jak płyn do prania; dobrze, że chociaż nie stosował tych substancji zamiennie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: W aptece :-] 20.04.07, 21:45 Myślę, że osoby spoza branży nie docenią wątku ;-)). Ja pamiętam, jak z bazy danych badania klinicznego przysłano mi dramatyczne zapytanie po nocy, co to jest ORANGUL. Pewnie zakodować nie mogli. Kojarzyło się już to z pomarańczą, już to z małpą (orangutan), ale odgadłam, że zapewne autorowi chodziło o Orungal (lek na grzybicę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: W aptece :-] IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.04.07, 23:49 He, he, znajoma mojej mamy była aptekarką i nawet prowadziła zeszycik z nazwami leków podawanymi przez ludzi. Np. syrop Tussipect był przekręcany na Tussisip, Relanium na Relamin. Idąc tym tropem, sama zupełnie już świadomie przerobiłam Tussipini na Tussissipi, bo mi się z Mississipi kojarzyło ;) A tak w ogóle to niektóre nazwy leków są tragiczne - jedne dla starszych i mniej kumatych osób (jak Pentaerythritol, czy jak mu tam było - może przekręcam, Propranolol, zwany przez ludzi po prostu Propanolem :D), albo wymyślone przez "pomysłowych" producentów, jak Donosan (czy Donosal), Dr Zgaga, Acatar - tyle, że chociaż wiadomo, na co są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: W aptece :-] IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.04.07, 00:11 najczesciej prosza o male zielone tableteczki...lub biale duze...a ty czlowieku mysl, kombinuj o co chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessi Re: W aptece :-] IP: *.crowley.pl 21.04.07, 00:39 Witam kolegów i koleżanki z branży, oto spora garść aptekarskich "pajacyków": Acidi borici Acici borici Adonis Afrodyzjak Afrin Krople afrykańskie Aqua purificata Aqua pure ex rura Alantan Atlantan Alantan Palantan Alax Ajax Alax Allach Altacet Alkacet Altacet Atlacet Amlozek Ambrożek, Ambroży Amol Bemol Amol Emolak Amol Krople Amora APAP Tabletki Apacz Aspargin Asparagus Aspiryna Bayer Aspiryna Bajerful Aspiryna Bayer Aspiryna Bajerancka Aspiryna Aspiryna Wedlowska Aspiryna C Tabletka szumieniejąca Aviomarin Ave Maryja Aviomarin Wio Maryja Aviomarin proszki na autobus Aviomarin tabletki antyPKS-owe Aviomarin tabletki do podróży Aviomarin Tabletki Telekomunikacyjne Azaryna Ażaryna Azaryna Arizona Bodymax Budimex Boldaloin Baldachim Boldaloin Tabletki na pierdznie Boraks z gliceryną Buraki z gliceryną Calcium dobesilate Calcium dobelisate Carbo medicinalis Czarne sadze Carbo medicinalis Sadza w tabletkach Chlorchinaldin Chochochaldin Cholagoga krople Olaboga krople Cholinex Tabletki z łysą głową Chrząstka rekina Szczęki rekina Chrząstka rekina Tabletki ze szczątkami rekina Cilest Cipest Concor Konkordat Corega Tabs Korektor do protez CRP RTV Czopki na hemoroidy czopki na muchomoroidy Clemastin Clemastor Debelizyna Debilizyna Disophrol tabletki na katar Desperat Duphaston Dupaston Echinapur Eszinapur Enema Płyn Esmeralda Epasel zdrowa rybka Esputikon Eskimos Fastum żel Chwast żel Fitolizyna Filotilozyna Fitolizyna Fliselina krem na nerki Fitolizyna Flizelina Flegamina Legumina Fitolizyna Fruktozepam Gaza jałowa Gaza jałowcowa Ginjal Dżidżal Ginjal Tabletki z jaszczurką Gelatum Al. Phosph. Kreda do picia Gripex. Grypsik na grypę haematoven Hematefon Ibuprom Ibumbrom Ibuprom Imbrumbrum Ibuprom Jebuprom Iruksol Iluksor Kalium hypermanganicum Kalcium do podmywania Kalium hypermanganicum Kwas buracany Kalipoz Kulilopez Kapsiplast Plaster na gorączkę Kapsiplast Plaster ogrzewczy Kapsiplaster Psi