Gość: X Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:44 Martunia D. z dzielnicy Stradomia łasa była męskiego konia poszła dać dupy na trasę z pierwszym lepszym kutasem lecz użyła pękniętego kondoma :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! Dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:57 Wierszoczyńcy i rymopiski, za sedeczność dzięki Wam wszystkim.. Jam ci nie wieszcz... Ten pochwał deszcz ... Ruta wdzięcznie pręży swe listki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! o Rucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 20:56 Jest skromna poetka Ruta, choc rym to jest do "cykuta", jej wersy to sam miod, a wiersze - osmy cud, dzis rozsmieszyla mamuta ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 23:40 Tych ktorzy znaja angielski i jeszcze cos pamietaja z fizyki zapraszam na strone: www.aps.org/apsnews/limericks.cfm Sa tam swietne limeryki o fizyce i fizykach. Np Quark-Dork Symmetry Group When we physicists talk about quarks, And "sleptons," "sneutronos," and "squarks," We shouldn't be stunned When the Congress won't fund Our big projects - they think that we're dorks! Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Piszemy limeryki!!!! 28.07.05, 09:52 Zasadniczy chłop gdzieś z Guadelupy babę swoją wyrzucił z chałupy. Jak twierdzi, dawała kobita wciąż ciała, a on wolałby danie du..y. PS No tak, najbardziej podstawowe rymy, jeszcze tylko brakuje "zupy", ale, jak to mówią, na bezrybiu i rak ryba, a biorąc pod uwagę wakacyjną absencję niemal wszytskich pisarzy - czuję się usprawiedliwiona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:59 Nienaganny dżentelmen z Tuapse miał, niestety, niesforną synapsę, gdy ta bez dania racji dostawała wariacji, on synapsę swą karcił klapsem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 30.07.05, 11:10 Dżentelmena pies z miasta Tuapsa Zrobić pana synapsie chciał: hapsa! Pan, choć miał jej już dość Rzekł psu rzucając kość: "Naści kości, nie dla psa synapsa!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpka Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:36 Pewien gentelmen z Tracji zmuszał bez zdania racji styki na synapsach do reakcji na klapsa. Jak to się ma do prokreacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 28.07.05, 15:21 Zasadniczy chłop gdzieś z Guadelupy Babę swoją wyrzucił z chałupy. Dawać mu miała manię Zupę i drugie danie, A on chciał, żeby dała mu dupy. Zupa?- voila! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 28.07.05, 22:16 Gość miał randkę z swą panna w Kairze. Po szyi ją całuje i liże. "Niżej zejdź"- ta mu rzecze. Chwyta ją więc i wlecze By rzecz skończyć, jak chce, piętro niżej. (pisać limeryk nie o seksie- to mnie PRZERASTA ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:57 Onufry bawi sie obecnie limerykami angielskimi i ich polskimi przekladami. Poniewaz ostatnio jest w melancholijnym nastroju, wiec duze wrazenie zrobil na nim limeryk: Uroda mej twarzy nie wsławi, piekniejsi są, bardziej ciekawi, lecz dla mnie to fiume, głupstewko, bo stoję za twarzy podszewką, a przykrość ma moje vis-a-vis. (Stanisław Jerzy Lec) (Rudy Lunatyk z Marago) Jest to tlumaczenie z angielskiego: As a beauty I'm not a great star, There are others more handsome by far; But my face I don't mind it, Because I'm behind it, It's the folks out in front that I jar. (Anthony Euwer) (The Penguin Book of Limericks) Moim zdaniem tlumaczenie jest lepsze niz oryginal. - O. Odpowiedz Link Zgłoś
annabelee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 29.07.05, 07:48 Blondynka Madrosc nie krasi mego oblicza I Janion Maria mnie nie zalicza do dyskutantow.Ale to dla mnie fraszka igraszka.Bo kto blondynke smie IQ rozliczac,niech wypiernicza.. Odpowiedz Link Zgłoś
altro2611 Re: Piszemy limeryki!!!! 29.07.05, 03:42 myshen82 napisała: > Proponuje cos takiego > Wiecie napewno jak wyglada limeryk, ale przypominam ze rymy ma takie > a > a > b > b > a > przy czym dwa srodkowe wersy (te z rymami b;)) maja byc troche krotsze > ja zaczynam i czekam na dopiski;) > > Pewien grabarz z Zamoscia > Narzekal ze lamie go w kosciach > > Dopisujcie reszte i zaczynajcie nastepny! Ciekawe jak to sie rozwinie i ile > limerykow wymyslimy;) > Pozdrawiam Pewien kaczorek z PiSu dla erekcji jadał tiramisu* lecz gdy tylko nadął sie troszkę ustrzelony został przez Cimoszkę i szybko wrócił do zwisu ____________ * tiramisu - tłumaczenie dosłowne z włoskiego "ciągnij mi w górę", rodzaj ciastka Odpowiedz Link Zgłoś
elanor5 Re: Piszemy limeryki!!!! 30.07.05, 00:39 Gdyby wiedział pan Modest z Białowieży, Jak z borsukami postępować należy, Uniknąłby przykrości Ze strony pewnych gości, A konkretnie Ligi Obrońców Zwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 21:22 Znam ja panienke (adres: rue Saint Just), wredna szczezuja, ale co za biust. Za mojej mamy bijou wypila beczke Anjou : "A za biust nalezy sie extra chlust !" Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 30.07.05, 23:13 Pytała dama (adres: rue Saint Jacques), Co robić, gdy się z biustu zrobił flak? Rada fachowców była taka: Niech wszędzie biega na czworakach, Innych szczegółów niech szuka pod "Rak". Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 01.08.05, 02:31 Pytano panienkę z The 5th Avenue jakie właściwie ma IQ wynik nie zwaliłby z nóg tam, gdzie the fifth and fourth jest róg ale za to biust, że fiu, fiu... Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 01.08.05, 10:43 Panience (adres: Via Appia) już o świcie kogut zapiał lecz, choć jej IQ było całkiem do du... to w biust nie tylko kur się wgappiał. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 01.08.05, 18:01 Starszy sierżant Pamela(z Saint Juste) Dziarski i wręcz bojowy ma biust. Każdy wojak się pręży, Szuka w spodniach oręży Na jej widok-i ciągnie za spust. (Nawet nie wiem, czy jest coś takiego:starszy sierżant?... Ale mi pasowało) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:29 Malomowny pan (bodaj w gminie Tlen) spacerowal sam w pelen slonca dzien. Z spaceru wrocil z pania i juz powtarza za nia : "Pan wespol z pania daja piekny cien." (tak sie Onufremu zachcialo zalimeryczyc ...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:36 Przed przeprawą promową Wytrzyszczka rząd aut czeka na przewóz i bryczka, lecz przewoznik pod Czchowem leży na chorobowem, a nie może przeprawiać on gdyż czka. Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 03.08.05, 12:02 Nad pięknym, modrym Dunajcem raz Rusek stał wraz z Kitajcem czekając na flisaka lecz dał on ci drapaka bo wiosłem* walnął się w nogę. * właściwie drągiem, bo oni nie używają wioseł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:29 Dostalem czkawki ze smiechu. Poniewaz "Chapeauxbas" to teraz moj pseudonim nie moge posylac kapeluszy, wiec rewanzuje sie: Na przeprawie w Zawichoscie bryczka wpadla w dziure w moscie. Woznica lka kon za to czka. Chyzo w radio to ogloscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:38 Znam w Pradze knajpe (bywal tam Kafka), tamtejsze wino: KATAKLIZM, C Z K A W K A ! Mueller-Thurgau znad Weltawy zenia z plynem z Bratyslawy (na czkawke jest tam chlopo-Morawka). Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 03.08.05, 21:49 Pewien pedant (adres: Moulin Rougue) Dosyć życia serdecznie miał już. Nabył więc zaraz w sklepie Mocny, gruby przylepiec, Trutkę, sznurek, rewolwer i nóż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:50 Nie wierze ja w noz w Moulin Rouge tam belle epoque, tancerki i plusz. Juz tancza kankana i pija szampana... Nie wierze (ne crois pas) i juz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.chello.pl 03.08.05, 23:13 Drży pan młody w mieście Sonora z podniecenia - do ślubu już pora ! Chociaż nieco go gryzie jeden punkt w intercyzie : "Bara bara na Bora Bora "... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 23:46 Znam ja panienke na Bora bora, do bara bara zawsze jest skora. Gdy poszlem po tyton do fajki, ta wypila mi rum (z Jamajki): "Na bara bara na Bora, pora !" Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 03.08.05, 23:53 Nieszczęsnego gościa z Bora-Bora Każdej nocy zadręczała zmora. Gdy zawiodły przemowy I kołek osinowy - W końcu babę wysłał do doktora. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 04.08.05, 00:12 Nieszczęsnego gościa z Bora-Bora nocą letnią ktoś pozbawił wora Gość ocknąwszy się z rana z dupą jak u pawiana Westchnął - matko, ta czerwień to zmora! Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 03.08.05, 23:49 Szczerzy mordę idiotka spod Kłaju kupcząc dupą na dróżek rozstaju. Ale w domu jest święta nic a nic nie pamięta. Takie mamy świętoszki w tym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 03.08.05, 23:56 Raz tubylec z Bora Bora Skrytykował dyktatora Gdy doń wpadli dwaj agenci Na godziny wynajęci Biedak zniknął jak kamfora. Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 04.08.05, 00:16 Solista gdzieś z Friedrich Strasse Był bardzo łakomy na kasę Lecz raz pancerna kasa Przygniotła mu ... przyrodzenie I biedak nie śpiewa już basem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 00:27 Znam ja panienke w Sonorze, wredna, ale uda - O Boze ! Na moich oczach, w tej chwili, wypila trzy litry tequili : "Jeszcze! - bo jak nie to przyloze !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:03 Mistrz limerykow ze Szczepanowa slow wielorakich to pelna glowa. Jesli to rzeczywiscie tak, to czemu limerykow brak ? - Bo nie dal on slowom dojsc do slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 05.08.05, 13:28 Chłodny i powściągliwy Jan z Wrześni Z wzgardą odnosi się do mszalnych pieśni. Kiedy z serca i szczerze Ludzie wznoszą pacierze, On powiada, że jacyś obleśni. (?) Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 05.08.05, 13:51 Czerstwy starzec, co żył na Alasce, Idąc skwerkiem się wspierał na lasce. Na to stare kumoszki Brały na serce proszki, Oburzone na skwerkowej ławce. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.chello.pl 05.08.05, 21:51 Skarżył damom się pan w mieście Kęty jakąż płciową niemocą jest zdjęty, miłosierne wnet panie sprawdzać chcą, czy nie kłamie .... Nie wymyśli nikt lepszej przynęty ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:16 Byla pani w miescie Lodzi, ktora nawet w czas powodzi ratownikow przymuszala by im mogla oddac ciala - Zaden z nich jej nie dogodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:45 Najpierw wersja poprzedniego wierszyka, ktora powinna byc latwiejsza do zaakceptowania przez ruchy feministyczne: Byla pani w miescie Lodzi, ktora nawet w czas powodzi ratownikow zapraszala do konsumpcji swego ciala - Zaden z nich jej nie dogodzil. *** Teraz nowy wierszyk: Znam ja panienke w miasteczku Kety, wredna - ale co za boskie piety ! Gdy ja poszlem kupic miske, ta wypila Tyskie (wszystkie !!!) : "A za piety - oddzielne prezenty !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 09:01 Piszac wariacje na temat czyis limerykow, nie pretenduje absolutnie do ich ulepszania. To tak jak w Luwrze rozstawiala sztalugi mlodzi adepci malarstwa by uczyc sie z obrazow mistrzow ... *** Telefon pana X w miescie Kety jest od tygodni stale zajety, to milosierne panie dzwonia don z pytaniem : Czy niemoca X jest jeszcze zdjety ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:42 Olek,znany casanowa z miasta Kęty Nie potrzebował zadnej zachęty Uwodzil panie niesłychanie Miał je na kolacje tudzież sniadanie Tylko w lancz zaczynały sie wykrety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:15 Jest w Gdansku pani-CARILLONERKA. Po sile piesci powiesz: bokserka. Lecz ona ciosy rozdziela dzwonom, ktore cudnymi dzwiekami dzwonia - jakby sam Bach gral z nimi w berka. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 07.08.05, 10:34 Pewien majtek z miasta Sopot mial z potencja pewien klopot gdy zobaczyl ląd- nic, a skad.. bo ląd to był wg niego bląd i mu stawało,gdy bujało.Klopot- ot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 21:18 annabellee1 napisała: > Pewien majtek z miasta Sopot > mial z potencja pewien klopot > gdy zobaczyl ląd- nic, a skad.. > bo ląd to był wg niego bląd > i mu stawało,gdy bujało.Klopot- ot! Pewien majtek z miasta Sopot mial z potencja pewien klopot. Nie mogl na ladzie i w portach, mogl przy dziesieciu w Beauforta - wozil ze soba damski robot. (choc tracimy uroczy rym "lad - blad") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! Ogloszenie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:47 W niewielkim miasteczku mieszka Eryk, bodaj zlozyl najlepszy limeryk. Ale wierszyk gdzies wcielo - kto znajdzie arcydzielo MA WAKACJE W DOWOLNEJ Z AMERYK ! Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Ogloszenie ! 07.08.05, 21:36 Gość portalu: Onufry napisał(a): > W niewielkim miasteczku mieszka Eryk, > bodaj zlozyl najlepszy limeryk. > Ale wierszyk gdzies wcielo - > kto znajdzie arcydzielo > MA WAKACJE W DOWOLNEJ Z AMERYK ! Pewien Eryk z miasteczka Ryki Nie odkrył Ameryki ukladal limeryki i miał niezłe wyniki co wywoływało Onufra tubalne ryki Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Pomocujemy się??Znalazlam cos takiego..... 08.08.05, 08:32 Literacki konkurs ogórkowy 2005-07-22 15:50:07 Zielonogórski Ośrodek Kultury organizuje V Ogólnopolskiego Konkursu Kiszenia Ogórków ROKOKO oraz konkurs na krótką formę literacką o ogórkach. Ogórek jest w Polsce bardzo popularny. Przybył do nas z południa i wschodu. Ogórek wszedł do literatury. Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu opisał zbieranie ogórków, a Konstanty Ildefons Gałczyński napisał żartobliwą balladę Dlaczego ogórek nie śpiewa?. Kto wpadł na pomysł kiszenia (kwaszenia) ogórków - nikt nie wie. Może Ci, którzy za kołnierz nie wylewają i w ogórkach szukali orzeźwienia i czegoś kwaśnego... W Zielonej Górze od 5 lat organizowany jest Ogólnopolski Konkurs Kiszenia Ogórków ROKOKO. Z tej okazji ogłoszono konkurs na krótka formę literacką o ogórkach. Zasady uczestnictwa: 1. Konkurs ma charakter otwarty. 2. Zgłoszone do konkursu utwory nie mogą być, do czasu ogłoszenia wyników publikowane. 3. Na konkurs przyjmowane będą krótkie formy literackie: wiersz, fraszka, limeryk. 4. Autor może złożyć do konkursu trzy utworu. 5. Prace zamknięte w kopertach, oparzone godłem wraz z zamkniętą kopertą zawierająca dane autora ( imię nazwisko, adres, telefon kontaktowy) należy przesłać na adres: Zielonogórski Ośrodek Kultury ul. Festiwalowa 3 65-520 Zielona Góra do dnia 19 sierpnia 2005. Koperta z dopiskiem KONKURS POETYCKI - OGÓREK 6. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 sierpnia br.podczas Ogórkowej Gali. 7. Zostaną przyznane trzy nagrody pieniężne. Dodatkową nagrodą będzie wydanie przez Organizatora pokonkursowego tomiku zawierającego prace nagrodzone i wskazane przez Jury ( bez prawa do honorarium autorskiego). 8. Decyzje Jury są ostateczne. To,co? Panie panowie? Tylko mam problem - czy jak tu bedziemy sie nawzajem inspirowac to czy to juz druk? Chyba nie?Czy jest tu jakis prawnik????!!!!!!!!!!!!!!Albo wydawca???Mily! I uprzejmy??A moze ojcowie? Kazdy sobie czy zawody? Kto odwazny i zacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananbellee Ogórek raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:25 Pewien pan w Lizbonie w ciemnosci kompletnej tonie i musi trzymac za sznurek by zanurzyc swoj ogorek w swojej slicznej zonie, w Lizbonie. Ha!!! Czy to o ogórku? Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Ogórek raz... 08.08.05, 20:21 Pewien ogorek małosolny nie był od przywar wolny Ciągle skwaszony smutny i niedowarzony Czemu?Po prostu jak to ogorek Był przesolony.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee Re: Pomocujemy się??Znalazlam cos takiego..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:26 Sezon na ogórki i mamy z gorki.. Temat ogorka akurat dla tojajurka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:26 To moje podsumowanie dzisiejszego dnia: Wyszedl ze mnie straszny len w ten deszczowy, senny dzien. Zmien swoj konterfekt - nikt nie jest perfekt, a letni deszczyk docen ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 00:01 A ja prosze pana strasznie dzis zaspana Ach te ogorki!! Deszcz tudzież chmurki nic nie ma sensu,prócz pur nonsensu.A wiec ogórki.. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 09.08.05, 10:08 Ma człowiek z Płaskowyżu Nasca Małżonkę swą, jakby z obrazka: Jak papier jest blada, Nic nigdy nie gada I tak jak obrazek jest płaska. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 09.08.05, 10:12 Nie jest pewien uczuć panny pan z Piwody, Czy afektem płonie szczerym? Czy to zwody? I zadręcza myśl go ta: Czy udaje, niecnota? On przynajmniej zawsze szczere ma swe wzwody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:15 Nasza wielka autorka pisze nie bez kozery: "Ta pani jest zbyt plaska, wzwod pana nazbyt szczery". Wiec kitu nam nie wciska - Czytajcie Kurarre ludziska !!! - nie bez kozery, RADZE TO DO JASNEJ CHOLERY ! PS. Kurraro mam nadzieje ze Cie nie urazi ekpresyjna forma wierszyka. Dzis strasznie zimno, trzeba sie ogrzac. Na ale gdyby co, to przepraszam i caluje raczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:49 Drogi Onufry, ależ skąd, nic mnie nie uraziło. Jeśli taka ekspresja uczyni Cię cieplejszym , bardzom kontenta z tego powodu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:04 Anno, tym wierszykiem chce Ci niesmialo przypomniec o pewnej zasadzie limerykowania (dla ulatwienia dodam, ze chodzi o liczbe wersow): Pewien buchalter z miasta Brzesc wykaze, ze piec to nie szesc: piec od obu stron odejmujemy, "jednostka - zerem" otrzymujemy, tej opinii nikt nie chce zniesc ! Mam nadzieje, ze Cie nie urazilem. Juz kiedys w tym watku zwrocilem uwage komus na nierownosc dwoch liczb. Niestety osoba ta sie na mnie strasznie rozgniewala. Poniewaz staram sie sledzic jej tworczosc na biezaco, konstatuje, ze ostatnio chyba gniewa sie na mnie mniej (marze, ze nadejdzie taki dzien, w ktorym sie zupelnie od-gniewa). Zatem musze byc w zwracaniu uwagi ostrozny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 19:06 ale ja zauwazylam ze wy się wcale tego nie trzymacie.Bywa i szesc wersow i sylab za duzo.Wiec dlaczego ja nie moge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 19:17 a poza tym ja o tych ogorkach.A o nich to i fraszki.Choc wiem ze to nie tutaj,ale wrzucilam tu i jakby sie tego trzymam.To co Onufrzaczku, zabijesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:15 Onufry sprawe ogorka zostawia dla Tojajurka, podobnie wersow liczbe - niech on uciszy cizbe, oj, bedzie dla Anny burka ! *** Jak tak mozecie brzydkie dziewuchy ?! Onufry wszak nie skrzywdzi ni muchy. A tu szczezuja, albo i harem do tego synapsa oraz ... cekaem(!) Jego stan psychiki - bardzo kruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 10.08.05, 21:47 Onufry z jakiegoś eremu w skuteczność zwątpił cekaemu lecz chodzą już słuchy że brzydkie dziewuchy synapsy uszkodzą wnet jemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:51 Pewien stateczny pan na wczasach w Spale trzecia noc biega w onirycznym szale: w snach mu sie pewna pani jawi co tak okropne dyrdymaly prawi, ze biedak nie chce isc do lozka wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 10.08.05, 00:24 Pewna poetka (chyba z Kostaryki) Nagle zaczęła wydawać okrzyki: Ludzie! To być nie może, Że wszystko, co ja stworzę, Wygląda niczym jakieś limeryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:12 Jest w kropce poeta z Krolewskiej Dabrowy, chodzi o wierszyk w sezonie ogorkowym. Na widok ogorkow dostaje histerii: "Ogorek to skladnik wszelakiej mizerii - udam sie po porade do madrej sowy." Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 10.08.05, 21:21 Straszny frajer w miejscowości Łazy Nigdy nic nie powtarza dwa razy. Mówi wciąż żonie: Stara Masz ochotę na bara? A ta nigdy nie wyczaja bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:47 Gość portalu: Onufry napisał(a): > Jest w kropce poeta z Krolewskiej Dabrowy, > chodzi o wierszyk w sezonie ogorkowym. > Na widok ogorkow dostaje histerii: > "Ogorek to skladnik wszelakiej mizerii - > udam sie po porade do madrej sowy." Poeta z Krolewskiej Dabrowy pisze wierszyk pomidorowy: on uczci tomaty wszytkie ! (A te ogorki - fuj - brzydkie z dwururki wystrzela gajowy). Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 20:21 Pewien smutny ogorek nie spiewał Poeta w zwiazku z tym zwiewał Bo,coz dla autora: ogorek Przyczyna to twórczych torturek. Poeta wiec łzami sie zalał.I zwiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.chello.pl 11.08.05, 20:07 Głośno dziwi się panna z Łowicza skąd jej wziął się za oknem patyczak? To wielbiciel - z miłości do niej dwa lata pościł, a uparty był i nieoblicza (lny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:15 Gość portalu: Ruta napisał(a): > Głośno dziwi się panna z Łowicza > skąd jej wziął się za oknem patyczak? > To wielbiciel - z miłości > do niej dwa lata pościł, > a uparty był i nieoblicza > (lny) *** Czytelnik w ekstazie chlonal wiersz bogini, lecz konstatuje: piec plus cos to nie piec czyni ?! Ale, ze nie lubi on awantur powtorek - niech to wpierw obejrzy ekspert Tojajurek: czy majstersztyk napisan po limerykowej linii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 21:28 PS do Ruty: Ruto, mam nadzieje ze Cie nie urazila Cie pewna niesmiala watpliwosc zawarta w wierszyku. Ja tylko chcialbym poszerzyc swoja wiedze o limerykowaniu. Na ale gdyby co, to przepraszam i caluje raczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 22:36 Gość portalu: Onufry napisał(a): > Gość portalu: Ruta napisał(a): > > > Głośno dziwi się panna z Łowicza > > skąd jej wziął się za oknem patyczak? > > To wielbiciel - z miłości > > do niej dwa lata pościł, > > a uparty był i nieoblicza > > (lny) > > > *** > > Czytelnik w ekstazie chlonal wiersz bogini, > lecz konstatuje: piec plus cos to nie piec czyni ?! > Ale, ze nie lubi on awantur powtorek - > niech to wpierw obejrzy ekspert Tojajurek: > czy majstersztyk napisan po limerykowej linii ? Jako Stary Zgred Limeryczący uważam osobiście (bo jakże by inaczej?), iż Ruta pisze tak świetne i wyrafinowane limeryki, że ma pełne prawo do pewnego luzu, gdyż wynika on z licentia poetica i skłonności do żartu, nie zaś z nieudolności warsztatowej (ale mi się mądrze napisało!) i prób dowiązywania rymom kozich ogonów - jak to pięknie określił Kornel Makuszyński. Sądzę, że im kto więcej potrafi, tym więcej mu wolno - nawet jeśli przekracza kanony (ale ich nie łamie, ani lekceważy). Jako przykład tego podejścia zacytuję ponownie znany limeryk S. Balbusa (chyba), który nie dość, że jest świński, to jeszcze "niekanoniczny". Cytuję z głowy, czyli z niczego: Jest rolnik na Labradorze, Co chu..m sieje i orze, Sadzi o okopuje, A wszystko wyłącznie chu..m. Szczęść Boże! Pozdrawiam Was oboje. To ja jurek Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 22:52 Mili panowie. Jako osoba zywotnie zainteresowana pozwole sobie dodac,ze bezwzgledne stosowanie reguł to prosta droga do epigonizmu i uwiędu tfurczego.Co sie niekiedy daje się tu zauwazyc... A poza tym mam pytanko,pewnie retoryczne- Co sie stało z Mysthen,załozycielem forum? Został zamordowany, bo nie przestrzegał.... Węsze spisek.Ostatnio czytałam Browna. a czyli m Lepiej i bezpieczniej miec seksualne wybryki niz na tym forum pisac nieregularne limeryki.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:08 Czytelnik kontent z takowej opinii, wszak Ruta to Poezyji bogini... Jej (pewne) odstepstwa tylko (przyjemne) nastepstwa maja dla Pegaza z Parnasu Swiatyni. PS. Ale poniewaz dzis Onufrego jakos synapsa zacheca do jakies malutkiej zlosliwosci (klapsy nie skutkuja (!)), to powie on, ze opinia eksperta bardzo przypomina mu nastepujace stwierdzenie wielkiego fizyka Fryderyka Joliot-Curie: "Im dalej eksperyment jest od teorii, tym blizej mu do Nagrody Nobla." (Zaraz to umieszczam na "Humor w nauce".) Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 23:21 Touche'! Jak powiedział ktoś mądry (nie pamiętam już kto): Ekspert od dyletanta różni się tym, że ekspert wie wszystko o niczym, zaś dyletant nie wie nic - ale o wszystkim. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:14 No to ja przebijam. Oto "definicja" eksperta autorstwa Nielsa Bohra: Ekspert to czlowiek, ktory w bardzo waskiej dziedzinie zrobil wszystkie mozliwe bledy. Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 23:26 Wszystko ok.Tylko czemu to ma byc złosliwosc?Hę?To jest jak najbardziej potwierdzenie moich intuicyjnych etc..Ruta do nobla.A ja sie tu bawie.Mysthen nie protestuje.Dzieki mu za to...kisses Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 11.08.05, 22:41 Raz krzyczał włoscianin z Łowicza Czy znajdzie sie dla mnie dziewica? Chocbym i rok cały pościł Dziewicy chcę do miłosci! Gdzie dziewica?On juz jak patyczak... ten z Łowicza. Czy tak nie lepiej z tym szóstym. lepiej.Ale sie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 00:08 Nienaganny dzentelmen z miasta Tuapse probuje okielznac podstepna synapse. Wredna ekscesy sugeruje i do zlosliwosci szczuje: "Zalatw ich - nie po trochu - ale jednym chapsem!" Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 09:07 13 ? Czy moze sie pomylilam? Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 11:58 Na terapię mknie mieszkaniec Lądu- Przedwczesnego ofiara uwiądu, By za ćwiczeń pomocą Móc upajać się nocą Niezawodnym działaniem przyrządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:34 Poczciwina był szewc ze Strzemieszyc, choć poczuciem humoru nie grzeszył, jednak parskał chichotem gdy na palec spadł młotek - mała rzecz,rzeczywiście, a cieszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 15:58 Żmija dążąc wężykiem pod górkę żądna żeru, aż jad saczy ciurkiem, zeżre wszystko, co spotka.. Drży więz żabka rzekotka i strach zdjął żyworodną jaszczurkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:27 W ramach zachowania podstaw naszego dziedzictwa kulturowego powinna byc zalozona Akademia im. Grzegorza Brzeczyszczykiewicza z Ruta jako jej Rektorem. Facet o nazwisku Brzeczyszczykiewicz twierdzil dzis w Skarzysku: "Jam drugi Mickiewicz. `Pana Tadeusza' trza do logopedy bo tam niedosyt "sz", "cz" (i podobnej zgredy) - malo jest tez "sz", "cz" w muzyce Bacewicz !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 16:40 Ilekroc jestem w Paryzu to zastanawiam sie dlaczego tam akordeon brzmi niebanalnie, a wszedzie indziej banalnie ? Akordeonista pod niebem Paryza wirtuozerii poziom zawyza: wzruszy i bogatego, takze bezdomnego, a i panienke co w dzwiekach nie chyza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:00 Wybaczcie - wierszyk nieco schizofreniczny: Doktor Jekyll & Mister Hyde wyruszaja w dlugi rajd; zawsze maja siebie nawzajem, spotkasz ich, ot, pod Nieklajem - lecz czy uchwyci OBU JEDEN slajd ? Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 19:58 W niekończącej się Arktyki zimie Mieszka foka, co z grzeczności słynie. "Witam mewy i misia!" "Morsie, ładny dzień dzisiaj!" "Pochalony, mój zacny pingwinie!" Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 19:59 pochwalony miał być. i spalony limeryk ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 20:52 kurrara.domowa napisała: > pochwalony miał być. i spalony limeryk ;P ------------ Kurraro, nie sm'oc sie! Przeczytawszy powyzsze, postanowilem sprobowac Cie pocieszc i napisalem w 10 sekund (naprawde) wierszyk: Mowia, ze autor "Wesolej Wdowki" co wyraz to trzy literowki, dlatego libretto smieszy duzych i dziatwe cieszy - oj, rozesmiane wszystkie makowki ! *** A przy okazji chce Tobie i innym uswiadomic, ze ludzie popelniaja bledy o powazniejszych konsekwencjach. Otoz jeden z takich bledow rzutuje powaznie na nasz watek. Od kilku dni toczy sie tu dyskusja czy wolno pisac limeryki z 6 wersami. Otoz przyczyna tej dyskusji jest, moim zdaniem, nastepujacy blad popelniony przez drukarza "Rudego lunatyka z Marago". Mianowicie na stronach 41/42 wydrukowany jest limeryk A. Szczepkowskiego bez tytulu. Na str. 41 sa 4 wersy a na str. 42 - 2 wersy. I tu jest blad, bo zamiast Nie potrafil... A Polak? Potrafi! powinno byc Nie potrafil... A Polak? Potrafi! (Mowia ze drukarz zapatrzyl sie w dosc frywolny rysunek na dole str. 42 i ... reka mu zadrzala). Ta pomylka jest tragiczna w skutkach, bo kazdy komu wygodnie uzyc 6 wersow powoluje sie na ww precedens. W tym watku ... (no nie, nie bede rozwijal tematu bo znow moja zlosliwa synapsa moze doprowadzic do ekscesow...) Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 14:31 Smucić - przez "u". Zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.chello.pl 12.08.05, 20:28 Chciał objaśnić pszczelarz spod Zegrza pięknym pannom co to jest pierzga, lecz już w następnym zdaniu mówiąc o zapylaniu tak się zgrzał,jakby chciał pozadzierzgać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 21:44 Od dziś mieszkanka Świecia nad Wisłą Wprowadza w życie dietę dość ścisłą. Nie może myśli znieść, że Kiedy tłuszcz jej się wedrze W biodra, to nigdy w nic się nie wcisną. PS. Drogi Onufry. Dzięki, czuję się całkowicie pocieszona. K. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 12.08.05, 22:15 Czyżby chodziło o piegżę (Sylvia curruca)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!!Tojajurku IP: *.chello.pl 13.08.05, 02:13 Piegża z trznadlem i szczygłem do spółki, potrzeszcz, czyżyk a także pustułki bradzo wdzięczne ptaszęta będę o nich pamiętać ale PIERZGĘ to robią pszczółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! O Boze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 07:51 Wstaje Onufry, a przed nim morze, wlacza komputer, a na monitorze : "Piegża z trznadlem i szczygłem do spółki, potrzeszcz, czyżyk a także pustułki" O BOZE, JAK ONA TAK MOZE !!! PS Onufry szczerze kontent, ze moze ta droga systematycznie poszerzac swoja wiedze o faunie, ale czy to nie zaprowadzi go do ... zoofilii ?! Oczywiscie Onufry nie chce ta uwaga nikogo urazic, ale gdyby co - to caluje raczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:03 Dzis tematem dnia jest wezelkowe pismo Inkow "kipu". Podobno rumunski uczony Radu Lipu odnalazl limeryki w pismie kipu(!); smieje sie z Limeryczan cynik, lecz oto nadszedl ekspertyzy wynik: to ... szescio-wersowce z Inkow wideoklipu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 23:55 Na dobranoc (nie tylko) dla milosnikow Bossa Novy i "Girl from Ipanema" : Piekna dziewczyna z Ipanemy byla czastka z Rio bohemy ; od slowa do slowa zabrzmiala Bossa Nova ... Kiedy umilknie ? - nie wiemy ... Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 13.08.05, 07:59 Czarny raster z wyspy Jamajki jarajac z wolna z fajki puscił takiego bluesa że nieodparta powstała pokusa dla kazdej naćpanej podfruwajki Odpowiedz Link Zgłoś