Gość: lorcia Re: Smieszne nazwy ulic IP: 195.205.69.* 29.10.03, 13:18 W Opolu też mamy kilka "perełek" typu : Niedurnego,Zamknięta,Einsteina Alberta, także jest osiedle kwiatowe:Niezapominajek,Róż,Jaśminowa itp,osiedle kolorowe:Niebieska,Biała i....Amarantowa(pięknie brzmi ale jaki to jest kolor????)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 15:49 amarant to chyba taki purpurowo - fioletowy Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 11:28 Taki jak przyjmuje fenoloftaleina w środowisku alkalicznym Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:26 Może prościej: amarant to kolor barszczu czerwonego zabielanego Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 13:21 A ja kiedyś mieszkałem przy Projektowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 15:52 marc.fugnac napisał: > A ja kiedyś mieszkałem przy Projektowanej. I co ??? Skończona już była czy w fazie projektu :D ??? Przypomniaało mi się,z na Kazimierzu w Krakowie jest ulica Gazowa .. Wydaje mi się to w zestawieniu z tą akurat dzielnicą ...hmm dośc niesmaczne :( przyznam,ze nie mm pojęci, czy nzwa jest jeszcze sprzed wojny czy wzglednie nowa . Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 01.11.03, 01:35 kora3 napisała: >> Przypomniaało mi się,z na Kazimierzu w Krakowie jest ulica Gazowa .. > Wydaje mi się to w zestawieniu z tą akurat dzielnicą ...hmm dośc niesmaczne : ( > przyznam,ze nie mm pojęci, czy nzwa jest jeszcze sprzed wojny czy wzglednie now > a . Ulica ta nazywa się tak, ponieważ znajduje się przy niej zakład gazowniczy. Sam chodzę tam płacić rachunki za gaz. Gazownię w tym miejscu uruchomiono w XIX wieku i z tamtej epoki pochodzi też nazwa ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.03, 17:15 we Wrocławiu : Ciepła, Śliczna, Wietrzna, Powiewna , Przyjaźni, Szczęśliwa, Wesoła,Parafialna,Saperów,Pawła Eluarda,Ładna, Piękna, Jęczmienna, Żytnia , Jaracza, plac Zgody , plac Rozjezdny,Pawia, Wróbla,Wandy,Karmelkowa, Czekoladowa,Brylantowa, Dubois(dibuła),Zagony, Psie Pole,Hauke Bosaka,Nowy Świat, Skrzydlata,Mińska,Wieczysta,Ozrechowa, Jabłeczna,Brzoskwiniowa, Morelowa,Lelewela,Mokronoska, pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pandorka Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 20:22 Ja sobie mieszkam na ul. Arbuzowej... w pobliżu jest tez ul.Rzodkiewki, Sałatkowa, Rabarbarowa, Pomidorowa... :) No i jeszcze ulica Zdrowa - choć dziurawa tak, jak po przejściu poważnej ospy.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 02:59 "ulica Powiewna"... od razu wyobrażam sobie jakiś nienamalowany obraz Salvadora Dali... albo co najmniej "Spacer" Chagalla... :))) ulica powiewna jak welon, unosząca się w powietrzu przy najmniejszej bryzie... aaaach.... ciekawe, czy żyć tam jest lekko? Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 20:28 w Kijowie jest ulica Добрий шлях (Dobry szlak). Także Zoologiczna, Kasztanowa, Planetowa, Jarosławowy Wał, no i dzielnica zwana Мишоловка (Łapka na myszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Smieszne nazwy ulic IP: 62.29.137.* 30.10.03, 09:41 A w Sofii jest ulica Baba Nedelia (a 'nedelia' znaczy po bułgarsku 'niedziela', nie tak jak po rosyjsku). Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 19:22 > a 'nedelia' znaczy po bułgarsku 'niedziela' A co znaczy bo bułgarsku Baba? :-) Czyżby babę właśnie? :-) A propos, po ukraińsku "niedziela" brzmi "nedila", nie tak jak po rosyjsku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.energis.pl 30.10.03, 23:52 > A co znaczy bo bułgarsku Baba? :-) Czyżby babę właśnie? :-) 'Baba' to baba :-) Może być też 'babcia' (na początku w Bułgarii bardzo mnie śmieszyło, kiedy słyszałem dzieci zwracające się per 'babo' do swoich babć). W każdym razie nigdy nie dowiedziałem się, kim była ww. Baba i czym się tak zasłużyła, że została patronką ulicy :-o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia00 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 16.11.03, 23:29 a w Rzeszowie są: 1.sowia,ptasia,zwierzyniecka,gołębia itd (na osiedlu grota roweckiego-skąd pomysł na ptaszki) 2.brzozowa,akacjowa,jodłowa,jaworowa itd 3.stogi,strumykowa,jana robaka,zbiorcza,zabłocie,(różne) 4.rondo pakosłwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gschab Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 08:44 Warszawa - Rabindranata Tagore jak się pisze to OK. ale przy wymowie i to jeszcze szybkiej brzmi dziwnie. Gdańsk - Żabi Kruk. Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:28 Gość portalu: gschab napisał(a): > Warszawa - Rabindranata Tagore jak się pisze to OK. ale przy wymowie i to > jeszcze szybkiej brzmi dziwnie. To był wybitny pisarz, ale faktycznie, idzie się pociąć z tym imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 10:05 Katowice... ul. Niedurnego :) Policyjna (!) mnostwo ulic z samych imion: Anny, Ewy, Andrzeja, Agaty, Macieja ul. Normy (nie wiem czy na czesc Normy Jeane Baker czy chodzi o 100% NORMY) Pszenna i... Żytnia :) No i ul. Zdrojowa - skad i jak - nie wiadomo :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 09.11.03, 22:36 pandora_ napisała: > mnostwo ulic z samych imion: Anny, Ewy, Andrzeja, Agaty, Macieja Prawdopodobnie były to kiedyś ulice świętych, tylko za komuny usunięto "św." z nazwy i tak zostało. W końcu Katowice nazywały się przez kilka lat Stalinogród, więc na ulice świętych nie było miejsca w mieście posiadającym takiego "patrona". Więc pewnie w tym okresie te nazwy "skrócono".... Słyszałem o tym kiedyś, przed laty, od mojej nieżyjącej już babci, która miała znajomego, mieszkającego w Katowicach na Barbary - tak się pisało oficjalnie tą nazwę w adresie, ale podobno dla mieszkańców była to zawsze św. Barbary. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinho.dombrovista Re: Smieszne nazwy ulic 13.12.03, 19:24 pandora_ napisała: > > ul. Normy (nie wiem czy na czesc Normy Jeane Baker czy chodzi o 100% NORMY) > Pszenna i... Żytnia :) > No i ul. Zdrojowa - skad i jak - nie wiadomo :) Nie wiem czy pamiętasz ale krzyżowała się z ulicą Pstrowskiego a on wyrabiał duuuuuuuużo więcej niż 100 % Normy. A co do zdrojów, to co powiesz na ... Jastrzębie Zdrój? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Żytnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 18:28 Żytnią to mamy i w Kielcach. I jest to ulica główna dla miejskich autobusów. Co najmniej jedna trzecia linii biegnie właśnie Żytnią. I Żniwną też mamy nawiasem mówiąc. A przy Żytniej jest Hala Widowiskowo- Sportowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bercikowa Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.biaman.pl 30.10.03, 12:24 W Białymstoku są ulice Żytnia i Czysta - oczywiście obok siebie ( chyba się nawet krzyżują , ale nie jestem pewna ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły klient Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.inetia.pl 30.10.03, 15:15 Antek Rozpylacz to poprostu jeden z bohaterów Powstania W-wkiego, taki miał pseudonim. Są tu jeszcze nast. ulice: Zaokopowa Okopowa Przyokopowa Dowcip Na Bateryjce Niecała cała masa "warzyw" umieszczona blisko siebie cała "ptasiarnia" też blisko siebie W Dziekanowie koło W-wy jest całe "bajkowe osiedle" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effka454 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.eltur.com.pl 05.11.03, 13:06 > W Dziekanowie koło W-wy jest całe "bajkowe osiedle" I chyba najśmieszniej brzmi Kaczki Dziwaczki, albo Waligóry i Koszałka Opałka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p0sa Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 12:41 W Poznaniu tez Bajkowe jest. Najsmieszniejsza chyba jest tam ulica Krasnala Chalabaly :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 18:23 Gość portalu: p0sa napisał(a): > W Poznaniu tez Bajkowe jest. A w Kijowie tak nazywa się cmentarz. Cmentarz Bajkowy, fajne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 31.10.03, 13:25 Bercikowa, czyzbys byyla moja krajanka? Jesli tak, pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: Smieszne nazwy ulic IP: 62.233.193.* 01.11.03, 02:50 A w Lublinie jest ulica Ku Słońcu. Jest też Krochmalna, Na Przełęczy, Zuchów, Beatrycze obok Boryny i Ditty. A ja mieszkam na Fantastycznej (na osiedlu jest jeszcze Sympatyczna, Romantyczna, czy Radości). Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.03, 15:10 Hurra! 100 wpisow! dzieki - moze beda jakies jeszcze - pozdrawiam tropicieli dziwnych ulic;) a raczej ich nazw Odpowiedz Link Zgłoś
l2m będą, będą... 04.11.03, 20:58 W Białocerkwi jest osiedle Гайок (Gaik) i jeszcze dzielnica Роток (Usteczka). Park miejski tegoż miasta nazywa się Aleksandria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmarioo Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.11.03, 21:15 ul. Koników polnych w miejscowości Owczarnia k/Podkowy leśnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effka454 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.eltur.com.pl 05.11.03, 13:15 Warszawa-Włochy: Akurat!!! oraz Wylot, Zbocze, Uśmiech, Pokoju, Potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.sejm.gov.pl Re: Smieszne nazwy ulic IP: 80.51.247.* 16.11.03, 01:21 ul. Ku Słońcu jest też w Szczecinie, mój tata był tam w wojsku - mówił, że na tej ulicy były wtedy (1969) jednostki wojskowe i cmentarze.... :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.mofnet.gov.pl 06.07.07, 13:34 A w Warszawie jest róg Ciepłej i Chłodnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotace Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.03, 22:13 W Warszawie na Ursynowie: Lisi dół, Wilczy jar (chyba), Małej Łąki (zasłużona dla stolicy postać), Pod strzechą (Gdzie mieszkasz? Pod strzechą?) Za łąkami/ Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 05.11.03, 16:06 dorotace napisała: > W Warszawie na Ursynowie: Lisi dół, Wilczy jar (chyba), Małej Łąki (zasłużona > dla stolicy postać), Pod strzechą (Gdzie mieszkasz? Pod strzechą?) Za łąkami/ W Krakowie też jest Pod Strzechą. A w podobnym klimacie są jeszcze: Wilczy Stok, Rysi Stok, Poniedziałkowy Dół, Na Grabie, Na Leszczu, Na Wiankach, Na Grządkach, Na Chałupkach, Nad Potokiem, Zielony Jar.... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 06.11.03, 01:28 Śmiesznie też czasem bywa przekręcanie nazw ulic przez osoby z innych miast czy regionów. Np. w Krakowie jedna z dość dużych ulic nosi nazwę Kalwaryjska (oczywiście nazwa pochodzi od Kalwarii). Nazwa jak nazwa, tylko czasami dla osób spoza Krakowa ciężka do wymówienia. Pracuję w firmie, która ma centralę w Warszawie. Jak ktoś dzwoni z centrali w Warszawie do krakowskiego oddziału, to wymawia tą nazwę najczęściej tak: Kawaleryjska. Podobnie jest z krakowskimi ulicami, których nazwy pochodzą od Wisły - Wiślna i Starowiślna. Warszawiacy wymawiają te nazwy: Wiślana, Starowiślana - nie wiem, skąd im się to "a" bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Smieszne nazwy ulic 10.11.03, 09:51 W Warszawie Falenicy znajomy mieszka na rogu ulic Kąsek i Rożek. Zawsze nas to śmieszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec... Smieszne nazwy ulic IP: *.microchip.ltd.pl 18.01.04, 03:55 ul. Karola Miarki- skad inąd wybitny działacz narodowościowy na niemieckim sląsku przekręcona na ul. Kaprala Mirki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Rondo... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 09.11.03, 22:53 W Łodzi, całkiem niedaleko mnie jest barrrdzo wypadkowe Rondo Inwalidów. Hmmm... :| Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 16.11.03, 16:36 Czasami śmieszna jest nie tyle sama nazwa, co kłopoty z jej zapisaniem. Szczególnie, jeżeli radni wymyślą nazwę zbyt trudną dla miejscowej ludności. Tak jest np. w Olsztynie, małym miasteczku w powiecie częstochowskim. Jedna z najdłuższych ulic nazywa się tam Kühna (przez 'u' z dwoma kropkami). Nie wiem, kim był Kühn, zapewne zasłużył na to, aby być patronem ulicy, ale z tą nazwą miejscowi mają straszne kłopoty. Na większości tabliczek z numerami domów nazwa ta jest napisana następująco: KIIHNA (przez dwa 'i'). Gdy byłem w tym miasteczku kilka miesięcy temu, specjalnie przeszedłem wzdłuż całą ulicę i tylko na jednym budynku ta nazwa była napisana prawidłowo - na szkole podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Smieszne nazwy ulic 16.11.03, 20:33 W Łodzi unieszczęśliwiono sporo ludzi adresem "ul. WiN". Chodzi o Organizację Wolność i Niepodległość, ale kto by używał takiej długiej nazwy.. Inny tasiemiec: ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus. Tu akurat są same firmy - wyobrażacie sobie urzędową korespondencję? Mamy też ul. Smutną a przy niej: cmentarz, więzienie i OŚRODEK EGZAMINOWANIA NA PRAWO JAZDY :-)) Kilka lat temu przyjechał do nas znajomy Niemiec. Wysiadł na dworcu i po angielsku pytał jak dojechać do "Szoszola strit". Nikt nie znał takiej nazwy i naprawdę nie wiem jak w końcu trafił do celu czyli na ul. CHOCHOŁA :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Smieszne nazwy ulic IP: 80.51.227.* 04.11.04, 00:04 Smutna nazywała się chyba kiedyś Radziecka. Ale więzienie na Radzieckiej... to nie mogło być :) Łatwiej było o zmianę nazwy niż przeniesienie więzienia. Gdy w 1953 roku umarł Stalin, kazano główną ulicę miasta nazwać jego imieniem. Łódź się wykręciła. Nie przerobiono na Stalina Piotrkowskiej ale... Główną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.04, 15:08 > Smutna nazywała się chyba kiedyś Radziecka. Ale więzienie na Radzieckiej... to > nie mogło być :) Łatwiej było o zmianę nazwy niż przeniesienie więzienia. > W podkrakowskiej Skawinie przy ul. Radzieckiej mieściła się... parafia! Po 1989 roku zmieniono nazwę - teraz ulica nosi imię jakiegoś księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.11.09, 17:43 Mialam przyjemnosc wspolpracowac przez dobrych pare lat z jedna z tych firm mieszczacych sie przy ulicy Sw.Teresy od Dzieciatka Jezus i moge potwierdzic - korespondencja to byla masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 18:22 Pamiętam, w pewnym niedużym miasteczku była ulica Karla Marksa. Na wszystkich tabliczkach było jak byk: Karla-Marksa. Jeden mój znajomy zapytał panienkę z poczty, dlaczego to jest wszędzie napisane właśnie w ten sposób. Ona popatrzyła naiwnym wzrokiem i zapytała: "A bo co, to się pisze razem?" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 13:57 Jeszcze coś na temat Krakowa: ul. Wawelska. Nazwa niby normalna, nawet bardzo kojarząca się z Krakowem, ale śmieszne jest to, że znajduje się ona w dzielnicy Mistrzejowice, kilkanaście kilometrów od Wawelu! Odpowiedz Link Zgłoś
caerme Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 21:14 heh:) witaj, osiedle chyba zlotego wieku, gdzies na koncu osiedla pmiedzy dwoma duzymi punktowacami o rzut beretem od poaustriackich bunkrow i dwa rzuty beretem od zaoranych pol.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 05:06 caerme napisał: > heh:) > witaj, > osiedle chyba zlotego wieku, gdzies na koncu osiedla pmiedzy dwoma duzymi > punktowacami o rzut beretem od poaustriackich bunkrow i dwa rzuty beretem od > zaoranych pol.. > pozdr Miło, że jest na forum ktoś z moich rodzinnych stron. Teraz już mieszkam w innej części Krakowa (bliżej śródmieścia), ale większą część życia spędziłem w tamych właśnie okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
caerme Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 21:14 witam:) poniekad: czesc zycia spedzilem na boh. wrzesnia a pozostala na dywizjonu 303... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
xmadzialenkax Re: Smieszne nazwy ulic 08.05.09, 22:16 w jakiejś tam wsi pod brodnicą też jest wawelska no i to jest dopiero ciekawe :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 21:21 a np. Bolka i Lolka, Sierotki Marysi, Królewny Snieżki - i jak tu człeka powaznie traktowac w urzędzie ;) Zabawna - tyż jest u nas taka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 05:13 W Wieliczce są dwie różne ulice - jedna nazywa się Górska, zaś druga Górsko. O pomyłkę nietrudno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:28 W Dąbrowie jest ul.Laski W Sosnowcu największy cmentarz jest przy ul. Smutnej W tymże Sosnowcu kiedyś chyba zmienili nazwę ul.PCK na ul.Polskiego Czerwonego Krzyża Pracuję przy ul Dąbrowskiego - nikt nie wie jakiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:30 Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:35 W Dąbrowie na Staszicu jest ulica z dużą ilością tabliczek: 1.Zięby 2.Ziemby 3.Koniewa 4.Waryńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:40 Gość portalu: sandwich napisał(a): > W Dąbrowie na Staszicu jest ulica z dużą ilością tabliczek: > 1.Zięby > 2.Ziemby > 3.Koniewa > 4.Waryńskiego A propos nazw z PRLu: Kumpel kiedyś siedzi w komisji wyborczej bodajże w Rudzie Śląskiej (tamtejszych mieszkańców proszę o ew. sprostowania). I przyszedł głosować jakiś pijak. - Gdzie pan mieszka? - - Na Żdanowa! - - Hmmm... nie ma takiej ulicy... - - Co znaczi niy mo? Jo tam mieszkom! - Poszukali na mapie, zadzwonili do UM i ustalili, że ta ulica się teraz nazywa Ofiar Katynia. Wszystko się zgadza, dowód OK chociaż b. stary, facet mieszka pod danym numerem. Chłopina podpisuje listę, wręczają mu kartę i mówią na koniec: - Tylko niech pan zapamięta, że ta ulica się teraz nazywa Ofiar Katynia. - - Ja, dobrze bydzie. A KTO TO BYŁ TYN KATYŃ? - Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 01.12.03, 14:48 Gość portalu: sandwich napisał(a): > Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili > ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera W Stuttgarcie, w dzielnicy Bad Canstatt, gdzie znajduje się centrala firmy Mercedes-Benz, główne ulica nazywa się Mercedesstrasse. Są też Daimlerstrasse i Benzstrasse. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Smieszne nazwy ulic 11.11.05, 01:22 > Gość portalu: sandwich napisał(a): > > > Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili > > ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera to jeszcze nic tam, gdzie są zakłady vw zmienili kiedyś na parę dni tabliczki z nazwą miasta z wolfsburg na golfsburg Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Ronda 01.12.03, 14:54 W Krakowie jest rondo, które zwyczajowo jest nazywane Rondem Polsad. Nie chodzi tu o telewizję, tylko o firmę sadowniczą, która posadziła drzewka na środku ronda i której reklama tam się znajduje. Zapewne od tej reklamy ludzie zaczęli tak mówić na to rondo i przyjęło się to do tego stopnia, że nawet na planie Krakowa od niedawna ta nazwa jest zaznaczana, chociaż nie jest to nazwa oficjalna, tylko zwyczajowa. Inne rondo nazywane jest rondem Motelu Krak (od nazwy motelu, który się przy nim znajduje). Oficjalna nazwa to Rondo Ofiar Katynia, ale nikt jej nie używa. Odpowiedz Link Zgłoś
caerme Re: Ronda 01.12.03, 19:03 witaj:) z tej samej serii: od lat rondo na skrzyzowaniu ul nowohuckiej z bodajze al. pokoju [przy m1] bylo nazywane rondem nowohuckim i tak jest znane. ostatnio radni wymyslili lepsza nazwe: rondow dywizjonu chyba 309. nowej nikt nie uzywa, starej chyba wszyscy... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Ronda 03.12.03, 02:18 Dokładnie jest to rondo Dywizjonu 308. Akurat w firmie, w której pracuję, używa się tej nazwy, tylko skraca się ją do Rondo 308 - też niezłe.... Ale rzeczywiście nazwa mało znana, wcześniej o niej nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marc.fugnac Re: Ronda 04.01.04, 16:28 To identycznie jak z Rondem Babka w W-wie. Przemianowano je na Rondo Zgrupowania "Radosław". Wszyscy mówią Babka, ale ponieważ są tam przystanki o nazwie Rondo Radosława to chyba ta nowa nazwa się przyjmie. A geneza starej nazwy jest taka, że gdy je wytyczono i wyasfaltowano, w środku zostało wzgórze o kształcie babki z piasku i wszyscy tak mówili. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Ulice 04.01.04, 18:20 W Rzeszowie jest ulica Lisa Kuli. Brzmi super... A to był partyzant chyba płk. Leopold Kula, pseudonim Lis. W Warszawie jest chyba ulica Ku Wiatrakom... Czy jakoś tak... Przez kilka miesięcy mieszkałam w Paryżu i jak juz pozwiedzałam zabytki, urzadzałam sobie wycieczki na chybiła trafił po uliczkach... Tam dopiero są piękne nazwy... Jest nawet strona internetowa ze spisem nazw, a także strona, na której mozna dowiedzieć się skąd wzięła się taka a nie inna nazwa. Dla francuskojęzycznych: www.paris.fr/carto/nomenclature/index.nom.htm www.paris.fr/fr/asp/carto/nomenclature_js.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ao22 Re: Ronda 05.01.04, 18:55 teraz (możliwe, że chwilowo) jako babka radka... sama mieszkam na pawiej (tej od pawiaka), ale absolutny the best to posag sześciu panien w ursusie... Odpowiedz Link Zgłoś
basioonya Re: Smieszne nazwy ulic 13.12.03, 17:47 Jak dla mnie, to rządzi ulica Pachołów w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw_Mikus Bydgoszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 12:12 ul. Wybudowania, ul. Zalew, ul. Betoniarzy (rox!),ul.Czołgistów, ul. Dekarzy, ul. Biedronkowa, ul. Dzięciołowa, ul. Glebowa no i w dzielnicy Osowa Góra - rybne ulicy - Moszczukowa, Łososiowa, Rekinowa, Jesitrowa, Szczupakowa i ... Wielorybia (w końcu to też taka duża "ryba", nie? ;-)) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 03.01.04, 22:49 W Krakowie są dwie ulice - jedna Józefa Korzeniowskiego, a druga Josepha Conrada. Radni chyba nie wiedzieli, że jest to ta sama osoba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.special Re: Smieszne nazwy ulic 04.01.04, 20:55 Trochę nie na temat, przepraszam. Jakiś czas temu koncertował w Polsce zespół The Cranberries, którego moja ówczesna towarzyszka życia jest fanką. Pojawiły się wówczas billboardy, a na nich napisy: The Cranberries (data) Gdynia, Babie Doły. I ja wtedy nieopatrznie zapytałem m.ó.t.ż., czy "Babie Doły" to tytuł koncertu jest. To, co się działo potem... Pozdrawiam n.s Odpowiedz Link Zgłoś
mabmab Re: Smieszne nazwy ulic 10.11.05, 22:03 W Warszawie też jest Korzeniowskiego i Conrada oraz Aleksandra Głowackiego i Bolesława Prusa :) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Smieszne nazwy ulic 05.01.04, 18:43 Łódź: Ajnenkiela Eugeniusza Amatorska Andrzejewskiej Jadzi Antoniny Atutowa bacowa berytowa białych róż brus budy burzliwa bzowa Na razie do B skończyłem, kiedyś dopisze - może. Ale to i tak ułamek śmiesznych na A i B w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 02.06.04, 15:42 A kiedyś była jeszcze ul. Kałowska - od dawnej wsi Kały. Szczęśliwie zmienili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okapi Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.n.club-internet.fr 12.01.04, 21:46 W Manosque w Prowansji jest ul. Bezimienna (rue sans Nom) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 02.06.04, 14:04 Reaktywuję wątek, bo przyszedł mi do głowy taki temat związany z ulicami: W jakim mieście jeszcze można spotkać PRL-owskie nazwy ulic? Ja ostatnio byłem w Trzebinii (woj. małopolskie) i ze zdumieniem zauważyłem, że "straszą" tam jeszcze tacy patroni, jak 22 Lipca i Marceli Nowotko. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:29 W Łodzi można znaleźć jeszcze takie nazwy jak Przodowników Pracy Racjonalizatorów W wielu podłódzkich miejscowościach można znaleźć jeszcze nazwy ulic jak PKWN 22 Lipca Odpowiedz Link Zgłoś
kosz.marny Re: Smieszne nazwy ulic 06.07.04, 08:32 yabol428 napisał: > W jakim mieście jeszcze można spotkać PRL-owskie nazwy ulic? W Kielcach jedną z głównych przelotowych ulic jest nadal ul. Manifestu Lipcowego. Na fali szalejących zmian na początku lat 90. zmieniono nawet nazwę ul. Moniuszki na Św. Leonarda, ale o Manifeście Lipcowym jakoś "zapomniano". Wieść gminna niesie, że ma to związek z osobą byłego prezesa Exbudu (nazwijmy go "Z."), mającego wtedy główną siedzibę przy tejże ulicy (tj. Exbud miał siedzibę, nie Z.), który rzekomo, wykorzystując swoje wpływy w Ratuszu, zablokował zmianę nazwy (złośliwi twierdzą że z sentymentu, inni - że chodziło o koszty dla firmy, a jak było naprawdę, należałoby zapytać zainteresowanego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:29 A w Wolbromiu (woj. małopolskie) jest jeszcze ulica Armii Czerwonej. Najlepiej wygląda nazwa na przystanku PKS: "Wolbrom A. Czerwonej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anmar Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 15.04.05, 19:16 Inowrocław: skrzyżowanie ulic - Najświętszej Marii Panny, Świętego Ducha i Świętego Andrzeja. Warszawa: ul. Dowcip - nie ma ani jednego numeru a ulica jest! Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 18.06.05, 19:26 Niegowa (powiat Myszków, woj. śląskie) - ul. 22 Lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 11.09.05, 15:26 Kowary (dolnośląskie) - co prawda Findera, Fornalskiej i Bohaterów Stalingradu się pozbyli, ale nadal straszą jako patroni Pstrowski i Waryński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.mofnet.gov.pl 06.07.07, 13:48 Tak, Waryński to rzeczywiście sztandarowa postać PRL-u. (Zmarł w 1889 r.) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 07.09.07, 00:19 Gość portalu: daniel napisał(a): > Tak, Waryński to rzeczywiście sztandarowa postać PRL-u. (Zmarł w 1889 r.) Może nie sztandarowa, ale banknotowa na pewno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 02.06.04, 14:46 o rany, strasznie dziwnie zobaczyć swój wątek reaktywowany po tylu miesiącach! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:36 troche mało w tym wątku o Łodzi więc podam pare nazw: ja wyżej Przodowników Pracy Racjonalizatorów ponadto Współzawodnicza Skury-Skoczyńskiego-Robotnika (to jest jedna ulica) mjr Szendzielarza-Łupaszki Polskich Kolei Państwowych Kresowych Stanic Pogorzel Nery Nad Niemnem Zaścianek Czerwonego Kapturka Jasia i Małgosi Piwna ( a obok niej) Żytnia Urody Życia aleja Uśmiechu aleja Zakochanych Browarna Cepowa Czechosłowacka Emerytalna jak coś jeszcze znajde fajnego to podam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:57 I jeszcze troche z Łodzi: Ideowa Hyrna Jędrowizna Berka Joselewicza Klimatyczna Kosmiczna Lewa Liczyrzepy Łodzianka Mania Ruchliwa Rondo Inwalidów Wiośniana Wierzb Płaczących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.retsat1.com.pl 15.06.06, 17:21 Na Jędrowizny jest hmmm...dom publiczny. Odrazu mi się kojarzy z Jądrowizny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.retsat1.com.pl 15.06.06, 17:25 No i jeszcze na moim osiedlu:Maratońska,Przełajowa,Florecisów,Balonowa,Olimpijska,Rajdowa,Sprinterów,Oszczepowa,Kusocińskiego,Wioślarska,Narciarska,Trójskok itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe w Wejherowie była Staszica a jest Wniebowstąpienia IP: 81.219.98.* 11.06.04, 19:48 Odpowiedz Link Zgłoś
impostor moi faworyci: 13.06.04, 10:40 warszawa - kubusia puchatka szprotawa (lubuskie) - bronka kozaka (kto zacz??) poznan - (os. staroleka) jest tam kilka zeglarskich ulic, bodajze masztowa itp, i do tego byla kotwicza. po 89 zmienili na w.kotwicza-ot, znalezli sobie bohatera ze styropianu siakiegos :) Odpowiedz Link Zgłoś