Dodaj do ulubionych

Smieszne nazwy ulic

• zieelona Re: Smieszne nazwy ulic 03.07.04, 05:39
      Mam w Lublinie rodzinkę, co mieszka na ul. Biedronki, na osiedlu Czuby. Tylko
      zazdrościć. :-)
      • Gość: mm Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.crowley.pl 03.07.04, 16:40
        W Łodzi jest taka mała uliczka, która nazywa się Zapadła. Nie bez przyczyny.
    • koteck Re: Smieszne nazwy ulic - A.P.P.R 03.07.04, 17:29
      Wiele lat temu mieszkałam (we Włocławku) na pewnym osiedlu przy ulicy "Aleja
      Przyjaźni Polsko Radzieckiej" - może nic w tym dziwnego by nie było (w tamtych
      latach) gdyby nie to, że w okolicach ulice nosiły (i noszą) nazwy: Pogodna,
      Hoża, Urocza, Bajeczna, inne, już nie związane z nastrojem - Hutnicza,
      Chocimska, Grunwaldzka, Toruńska, Wieniecka itd. A.P.P.R była wtedy chyba
      główną ulicą - prowadzącą do samego kościoła więc może stąd ta jej dostojna
      nazwa? Na szczęście zmienili ją na Promienna. :-) Teraz mieszkam na
      Jaskółczej, obok Brzezinowej, Botanicznej, Miodowej, Ziołowej, Bluszczowej,
      Wiązowej itd. Wśród nich nie brakuje Kościelnej - kościól i głównej Jana Pawła
      II - tą drogą jechał dawno temu papież na mszę do kruszyna.
      • jorn Re: Smieszne nazwy ulic - A.P.P.R 03.07.04, 22:53
        Na fali zmian nazewnictwa po upadku komuny pewien zielonogórski radny
        zaproponował wymianę wszystkich komunistycznych patronów na Piastów Śląskich.
        Do Piastów Śląskich nic nie mam (a nawet wprost przeciwnie), tylko 90% z nich
        miało na imię Henryk i kilkanaście ulic w mieście nazywałoby się prawie
        identycznie: ul. Henryka [tu wpisać numer], tylko kilku z nich miało jeszcze
        przydomki (Pobożny, Brodaty itp.). W końcu zmieniono Dzierżyńskiego na
        Władysława IV i Bieruta na Zachodnią, a z pozostałymi nazwami trochę poczekano
        w celu przemyślenia. Dwie nazwy zmieniono genialnie: Aleksandra Zawadzkiego na
        Tadeusza "Zośkę" Zawadzkiego i Janka na Jarosława Krasickiego. Podobało mi się,
        jak w lokalnej gazecie wydrukowano spis zmian i wszędzie była zmiana patrona
        niesłusznego na słusznego, tylko Jakuba Szeli zmieniono na Truskawkową:)
        I jeszcze Ząbki k./Warszawy: ul. Jana Pawła II i zabójcza tablica: "Ulica Jana
        Pawła II, otwórzcie drzwi Chrystusowi".

Pozdrawiam
        • Gość: IXI ulic i osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:42
          Płudy Village (Nazwa osiedla)
          W Ożarowie Mazowieckim jest ulica Ożarowska, a żeby było ciekawiej w pobliskich
          (przez tory kolejowe) Duchnicach jest druga Ożarowska. Jak przyjezdny pyta się
          jak dojść na Ożarowską, to zapytany miejscowy pyta - Na którą Ożarowską?
        • Gość: jaija Re: Smieszne nazwy ulic - A.P.P.R IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.11.04, 00:38
          W Elblągu again: ulica POKORNA...
    • zoyca Re: Smieszne nazwy ulic 05.07.04, 20:51
      Miejsce akcji: Kraśnik.
      W 1987 poszłam do liceum Oddziału Gwardii Ludowej im. Tadeusza Kościuszki,
      które miściło się przy ulicy Gwardii Ludowej. W 1991 ukończyłam liceum im.
      Tadeusza Kościuszki, które mieściło się przy ulicy Armii Krajowej. Dla
      informacji: szkoły nie zmieniałam.
      • bakalijka Re: Smieszne nazwy ulic 05.07.04, 21:53
        A ja pierwsze lata życia spędziłam na ul.Wery Kostrzewy, a teraz wypełniając
        jakiś druk miałam problem, bo wypadałoby w rubryce: "poprzednie miejsca
        zamieszkania" wpisać tę nieszczęsną Werę, ale urzędnik kazał napisać nazwę
        obecną: Bitwy Warszawskiej 1920 roku - no i niech mi ktoś zaświadczenie
        nieprawdy zarzuci! ;)
        Teraz mieszkam na Harfowej i zamawiając pizzę, czy taksówkę często muszę
        tłumaczyć "H czy CH"? Już dawno przestałam mówić, że "H jak harfa", bo za
        często słyszałam "Jak co?"
    • Gość: mpikanuroip Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 01:27
      A ja wciąż mieszkam na poczciwej ul. Karola Marksa :)
    • kwyka Ducha Św. 06.07.04, 12:38
      Mielec: Aleja Ducha Świętego
      Białystok: Upalna, Krótka (bo krótka) Ukośna (bo ukośna) i Storczykowa (zwana
      przez ludność miejscową ulicą generała Storczykowa, pono wyzwoliciela tych
      ziem).
    • Gość: Apodemus Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 11:20
      (jeśli się powtórzę to przepraszam)
      W-wa:
      Rabindranatta Tagore'a (czy jakoś tak)
      Jawaharlala Nehru
      ...
      Pozdrawiam
      Rafał
      • ohida Re: Smieszne nazwy ulic 16.08.04, 01:52
        O tak, dźwięczne mają swój nieodparty urok. Z tego typu ulic to kwalifikuje się
        wspomaniana już wcześniej Pala Telekiego. Z kolei Jawaharlala Nehru brzmi jak -
        za przeproszeniem - pijacki bełkot :]

Z innych zgrabnych nazw - ulica Sporyszowa (!), Warszawa Wawer. Też patrona
        uczcili... Czekam na ulicę Stonki tudzież Wołka Zbozowego na przykła.

Ciekawym przypadkiem jest również warszawska ulica Jana Brożka. Ponieważ w
        wielu przypadkach imię dodaje się tylko dodatkowo, często słyszę "ulica Brożka
        Jana", niestety przeważnie to brzmi jak Broszka Jana =)
    • Gość: Apodemus Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 13:06
      podejrzane w Elblągu:
      skrzyżowanie ulic 1 maja i 3 maja
      a na rogu tabliczka:
      Apolityczny plac 2 maja
      Rewelka!!
      • miziek Re: Smieszne nazwy ulic 14.08.04, 20:21
        Wawa:
        Wynalazek
        Porannej Bryzy :)))
        • zielski Re: Smieszne nazwy ulic 15.08.04, 18:53
          W Miedzylesiu jest 10 malych uliczek, ktore sie nazywaja: I Poprzeczna, II Poprzeczna... az do X Poprzeczna.
          • Gość: Alisia Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 22:36
            Ktoś tu już wspominał o lubelskich ulicach: Sympatycznej, Fantastycznej i
            Radosnej, ale nie wspomiał, że mieszczą się one na osiedlu CZUBY.
      • in_di_ra Re: Smieszne nazwy ulic 29.04.06, 19:52
        Nie skrzyzowanie tylko 1 maja przechodzi w 3 maja i nie plac tylko róg :)
    • miro72 Re: Smieszne nazwy ulic 16.08.04, 01:08
      A we Wroclawiu (rzut beretem od domku) mam ulice '50 Bohaterów'.
      I kompletnie nie wiem o co chodzi :-O
      • wamal Re: Smieszne nazwy ulic 27.08.04, 16:03
        W Gdańsku Wrzeszczu jest uliczka Jaśkowa Dolina. Jeździł tam autobus miejski
        (chyba 184). Ponieważ miejsca na tablicy opisu trasy było (i jest) mało, więc
        przez pewien czas obwieszczał: J.Dolina, potem zmieniono na Jaśkowa D.
      • myshaque Ulica Arcybiskupa Zygmunta Szczesnego Felinskiego 28.08.04, 00:15
        Uwaga! Ulica Arcybiskupa Zygmunta Szczesnego Felinskiego w Krakowie. Wlasnie
        moja siostra zamieszkala w bloku przy tejze ulicy. Jak jej sie to w dowodzie
        zmiesci..
        :)
        • Gość: jaija Gdańsk IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.08.04, 23:39
          W Gdańsku są ciekawe nazwy, ale ostatnio rozwaliła mnie ulica PACHOŁÓW. Urocza
          jest również GNILNA. A sama nazwa dzielnicy ANIOŁKOWO?
          • dc22 poezja 09.09.04, 15:44
            te poetyckie nazwy to faktycznie jest cos...
            ja zawsze sie usmiechalam jak wypisylwalam koperte z adresem "ulica ku
            wiatrakom" - to w bydgoszczy