plaster Kompresy Kompresory Krem Ziaja Krem z jaja Krople Walerianowe Krople Wanilinowe Kwas Borowy Kwas Burowy Liść senesu Liść senegalu Liść senesu Liść sedesu Loperamid Lepper Amid Maalox To co pije smok Magne B6 Magnum B6 Manti w tabletkach Majtki w tabletkach Masło kakaowe Masło kałowe Maść borowinowa Maść z lasu na nogi Maść cynkowa maść cyjankowa Maść cynkowa maść ocynkowana Maść ichtiolowa Maść juchtjolowa Maść z sadła świstaka Maść z gwizdaka Maść z sadła świstaka Maść z jelonka Mefacit Ficatit Mikstura Pepsini Mikstura Musolini Minisiston Milisiston Molsidomina Molsidawca Nadmanganian potasu Magnolian potasu Nadmanganian potasu Filutek Nalewka z Gimkgo Biloba nalewka z Bilboa Nalewka z kozłka nalewka z kozła Naproxen Naprojen Natrium chloratum Naturium chloratum Nifuroksazyd Nisykorek Oeparol Tran z Wiesiołka Olbas Olspajs Olejek eteryczny Olejek erotyczny Olej z wiesiołka Olej z osiołka Olej z wiesiołka dwuletniego Olej z wieśniaka dwuletniego Opaski dziane Opaski dziergane Oscillococcinum Hasckoliceum Oscillococcinum Oszczylokokcinum Oxycort Opsikort Pabialgina Papabalgina Panadol Pan Adolf Panadol Pan Anatol Pasta Zinci Pasta z nici Pastylki Tymianek + Podbiał Tymianek Podbielany Pastylki Tymianek + Podbiał Pastylki Tymianek i Nabiał Patentex Oval Patentex ORAL Penicylina Pani Celina Pentaerythritol forte Piąty trotyl forte Piroxicam Pirochikam Piroxicam Piroksikum Plaster na odciski Nagniotki na odciski Płym Burowa Płyn Borowy Płyn do higieny intymnej Płyn do higieny intensywnej Podpaski na noc Nocki Podpaski pojedyncze Always Podpaski dziewczynki, jedynki dziewczynki Pomadka z Wiesiołka Pomadka z owsikiem Polopiryna Peloperyna Polopiryna C Polopiryna szumiąca Postinor Pustymor Prawoślazowy syrop Syrop z Prawego Ślazu Preparat przeciw wszawicy Płyn na niepokój w głowie Prestarium Prosektorium Prezerwatywy Bezpieczniki Prezerwatywy Izolatory erotyczne Prezerwatywy plemnikobójcze Prezerwatywy bakteriobójcze Prezerwatywy Durex Prezerwatywy z duralexu Prezerwatywy ze środkiem plemnikobójczym Prezerwatywy ze środkiem plemnikozabójczym Prezerwatywy Gumisie Prezerwatywy Gumku na babu Prezerwatywy Mantliki (dawniej na Śląsku) Prezerwatywy Trutka na bociany Propranolol Popapranol Prostapol Prostata w płynie Pyralgin Pelargin Pyralgin Peralgon Pyralgin Pilargin Radix Rhei zewrzonia na wychodek Raphacholin C Tabletki od bólu głowy - czarne Rapacholin Rafapalin Ranigast Ranin Ranigast Ramidas Ranigast Ramirez Ranigast Ranigaster Ranigast Regina Rutinoscorbin Rutinoskorpion Rutinoscorbin Rudy skorpion Rutinoscorbin Rutoskorpion Rutinoscorbin Rurkoskorbin Sal Vichy Woda Wisi na żołądek Słodzik Cukrzyk Spirytus salicylowy Spirytus salcesonowy Strepsils z miodem i cytryną Striptiz z miodem Sudocream Cudny Krem Sudocream Suchy Krem Sulfaguanidyna Sulfa coś tam Sulfaguanidyna Sulfagadzina Sulfaguanidyna Sulfaguminum Sylimarol Seminarol Syrop z Babki lancetowatej Syrop z Babci Syrop z Babki lancetowatej Syrop z Babci Flancowanej Syrop z Babki lancetowatej Syrop Babuni Syrop Prawoślazowy Syrop Prawośluzowy Syrop Prawoślazowy Syrop Lewoślazowy Syrop Prawoślazowy Syrop Prawosławny Syrop Sulfaguaiacoli Syrop Kaliguli Syrop Sulfaguaiacoli Syrop Kali Pomagali Świetlik gtt. oph. Błyszczek do oczu Tabletki do ssania Tabletki do cyckania Tabletki do ssania Tabletki do cycania Tabletki na chorobę lokomocyjną Tabletki na chorobę telekomunikacyjną Tabletki na kaszel Tabletki na kucanie (na Śląsku) Tabletki przeciwbiegunkowe Tabletki od biegni Tabletki przeczyszczające Tabletki na popęd kału Tabletki z krzyżykiem Krzyżaki Tabletki z krzyżykiem Tabletki cmentarne Tabletki z krzyżykiem Tabletki katolickie Tabletki wykrztuśne Tabletki tuśne Tabletki z Rzewienia Tabletki z grzebienia Tabletki z miłorzębu japońskiego Tabletki z jastrzębia japońskiego Tampony OB Koreczki OB Tampony Zatyczki od okresu Tampony z aplikatorem Tampony z duplikatorem Tampony z aplikatorem Tampony z replikatorem Termofor Pęcherz Termofor Guma na nogę Tertensif Ten Syf Test ciążowy Test przeciw ciąży Test ciążowy Test dzieciowy Tinktura z Gingko biloba Tinktura z Bilabango Tussipect Dusifest Validol Waldek Vasilip Wasyli Venoruton żel maść Wino Runo Venoruton żel żel Winetou Vichy deo roll-on Kulki Vichy pod pachy Vibowit Junior Zunior Witamina PP Witamina pyj pyj Woda borowa Woda wyborowa Woda JANA Woda Chrzciciela Woda utleniona Woda uletniona Wyciąg z rzewienia Wyciąg z szerszenia Wenflon Teflon Wenflon Wolfram Wenflon zielony Zielone wyrfloki Yohimbina Jarzębina Zastrzyki Pijawki Ziele Skrzypu Ziele skrzepu Zincteral Zing Taral Zioła Figura Zioła Wigury Zioła Hipokrates Zioła Herkules jak sobie przypomnę to jeszcze coś wpiszę;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnes1996 Re: W aptece :-] 21.04.07, 10:29 WOW!!! respect ;-)) widac moj staz w branzy jeszcze krotki,lub kolega notuje skrzętnie wszelkie neologizmy? Przypomniala mi sie dzisia jeszcze tabletka z przedzialkiem, lub tabletka z kogutkiem :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: agnes1996 IP: 85.112.196.* 21.04.07, 13:50 :) tabletka z kogutkiem...wiem co to takiego. Za czasów mojego dzieciństwa były takie tabletki od bólu głowy, pakowane w przezroczystą folię i widniał na tej folii wizerunek kogutka. Jak babcię bolała głowa to prosiła: "kup mi w kiosku kogutki". Teraz ludzie proszący o tabletki z kogutkiem pewnie mają na myśli jakiś środek na ból głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: W aptece :-] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 12:00 Dzięki.Nie jest potrzebny gaz rozweselający.Dobrze,że mam wygodną pozycję siedzącą ,bo już turlałabym się popodłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessi Re: W aptece :-] IP: *.crowley.pl 21.04.07, 12:40 Tu macie jeszcze trochę tekstów, śmiech to zdrowie: Bo my z żoną staramy się dziecko karmić piersią Tabletki na złamanie ręki Poproszę tabletki musujące na gardło i Apap do nosa w sztyfcie Ja bez kolejki, bo ja chora jestem Czy jest Vaxigrip? -Tak. -To czy może mi go Pan lodem obłożyć? Ile kosztuje normalny NAN ? Coś na zapalone dziąsła ! Hydrocortisonum 200 mg tabl. DS 3 x 1/3 tabletki !!!!!!! Poproszę jakiś dobry antybiotyk na grypę !! Maść przeciwbólowa na H - Aha ! - Naproxen. A te tabletki dojelitowe, to z której strony się stosuje? A gołych krążków nie ma ? Małą Renie poproszę = Rennie x 24 Plastry jednorazowe poproszę ! Poproszę to na pamięć z zakonnicami ! - (Melissana Closterfrau) Czy są tampony OB na sztuki ? Doxycyclina na receptę?!? A to takie delikatne... Test przeciwciążowy !!!!! JASNE !!!! Proszę sprzedać 8 szamponów pipi i proszę dyskretnie zapakować Jakiś lek na menty nie znam innego wyrazu Płyn od wszuf Na pośladki linomag lub termentiol do buzi aplitin i kali Poproszę coś na hemolajty (hemoroidy) Niech mi Pan te podpaski zapakuje żeby było etycznie Corega Tabs sypki zel do protez Poproszę coś do nacierania klatki z piersiami ! Dwie ichtioliny poproszę Dziecko w aptece - Poproszę gilotynę dla babci (chodziło o jodynę). Poproszę to co bierze w telewizji facet Poproszę foremki do kału Poproszę cysternę na mocz Z recept lekarskich Duomox Dumox Polcortolon Pol Kortolon D.S. 3x1tbl na pół godz. przed wystąpieniem objawów D.S. 1X dziennie pół kropli Cilest 3 x 2 tabl. Hiconcil Chikoncil Afrin Aphrin No-spa Nos-pa Paski One Touch Łantacze paski Ciekawostki: Te tabletki uspokajające ziołowe Pramolan Poproszę Relanium do przysypywania na ranę Rudotel jest na receptę? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: W aptece :-] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 12:46 Z recept : Acid bios Femina (Lacibios femina) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhh Re: W aptece :-] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 13:23 prezerwatywy - gumki do pofiglowania lub " poprosze 4 paczki swiętego spokoju " ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: W aptece :-] 21.04.07, 13:56 aaa przypomniało mi się że u nas w domu na buerlecytynę mówi się "nalewka sojowa", bo jest na soi i zawiera alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: W aptece :-] IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.04.07, 14:51 Piękne :D myślę, że część to ludzie dla śmiechu gadają, jak te gumisie, ale wszystko cudne :D Foremki do kału i cysterna na mocz mnie rozwaliły! Odpowiedz Link Zgłoś
future_phd Re: W aptece :-] 21.04.07, 23:42 Skroty, ktore sa juz oficjalnie zakazane, mimo wszystko kilka: Dopa - Dopamine hydrochloride (Dopamine HCl) Levo - Levophed ((Norepinephrine HCl) Levoflocacin albo Levoquin MS lub MSO4 - Morphine Sulfate MgSO4 - Magnesium Sulfate (fakt, bylo zlecenie "MgSo4 3gm IV over 2 hrs" i ktos odczytal nabazgrane MgSO4 jako MSO4 i podal pacjentowi 3 GRAMY Morphiny. Efekt - wiadomo. Stosowanie "U" (jako "units" - nabazgrane kojarzy sie z zerem, np. 5U Regular Insulin SQ mozna odczytac jako 50 Reg. Insulin SQ. Fakt, ze takie cos (podobnie jak i 3 GRAMY Morphiny) powinno zapalic w mozgu czytajacego czerwone swiatelko. ReoPro jako ABCIXIMAB dobija mnie. A inne pomylki - podobnie brzmiace: Amiodaron-Amrinon Cardizem-Cardene Cefuroxime-Cefotaxime Colace-Calan Diprivan-Diflucan Elavil-Plavix Furosemide-Torsemide Glucophage-Glucofag Hydrocodone-Hydrocortisone Inderal-Isordil Klonopin-Klonidin Lovenox-Protonix Methylprednisolone-Prednisone Narcan-Norcuron Oxybutynin-OxyContin Prinivil-Proventil Quinidine-Quinine Remegel-Renagel Solu-Medrol-Depo-Medrol TNKase - t-PA Ultram-Voltaren Versed-Vistaril Xanax - Zantac Zofran-Zosyn To tylko kilka pierwszych z brzegu. Wiele z tych lekow ma TOTALNIE inne zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: W aptece :-] 22.04.07, 00:49 Pytanie o tabletki dojelitowe nie jest takie głupie, jak się dobrze zastanowić. My wiemy, że leki można podawać dojelitowo lub pozajelitowo (parenteralnie), przy czym podanie doodbytnicze zalicza się do pozajelitowego, bo służy temu, żeby się lek przez sploty żylne wchłonął do krążenia i ominął krążenie wrotne. Ale osoba zaopatrzona jedynie w zdrowy rozsądek i wiedzę na poziomie matury tego nie wie, a szczerze mówiąc do jelita bliżej od tej drugiej strony (odbytnica to wszakże fragment jelita grubego) niż od ust (jama ustna, przełyk, żołądek i dopiero zaczyna się jelito). Po prostu określenie "tabletka dojelitowa" jest skrótem myślowym i producent powinien beknąć za użycie tego określenia na opakowaniu, czyli jako informacji dla pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
nurse_manager Re: W aptece :-] 22.04.07, 17:06 Mala uwaga. Moga byc leki ROZPUSZCZAJACE sie dopiero w jelicie, jakkolwiek tu wierze ze chodzi po prostu o czopki. Dowcip sprzed lat. Poprosze Globulki Zet Sluze. A jak to sie uzywa? Dopochwowo. To prosze o pochwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: W aptece :-] 23.04.07, 12:25 sliczne :) nic dodac nic ujac... Dorzuce tylko sól z głanidyny - Sulguanidina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: W aptece :-] IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.04.07, 23:07 A nie Sulfaguanidyna czasem? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
irma28 Re: W aptece :-] 24.04.07, 19:55 Wielkie serdeczne dzięki!!! Dawno się tak nie uśmiałam, kapitalna ta lista!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: W aptece :-] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:09 Donoszę uprzejmie, że na "Wenflon" przez dłuższy czas mówiłam "Wentlon", a raczej "Fentlon", bo tak mówiły pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: W aptece :-] 23.04.07, 12:23 kiedys slyszalem od starszewj kobieciny Ave Maria. Okazalo sie ze chodzi jej o aviomarin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: W aptece :-] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:36 Stojąc kiedyś w kolejce w aptece słyszałem jak jakaś babulinka kupowała lek osłonowy, cytuję: "lacipedofil" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
winky2 Re: W aptece :-] 23.04.07, 21:15 Ja dzisiaj umarłam jak pani poprosiła o "plajstry" Odpowiedz Link Zgłoś
ignisia Re: W aptece :-] 23.04.07, 22:26 Ja zamiast poprosić o maść z jadem żmiji (viprosal)w roztargnieniu poprosiłam o "maść ze żmiją lekarską":-) Odpowiedz Link Zgłoś
ignisia Re: W aptece :-] 23.04.07, 23:08 Na opakowaniu narysowany jest dyskobol:-)moja babcia też miała fajne określenie na tą maść: poproszę maść ze sportowcem:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: W aptece :-] 23.04.07, 23:16 aaa, to chyba WSZYSTKIE babcie tak mówią. (moja babcia mówiła: maść dla sportowców ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmega Re: W aptece :-] 24.04.07, 20:46 najbardziej mnie wkurza jak mówia 'pani magister' Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: W aptece :-] 24.04.07, 20:56 notorycznie myli mi sie Rutibal z Rubitalem (taki syrop) Pulmex z Plumexem (masc wygrzewajaca dla dzieci i niemowlat) zolte tabletki to u mnie Nifuroksazyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessi Re: W aptece :-] IP: *.crowley.pl 24.04.07, 22:57 Nystatyna dopochwowa- nystatyna dowcipna Tran Mollers -tran Moliera Sulfacetamid w minimsach -sulfacetamid w tipsach Odciągacz Lakta -obciągacz lakta cdn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: W aptece :-] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:22 A ja słabnę jak ktoś przede mną prosi farmaceutkę: poproszę ten lek co reklamują za 5,99. Nie wiem jak się nazywa, ale w reklamie koleżanka daje go innej w biurze. No nie ogląda pani?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Syrop dla zakonnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 11:09 Czy możesz rozwinąć wątek o syropie dla zakonnic - melisanie ? bez ;) alkoholowy czy jak ? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Syrop dla zakonnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:29 Dzis umarłam ze smiechu. Przyszla do apteki bardzo elegancka, w srednim wieku pani i poprosiła o jakis lek na cyt."RŻNIĘCIE" w brzuchu.. Zapytałam cicho..na co? ... i uslyszalam ..To pani powinna wiedzie co to jest jak tak rżnie w brzuchu..!!!! Nie wiedziałam, musze sie jeszcze duuuuuuzo nauczyc. Sprzedałam jej stoperan :-) Odpowiedz Link Zgłoś