Gość: me IP: *.proxy.aol.com 20.01.08, 00:57 dawajcie, po slowie wiewiorka- drewnyj kocur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 20.01.08, 01:02 Howori radio praha mi sa neboime,leno mami stracha. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 14:36 To akurat jest po słowacku. I to bardzo połamanym. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 23:20 cloclo80 napisał: > To akurat jest po słowacku. I to bardzo połamanym. WYBACZ MU, TO NAPISAL GORAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluk s polsko Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.4web.pl 22.01.08, 11:10 sam jesteś drewnyj kocur....naczytasz sie głupot i powielasz...tragedia...ja nie wiesz dokładnie to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacud Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.bb.sky.com 18.03.09, 13:49 to jest dobrze..w czesku tak mowime o polskich wieworkach -drzewo kocur ..hahaha..przepraszam ale jest sem z czeska a nie wiem dobrze polski..:) Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanekb Re: czeski jezyk najpiekniejszy 18.03.09, 14:16 Czy w Warszawie, bodaj na Świętokrzyskiej, nadal istnieje Instytut Zachodni ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.04.09, 13:44 Właśnie czytam "Przygody dobrego wojaka Szwejka w oryginale i taki oto autentyk z cyklu "dachovy zasranec": "ocni klapky", czyli powieki: "Pak řekl k druhému, že reflexe jsou úplně správné, načež druhý zakroutil hlavou a počal Švejka sám klepat do kolena, mezitímco první rozevíral Švejkovi oční klapky a prohlížel jeho pupilu." Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: czeski jezyk najpiekniejszy 11.06.09, 15:10 'ocni klapky' to chyba po prostu 'oczne klapki', bo powieka to 'ocni vicko'. choć nie wiem co śmieszniejsze, oczna klapka czy oczna wieczko:) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nieprawda, po prostu veverka 20.01.08, 01:43 skutecnost - rzeczywistosc pachnout - smierdziec a to dla nostalgikow filmovezvuky.fdb.cz/chalupari/zvuky/orchestrion.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
dobryrocznik64 Re: nieprawda, po prostu veverka 20.01.08, 02:17 blok na pokutu /sorry,to fonetycznie/ - mandat drogowy.Od otrzymania tego dokumentu zaczela sie miliony lat swietlnych temu moja pierwsza podroz wlasnym samochodem na teren CSRS. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: nieprawda, po prostu veverka 20.01.08, 12:31 Gdy byłem z moim wujkiem w Słowacji po spirytus to dostaliśmy taki "blok na pokutu". Policjanci patzryli się podejrzliwie gdy ujrzeli, że na widok mandatów zaczęliśmy się śmiać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: nieprawda, po prostu veverka IP: *.aster.pl 21.01.08, 21:33 "Miłość nie unosi się pychą" (z 1 Listu do Koryntian): "Laska se ne vypina". No i słynne (legendarne) trio czeskich hokeistów: Popil, Porouhal a Smutny. Odpowiedz Link Zgłoś
tor-tilla Re: nieprawda, po prostu veverka 08.10.09, 19:26 Ja tam dostałam pokutne listki tytułem mandatu w Pradze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: czeski jezyk najpiekniejszy 20.01.08, 02:16 > wiewiorka- drewnyj kocur Ojejku, jakie słodkie! Powiem moim dywanowym kocurom, jakie mają wygimnastykowanych kolegów w Czechach! Sama pamiętam tylko sławetne "Opor je marny, budete asimilowani"... czyli "Resistance is futile" ze Star Treka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A wiecie co to IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.08, 05:11 gramofonova deska? Odpowiedz Link Zgłoś
zas_ale_pyra Re: A wiecie co to 20.01.08, 06:56 Podem se podivat' te brzdy (pojdziemy ogladac hamulce). Bohush volal z Ameryki (Bohusz dzwonil z Ameryki). Zmrzliny - lody Autentyczne, nie zadne "drevnyje kocury"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo Re: A wiecie co to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 13:10 sęk w tym, że drewnyj kocur to autentyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedźmin Re: A wiecie co to IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 13:56 Jeżeli już, to nie "drevnyj", tylko "dřevni" ( czyta się "drzewni"), a po drugie wg słownika to "veverka". Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: A wiecie co to 21.01.08, 16:52 Nie wyobrazam sobie inaczej Szwejka jak tylko po czesku. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: A wiecie co to 21.01.08, 16:55 I tylko i wyłącznie w wersji z Rudolfem Hrusinskim seniorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedźmin Re: A wiecie co to IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 20:32 Dokładnie: gramodeska, a płyta CD to "cedečko". Odpowiedz Link Zgłoś
miss.capricorn Re: czeski jezyk najpiekniejszy 20.01.08, 15:35 no na tyle, co ja to rozumiem, to to wcale nie jest śmieszne, ale może coś do mnie nie dociera albo też nie zauważyłam jakiejś subtelnej nutki ironii?! Odpowiedz Link Zgłoś
miss.capricorn Re: czeski jezyk najpiekniejszy 20.01.08, 15:36 ale żeby było wesoło jednak, bo to FH, to powiem, że po czesku (i po słowacku też) słowo 'zgryz' brzmi 'chrup' ;D Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: czeski jezyk najpiekniejszy 20.01.08, 17:25 Pytle na odpadky=worki na śmieci. Taki napis widziałam na w/w, kiedy je kupowałam w Rossmannie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 14:56 Owszem, ale psi los lepiej wyrazili już Słowacy: pl.youtube.com/watch?v=eIdTwUuGFnA Pieśń prosta i szokująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepik's brewery "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.smstv.pl 20.01.08, 17:28 Ale widać moda powraca, tylko szkoda, że połowa niby-czeskich określeń to urban legend bohemistyki niestosowanej jest:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 20.01.08, 17:56 Gość portalu: pepik's brewery napisał(a): > Ale widać moda powraca, tylko szkoda, że połowa niby-czeskich określeń to urban > legend bohemistyki niestosowanej jest:))) No ba, ale przecież dlatego właśnie są śmieszne :)) Tak jak ten mityczny "Pan Havranek", o którym Czesi nigdy nie słyszeli, a który w Polsce jest chyba najlepiej znanym Czechem :) No może teraz zostanie zdetronizowany przez Jozina... :D Czeski język jest uroczy, sympatyczny i miły dla ucha Polaka, a na jego gębie wywołujący uśmiech Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 20.01.08, 19:39 proti prachu to w którymś ze słowiańskich języków jest "przeciwłupieżowy" (na szamponie") W autobusie jedziemy z Czechami, my po polsku, oni po czesku. Ja: - No i gdzie to wolne miejsce? Czech: - Na zadu. coca-cola to je ono tytuły filmów: "Lasky jedne plavavlasky" (Miłość blondynki) "Bolek a Lolek na lovu" (film gejowski? ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 21.01.08, 14:44 kochanica-francuza napisała: > proti prachu to w którymś ze słowiańskich języków jest >"przeciwłupieżowy" (na> szamponie") Proti prachu to znaczy przeciwko kurzowi. Gdyby chodziło o łupież to powinno być "proti lupum". > W autobusie jedziemy z Czechami, my po polsku, oni po czesku. > > Ja: - No i gdzie to wolne miejsce? > Czech: - Na zadu. > > coca-cola to je ono > > tytuły filmów: > > "Lasky jedne plavavlasky" (Miłość blondynki) To jest piwko małe. Mój typ to: "Kraska a zvire" (Piękna i bestia (by Disney)). > > "Bolek a Lolek na lovu" (film gejowski? ;-))))) Znaczy się na polowaniu. A jak już jesteśmy przy temacie to, "daj mi buziaka" wykłada się na "daj mi pusu". I co sobie Anglicy pomyślą? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 22.01.08, 16:55 > > Proti prachu to znaczy przeciwko kurzowi. Gdyby chodziło > o łupież to powinno być "proti lupum". > Oj fakt. Czy też lupinam? > > > "Bolek a Lolek na lovu" (film gejowski? ;-))))) > > Znaczy się na polowaniu. Wiem. W naszym języku istnieje wszak słowo "łowy". Nie chciałam kłaść dowcipu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.aster.pl 21.01.08, 18:13 A propos miłości blondynki - słyszałam kiedyś po czesku hymn o miłości z listu do koryntian. To jest tak śmieszne, że ciężko wytrzymać, niestety, nie potrafię powtórzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 22.01.08, 09:37 No nie wiem. Proszę, to ściągnięte z czeskiej wersji: 1 Kdybych ovládal všechny řeči světa a uměl mluvit vznešeně jako sám anděl,ale neměl v sobě lásku,jsou má slova jen prázdnými zvuky jako dunění zvonu nebo řinčení plechu. 2 A kdybych se mohl honosit, že mými ústy mluví Bůh a že znám veškerá tajemství,a kdybych měl tak velikou víru,že bych dokázal přenášet hory- jestliže nemám lásku, nejsem nic. 3 A kdybych rozdal všechen svůj majetek a nechal se třeba i upálit,a přitom bych to dělal bez lásky,není to k ničemu. 4 Láska je shovívavá, laskavá, nezná závist.Není chlubivá a domýšlivá, 5 nejedná nečestně,nehledá svůj prospěch,nerozčiluje se pro nepochopeníani nevzpomíná na křivdy, 6 není škodolibá,ale má zálibu v pravdě.Se vším se dokáže vyrovnat; 7 její víra, naděje a vytrvalost jsou nevyčerpatelné. 8 Láska nemá konce.Proroctví umlknou, jazyky domluví, vědění se rozplyne; 9 vždyť všechno naše poznání je kusé a všechna vnuknutí omezená; 10 až jejich místo zaujme úplnost a dokonalost,všechno kusé a omezené bude překonáno. 11 Dokud jsem byl dítě,byl dětský můj rozhled i způsob myšlení.Z dětských bot jsem však vyrostl a spolu s nimi jsem odložil i dětské představy. 12 V tomto životě můžeme vidět jenom cosijako zamžený obraz v zrcadle,ale pak staneme Bohu tváří v tvář.Zatím ho známe jen z nepatrné části;pak ho budeme znát tak úplně,jak on už nyní zná nás. 13 Tři věci jsou silnější než smrt:víra, naděje a láska.A největší z nich je láska. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 08.10.09, 21:35 proti prachu to w którymś ze słowiańskich języków jest "przeciwłupieżowy" (na > szamponie") Krasne vlasy bez lupin - Piękne włosy bez łupieżu, ze słowackiej reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.proxy.aol.com 21.01.08, 00:45 Czecha, ktorego poznalem dawno temu smial sie z mojego polskiego a ja z jego czeskiego, taki byl fajny Ja niestety nie mam slownika czeskiego cipki-takie serwetki dekorujace dawne kredensy rura-piekarnik laska-milosc no i te odchody autobusow...hahah Jego bardzo cieszyl nasz Dywan, bo oni mowia Ponozki... Mysle, ze tak jak wszedzie, sa gwary, tak wiec wiewiorke nazywal d drewnym kocurem. a mam napad, to chyba Mam pomysl.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.proxy.aol.com 21.01.08, 01:04 poprawka ponozki to skarpety pomylilem sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:48 tyle ze w jezyku czeskim nie ma koncówki -ow ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.pp.htv.fi 21.01.08, 18:13 dywan to koberec! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 22.01.08, 06:35 dział sprzedaży = odbyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: si Ten piekarnik to trouba a nie rura chyba! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.01.08, 10:37 Z tego co pamietam z dawnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 25.01.10, 10:50 Z tymi odchodami autobusów, to da się prosto zrozumieć. Zbieram stare rozkłady jazdy pociągów. Najstarszy mam z 1905 roku z Królestwa Polskiego, ówczesnego. Wtedy pociągi nie odjeżdżały, jak dziś, a zwyczajnie odchodziły ze stacji. Dziś mamy rubryki: odjazdy i przyjazdy. W tym rozkładzie z 1905 roku są Odchody i Przychody pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lifter Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 15:16 Ale to dziala i w druga strone: powiedz Czechowi np. "zażenowany grzdyl" a dostanie śmiechawki. Podobnie jak sluchajac piosenki Mazowska "Kukuleczka kuka, chlopiec dziewki szuka", bo u nicu "szukać" oznacza troszke coś innego - pie...ć :). A "kogutek" to u nich "duzy fiut" wiec sam pamietam jak dwoch Czechow zlewalo gdzies na Pojezierzu Mazurskim, patrzac na nazwe stacji "Kogutki". Ale wrocmy do jezyka czeskiego. To co podam to z pamieci i fonetycznie, wiec w realu moze byc ciut inaczej, ale... "klapacz" - fortepian "urwać lepek" - ściąć glowę. (Jak usłyszałem w filmie, że krolowa Elzbieta kazala "urwać lepek" Marii Stuart to wymieklem". "Zachacha fifulka od Mocarta" - to po prostu "Zaczarowany flet" Mozarta. "Momentalnie nieprzitomna" - chwilowo nieobecna "Ja sem wyrajcovana" - jestem podniecona. (Nie pytajcie skad to wiem :P). A to dla mnie wisienka na szczycie tortu - fragment instrukcji pierwszej pomocy, chodzi o wywolanie wymiotow poprzez wlozenie palcow do gardla. Czyli: "STRCZ PRST W KRK!" Ahoj! Oh jo... Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 25.01.10, 10:51 Zachlastana fifulka jak już. Momentalnie, to nie chwiliowo, a obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
menopa Re: "Mam napad", "odchody autobusów".. itd 25.01.10, 14:43 Jak pisałam ten limeryk, to takie określenia krążyły po necie. Ni w ząb nie znam czeskiego! miałam "napad" na takie wierszyki, jeszcze "czerstwa" menopa. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
bogdanekb Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 08:24 Jakis czas temu w Warszawie -> grupa czeskich turystow stoi na chodniku, tp chyba na Swietokrzyskiej bylo, i wszyscy pokladaja sie ze smiechu. Na pytanie, co ich tak smieszy po 15 min. jeden gosc sie opanowuje i powiada : - Wy Polacy, to nawet do spraw WC musieliscie instytut powolac, he,he.. A poszlo o Instytut Zachodni - po czesku "zachod" to toaleta. <*> Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 10:52 I pewnie jeszcze ty byles tego swiadkiem? URBAN LEGEND Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 23.01.08, 16:47 Aż strach pomyśleć, co Czesi chcieliby zrobić na warszawskim Dworcu Zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 A polski nie? 21.01.08, 14:41 Zamiast zmyślać, pooglądajcie sobie "Ceskou televize" albo tam pojedźcie. "Rohovy kop" - rzut rożny, "otazka" - pytanie, "omacka" - sos, "vlak" - pociąg i wiele innych, których akurat nie pamiętam. Ale czy ktoś z was się zastanawiał czemu czeski nas śmieszy a rosyjski, ukraiński czy chorwacki nie? Albo jak polski słyszą Czesi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: A polski nie? IP: 91.198.246.* 21.01.08, 15:01 z autopsji wiem, że śmieszność jest symetryczna w tym przypadku - kiedyś z Czechami spędziłem z godzinę umierając ze śmiechu na brzmienie zwyczajnych słów (powiedzcie Czechowi co to szczur, albo świnia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: A polski nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 01:59 A spróbujcie czegoś tam "poszukać" - umrą ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: A polski nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 01:57 Mam częste kontakty z braćmi Słowakami i Czechami i dla nich najzabawniejszy jest Polski. Ale skoro są tak podobne i jednocześnie różne to musza bawic... Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: A polski nie? 22.01.08, 09:06 No właśnie, zapewne Hiszpanie nabijają się z Portugalczyków, Szwedzi z Norwegów, Niemcy z północy z Austriaków, Amerykanie z Anglików... Ale dzięki temu jest wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Zapożyczeniom śmierć. 21.01.08, 14:50 Na fali tej tendencji wypada wspomnieć: rozhlas - radio (w sensie medium, nie urządzenia) pocitac - komputer longplay - lp platnia auto - vozidlo ekran - obrazovka zavinac - znaczek @ Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Zapożyczeniom śmierć. 18.06.09, 12:50 Odbiornik (radiowy albo telewizyjny) = přijimač. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Zapożyczeniom śmierć. 07.01.10, 17:58 > auto - vozidlo O, i tu widać prostą logikę braci z poludnia. Bo przecież każdy człowiek wie, że samochód jest od wożenia tyłka a nie od tego żeby samemu chodzić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lezbobimbo Re: Zapożyczeniom śmierć. 07.01.10, 18:39 anahella napisała: > > auto - vozidlo > O, i tu widać prostą logikę braci z poludnia. Bo przecież każdy człowiek wie, że> samochód jest od wożenia tyłka a nie od tego żeby samemu chodzić. :) A divadlo tez genialne, okresla wszak, ze mozna sie dziwowac sztukom, o. A nie jakis tam tyjater zapozyczony, fu, fu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rur Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.08, 14:56 to nieprawda- pytałem znajomą czeszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny Prezydent Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:05 Poruha - awaria rypadło - koparka ćerstwy - świeży No i nigdy nie szukaj żony czeskiego kolegi Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 15:21 Napis na kontenerach na śmiecie: "smesny odpad"! Albo jak kolegę prosiłyśmy, żeby nie mówił do nas "divki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.riz.pl 21.01.08, 15:42 brambory: ziemniaki hranolky: frytki vlak to jak wspomniano pociąg, pociąg express to rychlik :)))) jahody: truskawki divadlo: teatr, np. narodni divadlo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.riz.pl 21.01.08, 15:44 i co mnie totalnie zaskoczyło: znajomi Czesi twierdzili, że jęz. polski brzmi im w uszach jak mowa dziecka :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:51 nie chodzi o brzmienie. W jezyku polskim jak mówisz coś oficjalnie mówisz "Proszę, niech Państwo zrobią..." i te pe. Czesi w formach oficjalnych mówią przez WY "Delejte... , prosim Vas." stąd się wzięło, że j. polski jest jezykiem małego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 15:42 właśnie, mi się zawsze wydawało, że polski brzmiałby dla czecha raczej jak mowa jakiegoś gruboskórnego dziada - skoro dla nas ich zwyczajne słowa często brzmią jak zdrobnienia, to dla nich nasze zwyczajne - zapewne jako zgrubienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
ivva1 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 16:30 Z tymi "jahodami" to przypomniała mi się historia.Jak byliśmy na Słowacji, gospodyni u której wynajmowaliśmy kwaterę opowiadała jak nazbierała takie wielkie "jahody" (pokazując na śliwki węgierki ,które akurat jedliśmy). Patrzyliśmy na nią z niedowierzaniem,do momentu jak nie zaproponowała,że przyniesienam trochę.Tym większe było zaskoczenie,że przyniosła truskawki. Paradajki-pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedźmin Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 21:14 Nie "paradajki", tylko "rajčata". Odpowiedz Link Zgłoś
miss.capricorn Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.04.08, 10:29 'paradajky' są po słowacku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskidnik Re: slovensko-polske zestawienia ;) IP: *.chello.pl 21.01.08, 15:54 a jakie odgłosy wydają zwierzaki po słowacku? w większość podobne jak po polsku, z wyjątkiem żab: one nie robią kum-kum, ale kwa-kwa :D jedna ze Słowaczek nie mogła wyjść z podziwu na dworcu PKS w Zakopanem z naszego napisu na kiosku: "Prasa"... co jest równoważne świni ;) aż zrobiła zdjęcie :) ciekawa jest zamiana znaczeń słów "łaska" i "miłość": polska "miłość" to słowacka "laska", a polska "łaska" to słowacka "milost'" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
clooney_g Re: slovensko-polske zestawienia ;) 21.01.08, 15:57 "Prasa"... co jest równoważne świni ;) aż zrobiła zdjęcie :) > > PRASATA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikk Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) IP: 193.165.135.* 21.01.08, 16:16 Polacy ciagle ida DO kogos. Po czesku DO zawsze oznacza do srodka.. Np. Chceš ke mě? - Chcesz (isc) do mnie? Chceš do mě? - Chcesz wejsc we mnie? :-) Inne polskie slowa przyprawiajace Czechow o palpitacje serca: Moja zona poszla. oznacza: Moja zona zdechla. Swinia - po czesku prase. Slowo "svině", to, co prawda tez chrumkajace zwierze, ale jest to po czesku przeklenstwo. A Czesi (no, moze poza Ostrava) nie przeklinaja nawet w 10% tak, jak Polacy. Jest mnostwo polskich wyrazow, ktore brzmia po czesku jak zdrobnienia, ale Polacy dadza sie pociac za to, ze to czeski jest zdrobnialym jezykiem. Np: Zapalniczka (zapalovač) Popielniczka (popelník) I cale mnostwo innych. Poza tym polski brzmi dla Czecha jak ciag miekkich glosek. Ciegle ś, ź, ć.. Dodac nalezy, ze czeskie ucho slyszy sz, ż, rz, cz jako miekkie spolgloski. Kilka przykladow dziewięć - miekkie dz, zmiekczone w, miekkie ć. 3 spolgloski i trzy miekkie. Po czesku - devět - wszystko twarde. 3 spolgloski w tym 3 twarde. cierpieć (prawdziwe cierpienie dla czeskiego ucha. trpět - ta sama sytuacja. Czesi umieraja ze smiechu, kiedy slysza "kamizelka kuloodporna". Rozumieja to, mniej wiecej, jako "Kurteczka jajowstrętna" (jajo- w sensie jader.. ;-) ) Mam tez taka rade dla wiekszosci forumowiczow - wsadzcie 95% waszych "autentykow" miedzy bajki, lepiej na tym wyjdziecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) 21.01.08, 16:48 > Czesi umieraja ze smiechu, kiedy slysza "kamizelka kuloodporna". >Rozumieja to, mniej wiecej, jako "Kurteczka jajowstrętna" (jajo- w > sensie >jader.. ;-) ) Protistrelova vesta też budzi u nas niepoważne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikk Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) IP: 88.103.91.* 21.01.08, 20:57 masz na mysli "neprustrelna vesta"?;-) Hmm, jeszcze zaden moj znajomy sie z tego nie smial:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) 21.01.08, 21:19 Gość portalu: mikk napisał(a): > masz na mysli "neprustrelna vesta"?;-) Brzmi jak "Swięta dziewica nie do sprucia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepik's brewery Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) IP: *.smstv.pl 21.01.08, 21:24 pl.wikisource.org/wiki/Ba%C5%9B%C5%84_o_trzech_braciach_i_kr%C3%B3lewnie E, to chyba nie ta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepik's brewery Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) IP: *.smstv.pl 21.01.08, 21:17 Może na co dzień nie klną, ale przypominam sobie anegdotkę z ust Szołajskiego albo Knapika, który w czeskim filmie, nie dla dzieci chyba, był raczył jąć się narracji, gdzie zdradzony mąż krzyczał: - ona se skur-vila, one se skur-vila!!! (lektor:) - ona mnie zdradziła, ona mnie zdradziła:) Inna mówi o ichniej mentalności z czasów bratniej pomocy w 68 r., kiedy to jakiś politruk na wiecu rzekł, że teraz to naprawdę zapanuje tu komunizm; padła odpowiedź: „Ja se ne boim! Ja mam raka!” Nic tam, ja ich lubię i uważam, że pepikowe pivo i ceska zbrojovka (cezetki) są w światowej czołówce nie bez przyczyny. Oportuniści to jakich mało, a jakże, tyle że to nie mój i chyba nie ich problem, a raczej nasz i naszego mesjanizmu hist. I tyle. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Pokazmy Polakom, jak zabawny jest polski :-) IP: 165.72.200.* 22.01.08, 10:59 > Mam tez taka rade dla wiekszosci forumowiczow - wsadzcie 95% waszych > "autentykow" miedzy bajki, lepiej na tym wyjdziecie :-) dokladnie! co za bzdury tu ludzie wypisuja to az glowa boli! mieszkam od 3 lat w Anglii z Czechami i Slowakami, na studiach mialem tzw. SCS i gramtyke historyczna jezykow slowianskich, moja przyjaciolka jest Morawianka i mam te jezyki na codzien w domu. 1. to co tu ludzie wypisuja to stek bzdur, zupelnie nie znaja czeskiego! 2. slowacy i czesi maja taka sama beke z polskiego, przyklady? - smerfetka - sikawka - pilka nozna - koszykowka - hulajnoga (hulit - jarac trawe, no to rozumiecie: "zjarana noga" - w sensie "spalona marihuana") - szczur - swinia - samochod, samolot - szukac jak mowi moja przyjaciolka: "polstina je srandovny jazyk" ;-))) i duzo w tym racji ale podoba mi sie np. "kukatko" -> wizjer w drzwiach ahoj! Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 16:31 necekoladova gumovita cukrovinka ovocna - żelki,misie Haribo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angola Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 172.16.3.* 21.01.08, 16:41 To teraz coś do obejrzenia - śpiewa Jaromir Nohavica: www.newgrounds.com/portal/viewer.php?id=282245&key=SaXuWyXzZtOzZxbStiMWY2OTMxOWY4QjAxMjIrM19xOGIzMDE7Qjk5Q lYxOzJWMjJiNjIyZjMrVnFfOTUxbTk5NTY5NDQ5OA%3D%3D == kulturalnie.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angola Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 172.16.3.* 21.01.08, 16:47 Raz jeszcze, bo się zepsuło: www.newgrounds.com/portal/viewer.php?id=282245&key=SaXuWyXzZtOzZxbStiMWY2OTMxOWY4QjAxMjIrM19xOGIzMDE7Qjk5Q lYxOzJWMjJiNjIyZjMrVnFfOTUxbTk5NTY5NDQ5OA%3D%3D == kulturalnie.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angola Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 172.16.3.* 21.01.08, 16:49 Wyżej wklejony link trzeba zaznaczyć w całości. Z jakiegoś powodu podświetla się tylko jego część, mimo że w podglądzie wszystko wygląda i działa normalnie. Przepraszam za utrudnienia. Obejrzeć warto. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 16:50 Wpisz autora i tytuł. Znajdzie sie przez wyszukiwarke Youtube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angola Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 172.16.3.* 21.01.08, 16:56 na Youtubie nie znalazłam, ale ten rysunkowy teledysk został stworzony do utworu "Metro pro krtky" Jaromira Nohavicy. Znajduje się np. na stronie www.newgrounds.com/portal/view/282245 Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 17:01 Na Youtube jest taki gość o ksywce Benetomm. Ma on największy liczący ponad 700 klipów zbiór czeskiej muzyki i innych "zabavnych poradu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czech Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.cec.eu.int 21.01.08, 16:37 Głupi się urodziłeś i głupi umrzesz cs.wikipedia.org/wiki/Veverka_obecn%C3%A1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 62.233.250.* 21.01.08, 17:00 czy ktoś znający czeski mógłby spisać oryginalny tekst Jożina z Bażin i go tu wkleić, plizzzz Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 17:03 1. Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu, spěchám proto, riskuji, projíždím přes Moravu. Řádí tam to strašidlo, vystupuje z bažin, žere hlavně Pražáky, jmenuje se Jožin. R: Jožin z bažin močálem se plíží, Jožin z bažin k vesnici se blíží, Jožin z bažin už si zuby brousí, Jožin z bažin kouše, saje, rdousí. Na Jožina z bažin, koho by to napadlo, platí jen a pouze práškovací letadlo. 2. Projížděl jsem dědinou cestou na Vizovice, přivítal mě předseda, řek' mi u slivovice: 'Živého či mrtvého Jožina kdo přivede, tomu já dám za ženu dceru a půl JZD!' R: 3. Říkám:'Dej mi, předsedo, letadlo a prášek, Jožina ti přivedu, nevidím v tom háček.' Předseda mi vyhověl, ráno jsem se vznesl, na Jožina z letadla prášek pěkně klesl. R: Jožin z bažin už je celý bílý, Jožin z bažin z močálu ven pílí, Jožin z bažin dostal se na kámen, Jožin z bažin - tady je s ním amen! Jožina jsem dostal, už ho držím, johoho, dobré každé lóve, prodám já ho do ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 62.233.250.* 21.01.08, 17:28 wielkie dzięki, uradowałeś(łaś) parę osób :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woyzek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 195.117.142.* 21.01.08, 18:36 koleczko - taczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.219.broadband6.iol.cz 21.01.08, 19:16 To może elektroodbyt albo poru..y ? Albo "Strcz prst skrs krk" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.219.broadband6.iol.cz 21.01.08, 19:17 Ehhh cenzura, miało być poru_h_any (zepsuty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruben Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.08, 19:22 Mieszka przy granicy, bisko Moraw. Mam w Republice Czeskiej (bo Czechy są na południu - Bohemia - Praga)wielu przyjaciół. My śmiejemy się z ich języka, a oni z naszego. Dla nich język polski, tzn. tak jak my mówimy to jakby mówiły malutkie dzieci i rechotaja z nas po równo, może jeszcze bardziej niż my z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: czeski jezyk najpiekniejszy 21.01.08, 19:30 Znajomy Słowak(ex-policjant) pokładal sie ze smiechu kiedy mowilam ze na pewno musial w zyciu "duzo osob przeszukac". Okazalo sie, ze szukac, to khm.. Powiedzmy ze cielesnie umilowac ;) Cos jeszcze kojarze, ze lornetka to "dalekohlad" ale nie znam pisowni, tylko fonetycznie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 24.187.213.* 21.01.08, 20:32 czy ktos pamieta jak mowia na adres, tzn, miejsce zamieszkania? wiedzialem, zapomnialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 20:34 To jest na prawdę dobre: bydleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 24.187.213.* 21.01.08, 20:42 ta, tak...cos takiego hihihi cos od bydla Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.02.10, 13:47 > ta, tak...cos takiego hihihi > cos od bydla W staropolskim też było. Chyżo bydlą z panny kmiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Havranek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 20:58 Zakonczite wystup a nastup, drzwi se zawiraji (ulubiony tekst z praskiego metro) Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 09:30 Gwoli ścisłości: "Ukoncite prosim vystup a nastup, dveri si zaviraji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: singielek1 Re: prezydent Sarkozy se dobýval do cizí limuzíny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.10, 00:56 Sarkozy se dobýval do cizí limuzíny 26.1.2009 Prezident Nicolas Sarkozy zažil včera pořádné faux pas. Dopoledne absolvoval důležité jednání a po jeho skončení odcházel z budovy. Místo do přistaveného vozu si to ale namířil k nové francouzské limuzíně Renault Fluence. Chvíli se snažil dostat dovnitř a až potom ho ochranka upozornila na vzniklý omyl a odvedla ho do přistaveného vozu. Kamera jednoho z turistů ještě stačila zachytit obdivný pohled, který francouzský prezident limuzíně věnoval. www.opravdovalimuzina.cz/sarkozy Drogie cizie w Paryżu, uważąjcie na swoje piękne lEmuzyny w okolYcy i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Havranek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:00 Tajemnik momentalno niepritomnij, co wcale nie znaczy ze tajny agent sie blyskawicznie urznal na umor, lecz po prostu sekretarz jest chwilowo nieobecny. I jak ich nie kochac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 21:07 Czy znacie jakieś czeskie przekleństwa ? Muszą być mordercze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.chello.pl 21.01.08, 21:58 Nie. Ale wiem dlaczego "laska je nebeska". Bo jeans farbuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 213.199.192.* 23.01.08, 05:20 Kolaega się zaklina, że w dubbingowanej czeskiej wersji Batmana grający go Michael Keaton powiedział w słynnej kwesti - "Ja sem netoperek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: criss Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.eurotel.cz 21.01.08, 22:00 kurník šopa...przeklenstwo po czesku, lub ..ty hajzle ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.chello.pl 21.01.08, 22:22 Język czeski, a zwłaszcza słowacki są bardzo podobne do Polskiego. Wiele zwrotów jest podobne, ale niektóre znaczą zupełnie coś innego. Wiem jedynie, ze zarówno na Słowacji jak i w Czechach nie powinno się używać słowa szukać. Po słowacku szukać to hladat. Nawet dawno była popularna w Czechach piosenka Kukułeczka kuka, chłopiec panny szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: criss Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.eurotel.cz 21.01.08, 22:24 CIPA...FIRMA GASTRONOMICZNA -www.ci..-gastro.cz/ Odbyt -zbyt towaru Dupa -Nazwisko ,nic nie znaczace w jezyku Czeskim Szukač to bardzo brzydkie slowo w czeskim jezyku i raczej nie wypowiadac, bo to oznacza pier...Raczej starac sie mowic ,ze cos probujemy znalez... H..ová - to moja sasiadka pietro nizej Kozy, kozičkí ...Piersi Kobiety Pero...rowniez brzydkie slowo...To nie pioro... Přítek -toast ptát se - pytac sie Pozor ! Uwaga ! opíca -malpa chytrý - sprytny chybět -brakowac omyl -blad jaro- wiosna podzim-jesien jed - trucizna kastrol-rondel klid -spokoj atd......... Pozdrav s Prahy ¨... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobylka Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.chello.pl 21.01.08, 23:21 Napis nad sklepem: MASO A UZENINY w sklepie: tlacitko bes tlacitka Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 06:34 kliknąć przycisk = klepnout na tlacitko rzut karny = pokutovy kop codziennie swierzy chleb = dennie cerstvy chleb Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: czeski jezyk najpiekniejszy 22.01.08, 14:34 > codziennie swierzy AŁA! Zigzaur! Obraziłeś moje zmysły ortograficzne, ty bezwzględny sadysto! Powtarzaj za karę: Smażymy swieże żabie żołądki na żeliwnej patelni... Smażymy swieże żabie żołądki na żeliwnej patelni... Smażymy swieże żabie żołądki na żeliwnej patelni... Smażymy swieże żabie żołądki na żeliwnej patelni... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: czeski jezyk najpiekniejszy 31.12.09, 14:25 Gość portalu: criss napisał(a): > CIPA...FIRMA GASTRONOMICZNA A na Słowacji jest firma o wdzięcznej nazwie Pupa. Bar dworcowy w Popradzie tak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.range81-153.btcentralplus.com 21.01.08, 22:57 A co znaczy: Navrh h.. vespod fuj? - czy jakoś podobnie - wiem, że to jakieś przysłowie, coś jak nasze "nie wszystko złoto..." przeczytałem kiedyś to w czeskiej gazecie brukowej (artykuł o tym, że Julia Roberts nie myje włosów) - dużo śmiechu było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kndeliczek Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.ct.us.ibm.com 21.01.08, 23:02 czy to prawda, ze zamiast "do gory nogami" czesi mowia "do dolu hlavou" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aart32 Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.stk.vectranet.pl 22.01.08, 00:28 samolot - letadlo teatr - divadlo szpital - nemocnice lada - pult Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suus cudowne... IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 00:59 O boziu, ale sie usmialam. >nepritomny.......przeciez to takie nasze nieprzytomne. hahahahhaha dzieki za ten watek Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: cudowne... 22.01.08, 02:42 Moze ja jeszcze cos ,CSAD, byl to skrot lini autobusowych Ceskoslowenska Autobusowa Doprawa. Mieszkancy Slowacji nazywali to C-iekaj S-omar A-tobus D-ojdie Wolne tlumaczenie, czekaj olsle autobus przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Re: cudowne... 22.01.08, 09:15 A to wchodzimy w dygresje. Pamiętacie czasy komuny? Co to jest sklep: Stój Kliencie Lub Ewentualnie Poproś. WPHW - Wchodzę, Patrzę, H.. Widzę albo niemieckie (NRD) też z handlu: KONSUM - Kauf Schnell Ohne Nachzudenken Unseren Mist (Kupuj szybko bez zastanowienia nasze g...) A z RFN - EDEKA (sieć sklepów) Ein Deutscher Esel Kauft Alles (Niemiecki osioł wszystko kupi). BMW? Bei Mercedes Weggeworfen (Wyrzucone z Mercedesa), Bayerischer Mistwagen (Bawarski gnojowóz). itd, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 08:52 anoooooooooo!! :)) ale potwierdzam, że Czesi mają mnóstwo radochy z polskiego: swego czasu mój znajomy Czech dostał totalnej śmiechawki po usłyszeniu słowa "parasolka" ;) przecież "deštník" jest prostszym rozwiązaniem! :)))) a co sądzicie o czeskiej megalomanii? mnie czasem rzuca na łopatki, kiedy co jakiś czas okazuje się, ile sławnych osób ma czeskie korzenie, albo czego to Czesi nie wymyślili! ale generalnie ich lubię :) prywatnie i ze skrzywienia zawodowego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Pepiki są fałszywi uważajcie na nich. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 22.01.08, 10:54 Oczywiscie są wyjatki - chyba. Nie chodzi mi o fałsz w stosunku do nas. Oni są tacy nawet dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Pepiki są fałszywi uważajcie na nich. IP: *.proxy.aol.com 22.01.08, 14:24 A Polak nie?? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 212.191.129.* 22.01.08, 08:57 pl.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: czeski jezyk najpiekniejszy IP: 83.142.184.* 22.01.08, 10:11 Czerstwe pecivo - świeże pieczywo! sklep - piwnica piwnica - piwiarnia Odpowiedz Link Zgłoś