Dodaj do ulubionych

Pogadajmy troszeczkę...

07.05.07, 15:50
Zanim mnie Rita zmobilizuje do założenia nowego kątka, sam się zmobilizuję i
założę kóntek do rozmów o wszystkim co nas gryzie i nie tylko, abo...
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 20:47
      No jó ! ło wszystkam możem pogodować.
      Jo bych wolała wama lepsi ło kedajszach cziasach poziedać, kebyśta mnie słuchać
      chcieli.
      smile
      A jek myślita, co mowam zrobzić z pomnikiem 'szubienice' ?
      • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 20:59
        No jó, po mojemu to trza to łostazić jek je. No bo co to za lejdowanie na
        kamnianiu sia mścić. Te boroki sołdaty ruskie, co po dziewiantnoście abo
        dwadzieścia lot mnieli, jek jim smertka do ślipsiów zajrzoła, co łóne winne
        buli? Toc naczalstwo i polityczne biuro niemi zarzóndzało. A co noju chleba łod
        tygo przybańdzie? Jek tak, to trza tyż wszyćkie zamki krzyżackie poburzyć, coby
        noju żodnygo Tannenbergu nie przybańczały.
        Mom recht?
        • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 21:07
          Mosz recht. Z tymi pomnikami to jek ziatr zazieje, tak burzó , budjó, burzó.
          Chyba cias uszanować historie i przyjąć ją taką jaka była z pomnikiem.

A jek tam po bezuchu Gajowy ?
          • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 21:14
            Cosik dzisioj wylogowuje, może znowu jeka awaria ?
            • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 21:28
              Ni, noju nie wylogowuje, a byzuch buł fejn. Esce cisza w uszach dźwańczy i
              śpsiew ptoszków. To noju buło trza, taki oddech na łonie przyrody, ładowanie
              akumulatorów. I nawet za zimno nie buło. Ło śwecie zaboczylim...
              • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 07.05.07, 21:40
                Joł, to je to, natura...... fejn mnieliśta, fejn. Brok i mnie takie akumulatory,
                ale, je jak je. Wy mowacie las przy dupsie i woda w gembzie - jok godajó wink))
                A jek Sonia , tyż wypoczuła ?
                • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę... 08.05.07, 12:08
                  Jó, na gburstwie młodzioki rzóndziły, niech sia wprawiajó z roboto, a nie myśló
                  co żucie take letkie je. Sonia teroz za szpakami sia ugania, bo przylatujó
                  wyżerać świeżo posiano trowka. Fejn na łogrodzie posiedzieć, tlo dzisioj dysz'cz
                  leje i zimny zietrz, tak trza na ciepełko znowój poczkać. A szczepy jek ksitły
                  tak mróz wszyćko zmroziuł i łowoców ni bandzie, może jano truskaweczki...
                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 09.05.07, 21:03
                    No jó, szpoki tero gnozda robzió i ziamniczki jim brok. To fejn bezuch mniołes,
                    no ale cy młodzi ni mnieli kómputyra ? Co to za młodzi ? wink)))
                    A no dysz'cz to szyrmy wzialiśta ? Sonia tyż coś na dysz'cz brukuje, może taki
                    dach z klató bysta zrobzili no nij wink
                    • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:07
                      A jó zachęcam do pocytania tyj ksiójzki:
                      łoto fragmant

Wczoraj spotkałem lejtnanta i powiedział:
                      - Przyjdźcie do nas wieczorem. Wypijemy. Strzelim. Będzie kapitan i jeszcze
                      kilku chłopaków.
                      - Dobrze - odpowiedziałem
                      I poszłem. No naturalnie, ubrałem się odpowiednio i perfum nie pożałowałem.
                      Przychodzę, a tam już wszyscy są i kapitan też.
                      - Od czego zaczniemy ? - spytał
                      - Wiadomo od czego - powiedział lejtnant - Od wódki zaczniemy, wódką i zakończymy.
                      - A może od herbaty zaczniemy ?
                      - Herbata nie wódka: dużo nie wypijesz.
                      No to dawaj my chlać... Znalazła sie gitara. Więc my chórem , machnelim wink
                      Głos wiadomo , każdy ma i śpiewa z całych sił, to aż okna się trzęsły i szklanki
                      dzwoniły. Niech burżuazja słyszy i zna, że Cz.A. się bawią !
                      Potem lejtnant uroczyście powiedział:
                      - Drodzy towarzysze ! Zaraz będzie strzał. Zaczniemy go specjalną zakąską do
                      wódki. Jest to najlepsze na świecie burżujskie jedzenie !
                      I poszedł i wyciągnął z papierowej torby coś podobnego do strąków dużego bobu,
                      albo do małych ogórków.
                      - Co to jest ? - spytał kapitan Sasza
                      - Banany - powiedział lejtnant - Nasi chłopaki znaleźli u pewnego burżuja.
                      - Dawać te banany ! - krzyczy kolega - Dość burżujom tym się obżerać. Teraz
                      nasza kolej !
                      No, nic. Lejtnant porządnie w umywalce wymył i kilka z nich plasterkami na
                      talerzu pokrajał, potem, oczywiście odpowiednio posolił i każdemu wódki nalał.
                      - Zdrowie !
                      Wypiliśmy i bananami zagryzamy. Ale, cholera go wie, jakoś niesmacznie było. Ja
                      nawet wypluć chciałem. A lejtnant wówczas powiedział:
                      - Do tych bananów trzeba octu i tak samo pieprzu. Zaprawiliśmy banany octem, no
                      i rzecz jasna pieprzem.
                      I zupełnie wyszedł inny smak. Ale wszystko jedno nie podobały mi się. Wolę
                      kiszone ogórki, a nawet cebulę. Ale nic: pod wódkę to nawet banany pójdą. Tylko
                      to było najgorsze, ze kapitan , nieco za wcześnie, chorować zaczął. Nie
                      dotrzymał do strzału, zrobił naloty na Rygę i od tej pory go nie było.

Ale ja dobrze się trzymałem i dalej wódkę pod banany chlastałem. A potem
                      słyszałem jak lejtnant powiedział:
                      - Te banany to najlepiej z olejem jeść i cukrem. Ale szkoda, ze nie mam. A
                      kolega powiedział, że może banany należy jesć kiszone, albo marynowane, ale nie
                      surowe pod wódkę.
                      I chlas w pysk, chlas..... chwycili sie za włosy i po podłodze się tutłają.
                      Lejtnant naszego gospodarza całego bananami zanieczyścił. Ale to drobiazg, ot ,
                      trochę śmiechu było i już.
                      A potem my znów wypili, ale na banany jakoś wszyscy apetyt stracili, tylko
                      lejtnant dalej jadł, żeby się nie zmarnowały. I tak żeśmy przytomność stracili.
                      Ciemnawo jeszcze było kiedy się obudziłem. A zimno, bo jeden z nas wszystkie
                      okna krzesłem powibijał i pół pieca uszkodził. Chłopaki śpią jeszcze.
                      Sprawdziłem ja: czy zegarki mam ? Ale były na miejscu.
                      W dobrym towarzystwie się bawiłem.
                      wink
                      z zapisków oficera A.Cz. 1940 rok
                      • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:20
                        No jó, musowo osobny kóntek z humoreskami wyrychtowoć.
                        A nie zaboczta dzisioj na 1 TVP ło 21:00 Konkurs Eurowizji. Bandó nasze
                        (rusko-amerykanskie) wystampowoć. To je półfinał. Ciekawość, czy do sobotniygo
                        finału wlezó???
                        • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:29
                          Dzianki za ziadomość - zara zapuszcza tylewizór .

• rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:29
                            A tero chyba jidzie kabareton
                            • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:31
                              A tu mowam lista startowo, tlo 10 wchodzi do finału:

W półfinale wystartują:

1. Bułgaria - Voda - Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov
                              2. Izrael - Push the button - Teapacks
                              3. Cypr - Comme ci comme ça - Evridiki
                              4. Białoruś - Work your magic - Koldun
                              5. Islandia - Valentine lost - Eiríkur Hauksson
                              6. Gruzja - My story - Sopho Khalvashi
                              7. Czarnogóra - Hajde kroči - Stevan Faddy
                              8. Szwajcaria - Vampires are alive - DJ Bobo
                              9. Mołdawia - Fight - Natalia Barbu
                              10. Holandia - On top of the world - Edsilia Rombley
                              11. Albania - Hear my plea - Frederik Ndoci
                              12. Dania - Drama queen - DQ
                              13. Chorwacja - I believe in love - Dado Topic & Dragonfly
                              14. Polska - Time to party - The Jet Set
                              15. Serbia - Molitva - Šerifović
                              16. Czechy - Malá dáma - Kabat
                              17. Portugalia - Dança comigo - Sabrina
                              18. Macedonia - Mojot svet - Karolina Goceva
                              19. Norwegia - Ven a bailar conmigo - Guri Schanke
                              20. Malta - Vertigo - Olivia Lewis
                              21. Andora - Let's save the world - Anonymous
                              22. Węgry - Unsubstantial blues - Magdi Rúzsa
                              23. Estonia - Partners in crime - Gerli Padar
                              24. Belgia - Love power! - The KMG's
                              25. Słowenia - Cvet z juga - Alenka Gotar
                              26. Turcja - Shake it up şekerim - Kenan Dogulu
                              27. Austria - Get a life - get alive - Ric Papilaya
                              28. Łotwa - Questa Notte - Bonaparti.lv

trza głosować, tlo chyba na swoich nie wolno?
                              • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:34
                                to bandziewam łoglóndać.
                                Ale Gajowy , lobacz tero, ale sia łuśniejesz, jek Kaczyńcy tyż sia śniejó.
                            • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:32
                              łoglóndajta jedynke w tv - ale śnieczne
                              • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:35
                                i JKM łogłonda bine z aktorkó. A wszyści sia śniejó.
                                • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 20:43
                                  A co to za koncert i to na żywo a na sali sami ludzie ze szczytów władzy ?
                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 21:18
                                    W półfinale wystartują:

1. Bułgaria - Voda - Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov
                                    2. Izrael - Push the button - Teapacks
                                    3. Cypr - Comme ci comme ça - Evridiki

Cypr, no fejny buł.
                                    • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę... 10.05.07, 21:21
                                      4. Białoruś - Work your magic - Koldun

Tyż fejn - obudź swoją wyobraźnie
                                      • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...05 10.05.07, 21:23
                                        5. Islandia - Valentine lost - Eiríkur Hauksson

tero spsiewa

ło, to cosik no metalu
                                        • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...06 10.05.07, 21:28
                                          6. Gruzja - My story - Sopho Khalvashi

Psiankna psiosenkarka gruzińska, ale śpsiew ma sia ni lejduje
                                          • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...07 10.05.07, 21:32
                                            7. Czarnogóra - Hajde kroči - Stevan Faddy

Eszcze to ni ta psiosenka, chtóra by do syrca szła
                                            • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...08 10.05.07, 21:37
                                              8. Szwajcaria - Vampires are alive - DJ Bobo

psianknie tańcujó, ale na tó psieśniczke ni stawiam
                                              • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...09 + 10.05.07, 21:41
                                                9. Mołdawia - Fight - Natalia Barbu

Fejn kobzitka śpsiewa, no jó chyba staroświacka je, ale łóna pozinna sia
                                                zakwalifikować, energiczna ta mołdazianka
                                                • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...09 + 10.05.07, 21:42
                                                  no i ludziom sia lejdowała, buły fest brawa
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...10 + 10.05.07, 21:47
                                                    10. Holandia - On top of the world - Edsilia Rombley

Tyż fejn śpsiewa.
                                                    Ach , te kobzietki, nojlepsze só
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...10 + 10.05.07, 21:48
                                                    zidzita, jeke brawa mnioła
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...11++ 10.05.07, 21:51
                                                    11. Albania - Hear my plea - Frederik Ndoci

To duet, ciykowa psiosenka, ale skuczno.
                                                    Lejduja ma sia, bardzo i skrzypecki - świetna , jestem za !
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...12 10.05.07, 21:54
                                                    12. Dania - Drama queen - DQ

O, jenu, rola kostiumowa, facet przebrany za kobziete hehe
                                                    Odważni są Duńczycy.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...13 10.05.07, 21:58
                                                    13. Chorwacja - I believe in love - Dado Topic & Dragonfly

Głos jek u Drupiego , na luzie psieśniczka
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 22:01
                                                    14. Polska - Time to party - The Jet Set

Glosujcie na Polskę

doskonała piosenka - wygramy !
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 22:04
                                                    Glosujcie na Polskę, doskonała piosenka i doskonała piosenkarka.
                                                    Występ wspaniały, bardzo mi się podobał.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...15 10.05.07, 22:05
                                                    15. Serbia - Molitva - Šerifović

tylko spokojnie
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 22:06
                                                    rita100 napisała:

> Glosujcie na Polskę, doskonała piosenka i doskonała piosenkarka.
                                                    > Występ wspaniały, bardzo mi się podobał.

No jó, fejn śpsiewali...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...16 + 10.05.07, 22:10
                                                    16. Czechy - Malá dáma - Kabat

metal czeski
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...17 + 10.05.07, 22:13
                                                    17. Portugalia - Dança comigo - Sabrina

delikatnie śpsiewa, tak kobieco. Rychtycznie panom może sia lejdować i je nadobno.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...18 + 10.05.07, 22:17
                                                    18. Macedonia - Mojot svet - Karolina Goceva

No i znowa kobzieca psieśnicka, psiankna, ło syrcu. Tyż ma sia lejduje.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...19+ 10.05.07, 22:22
                                                    19. Norwegia - Ven a bailar conmigo - Guri Schanke

W rytmie latynowskim , tyż fejn , no coraz lepsi śpsiewajó.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...20 + 10.05.07, 22:27
                                                    20. Malta - Vertigo - Olivia Lewis

i skrzypeczki noczynajó i łuż śpsiewa. O, kurcze rośnie nam konkurencja.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...21 + 10.05.07, 22:30
                                                    21. Andora - Let's save the world - Anonymous

Najmlodszy zespół - szalejący na binie, ale męczący strasznie
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...22 10.05.07, 22:36
                                                    22. Węgry - Unsubstantial blues - Magdi Rúzsa

Ciekawie śpiewa, ale musze pohamowac trochę entuzjazm
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...23 10.05.07, 22:38
                                                    23. Estonia - Partners in crime - Gerli Padar

bez emocji
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...24 10.05.07, 22:41
                                                    24. Belgia - Love power! - The KMG's

nie !, nie , nie pasuje ta piosenka do finalu
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...25 + 10.05.07, 22:46

ładnie , tak innaczej
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...25 +++ 10.05.07, 22:47
                                                    bardzo mi się podobała ze Sloweni
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...26 10.05.07, 22:49
                                                    26. Turcja - Shake it up şekerim - Kenan Dogulu

Nie ma we mnie emocji przy tej piosence
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...27 10.05.07, 22:53
                                                    27. Austria - Get a life - get alive - Ric Papilaya

Austria też się nie postarała. Powinna się Polka zmieścić w Finale
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...28 10.05.07, 22:57
                                                    28. Łotwa - Questa Notte - Bonaparti.lv

Chyba nie zagrozi naszej. Choć jinny styl majó.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 22:11
                                                    Tyż ma sia lejdowali, fejn buło, powinni wygrać
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 23:05
                                                    To tero łostało noma trzymać kciuczki.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 23:09

Nojprzepiekniej spsiewała Słowenia po Polsce, no ale łobacymy.

• rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę...14 Polska ++++ 10.05.07, 23:41
                                                    Węgry, Gruzja, łotwa, Serbia, Bułgaria, Turcja i .....Mołdawia, Slowenia

Polska nie weszła, szkoda !
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:30
                                                    Pogodawam tycieńko ? wink)))
                                                    Je chto chantny ?
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:37
                                                    No jó, a dyć cołki cias godamy...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:40
                                                    Chyba mo był - godowam ? Tak ? a ni godamy - fejn godom ?
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:41
                                                    Trza Tralali zapytać, niech rozsądzi...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:45
                                                    w ksióżce psisało w tyj 'Swanta Warnija' co kóńcówka - my to godomy - wa .
                                                    Jam mom troche klopotu, szkoda , co Cyfus tyj ksiójzki ni wydał ło nauce gwary
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:46
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=38850087&a=61868959
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:47
                                                    No jó, całe żucie sia człek łuczy i gupsi pomero. Tak esce mowam duuuużo ciasa
                                                    na nauke...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:48
                                                    Datemu chcioła bym cobyśta mnie poraziali, bo jó tyż chca sia łuczyć.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:52
                                                    Szczyt energetyczny buł w Krakozie na zamku Wawelskim, a korki w Krakowie
                                                    łogromne. A na drodze do Wieliczki wóż z mąka się wysypał i cała droga była
                                                    biała, a wiatr hulał z mąką - tero w tv pokazują .

A co się u was dzieje ?
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:55
                                                    A łu noju bziołka kucha ze śliwkami psiecze, tak ta mąka sia przyda do psieczenio...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:56
                                                    gajowy555 napisał:

> A łu noju bziołka kucha ze śliwkami psiecze, tak ta mąka sia przyda do psieczen
                                                    > io...

A skónd te śliwki mowacie ?
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:58
                                                    Z łójskiygo roku, zamrożone we zamrażarce...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 22:00
                                                    gajowy555 napisał:

> Z łójskiygo roku, zamrożone we zamrażarce...

A bziołka mroziła cołe sliwki czy połówki bez pestek ?
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:53
                                                    Co jo zrobzie, jek łu noju ziamno i ni ma jek grila łozpolić. To bym Cyfusa
                                                    zaprosiuł i byśwa ło tam pogodali. A tak ni ma jek...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:55
                                                    To nic, pozietrze eszcze bandzie lepsi. Ale łu noju je ciepło nowet w dysz'sz.
                                                    Je parno , ale tymeratura wysoka i dziewczoki rozebrane chodzó po tretuarach.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 21:59
                                                    Tero jide wieszać pranie na sznurkach smile
                                                    Prolka wywirowoła , ale wieszać trza somemu.
                                                  • gajowy555 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 22:01
                                                    No jó, łuż dziesionta na zygarze, trza sia do łoża przymierzyć...
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 11.05.07, 22:12
                                                    A no trza bo tyż gamba ni sia drze szyroko (cyli ziewam)
                                                    Rozwiesiłam am pranie na sznurach i eszcze troszecke pobande przed kómputeram.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 12.05.07, 20:09
                                                    No jó ! Takego smaka wczera zieczeram mniołam co poszłam do lodówki i parówke
                                                    wziełam i na zimno am zjodłam, a potem....... caluśkó nocke i renek buł bardzo
                                                    pracowity, bo to ziyta i burzicka i ciśnienie sprawiuło co wszyściutko sia
                                                    złotrowało i rewolucyja w bełku buła.
                                                    Tak am słabiuśka.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 13.05.07, 08:46
                                                    Jek mózó: sen to zdrozie. Tak sia wyspołam, a reniuchno jek skowronecek śwyrgotam.
                                                    Tero je śliczniuchne pozietrze, trza jiść do łobrzóndku i łobaczyć jek to fejn
                                                    wszystko sztymuje.
                                                  • rita100 Re: Pogadajmy troszeczkę.. 13.05.07, 08:49
                                                    rita100 napisała:

> Jek mózó: sen to zdrozie. Tak sia wyspołam, a reniuchno jek skowronecek śwyrgot
                                                    > am.
                                                    > Tero je śliczniuchne pozietrze, trza jiść do łobrzóndku i łobaczyć jek to fejn
                                                    > wszystko sztymuje.

sztymuje - pasuje, wszystko sztymuje - wszystko pasuje
                                                  • rita100 Re: Gajowy 14.05.07, 20:15
                                                    Jó ziam co łu ma jimnieniny, ale prosza coby takie skromniuśkie buły. Jekoś taki
                                                    mi cias chibko leci, co pamnientom eszcze z łojskiego roku. A tu ziosna, ksiotki
                                                    i tak psiankinie je !
                                                  • rita100 Re: Gwara 14.05.07, 22:19
                                                    www.tvn24.pl/-1,1506400.1,wiadomosc.html
                                                    Pan Hilary, który wcale nie szukał okularów tylko bryli, nie miał ich na nosie,
                                                    a na kicholu. Śląska gwara wychodzi spod strzech i powoli wkracza na salony
                                                    literackie. Godać po Śląsku, a nawet pisać wiersze to już nie wstyd. Autorów
                                                    bawiących się gwarą przybywa. Przybywa więc i książek pisanych po i o Śląsku

To może weźmiem przykład ?
                                                  • tralala33 Re: Gajowy 15.05.07, 06:55
                                                    "Jó ziam co łu ma jimnieniny, ale prosza coby takie skromniuśkie buły. Jekoś tak
                                                    i mi cias chibko leci, co pamnientom eszcze z łojskiego roku. A tu ziosna,
                                                    ksiotki i tak psiankinie je ! "
                                                    Zosiu - wciórności dobrego, syrdeczne winszowania - coby Woju zowdy sia gamba
                                                    śnioła na ty naszy Warniji smile
                                                    Banda zieczorem tak tedy do potam.
                                                  • rita100 Re: Tralala 15.05.07, 19:52
                                                    Dziankuje woma Tralala. Jakem sia łuradowało co nika zidze. Tak dawno Ciebzie ni
                                                    buło. Taka aś zapracowana, a nolazłas cias coby wlyź na Warnije i sia bardzo
                                                    lejduja. Posyłam dzisioj kusiczki , gwołt kusiczków , bo w tam roku gorónca
                                                    Zośka je, choć burzowa. Dziankuje Tralala i mowam nowyj kóntek, wlazuj i ni
                                                    trap sia budowó, bo mury zawdy pnó sia do góry nigdy w dół. wink))
                                                  • gajowy555 Re: Tralala 16.05.07, 11:18
                                                    No jó, tyż sia gwołt lejdujem, co Tralala z noma je. Pomaluśku z chałupo sia
                                                    łuwinie i cias no Warniji nojdzie. Chto sia nie budowoł, tan nie zrozumie, jek
                                                    to ciajżko je, a esce robota zawodowo tyz sama nie chce sia zrobzić.
                                                    No jó, pomaluśku aby do przodu.
                                                    Wszyćko bandzie fejn smile))
                                                  • rita100 Re:mecz 16.05.07, 22:12
                                                    Ale na nerwy soga tyn mecz, aże kibzice wstoli z mniajsc. Dalyj je 1:1.
                                                  • rita100 Re:mecz 16.05.07, 23:11
                                                    widzicie ten mecz - remis, ale ludzie stają na baczność, będa rzuty karne
                                                  • rita100 Re:mecz 16.05.07, 23:20
                                                    to zara bandó rzuty korne, łobaczym co bandzie
                                                  • rita100 Re:mecz 16.05.07, 23:26
                                                    Sevilla prowadzi w rzutach - jest !
                                                  • rita100 Re:mecz 16.05.07, 23:27
                                                    Jek psianknie patrzeć na radość
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 20:32
                                                    Nie ziam jeki kóntek poswiancic Wiechertowi, ale myśla co zabazia bandzie
                                                    nojlepsza, tlo jeki tytuł ?
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 17.05.07, 20:35
                                                    A nie może być w kóntku ło Wiechercie?
                                                    A dyć napsisz ło rocznicy ...
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 17.05.07, 20:38
                                                    Dzieci Jerominów to tak trudno ksiójżka, co zawdy sobzie łostaziom czytanie na
                                                    tako siułka, coby mnieć spokój, by wszyćko chłonońć i rozumnieć. Bo jek sie
                                                    czyto, to tak jekóś matyjasznie na duszy sia robzi...
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 20:49
                                                    Strasznie matyjasznie, to takie trwanie, trwanie i przetrwanie. Dlatego
                                                    chciałabym ją rozweselić, po prostu, wieś jest wsią , chlopo, chlopem , gospoda
                                                    gospodą i zabazia też buła. ło tam ni pisze Wiechert.
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 20:51
                                                    to może być wiejska zabawa pod gruszó - ku czci Wiecherta

moze być, cy nie ?
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 20:52
                                                    trza zady sia lejdować , co taki człoziek buł
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 20:55
                                                    a może pośpiewamy piosenki ludowe jek lecioł Maciek bez zieś ?
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 17.05.07, 20:56
                                                    Jó, pewnie ludowe by bardzi pasowały, jano ziadomo co sia komu lejduje?
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 17.05.07, 20:58
                                                    Ziem, co fejn to wyrychtujesz. A na razie mus łuciekać. Tak mniły roboty i dobry
                                                    nocki...
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 21:03
                                                    Nie ziam, ale co mym możem dać Wiechertowi ? łodczyty, referaty, to nudne - tak
                                                    możem Wiechertowi zrobzic koncert - toć to łurodzinki jygo - jygo 120 lecie smile
                                                    Ni mowam być skuczni, ksiójżka je skuczna, ale ni możem skuczni być no somego
                                                    Wiecherta - chyba tak

To ryroj sia Gajowy do jizby wink
                                                  • rita100 Re:kóntek 17.05.07, 21:27
                                                    Ni, tak sobzie myśle, co możem na kóntku Wiecherta oj dana, dana zaśpsiewać w
                                                    tan dziań , to bandzie chyba fejn.
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 18.05.07, 15:57
                                                    rita100 napisała:

> Ni, tak sobzie myśle, co możem na kóntku Wiecherta oj dana, dana zaśpsiewać w
                                                    > tan dziań , to bandzie chyba fejn.

Jek mo być wesoło, to niechaj kapela rozwesela. Psianknie to łoblec w
                                                    ciekawostki ło solenizancie i cytaty z ksiójżek, a muzyki ci łu noju dostatek...
                                                  • gajowy555 Re:Fedar 18.05.07, 15:59
                                                    No jó, zidza co nieśmniało na Warnijo łod ciasa do ciasa wpadasz, to jek tam z
                                                    Twojim jinternetem? Przyłónczyli Waju, czy nie?
                                                    Zdrozia winszujem i czkomy, nie możem sia doczkać...
                                                  • rita100 Re:kóntek 18.05.07, 20:03
                                                    Bandzie fejn Gajowy, rychtycznie , zaro sia do tygo zabzieram
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 18.05.07, 21:47
                                                    rita100 napisała:

> Bandzie fejn Gajowy, rychtycznie , zaro sia do tygo zabzieram

No jó, rychtycznie fejn kóntek wystrojiłaś no Ernesta Wiecherta, aż ni mom
                                                    śmniałości tamój włazić. Fejn Waju jidzie, tak bandziewa sia życzliwie
                                                    przyglóndać...
                                                  • rita100 Re:kóntek 18.05.07, 21:49
                                                    Jó łuz prazie łukóńczuła am. Możemj eszcze bez tydziań cosik dokładać jek noma
                                                    do głoziczki tlo cosik wejdzie.
                                                  • gajowy555 Re:kóntek 18.05.07, 21:51
                                                    No jó, fest sia postarałaś. Kóntek jek malowany. A i seteczka tyż łustrzeliłaś,
                                                    tak teroz chto zakłado nowy kóntek ?
                                                  • rita100 Re:kóntek 18.05.07, 21:51
                                                    Tom nie zauważyła com seteczke strzeliłam, ale kóntek ni zakładam, bo dzisioj
                                                    siła założuła am , tero kolej na Gajowego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka