Dodaj do ulubionych

Smieszne nazwy ulic

• Gość: lorcia Re: Smieszne nazwy ulic IP: 195.205.69.* 29.10.03, 13:18
      W Opolu też mamy kilka "perełek" typu :
      Niedurnego,Zamknięta,Einsteina Alberta, także jest osiedle
      kwiatowe:Niezapominajek,Róż,Jaśminowa itp,osiedle kolorowe:Niebieska,Biała
      i....Amarantowa(pięknie brzmi ale jaki to jest kolor????)pozdrawiam
      • myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 15:49
        amarant to chyba taki purpurowo - fioletowy
      • marc.fugnac Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 11:28
        Taki jak przyjmuje fenoloftaleina w środowisku alkalicznym
        • frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:26
          Może prościej: amarant to kolor barszczu czerwonego zabielanego
      • czesiek1 Re: Smieszne nazwy ulic 03.12.03, 04:51
        My mamy HUIA Street.
    • marc.fugnac Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 13:21
      A ja kiedyś mieszkałem przy Projektowanej.
      • kora3 Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 15:52
        marc.fugnac napisał:

> A ja kiedyś mieszkałem przy Projektowanej.

I co ??? Skończona już była czy w fazie projektu :D ???
        Przypomniaało mi się,z na Kazimierzu w Krakowie jest ulica Gazowa ..
        Wydaje mi się to w zestawieniu z tą akurat dzielnicą ...hmm dośc niesmaczne :(
        przyznam,ze nie mm pojęci, czy nzwa jest jeszcze sprzed wojny czy wzglednie nowa .
        • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 01.11.03, 01:35
          kora3 napisała:

>> Przypomniaało mi się,z na Kazimierzu w Krakowie jest ulica Gazowa ..
          > Wydaje mi się to w zestawieniu z tą akurat dzielnicą ...hmm dośc niesmaczne :
          (
          > przyznam,ze nie mm pojęci, czy nzwa jest jeszcze sprzed wojny czy wzglednie
          now
          > a .
          Ulica ta nazywa się tak, ponieważ znajduje się przy niej zakład gazowniczy. Sam
          chodzę tam płacić rachunki za gaz. Gazownię w tym miejscu uruchomiono w XIX
          wieku i z tamtej epoki pochodzi też nazwa ulicy.
    • Gość: Ada Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.03, 17:15
      we Wrocławiu :
      Ciepła, Śliczna, Wietrzna, Powiewna , Przyjaźni, Szczęśliwa,
      Wesoła,Parafialna,Saperów,Pawła Eluarda,Ładna, Piękna, Jęczmienna, Żytnia ,
      Jaracza, plac Zgody , plac Rozjezdny,Pawia, Wróbla,Wandy,Karmelkowa,
      Czekoladowa,Brylantowa, Dubois(dibuła),Zagony, Psie Pole,Hauke Bosaka,Nowy
      Świat, Skrzydlata,Mińska,Wieczysta,Ozrechowa, Jabłeczna,Brzoskwiniowa,
      Morelowa,Lelewela,Mokronoska,
      pozdrawiam :-)
      • pandorka Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 20:22
        Ja sobie mieszkam na ul. Arbuzowej... w pobliżu jest tez ul.Rzodkiewki,
        Sałatkowa, Rabarbarowa, Pomidorowa... :) No i jeszcze ulica Zdrowa - choć
        dziurawa tak, jak po przejściu poważnej ospy.. ;)
      • Gość: naiwna Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 02:59
        "ulica Powiewna"... od razu wyobrażam sobie jakiś nienamalowany obraz Salvadora
        Dali... albo co najmniej "Spacer" Chagalla... :))) ulica powiewna jak welon,
        unosząca się w powietrzu przy najmniejszej bryzie... aaaach.... ciekawe, czy
        żyć tam jest lekko?
    • l2m Re: Smieszne nazwy ulic 29.10.03, 20:28
      w Kijowie jest ulica Добрий шлях (Dobry szlak). Także Zoologiczna, Kasztanowa,
      Planetowa, Jarosławowy Wał, no i dzielnica zwana Мишоловка (Łapka na myszy).
      • Gość: pav Re: Smieszne nazwy ulic IP: 62.29.137.* 30.10.03, 09:41
        A w Sofii jest ulica Baba Nedelia (a 'nedelia' znaczy po bułgarsku 'niedziela',
        nie tak jak po rosyjsku).
        • l2m Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 19:22
          > a 'nedelia' znaczy po bułgarsku 'niedziela'

A co znaczy bo bułgarsku Baba? :-) Czyżby babę właśnie? :-)
          A propos, po ukraińsku "niedziela" brzmi "nedila", nie tak jak po rosyjsku ;-)
          • Gość: pav Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.energis.pl 30.10.03, 23:52
            > A co znaczy bo bułgarsku Baba? :-) Czyżby babę właśnie? :-)

'Baba' to baba :-) Może być też 'babcia' (na początku w Bułgarii bardzo mnie
            śmieszyło, kiedy słyszałem dzieci zwracające się per 'babo' do swoich babć).
            W każdym razie nigdy nie dowiedziałem się, kim była ww. Baba i czym się tak
            zasłużyła, że została patronką ulicy :-o
          • Gość: misia00 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 16.11.03, 23:29
            a w Rzeszowie są:
            1.sowia,ptasia,zwierzyniecka,gołębia itd (na osiedlu grota roweckiego-skąd
            pomysł na ptaszki)
            2.brzozowa,akacjowa,jodłowa,jaworowa itd
            3.stogi,strumykowa,jana robaka,zbiorcza,zabłocie,(różne)
            4.rondo pakosłwa
        • Gość: gschab Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 08:44
          Warszawa - Rabindranata Tagore jak się pisze to OK. ale przy wymowie i to
          jeszcze szybkiej brzmi dziwnie.
          Gdańsk - Żabi Kruk.
          • frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:28
            Gość portalu: gschab napisał(a):

> Warszawa - Rabindranata Tagore jak się pisze to OK. ale przy wymowie i to
            > jeszcze szybkiej brzmi dziwnie.

To był wybitny pisarz, ale faktycznie, idzie się pociąć z tym imieniem...
    • pandora_ Re: Smieszne nazwy ulic 30.10.03, 10:05
      Katowice...
      ul. Niedurnego :)
      Policyjna (!)
      mnostwo ulic z samych imion: Anny, Ewy, Andrzeja, Agaty, Macieja
      ul. Normy (nie wiem czy na czesc Normy Jeane Baker czy chodzi o 100% NORMY)
      Pszenna i... Żytnia :)
      No i ul. Zdrojowa - skad i jak - nie wiadomo :)
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 09.11.03, 22:36
        pandora_ napisała:

> mnostwo ulic z samych imion: Anny, Ewy, Andrzeja, Agaty, Macieja
        Prawdopodobnie były to kiedyś ulice świętych, tylko za komuny usunięto "św." z
        nazwy i tak zostało. W końcu Katowice nazywały się przez kilka lat Stalinogród,
        więc na ulice świętych nie było miejsca w mieście posiadającym
        takiego "patrona". Więc pewnie w tym okresie te nazwy "skrócono".... Słyszałem
        o tym kiedyś, przed laty, od mojej nieżyjącej już babci, która miała znajomego,
        mieszkającego w Katowicach na Barbary - tak się pisało oficjalnie tą nazwę w
        adresie, ale podobno dla mieszkańców była to zawsze św. Barbary.
      • marcinho.dombrovista Re: Smieszne nazwy ulic 13.12.03, 19:24
        pandora_ napisała:

>
        > ul. Normy (nie wiem czy na czesc Normy Jeane Baker czy chodzi o 100% NORMY)
        > Pszenna i... Żytnia :)
        > No i ul. Zdrojowa - skad i jak - nie wiadomo :)
        Nie wiem czy pamiętasz ale krzyżowała się z ulicą Pstrowskiego a on wyrabiał
        duuuuuuuużo więcej niż 100 % Normy.
        A co do zdrojów, to co powiesz na ... Jastrzębie Zdrój? :))
      • Gość: kielczanin Żytnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 18:28
        Żytnią to mamy i w Kielcach. I jest to ulica główna dla miejskich autobusów. Co
        najmniej jedna trzecia linii biegnie właśnie Żytnią.
        I Żniwną też mamy nawiasem mówiąc. A przy Żytniej jest Hala Widowiskowo-
        Sportowa.
    • Gość: bercikowa Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.biaman.pl 30.10.03, 12:24
      W Białymstoku są ulice Żytnia i Czysta - oczywiście obok siebie ( chyba się
      nawet krzyżują , ale nie jestem pewna )
      • Gość: miły klient Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.inetia.pl 30.10.03, 15:15
        Antek Rozpylacz to poprostu jeden z bohaterów Powstania W-wkiego, taki miał
        pseudonim. Są tu jeszcze nast. ulice:
        Zaokopowa
        Okopowa
        Przyokopowa
        Dowcip
        Na Bateryjce
        Niecała
        cała masa "warzyw" umieszczona blisko siebie
        cała "ptasiarnia" też blisko siebie
        W Dziekanowie koło W-wy jest całe "bajkowe osiedle"
        • Gość: effka454 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.eltur.com.pl 05.11.03, 13:06
          > W Dziekanowie koło W-wy jest całe "bajkowe osiedle"
          I chyba najśmieszniej brzmi Kaczki Dziwaczki, albo
          Waligóry i Koszałka Opałka
          • Gość: p0sa Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 12:41
            W Poznaniu tez Bajkowe jest. Najsmieszniejsza chyba jest tam ulica Krasnala
            Chalabaly :)

pozdr.
            • l2m Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 18:23
              Gość portalu: p0sa napisał(a):

> W Poznaniu tez Bajkowe jest.

A w Kijowie tak nazywa się cmentarz. Cmentarz Bajkowy, fajne, co?
      • myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 31.10.03, 13:25
        Bercikowa, czyzbys byyla moja krajanka?
        Jesli tak, pozdrawiam!!!
        • Gość: kalafior Re: Smieszne nazwy ulic IP: 62.233.193.* 01.11.03, 02:50
          A w Lublinie jest ulica Ku Słońcu. Jest też Krochmalna, Na Przełęczy, Zuchów,
          Beatrycze obok Boryny i Ditty. A ja mieszkam na Fantastycznej (na osiedlu jest
          jeszcze Sympatyczna, Romantyczna, czy Radości).
          • myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.03, 15:10
            Hurra! 100 wpisow! dzieki - moze beda jakies jeszcze - pozdrawiam tropicieli
            dziwnych ulic;) a raczej ich nazw
            • l2m będą, będą... 04.11.03, 20:58
              W Białocerkwi jest osiedle Гайок (Gaik) i jeszcze dzielnica Роток (Usteczka).
              Park miejski tegoż miasta nazywa się Aleksandria.
            • Gość: mmarioo Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.11.03, 21:15
              ul. Koników polnych w miejscowości Owczarnia k/Podkowy leśnej
          • Gość: effka454 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.eltur.com.pl 05.11.03, 13:15
            Warszawa-Włochy: Akurat!!! oraz Wylot, Zbocze, Uśmiech, Pokoju, Potrzebna
          • Gość: www.sejm.gov.pl Re: Smieszne nazwy ulic IP: 80.51.247.* 16.11.03, 01:21
            ul. Ku Słońcu jest też w Szczecinie, mój tata był tam w wojsku - mówił, że na
            tej ulicy były wtedy (1969) jednostki wojskowe i cmentarze.... :)))))))))
      • Gość: daniel Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.mofnet.gov.pl 06.07.07, 13:34
        A w Warszawie jest róg Ciepłej i Chłodnej.
    • dorotace Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.03, 22:13
      W Warszawie na Ursynowie: Lisi dół, Wilczy jar (chyba), Małej Łąki (zasłużona
      dla stolicy postać), Pod strzechą (Gdzie mieszkasz? Pod strzechą?) Za łąkami/
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 05.11.03, 16:06
        dorotace napisała:

> W Warszawie na Ursynowie: Lisi dół, Wilczy jar (chyba), Małej Łąki (zasłużona
        > dla stolicy postać), Pod strzechą (Gdzie mieszkasz? Pod strzechą?) Za łąkami/
        W Krakowie też jest Pod Strzechą. A w podobnym klimacie są jeszcze: Wilczy
        Stok, Rysi Stok, Poniedziałkowy Dół, Na Grabie, Na Leszczu, Na Wiankach, Na
        Grządkach, Na Chałupkach, Nad Potokiem, Zielony Jar....
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 06.11.03, 01:28
      Śmiesznie też czasem bywa przekręcanie nazw ulic przez osoby z innych miast czy
      regionów. Np. w Krakowie jedna z dość dużych ulic nosi nazwę Kalwaryjska
      (oczywiście nazwa pochodzi od Kalwarii). Nazwa jak nazwa, tylko czasami dla
      osób spoza Krakowa ciężka do wymówienia. Pracuję w firmie, która ma centralę w
      Warszawie. Jak ktoś dzwoni z centrali w Warszawie do krakowskiego oddziału, to
      wymawia tą nazwę najczęściej tak: Kawaleryjska. Podobnie jest z krakowskimi
      ulicami, których nazwy pochodzą od Wisły - Wiślna i Starowiślna. Warszawiacy
      wymawiają te nazwy: Wiślana, Starowiślana - nie wiem, skąd im się to "a" bierze.
      • edeka5 Re: Smieszne nazwy ulic 10.11.03, 09:51
        W Warszawie Falenicy znajomy mieszka na rogu ulic Kąsek i Rożek.
        Zawsze nas to śmieszyło.
      • Gość: bywalec... Smieszne nazwy ulic IP: *.microchip.ltd.pl 18.01.04, 03:55
        ul. Karola Miarki- skad inąd wybitny działacz narodowościowy na niemieckim
        sląsku przekręcona na ul. Kaprala Mirki.
    • Gość: Maruda Rondo... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 09.11.03, 22:53
      W Łodzi, całkiem niedaleko mnie jest barrrdzo wypadkowe Rondo Inwalidów. Hmmm...
      :|

• yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 16.11.03, 16:36
      Czasami śmieszna jest nie tyle sama nazwa, co kłopoty z jej zapisaniem.
      Szczególnie, jeżeli radni wymyślą nazwę zbyt trudną dla miejscowej ludności.
      Tak jest np. w Olsztynie, małym miasteczku w powiecie częstochowskim. Jedna z
      najdłuższych ulic nazywa się tam Kühna (przez 'u' z dwoma kropkami). Nie wiem,
      kim był Kühn, zapewne zasłużył na to, aby być patronem ulicy, ale z tą nazwą
      miejscowi mają straszne kłopoty. Na większości tabliczek z numerami domów nazwa
      ta jest napisana następująco: KIIHNA (przez dwa 'i'). Gdy byłem w tym
      miasteczku kilka miesięcy temu, specjalnie przeszedłem wzdłuż całą ulicę i
      tylko na jednym budynku ta nazwa była napisana prawidłowo - na szkole
      podstawowej.
      • anikl Re: Smieszne nazwy ulic 16.11.03, 20:33
        W Łodzi unieszczęśliwiono sporo ludzi adresem "ul. WiN". Chodzi o Organizację
        Wolność i Niepodległość, ale kto by używał takiej długiej nazwy..

Inny tasiemiec: ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus. Tu akurat są same firmy -
        wyobrażacie sobie urzędową korespondencję?

Mamy też ul. Smutną a przy niej: cmentarz, więzienie i OŚRODEK EGZAMINOWANIA NA
        PRAWO JAZDY :-))
        Kilka lat temu przyjechał do nas znajomy Niemiec. Wysiadł na dworcu i po
        angielsku pytał jak dojechać do "Szoszola strit". Nikt nie znał takiej nazwy
        i naprawdę nie wiem jak w końcu trafił do celu czyli na ul. CHOCHOŁA :-D
        • Gość: Michał M. Re: Smieszne nazwy ulic IP: 80.51.227.* 04.11.04, 00:04
          Smutna nazywała się chyba kiedyś Radziecka. Ale więzienie na Radzieckiej... to
          nie mogło być :) Łatwiej było o zmianę nazwy niż przeniesienie więzienia.

Gdy w 1953 roku umarł Stalin, kazano główną ulicę miasta nazwać jego imieniem.
          Łódź się wykręciła. Nie przerobiono na Stalina Piotrkowskiej ale... Główną ;-)
          • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 04.11.04, 15:08
            > Smutna nazywała się chyba kiedyś Radziecka. Ale więzienie na Radzieckiej...
            to
            > nie mogło być :) Łatwiej było o zmianę nazwy niż przeniesienie więzienia.
            >

W podkrakowskiej Skawinie przy ul. Radzieckiej mieściła się... parafia! Po 1989
            roku zmieniono nazwę - teraz ulica nosi imię jakiegoś księdza.
        • Gość: olka Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.11.09, 17:43
          Mialam przyjemnosc wspolpracowac przez dobrych pare lat z jedna z
          tych firm mieszczacych sie przy ulicy Sw.Teresy od Dzieciatka Jezus
          i moge potwierdzic - korespondencja to byla masakra.
      • l2m Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 18:22
        Pamiętam, w pewnym niedużym miasteczku była ulica Karla Marksa. Na wszystkich
        tabliczkach było jak byk: Karla-Marksa. Jeden mój znajomy zapytał panienkę z
        poczty, dlaczego to jest wszędzie napisane właśnie w ten sposób. Ona popatrzyła
        naiwnym wzrokiem i zapytała: "A bo co, to się pisze razem?"
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 13:57
      Jeszcze coś na temat Krakowa: ul. Wawelska. Nazwa niby normalna, nawet bardzo
      kojarząca się z Krakowem, ale śmieszne jest to, że znajduje się ona w dzielnicy
      Mistrzejowice, kilkanaście kilometrów od Wawelu!
      • caerme Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 21:14
        heh:)
        witaj,
        osiedle chyba zlotego wieku, gdzies na koncu osiedla pmiedzy dwoma duzymi
        punktowacami o rzut beretem od poaustriackich bunkrow i dwa rzuty beretem od
        zaoranych pol..
        pozdr
        • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 05:06
          caerme napisał:

> heh:)
          > witaj,
          > osiedle chyba zlotego wieku, gdzies na koncu osiedla pmiedzy dwoma duzymi
          > punktowacami o rzut beretem od poaustriackich bunkrow i dwa rzuty beretem od
          > zaoranych pol..
          > pozdr
          Miło, że jest na forum ktoś z moich rodzinnych stron. Teraz już mieszkam w
          innej części Krakowa (bliżej śródmieścia), ale większą część życia spędziłem w
          tamych właśnie okolicach.
          • caerme Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 21:14
            witam:)
            poniekad: czesc zycia spedzilem na boh. wrzesnia a pozostala na dywizjonu 303...
            pozdr
      • xmadzialenkax Re: Smieszne nazwy ulic 08.05.09, 22:16
        w jakiejś tam wsi pod brodnicą też jest wawelska no i to jest dopiero ciekawe :P:P:P
    • edzioszka Re: Smieszne nazwy ulic 18.11.03, 21:21
      a np. Bolka i Lolka, Sierotki Marysi, Królewny Snieżki - i jak tu człeka
      powaznie traktowac w urzędzie ;) Zabawna - tyż jest u nas taka ;)
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 25.11.03, 05:13
      W Wieliczce są dwie różne ulice - jedna nazywa się Górska, zaś druga Górsko.
      O pomyłkę nietrudno....
    • Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:28
      W Dąbrowie jest ul.Laski
      W Sosnowcu największy cmentarz jest przy ul. Smutnej
      W tymże Sosnowcu kiedyś chyba zmienili nazwę ul.PCK na ul.Polskiego Czerwonego
      Krzyża
      Pracuję przy ul Dąbrowskiego - nikt nie wie jakiego.
    • Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:30
      Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili
      ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera
      • Gość: sandwich Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:35
        W Dąbrowie na Staszicu jest ulica z dużą ilością tabliczek:
        1.Zięby
        2.Ziemby
        3.Koniewa
        4.Waryńskiego
        • frred Re: Smieszne nazwy ulic 10.01.04, 11:40
          Gość portalu: sandwich napisał(a):

> W Dąbrowie na Staszicu jest ulica z dużą ilością tabliczek:
          > 1.Zięby
          > 2.Ziemby
          > 3.Koniewa
          > 4.Waryńskiego

A propos nazw z PRLu: Kumpel kiedyś siedzi w komisji wyborczej bodajże w Rudzie
          Śląskiej (tamtejszych mieszkańców proszę o ew. sprostowania). I przyszedł
          głosować jakiś pijak.
          - Gdzie pan mieszka? -
          - Na Żdanowa! -
          - Hmmm... nie ma takiej ulicy... -
          - Co znaczi niy mo? Jo tam mieszkom! -
          Poszukali na mapie, zadzwonili do UM i ustalili, że ta ulica się teraz nazywa
          Ofiar Katynia. Wszystko się zgadza, dowód OK chociaż b. stary, facet mieszka
          pod danym numerem. Chłopina podpisuje listę, wręczają mu kartę i mówią na
          koniec:
          - Tylko niech pan zapamięta, że ta ulica się teraz nazywa Ofiar Katynia. -
          - Ja, dobrze bydzie. A KTO TO BYŁ TYN KATYŃ? -

• yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 01.12.03, 14:48
        Gość portalu: sandwich napisał(a):

> Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili
        > ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera
        W Stuttgarcie, w dzielnicy Bad Canstatt, gdzie znajduje się centrala firmy
        Mercedes-Benz, główne ulica nazywa się Mercedesstrasse. Są też Daimlerstrasse i
        Benzstrasse.
        • tymon99 Re: Smieszne nazwy ulic 11.11.05, 01:22
          > Gość portalu: sandwich napisał(a):
          >
          > > Aaa! W Sosnowcu po wybudowaniu największego salonu Mercedesa zmienili
          > > ul.Kresową na ul.Gottlieba Daimlera

to jeszcze nic
          tam, gdzie są zakłady vw zmienili kiedyś na parę dni tabliczki z nazwą miasta
          z wolfsburg na golfsburg
    • yabol428 Ronda 01.12.03, 14:54
      W Krakowie jest rondo, które zwyczajowo jest nazywane Rondem Polsad. Nie chodzi
      tu o telewizję, tylko o firmę sadowniczą, która posadziła drzewka na środku
      ronda i której reklama tam się znajduje. Zapewne od tej reklamy ludzie zaczęli
      tak mówić na to rondo i przyjęło się to do tego stopnia, że nawet na planie
      Krakowa od niedawna ta nazwa jest zaznaczana, chociaż nie jest to nazwa
      oficjalna, tylko zwyczajowa.
      Inne rondo nazywane jest rondem Motelu Krak (od nazwy motelu, który się przy
      nim znajduje). Oficjalna nazwa to Rondo Ofiar Katynia, ale nikt jej nie używa.
      • caerme Re: Ronda 01.12.03, 19:03
        witaj:)
        z tej samej serii:
        od lat rondo na skrzyzowaniu ul nowohuckiej z bodajze al. pokoju [przy m1] bylo
        nazywane rondem nowohuckim i tak jest znane. ostatnio radni wymyslili lepsza
        nazwe: rondow dywizjonu chyba 309. nowej nikt nie uzywa, starej chyba wszyscy...
        pozdr
        • yabol428 Re: Ronda 03.12.03, 02:18
          Dokładnie jest to rondo Dywizjonu 308.
          Akurat w firmie, w której pracuję, używa się tej nazwy, tylko skraca się ją do
          Rondo 308 - też niezłe....
          Ale rzeczywiście nazwa mało znana, wcześniej o niej nie słyszałem.
      • marc.fugnac Re: Ronda 04.01.04, 16:28
        To identycznie jak z Rondem Babka w W-wie. Przemianowano je na Rondo
        Zgrupowania "Radosław". Wszyscy mówią Babka, ale ponieważ są tam przystanki o
        nazwie Rondo Radosława to chyba ta nowa nazwa się przyjmie. A geneza starej
        nazwy jest taka, że gdy je wytyczono i wyasfaltowano, w środku zostało wzgórze
        o kształcie babki z piasku i wszyscy tak mówili.
        PZDR.
        • mrouh Ulice 04.01.04, 18:20
          W Rzeszowie jest ulica Lisa Kuli. Brzmi super... A to był partyzant chyba płk.
          Leopold Kula, pseudonim Lis.
          W Warszawie jest chyba ulica Ku Wiatrakom... Czy jakoś tak...
          Przez kilka miesięcy mieszkałam w Paryżu i jak juz pozwiedzałam zabytki,
          urzadzałam sobie wycieczki na chybiła trafił po uliczkach... Tam dopiero są
          piękne nazwy... Jest nawet strona internetowa ze spisem nazw, a także strona, na
          której mozna dowiedzieć się skąd wzięła się taka a nie inna nazwa.
          Dla francuskojęzycznych:

www.paris.fr/carto/nomenclature/index.nom.htm
          www.paris.fr/fr/asp/carto/nomenclature_js.asp
        • ao22 Re: Ronda 05.01.04, 18:55
          teraz (możliwe, że chwilowo) jako babka radka...
          sama mieszkam na pawiej (tej od pawiaka), ale absolutny the best to posag
          sześciu panien w ursusie...
          • tymon99 siedmiu! nie sześciu! /nt 11.11.05, 01:22
    • basioonya Re: Smieszne nazwy ulic 13.12.03, 17:47
      Jak dla mnie, to rządzi ulica Pachołów w Gdańsku.
    • Gość: sw_Mikus Bydgoszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 12:12
      ul. Wybudowania, ul. Zalew, ul. Betoniarzy (rox!),ul.Czołgistów, ul. Dekarzy,
      ul. Biedronkowa, ul. Dzięciołowa, ul. Glebowa no i w dzielnicy Osowa Góra -
      rybne ulicy - Moszczukowa, Łososiowa, Rekinowa, Jesitrowa, Szczupakowa i ...
      Wielorybia (w końcu to też taka duża "ryba", nie? ;-)) itd.
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 03.01.04, 22:49
      W Krakowie są dwie ulice - jedna Józefa Korzeniowskiego, a druga Josepha
      Conrada. Radni chyba nie wiedzieli, że jest to ta sama osoba :-)
      • nothing.special Re: Smieszne nazwy ulic 04.01.04, 20:55
        Trochę nie na temat, przepraszam. Jakiś czas temu koncertował w Polsce zespół
        The Cranberries, którego moja ówczesna towarzyszka życia jest fanką. Pojawiły
        się wówczas billboardy, a na nich napisy: The Cranberries (data) Gdynia, Babie
        Doły. I ja wtedy nieopatrznie zapytałem m.ó.t.ż., czy "Babie Doły" to tytuł
        koncertu jest. To, co się działo potem...
        Pozdrawiam
        n.s
      • mabmab Re: Smieszne nazwy ulic 10.11.05, 22:03
        W Warszawie też jest Korzeniowskiego i Conrada oraz Aleksandra Głowackiego i
        Bolesława Prusa :)
    • teufel Re: Smieszne nazwy ulic 05.01.04, 18:43
      Łódź:
      Ajnenkiela Eugeniusza
      Amatorska
      Andrzejewskiej Jadzi
      Antoniny
      Atutowa
      bacowa
      berytowa
      białych róż
      brus
      budy
      burzliwa
      bzowa
      Na razie do B skończyłem, kiedyś dopisze - może. Ale to i tak ułamek
      śmiesznych na A i B w Łodzi.
      • Gość: barnaba Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 02.06.04, 15:42
        A kiedyś była jeszcze ul. Kałowska - od dawnej wsi Kały.

Szczęśliwie zmienili.
    • Gość: okapi Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.n.club-internet.fr 12.01.04, 21:46
      W Manosque w Prowansji jest ul. Bezimienna (rue sans Nom)
    • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 02.06.04, 14:04
      Reaktywuję wątek, bo przyszedł mi do głowy taki temat związany z ulicami:
      W jakim mieście jeszcze można spotkać PRL-owskie nazwy ulic?
      Ja ostatnio byłem w Trzebinii (woj. małopolskie) i ze zdumieniem zauważyłem,
      że "straszą" tam jeszcze tacy patroni, jak 22 Lipca i Marceli Nowotko.
      • piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:29
        W Łodzi można znaleźć jeszcze takie nazwy jak
        Przodowników Pracy
        Racjonalizatorów

W wielu podłódzkich miejscowościach można znaleźć jeszcze nazwy ulic jak
        PKWN
        22 Lipca
      • kosz.marny Re: Smieszne nazwy ulic 06.07.04, 08:32
        yabol428 napisał:

> W jakim mieście jeszcze można spotkać PRL-owskie nazwy ulic?

W Kielcach jedną z głównych przelotowych ulic jest nadal ul. Manifestu
        Lipcowego. Na fali szalejących zmian na początku lat 90. zmieniono nawet nazwę
        ul. Moniuszki na Św. Leonarda, ale o Manifeście Lipcowym jakoś "zapomniano".
        Wieść gminna niesie, że ma to związek z osobą byłego prezesa Exbudu (nazwijmy
        go "Z."), mającego wtedy główną siedzibę przy tejże ulicy (tj. Exbud miał
        siedzibę, nie Z.), który rzekomo, wykorzystując swoje wpływy w Ratuszu,
        zablokował zmianę nazwy (złośliwi twierdzą że z sentymentu, inni - że chodziło
        o koszty dla firmy, a jak było naprawdę, należałoby zapytać zainteresowanego :-)
        • Gość: yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:29
          A w Wolbromiu (woj. małopolskie) jest jeszcze ulica Armii Czerwonej.
          Najlepiej wygląda nazwa na przystanku PKS: "Wolbrom A. Czerwonej".
        • Gość: Anmar Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 15.04.05, 19:16
          Inowrocław: skrzyżowanie ulic - Najświętszej Marii Panny, Świętego Ducha i
          Świętego Andrzeja.
          Warszawa: ul. Dowcip - nie ma ani jednego numeru a ulica jest!
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 18.06.05, 19:26
        Niegowa (powiat Myszków, woj. śląskie) - ul. 22 Lipca.
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 11.09.05, 15:26
        Kowary (dolnośląskie) - co prawda Findera, Fornalskiej i Bohaterów Stalingradu
        się pozbyli, ale nadal straszą jako patroni Pstrowski i Waryński.
      • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 21.10.06, 12:58
        Racibórz - ul. Waryńskiego
        • Gość: daniel Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.mofnet.gov.pl 06.07.07, 13:48
          Tak, Waryński to rzeczywiście sztandarowa postać PRL-u. (Zmarł w 1889 r.)
          • yabol428 Re: Smieszne nazwy ulic 07.09.07, 00:19
            Gość portalu: daniel napisał(a):

> Tak, Waryński to rzeczywiście sztandarowa postać PRL-u. (Zmarł w
            1889 r.)

Może nie sztandarowa, ale banknotowa na pewno ;)
    • myshen82 Re: Smieszne nazwy ulic 02.06.04, 14:46
      o rany, strasznie dziwnie zobaczyć swój wątek reaktywowany po tylu miesiącach!
      • piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:36
        troche mało w tym wątku o Łodzi więc podam pare nazw:
        ja wyżej
        Przodowników Pracy
        Racjonalizatorów

ponadto
        Współzawodnicza
        Skury-Skoczyńskiego-Robotnika (to jest jedna ulica)
        mjr Szendzielarza-Łupaszki
        Polskich Kolei Państwowych
        Kresowych Stanic
        Pogorzel
        Nery
        Nad Niemnem
        Zaścianek
        Czerwonego Kapturka
        Jasia i Małgosi
        Piwna ( a obok niej)
        Żytnia
        Urody Życia
        aleja Uśmiechu
        aleja Zakochanych
        Browarna
        Cepowa
        Czechosłowacka
        Emerytalna

jak coś jeszcze znajde fajnego to podam
        • piotrekmk Re: Smieszne nazwy ulic 11.06.04, 19:57
          I jeszcze troche z Łodzi:

Ideowa
          Hyrna
          Jędrowizna
          Berka Joselewicza
          Klimatyczna
          Kosmiczna
          Lewa
          Liczyrzepy
          Łodzianka
          Mania
          Ruchliwa
          Rondo Inwalidów
          Wiośniana
          Wierzb Płaczących
          • Gość: mk Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.retsat1.com.pl 15.06.06, 17:21
            Na Jędrowizny jest hmmm...dom publiczny. Odrazu mi się kojarzy z Jądrowizny...
          • Gość: mk Re: Smieszne nazwy ulic IP: *.retsat1.com.pl 15.06.06, 17:25
            No i jeszcze na moim osiedlu:Maratońska,Przełajowa,Florecisów,Balonowa,Olimpijska,Rajdowa,Sprinterów,Oszczepowa,Kusocińskiego,Wioślarska,Narciarska,Trójskok itp.
    • Gość: hehe w Wejherowie była Staszica a jest Wniebowstąpienia IP: 81.219.98.* 11.06.04, 19:48
    • impostor moi faworyci: 13.06.04, 10:40
      warszawa - kubusia puchatka
      szprotawa (lubuskie) - bronka kozaka (kto zacz??)
      poznan - (os. staroleka) jest tam kilka zeglarskich ulic, bodajze masztowa itp,
      i do tego byla kotwicza. po 89 zmienili na w.kotwicza-ot, znalezli sobie
      bohatera ze styropianu siakiegos :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka