Gość: acototak Ta "maniera" to z Wielkopolski, IP: *.chello.pl 18.05.08, 20:19 tak samo jak wymawianie zgloski "trz" jak "cz", np. czeba, zamiast trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acototak a nikogo nie razi to, IP: *.chello.pl 18.05.08, 20:21 że nikt już prawidłowo nie akcentuje wypowiadanych wyrazów? Odpowiedz Link Zgłoś
karol9968 Tak naprawde, Tak naprawde.... 18.05.08, 20:37 To prawdziwa nowa moda jezykowa. Zauwazylem, ze doslownie w kazdej dyskusji telewizyjnej stwierdzenie "tak naprawde" uzywane jest tak czesto, ze staje sie nie do zniesienia. Prosze zwrocic uwage, ze w kazdej wypowiedzi dowolnego komentatora polskiej telewizji "tak naprawde" pojawi sie conajmniej raz. Nie zapomne dyskusji w studio TV kilka miesiecy temu, kiedy pan Napieralski z SLD uzyl w jednym zdaniu "tak naprawde" 3 lub 4-krotnie. Na sens wypowiedzi juz nie bylem w stanie zwrocic uwagi, bo ta zaprzatnieta zostala "poprawna" polska wymowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianka Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.watf.cable.ntl.com 18.05.08, 21:16 8 lat temu bylam na stazu w pewnym miejscu i wszyscy jak jeden mąż wciaż uzywali "tak" na koncu zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesio Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.4web.pl 18.05.08, 21:37 to było w Poznaniu, ci..dupacyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuuuuuuu!!! To jeszcze nic... IP: *.jjs-isp.pl 18.05.08, 21:59 Teraz już nie piszę się "o nas", tylko "o Nas". Na reklamie jakiś durnych soczewek jest "Najlepsze dla Swoich oczu". Już niedaleko do pisania także w pierwszej osobie liczby pojedynczej: "Ja". A może dalej będzie "JA"? To ma być dowartościowanie się? Zauważyłem to na portalu KSP Polonia, ale zjawisko się rozprzestrzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cell Re: To jeszcze nic... IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.08, 22:45 Gość portalu: muuuuuuuuu!!! napisał(a): > Teraz już nie piszę się "o nas", tylko "o Nas". Na > reklamie jakiś durnych soczewek jest "Najlepsze dla > Swoich oczu". Już niedaleko do pisania także w > pierwszej osobie liczby pojedynczej: "Ja". A może > dalej będzie "JA"? To ma być dowartościowanie się? > Zauważyłem to na portalu KSP Polonia, ale zjawisko się > rozprzestrzenia... Ta maniera irytuje mnie o wiele bardziej niż dodawanie na końcu zdania "tak?" albo "nie?". Do niedawna pisało się "ty", "twój", "wy", "wasz" dużą literą w korespondencji, ale od kilku lat szerzy się mania pisania tych wyrazów i ich pochodnych dużą literą do wszystkich dookoła i bez wyjątku. Np. na billboardzie facet z rozwartą gębą i słowa: "Zabrakło Ci słów?". Albo jeszcze lepsze: "A to Ci dopiero". Albo na forum internetowym: "Uważam, że Ci, którzy ...". Widziałem też afisz z napisem: "Sprawdź Swój wzrok". To jest kompletna bezmyślność. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: To jeszcze nic... 20.05.08, 16:07 To czasem samo wychodzi. Ja kiedyś pisałam dużo listów i potem po prostu automatycznie każdy zaimek w drugiej osobie pisałam wielką literą. Musiałam się bardzo kontrolować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek A mnie wkurza "twarzą w twarz" IP: *.tvgawex.pl 18.05.08, 22:40 Zawsze się mówiło "oko w oko" lub "twarz w twarz". Twarzą w twarz to można uderzyć, ale stanąć twarz w twarz. Ale pewnie ten nowy związek na tyle już się przyjął, że zostanie :/. Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: A mnie wkurza "twarzą w twarz" 19.05.08, 08:02 "Dostał Wojtuś elementarz, ale buzia uśmiechnięta - hejże hej, hejże ha! Elementarz Wojtuś ma!" Zajrzyj sobie chłopcze choćby tutaj: portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S=Tw&tr=pol-fra a potem idź i nie kompromituj się więcej, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugelle Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: 213.199.198.* 18.05.08, 23:27 ta mania przesiąkła od brytoli, oni zawsze na końcu zdania pytają, czy mają rację, bo nie są jej najwidoczniej stuprocentowo pewni, do they? Odpowiedz Link Zgłoś
fredusio Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy 18.05.08, 23:56 Zauwazylem ze prawie wszyscy Polacy koncza zdania slowem "nie". Teraz koncza slowem "tak", nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 00:23 dokładnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rety Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 01:23 Często słyszę w telewizyji redaktorów przesuwających akcent na przedostatnią sylabę w wyrazach gdzie akcent powinien być na trzeciej sylabie od końca wyrazu np. matematyka, fizyka... - pachnie tu rusycyzmem. A na koniec wyłanczam się za pomocą wyłancznika. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy 20.05.08, 16:12 Akcent na drugą od końca jest w polskim normalny, biorąc pod uwagę, jak długo sa w naszym języku słowa typu "matematyka", czas by już był przestać sie bardzo czepiać ich akcentowania. Ale z akcentem na trzecią od końca rzeczywiście brzmią ładniej. Moim zdaniem ciekawsze jest przesuwanie akcentu na trzecią sylabę w słowach, które tego nie wymagają. To chyba ma brzmieć bardziej dystyngowanie. PRE-zydent, O-pera itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemele Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.ghnet.pl 19.05.08, 01:24 Tej, no proszę Cię bardzo. Dokładnie tak, czy dokładnie nie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejM Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 02:22 takie mody językowe oraz "wizualno-gestykulujące" co parę lat do nas przychodzą.Jak zauważyłem,od około 10-12 lat bardzo przyjęło się w naszej nowomowie słowo "dokładnie" /to z angielskiego exactly/.Często jak mówi się coś do drugiej osoby,to ta druga osoba,potwierdzając nam słuszność tego co mówimy,odpowiada właśnie słowem -"dokładnie".A drugie co zauważyłem od paru lat,to takie coś,że jeżeli ktoś,żeby do niego zadzwonił,wykonał telefon,lub że sam do kogoś zadzwoni,w każdym razie jeżeli jest mowa o dzwonieniu przez telefon,to wtedy dana osoba mówiąc o tym,przykłada prawą rękę do ucha z wyciągniętym kciukiem i ostatnim małym palcem a pozostałymi palcami zaciśniętymi imitując w ten sposób słuchawkę telefoniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwintesencja Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 04:57 Całkiem nadmiernie używała owego "tak" na końcu każdego zdania Gosia z Lejdis...taki polski film;) Było to takie charakterystyczne, odrobinę irytujące. Ale ona pracowała w ministerstwie (?) może to takie unijne, wiec na czasie. Bierzemy, więc moi drodzy Państwo tę Unię w całości z każdym tak i nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanislao aaa...ówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 09:16 A zauważyliście makabryczną modę dodawania do słów końcówki -ówka, zupełnie bez sensu? Rozmiarówka, ćwiczeniówka (normalna książka z ćwiczeniami), bleeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
mehundo Re: aaa...ówka? 21.05.08, 09:21 o tak, też mnie to denerwuje i to nawet bardziej niż "tak" na końcu zdania :/ u mnie w pracy na określenie perfum o zapachu owocowym mówi się "owocówki", no straszliwie denerwujące!!! dzisiaj na gazeta.pl jest artykuł o SKOK-ach, redaktor kilka razy użył słowa "krajówka", to już przesada chyba wrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka jedna. Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.astron.co.uk 19.05.08, 09:24 Ja też nie znaosze tej maniery. To nie jest na końcu słowo "tak" z pytajnikiem, tylko z wykrzyknikiem. To brzmi tak, jakby ktoś cię pouczał. Zrobimy to tak czy siak, tak! brrrrr..to jest bardzo prezesowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy 19.05.08, 09:39 nie wszyscy, jo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: 83.238.213.* 19.05.08, 10:02 Oj mnie też to irytuje. Ale może nawet bardziej niż takie zwykłe "tak" jest takie "taaaaaaaak?" Np. Wyobraźmy sobie sytuację, taaak? Że jedziemy nad jezioro, taaaaak? Straszne. Niestety pojawia się to nadzwyczaj często w Tok Fm, dobrze, że chociaż wśród gości, ale niestety....głównie naukowców wszelkiej maści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ortograf Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.icpnet.pl 19.05.08, 11:07 Ja kiedyś wyleczyłam moją koleżankę polonistkę, która zawsze dodawała na końcu zdania "no, nie?" więc zawsze odpowiadała 'no, tak?" Wyleczyła się! Teraz proponuję odpowiadać "nie?" Jeżeli są inteligentni, oduczą się. W przeciwnym razie mówi się trudno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trytryk Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 11:27 i tak lepsze to od "ku..", szczególnie gdy ta nieumiejętnie używana jest, prawda, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.rzeczpospolita.pl 19.05.08, 13:33 Ja odkąd pamiętam zawsze stawiam na końcu "nie? Ktoś mi kiedyś powiedziała, chyba tata, żebym tak nie mówiła, że nie jestem ze Śląska :) I jeśli ktoś tu próbuje udowodnić związek z "isn't it?" to raczej temu "nie" jest do tego bliżej. "Nie" wydaje się bardziej naturalne, weryfikujesz. A jak słyszę, że ktoś mówi: "nie rozumiem, tak?" to szlag trafia. A propos regionalizmów to zauważam to w Warszawie, i to wcale nie w tej postpoznańskiej. Snobistyczny ton przez nos do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyb Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.rad.vectranet.pl 19.05.08, 14:08 jak mowi moja grzybowa z plebanii: TAK, czy NIE? przynajmniej daje wam jakis wybor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:15 Absolutnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk - rzeszok Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:24 Pół żartem, pół serio... - Po przeczytaniu wszystkich postów jestem : "zestresowany że-szok . Dokładnie, tak ! " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk - rzeszok Re: Czy zauwazyliscie, ze teraz wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:33 ...ach, zapomniałem się podpisać, co niniejszym teraz czynię: nieuk rzeszok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienia To jeszcze pół biedy IP: *.chello.pl 19.05.08, 16:15 Jako dziecko śmiałam się z pewnego żołnierza, który przyjechał na moją kolonię i opowiadając nam o swojej służbie ciągle wtrącał "nie". "No i poszliśmy w te okopy, nie, załadowaliśmy broń, nie..." itd. Teraz wkurza mnie moja koleżanka, która wychowała się w Ostródzie i do prawie każdego zdania dodaje to emocjonalnie "jo", mimo że skończyła studia humanistyczne i 2 lata mieszka już w Warszawie, gdzie takie "wtrącenia" dziwią. Kolejnym kuriozum jest mój kuzyn, poznaniak, który ciągle wtrąca w zdania "tej". Więc "tak" nie jest przy ww. dziwactwach aż tak irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: To jeszcze pół biedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:23 Słynne "jo" w Ostródzie to naleciałości gwary mazurskiej. Tego typu kwiatków jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprawomocny Re: To jeszcze pół biedy IP: *.access.telenet.be 20.05.08, 12:47 Tu chyba nie o to chodzi. Nie o regionalizmy, czy prowincjonalizmy, czy sposoby wymowy, ale o nagłe mody w języku ludzi (teoretycznie) miastowych i wykształconych, typu 'tak', 'dokładnie', 'tak naprawde' itd. mody, których chyba wiele z tych osób sobie nawet nie uświadamia. A jeśli ktoś zachował resztki gwary, to w tym tylko sam smak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zzdano Re: To jeszcze pół biedy 21.05.08, 10:45 Mnie denerwuje moda na słwo "generalnie". Wszyscy wszystko generalizują. Szlag mnie trafia, co nie. Odpowiedz Link Zgłoś