ech, cudne sa te powiewne, zorzy, swietliste, poziomkowe i inne radosne.. takie
            jakies mam dzisiaj przeswiadczenie ze moze milsi byliby dla siebie ludzie
            mieszkajacy na "ladnych/smacznych/poetycko-muzyczno-roslinnych" ulicach?
      • tymon99 Re: Smieszne nazwy ulic 11.11.05, 01:26
        miro72 napisał:

> A we Wroclawiu (rzut beretem od domku) mam ulice '50 Bohaterów'.
        > I kompletnie nie wiem o co chodzi :-O

a w Olkuszu jest 20 Straconych, i też nie wiem kto zacz
    • Gość: Bleee! ul. Romana Dmowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:59
      Tym bardziej, ze przy tej ulicy mieści się muzeum J. Piłsudskiego
    • wylas Re: Smieszne nazwy ulic 09.09.04, 16:22
      mysikrólika :D:D wawa
    • Gość: yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 23:47
      Ostatnio dowiedziałem się, że w Warszawie jest Rondo Żaba. I ponoć to jest
      oficjalna nazwa.
      Może stołeczni forumowicze to potwierdzą?
      • gdabski Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.04, 00:02
        Raczej węzeł żaba, ale nie jest to nazwa oficjalna, choć dość często używana z
        racji braku oficjalnej nazwy właśnie. Było za to Rondo Babka, a także
        nieoficjalnie Rondo Dziadka.
        Poza tym nie brakuje nazw nieco abstrakcyjnych jak Aspekt, Bagatela, Wolumen...

/Gdabski
        • myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.04, 01:21
          przypomnialo mi się...mam znajomego ktory mieszka na "skrzyzowaniu
          strzeszynskiej z szarych szeregow" wyobrazcie sobie wymowienie czegos takiego
          po pijaku;))))
        • Gość: daniel Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.mofnet.gov.pl 06.07.07, 13:54
          Od jakiegoś czasu już jest oficjalną nazwą.
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.04, 23:36
      W Sławkowie (woj. śląskie) jest ulica Wał.
      Natomiast w Dąbrowie Górniczej jest ul. Górnicza - niby nic dziwnego, ale
      fajnie wygląda nazwa przystanku autobusowego: "Dąbrowa Górnicza Górnicza".
      • Gość: Pani Mariola Antka Kochanka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.04, 20:34
        Gość portalu: bazyliszek napisał(a):

> To postać jak najbardziej realna. Chłopak miał na imię Antek, ale nikt nie
        > znał jego nazwiska - wiadomo, konspiracja... Dlatego do historii trafił pod
        > pseudonimem, który wziął się od charakterystycznego karabinu.

W Wałbrzychu jest ulica Antka Kochanka i jak mi Bóg miły, nikt nie wie kto to
        był? Może to ten rozpylacz?
    • Gość: yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:53
      A w podwarszawskich Łomiankach jest Pasaż Columbia Heights :)
    • Gość: Michał M. W Warszawie i Łodzi IP: 80.51.227.* 03.11.04, 23:44
      W Warszawie jest ulica Łucka. Konia z rzędem temu, kto to napisze prawidłowo
      jeśli mu się podytkuje. Chyba nawet w Warszawie ludzie lepiej znają niedaleką
      Łódź niż ukraiński Łuck ;)

A w Łodzi dla odmiany jest Świetej Teresy od Dzieciątka Jezus. Na szczęście
      ulica jest długa i cała tabliczka z nazwą się na jej długości mieści ;)

I jeszcze jeden łódzki kwiatek: Tuż obok siebie są kolejno ulice: Żytnia, Piwna
      i ... Pawia :-)
      • quba Re: W Warszawie i Łodzi 04.11.04, 17:06
        Chyba nawet w Warszawie ludzie lepiej znają niedaleką
        > Łódź niż ukraiński Łuck ;)

Luck to POLSKIE miasto na Wolyniu a nie zadne ukrainskie miasto
        • Gość: Michał M. Re: W Warszawie i Łodzi IP: 80.51.227.* 04.11.04, 20:23
          Ops, fakt, wyrwało mi się. Sorry...

A my Lwów zdobędziemy
          A my Wilno odbijemy
          Odpoczniemy na stanicy
          Przy chińskiej granicy
          • Gość: jaija Michale M IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.12.04, 00:09
            jesteś boski:D:D:D:D
      • gdabski Re: W Warszawie i Łodzi 24.05.05, 19:54
        Żeby było ciekawiej nazwa to nie pochodzi wcale od Łucka ;)

/Gdabski
      • Gość: Kresowiak Re: W Warszawie i Łodzi IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 15:13
        Ulica Łucka pochodzi prawdopodobnie od miasta na kresach Łuck.
    • Gość: lyla1 Toruń IP: *.zetsa.torun.pl 04.11.04, 13:28
      ulice
      Gustlika, Szarika, Kosa,
      Środkowa, Uśmiechu, Twarda, Jasia i Małgosi
      • Gość: rypcium_pypcium Re: Toruń IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 01.08.06, 11:51
        w Przepięknym Toruniu na szczęście daleko od centrum jest ulica o jakże
        dźwięcznej nazwie - Wielki Rów.
        strasznie durna nazwa...
    • quba Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.04, 17:03
      w Lodzi byla ulica Sw. Teresy, a teraz jest: Sw Teresy od Dzieciatka Jezus

taka ulice pisze sie na kopercie pol godziny
      he he
      • Gość: :) Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:12
        quba napisał:

> w Lodzi byla ulica Sw. Teresy, a teraz jest: Sw Teresy od Dzieciatka Jezus
        >
        > taka ulice pisze sie na kopercie pol godziny
        > he he

To musisz mieć straszne problemy z pisaniem, skoro napisanie 25 liter zajmuje ci pół godziny. Ponad minutę na jedną literkę :)
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 29.11.04, 00:49
      Najnowsza twórczość krakowskich radnych: ul. SŁONA WODA.
    • Gość: Miśkov Re: Smieszne nazwy ulic IP: 212.160.165.* 30.11.04, 09:18
      W Szczecinie:
      Cyraneczki (jest cała dzielnica ptasia: Krucza, KOrmoranów, Gołębia i
      oczywiście ORNITOLOGÓW);
      Ku Słońcu -jest tam 2 największy cmentarz w Europie (nie-wojskowy);
      Kadłubka (bo nigdy nie piszą bł. Wincentego)
      Bagienna, Babiego Lata
      Ofiar Oświęcimia; Ofiar Stuthoffu;Ofiar Katynia
      Zakole (bo z zakrętem - nie od łysiny;
      Drobiazg, Do Dworu, Gajówka Czerwona, Lajkonika, Nad Koleją, Na Skarpie, Na
      Stoku; Rajdowa, Traktorowa, Wczasów;
      i absolutny przebój: Księcia Franciszka Xawerego Druckiego Lubeckiego;
      • Gość: HFR Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:51
        Szczecin: W ptasiej dzielnicy jest także Szczygli Zaułek. Na Pogodnie: plac
        Jakuba Wujka, no i mój przebój ul. Budzysza Wosia. Występują też: Smutna,
        Zapadła, Zapomniana.
    • parapluie Re: Smieszne nazwy ulic 30.11.04, 17:58
      w Poznaniu była niezła afera kiedy radni chcieli zmieniać po PRL-owskie nazwy
      ulic w jednej dzielnicy.No bo to koszty itd.No więc zostały wszystkie Róże
      Luksemburg itp.
      a tak z innej beczki mały żarcik historyczny:na osiedlu Bolesława Śmiałego w
      Poznaniu jest parafia św. STanisława biskupa i męczennika...co za ironia;P
    • elcia_z Re: Smieszne nazwy ulic 30.11.04, 21:24
      W Lublinie zmienili nazwę ulicy z Ul. Róży Luksemburg na Ul. księdza Ppiełuszki! Lublinianie mowią, ze radni zmienili nazwę ulicy z k...y na księdza!!!
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 09.12.04, 14:26
        Mogli zmienić na Radia Luksemburg - przynajmniej skrót by się zgadzał :)))))
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 09.12.04, 14:19
      W Gliwicach jest ulica GORZOŁKI. Co prawda to od nazwiska (Wiktor Gorzołka), ale nieźle brzmi. Zresztą ta ulica wygląda tak, jakby budowano ją pod wpływem gorzołki:)
    • Gość: stawiski Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.dwi.uw.edu.pl 10.12.04, 13:06
      W Wawie przy podjezdzie na ul.Łopuszańskiej z pod wiaduktu wybiega mała prosta
      wydeptana ścieżka, w dodatku ślepa(chyba)-przy niej tabliczka- ul.Światowa :-)
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 10.12.04, 14:47
      A może by tak rozszerzyć trochę temat.... Jakie są w waszych miastach ciekawe
      nazwy przystanków komunikacji miejskiej? W Krakowie i okolicach są na przykład
      takie:
      - Cichy Kącik (miejscowi są do tej nazwy przyzwyczajeni, ale przyjezdnych śmieszy),
      - Studnia Miejska,
      - Dziady,
      - Górskie Domy,
      - Stara Cegielnia (rzeczywiście bardzo stara, od lat już jej tam nie ma),
      - Straż Pożarna (jak wyżej, w okolicach przystanku nie ma żadnej straży),
      - Parowozownia,
      - Szkoła (zajebista nazwa - tak jakby w Krakowie była tylko jedna szkoła),
      - Hejnał (wbrew pozorom - nie na Rynku pod Kościołem Mariackim, tylko na
      przedmieściu),
      no i absolutne hity:
      - Ukraina,
      - Meksyk.
      Ukraina nie wiem skąd się wzięła, Meksyk natomiast to historyczna nazwa miejsca,
      gdzie w barakach mieszkali budowniczowie Nowej Huty - dziś tam jest knajpa o tej
      nazwie.
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 10.12.04, 14:48
        W Krakowie jeszcze "Baba Jaga" - kiedyś tam była knajpa o tej nazwie, ale knajpa
        spłonęła, a nazwa pozostała.
      • Gość: mela_bruxa Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:24
        nazwa przystanku w Wawie: Przepiórki, dawniej Świerszcza
        Co za dramat się tu musiał kiedyś rozegrać ;)
    • Gość: Michał M. Re: Smieszne nazwy ulic IP: 80.51.227.* 10.12.04, 23:13
      W Łodzi jest ulica Pawilońska. Jak zobaczyłem tabliczkę z nazwą, krótko po
      nekroaferze, przeczytałem "Pavulońska".
    • Gość: pulsarek Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 19:53
      a w lublinie byla kiedys ulica swietoduska, przemianowana potem na ulice hanki
      sawickiej, a potem znow na swietoduska. i teraz polowa lublina mowi: ulica
      hanki swietoduskiej ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka